Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Plukovník William McNamara (Willis) je zajat v německém pracovním táboře, ale neustává v boji – dokonce i za nepřátelskými liniemi. S pomocí mladého poručíka (Farrell) ve skvělém plánu proti věznitelům McNamara riskuje všechno v nejnebezpečnější operaci celé své kariéry – v misi za osvobození svých mužů… a zvrácení výsledku války. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (307)

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Upřímně řečeno jsem podle nadšení svý kamarádky z tohohle filmu čekala víc. Mnohem víc. Čekala jsem víc i od jmen jako je Colin Farrell nebo Bruce Willis i od režiséra mé oblíbené a atmosfericky téměř dokonalé Frekvence. Přitom začátek nevypadal špatně, vůbec ne. Jenom po příjezdu do tábora se to všechno jaksi zvrtlo. Německej plukovník se chvílemi tvářil jako největší spojenec Amíků a místo toho, aby je trestal za porušení zákazů, společně s americkým plukovníkem McNamarou popíjel ve svém stanu. Za chvíli zase dovolil, aby si nepřátelé uvnitř tábora zorganizovali soud, kterému nejen přihlížel, ale i sám svědčil a radil nadporučíku Hartovi s jeho případem. Syn amerického senátora Hart (Farrell), který nikdy nebyl na bitevním poli, pro změnu pomáhal černochům aklimatizovat se v novém prostředí, bránil nebojácně jejich práva a odmítal obětovat jednoho vojáka z řady, aby pomohl celkovému vítězství ve válce. A nesmíme zapomenout na nezlomného a ušlechtilého hrdinu McNamaru (Willis), který nesnášel jakékoliv lži a zradu a který se v průběhu děje postupně měnil v hajzla McNamaru, aby se v posledních pěti minutách stal mužem, jehož sláva se dotkne hvězd... Nevadí mi zrovna nijak typicky americké vlastenectví, ale co je moc, to je moc... ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Ve své podstatě by se jednalo o standardní soudní drama, avšak s tím rozdílem, že se tentokrát odehrává za 2. sv. války v zajateckém táboře. Farrell se snaží a jeho roli se dá věřit ale Willis mi zde moc neseděl a celý film se docela táhne a chybělo mi v něm reálnější vyznění. Moc bych nevěřil tomu, že by se němečtí plukovníci nechali buzerovat od těch amerických. ()

Reklama

Praxis 

všechny recenze uživatele

První půlka filmu je naprosto kulervoucí. Postupem času ztrácí rychlost a mění se ve vyčkávací a vykecávací soudní drama. Willis je docela prkenný, přijde mi, jako kdyby se při hraní nudil. Naopak Farrell svým výkonem táhne většinu filmu. Iures je také výborný. Nicméně nějak si nedokážu představit, že v 2.sv. válce by se Němci ke svým zajatcům chovali takhle "gentlemansky" jako se nám tenhle film snaží vnutit... ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Film mnohých žánrov a dejových liniek, čo je jeho hlavný problém. Aby to všetko dokopy fungovalo, tak by to chcelo buď pridať aspoň hodinu na stopáži alebo napísať geniálny scenár, ktorý by aj v skratkovitom podaní všetky línie adekvátne vystihol. Ale to sa nepodarilo. Najviac sa mi páčil akčný úvod s pôsobivou haváriou džípu a následným výbušným bombardovaním. Technická stránka filmu je zvládnutá špičkovo. Ešte celkom dobre funguje aj nasledujúca časť, keď sa hlavný hrdina dostane do zajateckého tábora a zoznamuje sa s jeho fungovaním. Lenže akonáhle sa rozbehne hlavný príbeh, tak to začne pôsobiť skôr otravne. Ako ďalšia protirasistická agitka, ktorá sa pretriasa v absurdnom súdnom procese v zajateckom tábore v ktorom svedčia aj bachári alebo hlavný veliteľ. Nakoniec film príde ešte s ďalším odhalením, ktoré zase trochu zmení žáner. Tú líniu mohli odhaliť skôr a viac ju zakomponovať do deja. Najviac ale film zlyháva v podaní hlavného posolstva ohľadom cti, ktorá má motivovať všetky ústredné postavy. Naivného a neskúseného Farrela, starého psa Willisa, ktorý toho už v živote dosť zažil, súdeného černocha Howarda a aj veliteľa tábora Iuresa. Žiadna z tých postáv nemala byť čiernobiela, ale nakoniec pôsobia ako jednorozmerné figúrky ktorým som nejaké váhanie v rozhodujúcich chvíľach neveril a obetovanie sa jednej z hlavných postáv vo finále vo mne nič nevyvolalo. Je to jeden z filmov, ktoré majú fantastický začiatok a postupne ich kvalita klesá až k fádnemu vyvrcholeniu. Škoda. Nuda to nie je ale ani dobrý film to nieje. Aspoň že ten Willis sa ešte celkom snažil hrať. 5/10. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Původní působivá atmosféra (a hudební složka) jakoby uspala scénáristy a uvrhla film do šedi průměru!! Bohužel.. Zajatci jsou Američané, takže se tady bude po americku dřít za odvahu, oběť i čest. Ta vojenská jim velí chovat se i v zajetí správně, ač tomu divák obtížněji věří. Za ostnatými ploty tvůrci vyprávějí tichou válku (skoro) právníka Harta, který dohání, co se v teple ochrany otce-senátora neučilo. A nebýt přepadení jeho vozu při rutinní misi, ani by se to rok před koncem války nenaučil. Proti němu nestojí jen němečtí strážci, ale i zaťatý šéf zajatecké samosprávy s tváří Bruce Willise, který v pravou chvíli přispěchá s nevratným gestem. Na bojovou vřavu zapomeňme. Párkrát něco bouchne, ale pak tu máme spíš poklidné soudní drama. Ve výsledku tak přichází film několika tváří, ta výrazně autentická z první poloviny mi sedla o mnoho víc. Neobsahuje všechny ty americké bláboly nebo upozorňování na nesnadné poměry v armádě, když je pilot tmavé pleti. Dobrácký a chápavý velitel koncentráku také „pobaví“. Provařené cesty po sto osmapadesáté. Herecky to bohužel není žádná sláva. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (15)

  • Ve filmu jsou vidět tři Československé parní lokomotivy: 354.7152 s přezdívkou „Sedma“, „423.094“ s přezdívkou „Velký Bejček“, 464.102 s přezdívkou „Ušatá“. (Pepes749)
  • Útěk vězňů zde proběhne během divadelního představení, také jako ve filmu Útěk z Colditzu (1955). (Winster)
  • Film se točil v bývalém vojenském prostoru Milovice. Jedna z prvních scén, kdy je na vlak, který přepravuje vězně, proveden nálet, se natáčela v externích prostorách cukrovaru ve vesnici Zvoleněves nedaleko Kladna. Materiál se poté zpracovával na pražském Barrandově. (M.B)

Reklama

Reklama