Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Režisér stylových akčních filmů John Singleton (Drsnej Shaft, Rychle a zběsile 2) přichází s dalším drsným a provokativním thrillerem. Čtyři bratři se odehrávají na předměstí Detroitu, v složitém propletenci černé a bílé komunity, jejíž členové se spolu stále ještě učí žít. Dva černí a dva bílí kluci dostávali model správného soužití už od plenek díky lásce své adoptivní matky. V dospělosti se jejich cesty sice rozdělily - tři bratři odešli z města a jeden zůstal doma a "usadil se" - ale tragická událost je zase spojí dohromady. Stačí být v nepravý čas na nepravém místě a celý život se vám sesype jako domeček z karet. Kdyby máma těch čtyř kluků nešla jednou večer nakupovat, nestala by se obětí loupežného přepadení a její život by neukončil výstřel z pistole. Bobby (Mark Wahlberg), Angel (Tyrese Gibson) a Jack (Garrett Hedlund) se proto vrátí do Detroitu, aby spolu se čtvrtým bráchou, Jeremiahem (André Benjamin) svou adoptivní matku pohřbili. Při té příležitosti se začnou nenápadně zajímat o to, zda šlo skutečně o náhodnou střelbu v supermarketu, jak tvrdí policie, nebo zda matčina smrt souvisí s ne úplně čistými podnikatelskými praktikami. Když zjistí, že policejní verze má až příliš mnoho děr, začnou po vrahovi pátrat na vlastní pěst a ospalé předměstí tím promění v peklo... "Film je doslova napěchovaný akcí, obsahuje spoustu nečekaných zvratů a já doufám, že se u něj diváci budou bavit stejně, jako jsme se my bavili během natáčení," říká představitel jedné z hlavních rolí André Benjamin (Buď v klidu). Spolu s ním se po torontských předměstích, která simulovala Detroit, s pistolí v ruce proháněli Tyrese Gibson (Rychle a zběsile 2), Garrett Hedlund (Trója) a v roli nejstaršího z bratrů Mark Wahlberg (Dokonalá bouře, Planeta opic). "Čtyři bratři jsou příběhem o poutu, které nepřirozeně zplodil jeden lidský sen, a které poté, co bylo přetrženo, se ukázalo jako mnohem pevnější než běžné sourozenecké vztahy," komentuje příběh režisér John Singleton. Čtyři bratři tedy nejsou jen akční řežbou, v níž hlavní hrdiny pohání touha po pomstě, ale zároveň přesvědčivým psychologickým dramatem o synovské a sourozenecké lásce, která nemusí nutně být zakódována geneticky. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (323)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Slušný thriller s podařeným výběrem sympatického hereckého osazenstva. Každý z "bratrů" se pro svou roli výborně hodil a stejně dobře ji zahrál. Pár slabších míst ve scénáři a dialozích je vyváženo trefnými hláškami a působivými a silnými scénami. Námět je sice průměrný, ale charisma bratrů, svižné tempo filmu, rychlý spád a povedené scény, vytvoří v celkovém kontextu snímku velmi silný aspekt. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Veľmi hustý snímok o pomste a odplate, láske a nenávisti, no predovšetkým láske. Dobrá pointa a príbeh štyroch bielo-farebných bratov, v pozadí ktorého je aj rasistická otázka. Rýchlo a pomerne jednoducho natočené, bez akýchkoľvek naťahovačiek a kecov okolo. Dostatok akčných scén, no záver mi nesedel. 75%. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to mierne nadpriemerný akčný thriller. Má výborný príbeh o štvorici nevlastných bratov, ktorí sa znovu po rokoch žišli na pohrebe nevlastnej mamy, ktorú majú na svedomí neznámi zlodeji a keďže túžia po spravodlivosti a navyše s prekračovaním zákonov už v minulosti nemali problémy, rozhodnú sa dostať tých, čo za to môžu. Spracovanie ma ale dosť sklamalo, nie je zlé, ale štýl, ktorý si tvorcovia zvolili mi moc nevyhovuje. Spočiatku je všetko tak, ako aj má byť, matka je zastrelená, bratia sa spoja a rozhodnú sa dostať vrahov, ale problémom je, že celý čas sa film pohybuje len v prostredí gangstrov, takže prakticky celý film funguje v štýle, bratia nájdu gangstra, ktorý im dá informácie o inom vplyvnejšom gangstrovi, ktorého potom dostanú a on im dá nové informácie a tak ďalej, jedine dvojica policajtov to aspoň trochu ozvláštnuje. Ani tento štýl nie je úplne zlý, nemôžem povedať, že by som sa nudil, celý čas sa na to dá bez väčších problémov pozerať, ale určite by som viac ocenil iné prístupy k pomste. Akcie je tu len priemerné množstvo a aj tá je iba priemerná. Väčšinou ju tvoria len kratšie prestrelky takmer bez obetí, prípadne nejaké naháňačky, ale je tu aspoň jedna celkom slušne zvládnutá väčšia prestrelka, ktorá je dobre natočená a nájde sa v nej aj viacero zabitých. Herecké obsadenie je celkom slušné, zo štvorice bratov potešia hlavne Mark Wahlberg a Tyrese Gibson, zaujme aj Terrence Howard, ale záporáci dosť zaostávajú. Réžia a technická stránka sú len čisto priemerné. Filmy o pomste mám rád, ale tento mi svojim štýlom moc nevyhovuje, znovu by som si ho už asi nepozrel. Objektívna kvalita filmu- 62%, film sa páči mne na 56%. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Solidní filmařina, skvělé akční scény a čtyři drsní, hláškující týpci. Příběh sice pár překvapení skrývá, ale není nijak zvlášť originální (až na to, že se shoduje s tím, co bych udělal kdyby mámu zabili mě). Taková trochu jiná detektivka, kde je vyšetřování vedeno dost netradičním způsobem :). Herecké kvarteto ničím neurazí a Singleton odvádí parádní práci. Sečteno a podtrženo jsou to ČTYŘI pěkné hvězdičky. ()

Hitman_47 

všechny recenze uživatele

Skvělý a surový film o pomstě, který má perfektní drive a skvělou hereckou skvadru k tomu. Na tenhle kousek jsem se těšil a VŮBEC mě nezklamal. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Fajný zimný triller so širokými ramenami (a výbornou muzikou), ktorý si celých 108 minút dobre uvedomuje, že je len primitívnou historkou o pomste, ktorá chce predovšetkým baviť. Tlačí na atmosféru, drajv a charizmu všetkého čo sa mihne na plátne (jednoducho na všetko na čo má). BTW: Smrť matky kvarteta problémových zmetkov je ako štartér štýlovej vendetty v béčkovom blaxploitation, imho úplne OK. Funky spokojnosť. 70% ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Svižné, vtipné, dostatečně dlouhé. Škoda, že ke konci to ztrácí tempo. Ale i tak je to podařený film o jedný pomstě. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Rutinér John Singleton díru do světa nikdy neudělal. Ani jako herec, jako režisér, ani scenárista. I tak si divák většinou odnesl to, co očekával. Na barvu kůže se tady moc nehledí, tahle čtyři individua vychovala postarší dáma, která jim dala jakýs takýs základ do života. Jenže teď to v jednom krámu nemilosrdně koupila. Na vděčný příběh o pomstě je naroubovaná kriminální zápletka, která je sice děravá, ale snést se to dá. Tvůrci si to moc nekomplikují, prostě načrtnou jednoduchou story, kterou hodlají okořenit několika údernými sekvencemi (třeba solidní útok na dům). V tomhle syrovém prostředí mají všichni bouchačky za pasem, cedí hlášky, nemají slitování. Prostě máma byla jenom jedna. Záporáci jsou jen karikatury, žádné překvapení se nekoná (rádoby falešná stopa na jednoho z bratrů tvůrcům nevychází) a vyloženě blbých momentů je tu nemilý přetlak. Bratříčci jsou totiž horké hlavy, kamkoliv přijdou, tak jsou nápadní jak prase na maturitním večírku, případně to podpoří tím, že ukazují na budoucí oběti prstem nebo hned vytahují bouchačky. Anebo mají v záloze šílenou přítelkyni jednoho z nich. Když navíc postřílejí slabou desítku vrahounů, od policajtů dostanou tak akorát tichý souhlas. Holt časy se mění. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Klasicky tupá americká story s rádoby orginální zápletkou, která jen těžko před divákem skryje amatérskou naivnost autorů...!!!!! :-( ()

Jamal 

všechny recenze uživatele

Příběh o matce, která se chopila a ujala dětí, které měli určité problémy se zákonem, byli čtyři, dva bílí a dva černí. Milovali ji, protože jim dala naději na lepší život, než v lochu. Jednoho dne, když už všichni vyrostli ji v Detroitu nechal jeden pán podsvětí zastřelit, protože se vrtala v čem neměla. Bratři přijdou na pohřeb a zjišťují co se doopravdy stalo. Zjišťují, že to nebyla náhoda, ale plánovaná poprava. Jsou zhrození, zjišťují, že nemohou nikomu věřit, snad jen jednomu policajtovi, zjišťují, že za vším stojí pán podsvětí Detroitu a že ač jim dosud vše vycházelo a že to nemusí nikdo z nich přežít a přes to, přes všechnu lásku k matce nasazují své životy aby zabili toho kdo nechal zabít jejich matku, ačkoliv jejich máma by si nejspíše přála aby neriskovali. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Jeden z najlepších filmov o pomste. A že tých filmov o pomste je naozaj veľa. Už scéna pri názve filmu a začatí úvodných titulkov vás dostane skvelou piesňou od Marvina Gayeho. Tento film má množstvo skvelých hercov ba čo viac, aj skvelé postavy. Každá je totiž niečím iná a má vlastnú úlohu. Počas celého filmu som sa nenudil ani minútu. Bol to konečne prvý film, v aký som už dlho dúfal. Každá vražda by sa dala nazvať popravou. Žiadne zľutovanie tu nehľadajte. Niektoré scény ma dokonca zdvihli zo stoličky. Nezabudnuteľná je aj napríklad scéna automobilovej naháňačky na zamrznutej ceste za hustého sneženia. Mark Wahlberg je v tomto filme skvelý a vďaka nemu je postava Bobbyho Mercera jedna z najobľúbenejších postáv celkovo. Myslím, že mnohých vás tento film svojím otvoreným násilím prekvapí. Ani v mnohých mafiánskych filmoch nieje toľko nenávisti a v ceste za pomstou štyroch bratov nesmie nikto a nič stáť. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Když vám někdo zabije mámu, cítíte zlost a chcete zabít toho zm*da, kterej to spískal. Stylová podívaná ze staré školy s vytříbenou akcí a geniálně magorským Markem Wahlbergem, kterému jsem před zhlédnutím křivdil. Potěšil i necenzurovaný český dabing, ve kterém se kurvuje ostošest a nepůsobí to křečovitě. ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Průměrný béčkový akčňák. Klišoidní a blboučký, ale nemám nejmenší problém ho dokoukat, a to ani opakovaně. Wahlberg má charisma a role sympatických bouchačů mu vyloženě sednou. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

|82%| ČTYŘI BRATŘI je pro mě nečekaně dobrý film. Myslel jsem, že mi sedne o něco méně. V první řadě tu máme zajímavý příběh, který se jen tak nevidí. Čtyři nevlastní sourozenci, které vychovávala adoptivní matka, se po dlouhých letech setkávají, aby pomstili její vraždu. Jsem spokojen se stylem, kterým byl snímek pojat. Rozhodně se nejedná o klasický motiv pomsty. Bratři v čele s výborným M.Wahlbergem jsou poměrně drsní. Jejich počínání, jednání, vztahy mezi sebou – to vše je výborně zahrané. Wahlberg je hlavním tahounem filmu, bez něj by to asi bylo o něco slabší. O akci tu vůbec najde, i když se tu pár solidně natočených přestřelek najde + jedna automobilová honička. Je tu mnoho scén, které mě zaujali, psát to sem ale nebudu. K plnému počtu hvězd mi něco chybí. Spíše bych ještě více naplnil potenciál, přidal pár zapamatovatelnějších scén a možná o jednu akční sekvenci navíc, těžko říct. Ale svým způsobem to lépe asi točeno být nemohlo. Wahlberg si tyhle role rozhodně užívá. Jsem rád, že jsem viděl něco netradičního a skvěle natočeno, toho si cením. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Čtyři bratři žijí na předměstí Detroitu ve složitém spletenci černé a bílé komunity, jejíž členové se stále učí vzájemnému pochopení. V dospělosti se jejich cesty rozdělí- tři bratři odejdou do města a čtvrtý zůstane doma a usadí se. Jejich matka se stane obětí loupežného přepadení. Bobby, Angel a Jack se proto vrátí do města, aby spolu se čtvrtým bratrem, Jeremiahem svoji adoptivní matku pochovali. Při této příležitosti se začnou nenápadně zajímat o to, zda šlo skutečně o náhodnou střelbu v supermarketu, jak tvrdí policie, anebo matčina smrt souvisí ne s úplně čistými podnikatelskými praktikami. Když zjistí, že policejní verze má až mnoho děr, začnou po vrahovi pátrat na vlastní pěst. Bude to pátrání drsné, prosycené krví a rozhodně stojící za pozornost, protože v rolích bratrů jsou výborní herci v čele s Markem Wahlbergem. ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Fajn film na jedno podívání, připomínající náměty typu Drsnej Shaft, Přání smrti apod., s průměrným scénářem a standardními herci, v akčních scénách (moc jich tu není) dobře natočený. ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Akční krimi, které má i vážnější momenty. Nic stupidního, ani žádný zázrak. Kouká se na to dobře, žádné zklamání. Ale nemůžu být štědrý na každý film, který mě něčím zaujme. Lepší 3*. Pustil jsem si to víceméně kvůli Wahlberkovi (a Sofíi Vergara), ale není tu až tak zásadní. # [viděno: monitor, 5.1] # příběh 6 | hudba 7 | humor 1 | akce 6 | napětí 2 | pustil bych si znovu 6 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

4 bratia za 3 hviezdy v 2hom filme od Singletona, čo som videl a pozriem si ho niekedy možno ešte 1 krát. Po rokoch si z toho ale pamätám čistú 0. Typický film na sobotný večer okolo 11tej večer. ()

Kudly4 

všechny recenze uživatele

Film, který se přesně hodí k večernímu posezení, je to vtipný, dojemný, nenudící, příběh parádní, akce výborná, senzační Mark, proč tedy nedat 5* ? ()

Smok 

všechny recenze uživatele

Celkom dobrý akčňáčik, miestami som až otváral oči, že bráškovia rozpútali v Detroite takú malú vojnu. ()

Související novinky

Mizera Smith v CIA

Mizera Smith v CIA

23.03.2006

Kdysi mu možná nikdo neřekl jinak než Fresh Prince a jeho poznávacím znamením byl mizerovský kumpán Martin Lawrence, ale dnes je Will Smith v jednom kole s třemi rozdělanými projekty v zádech. Dalším… (více)

Reklama

Reklama