Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Obklopuje nás rozporuplný svět násilí a netolerance. V něm žije i Danny Balint (RYAN GOSLING), jehož odpor k zdánlivé pasivitě vlastní židovské komunity zavedl až do řad skinheadského nacistického gangu. Tam si jej povšiml prominentní fašista Curtis Zampf (BILLY ZANE - Titanic). Danny se pod jeho vlivem stává součástí nebezpečného světa amerických nacistických bojůvek a v tajných tréningových táborech se učí nenávidět a zabíjet. U Curtise se však také setkává s Carlou, dívkou se sklonem k sadomasochistickému sexu. Danny s Carlou posouvá hranice svých milostných prožitků, ale díky jejímu zájmu o židovskou víru také znovu poznává svoji vlastní příslušnost. Jeho život je rozpolcen mezi dvě protikladná vyznání a volba kým se stát je těžká. Ta naše není o nic lehčí... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (264)

H34D 

všechny recenze uživatele

Nikoli psanec, který loví psance, ale žid, který nenávidí židy... A nejvíce sebe. Krize vlastní identity přivedla postavu charismatického Ryana Goslinga k obrovské nenávisti, která prostě musí ven. Jeho agresivní řečnictví se už ani tolik neopírá o segregaci ras jako o nenávist z principu. Nenávist a nasranost, která musí ven, protože je přeci tak příjemné ji ventilovat. Aby z toho nevznikl chaos a bylo zachováno poslání filmu, je Goslingova postava ve svém oboru překvapivě erudovaná. Nejen, že zná všechny aspekty judaismu a židovské kultury, on sám ještě některé z nich dodržuje. Jeho vnitřní rozpolcenost pak vrcholí v působivém závěru... Osobně mě napadlo, zda by byl Danny dohnán k extremismu, kdyby samotné náboženství nebylo extremistické, viz flashbacky ze školy...7/10 ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Sice jsem cekal neco krapet jinyho, ale i tak to bylo docela drsny drama. Nejvetsi problem je, ze se tu o vsem porad jen mele a akce je tu fakt minimum. Na druhou stranu, ty dialogy jsou misty fakt drsny, navic Ryan Gosling je naprosto dokonalej a vsechno mu verite. Trosku akorat nechapu obsazeni Zanea, ten uz je davno odepsanej, navic s tim harem se tam vubec nehodil. Na 5* to sice neni, ale jedna se o kvalitni, celkem originalni a hodne drsny drama. ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Strhující psychologické drama z prostředí ultrapravicového extremistického podhoubí v USA. Tvůrci navíc dějovou linii ozvláštňují tím, že hlavní hrdina, na první pohled ubohý pouliční nácek, je sám hebrejského původu a jeho příklon k neonacismu je vnitřní reakcí na svou vlastní nespokojenost uvnitř židovského etnika či možná jsou kořeny tohoto problému v rodině (tenhle jev je ovšem příznakový, relativně vysoké procento ,,autorasistů" má každé etnikum - Afroameričané, Romové, Asiaté atd.), čímž se významové pole filmu posouvá k úvaze o krizi vlastní identity potažmo krizi identity židovské, k sváru ateismu a pochybností o víře s potřebou něčemu věřit (strhující závěrečná scéna stoupání do schodů)... Tenhle film je skutečně silnou výpovědí o současném západním světě a jeho neschopnosti řešit problémy morálně a hodnotově narušených jedinců (obvykle) ze sociálního dna společnosti - výstižná scéna, kdy soudce ,,preventivně" odsoudí mladé neonacisty k účasti na sociální terapii, což je prevence úplně neadekvátní a odtržená od reality (zvláště v této scéně), jako učitel mohu potvrdit, že promlouvat takovýmto ,,dětem" do svědomí je úplně marné... Co ale s tím? Žádné jednoduché řešení bohužel není... Podobné filmy: Kult hákového kříže, Romper Stomper, This Is England ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Ryan Gosling jako mladý kluk hraje stejně famózně jako teď. Tato role mu seděla a on se do ní vážně hodil. První polovina filmu byla excelentní, druhá byla daleko horší, divák se začne nudit a Believer najednou začal ztrácet smysl. Film Vám nahodí spoustu myšlenek a začnete po něm přemýšlet. Jde tedy o zajímavé drama a bylo by ještě zajímavější, kdyby šlo v kolejích první poloviny .. 6/10 = 66% ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Začátek není moc dobrý, mladej nácek Danny zmlátí Žida a pak se s partou intelektuálních fašistů pustí do nechutně stupidního rozhovoru. Jenže není všechno černobílé a postupem času dostává Dannyho charakter opravdovou hloubku a i přes extrémní odsouzeníhodné jednání ho nelze nazvat jen debilním náckem, jako je tomu v případě veškerého hailujícího imbecilstva u nás! Vynikající výkon Goslinga a hrozně natočené akčnější pasáže umísťují Svatý boj na čtyřech (Davidových) hvězdách! ()

Galerie (24)

Zajímavosti (4)

  • Ač byl snímek oceněn několika věhlasnými cenami (mimo jiné i Cenou poroty ze Sundance festivalu z ledna 2001), tak měl film, kvůli ratingu R a své kontroverznosti, velké problémy s uvedením do distribuce. V kinech se nakonec objevil pouze v New Yorku a to až v květnu 2002. Již dva měsíce předtím byl odvysílán na placeném filmovém kanále Showtime. (DaViD´82)
  • Vzhledem k nízkému rozpočtu filmu si štáb nemohl dovolit povolení k natáčení a hodně scén tak muselo být natočeno velmi rychle. (Vlado666)
  • Film je volně založen na skutečném příběhu Dana Burrose, člena Americké nacistické strany a newyorské pobočky United Klans of America. Spáchal sebevraždu poté, co ho reportér New York Times odhalil jako Žida. (Homerking)

Reklama

Reklama