Reklama

Reklama

První případ otřesného týrání dítěte, který prorazil hradbou mlčení veřejnosti, komentoval žalobce Leroy New slovy: "Tohle je ten nejodpornější zločin v historii státu Indiana." V působivém snímku Tommyho O'Havera si Catherine Keener zahrála zdánlivě obyčejnou ženu v domácnosti Gertrudu Baniszewskou, která ve sklepě svého domu vězní a mučí dospívající dívku v podání Ellen Page. Jejich postavy budou rezonovat v myslích diváků ještě dlouho poté, co zhasnou světla v sále. Jednu z rolí ve filmu také tvárnil Bradley Whitford. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (773)

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Nějakou výpovědní hodnotu to určitě má, je to i velmi chytlavě natočené s překvapivým závěrečným zvratem, ale že bych z toho byl nějak unešený, to ani náhodou. Podle mě to je trochu upravené, aby to člověka citově vyždímalo a vyfluslo do louže plné emocí a soucitu. To, co se tam odehrávalo, působilo chvílemi dost neuvěřitelně až divně a nevěřím tomu, že se režisér přesně držel skutečných událostí. Asi to mohlo být podáno líp. 70% ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Příliš rozvláčné, což v 92 minutách filmu musí být jednoznačně chyba tvůrců. Než se vám to trochu dostane pod kůži, tak uběhne půlhodina, kde se sice rozvijí motivace postav a klíčují se osobnosti a jejich vazby, avšak trestuhodně odosobněnou formou. Tzn. budete sledovat maloměšťáckou extrémně chudou rodinu a nebudete mnohdy chápat jednání a uvažování postav. Druhá polovina je slibnější, jelikož násilí tu je a celková atmosféra společně s bravurní Carherine Keener jednoduše strhne hlava nehlava. Avšak ačkoliv je výpovědní hodnota silná a od začátku do konce má film vzestupných kvalit, dalo se to podle všeho natočit daleko lépe-svižněji-úderněji. ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

Hodně drsné drama podle skutečných událostí. Rozum mi z toho zůstával stát, bylo mi fyzicky zle a měl jsem z něj několik nocí noční můry, přičemž téma filmu bohužel nemohlo být aktuálnější (případy Fritzla a Nataschi Kampusch). Film, který vás přinutí přemýšlet o nejednoznačných kořenech zla a násilí, jehož původcem tu není žádný psychopat ani sadista, ale obyčejná svobodná matka, která chce chránit svou rodinu, jenže tak činí pod obrovským tlakem materiálních problémů (které jí způsobili její muži) a s úsudkem zastřeným prášky, takže se jí to tragicky vymkne z ruky... Film se soustředí na obsah a díky kvalitní režii a hercům dosahuje maximální intenzity. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Mohl z toho být výborný hixploitation (zlá matka z nižší sociální vrstvy ovládající hordu svých dětí - bezohledných strojů na mučení), kdyby se otravně nevyhýbal zobrazování násilí. Zůstává kolovrátek chování, které mi hlava nebere, nedokázal jsem se do toho položit. Emocionálně vyděračské dílo, kde si můžeme krásně zanadávat, jaký jsou ty lidi svině a pobrečet si. Nic pro mě, nemám tu správnou schopnost empatie. P.S. Tohle by byla ideální látka pro Sama Peckinpaha na začátku 70. let. Byla by to kurevská pecka. ()

Niles 

všechny recenze uživatele

O prípade šialenej matky Baniszewskej som pred týmto filmom nič nevedel, čo bolo zrejme dobré, pretože som ostal až do konca v napätí, nevediac čo sa ďalej stane. Bol to intenzívny zážitok, ktorý vo mne vyvolal mnohé emócie a iste mi ešte dlho ostane v pamäti. Už dlho som necítil takú bezmocnosť a chuť postrieľať polovicu postáv na obrazovke. Keby som nevedel, že je to natočené podľa skutočnej udalosti, poviem si že toto je prehnané, takto by sa to určite nemohlo stať (hlavne pokiaľ ide o zapojenie detí do celého mučenia). No smutné je, že takto sa to naozaj stalo, dokonca podľa toho, čo som si neskôr o tomto príbehu prečítal, niektoré situácie tu boli vyobrazené ešte dosť mierne a osadenstvo domu (aj len 12-ročné decko John) páchalo na Sylvii ešte horšie veci. Páčilo sa mi spracovanie (prelínanie minulosti so súčasnosťou), celková gradácia a famózna Ellen Page. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (11)

  • Film byl natočen podle skutečné události, která se stala v Indianě v roce 1965. (don corleone)
  • Film byl natáčen chronologicky, aby se herci dostali do děje a mohli prožívat příběh Sylvie. (don corleone)
  • Většina členů štábu netušila, jak příběh dopadne, dokud si těsně před natáčením nepřečetli scénář. (don corleone)

Reklama

Reklama