Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Drama o Anglii v 80. letech 20. století. Táta dvanáctiletého Shauna padl ve válce o Falklandy a Shaun teď naléhavě potřebuje mužský vzor i zastání. Zdá se, že je nachází v partě o něco starších místních skinheads. Situace se však komplikuje, když se do party vrátí propuštěný vězeň Combo - ten nebere skinheads jako životní styl a subkulturu, ale jako příležitost prosazovat své rasistické názory a ventilovat svou chorobnou agresivitu. Původní parta se rozpadá a Shaun prožívá deziluzi, která vede k jeho předčasnému dospění. (Honza dAve)

(více)

Recenze (203)

cukorek 

všechny recenze uživatele

Znova sa raz podaril nefalšovaný a poriadne zdramatizovaný ohňostroj odpálený v chladnom Anglickom prostredí, kde ešte aj nevýrazné farby domov pôsobia smutne a deprimujúco. Okrem riadnej dramatickej dávky film poskytol presvedčivý spôsob života a módny štýl, ktorý vládol tejto krajine v 80 rokoch. Napriek tomu, že predstavitelia tvoria slabšiu sociálnu vrstvu majú celé vystupovanie oblečené košele a tričká z tých najlepších značiek Ben Sherman, Fred Perry či obuté topánky Dr.Martens, ktoré preslávili Anglickú módu a cenovo sa vyrovnajú svetovým značkám Adidas či Nike. Ozaj je tu všetko ako z Anglicka, ešte aj spomenutie nedostatku pracovným miest na úkor cudzincov, či náznaky rasovej neznášanlivosti. Takže tvorcovia v celku dôveryhodne skopírovali aj históriu, takže u mňa konečné hodnotenie 60%. ()

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Silný film. Má náboj, tempo, super soundtrack(!), slušně napsané dialogy a uvěřitelné postavy. Ovšem co z tohoto filmu dělá velice nadprůměrný film, je brilantně napsaná a zahraná postava Comba. Jeho vyrovnávání se s pocity méněcennosti, ztracenou láskou, potřebou zapadnout, ale zároveň být vůdcem...to vše se nám postupně rozkrývá a rozuzluje do brutálního finále, z kterého mi šel mráz po zádech. Stephen Graham roli zahrál mistrně! ()

Reklama

Gimp 

všechny recenze uživatele

Košile Ben Sherman zapnutá až ke krku nebo polo Fred Perry. Savené levisky a kšandy, na nohou martensky. Bombry, harringtony, crombie. Skinheadi mají úžasnou módu a tenhle film je pro mne jako hodinu a půl dlouhý pořad Móda, extravagance, manýry. Do hlubší sondy nemám chuť a hlavně odvahu se pouštět, protože problematika skinheadství je prostě příliš ambivalentní než aby se podařilo ji vysvětlit v jednom komentáři nebo filmu. Ale to není důvod proč takové filmy netočit... ()

lena60 

všechny recenze uživatele

Zlinfest 2008: Tak to byla fakt síla! Velmi věrohodný pohled do hlubin skinheadské duše. Dvanáctiletý Shaun je terčem posměchu svých spolužáků. Jednoho dne potká "zajímavou" partičku lidí, která mu pomůže zbavit se trablů...Velmi emotivní snímek, při některých drastických scénách spojených s působivou hudbou mě až mrazilo... ()

Redswif 

všechny recenze uživatele

Někdo mě kdysi řekl: "Koukni se na tento film a přestaneš tvrdit, že všichni skini jsou rasisti a náckové." No film jsem se po době koukl a můžu říct: "WTF??" Co chtěl tímto filmem básník říct? Chtěl tím ospravedlnit skini jako ty na které je házene vina jedince? Nebo je ukázat jako snadno ovlivnitelné jedince? Nebo chtěl ukázat, že za všechno můžou rodiče:-)Mě osobně připadla spíš ta poslední varianta, kdyby se ten kluk proplesk hned na začátku tak mohl být klid:-D ()

Galerie (37)

Zajímavosti (7)

  • Film je silně inspirován mládím režiséra Shane Meadowse, který vzhlížel ke staršímu skinheadovi, jako malý kluk. Ten ho přizval do své party a staral se o něj jako o svého syna, hodně scén je inspirováno životními zkušenostmi režiséra. (don corleone)
  • Film je věnován matce Thomase Turgoose, Sharon, která zemřela v roce 2006. (don corleone)
  • V 8. minutě, když jde malý Shaun ze školy, hraje v pozadí skladba „Tainted Love“ od britské kapely Soft Cell z roku 1981. (Trajektt)

Reklama

Reklama