Reklama

Reklama

První případ otřesného týrání dítěte, který prorazil hradbou mlčení veřejnosti, komentoval žalobce Leroy New slovy: "Tohle je ten nejodpornější zločin v historii státu Indiana." V působivém snímku Tommyho O'Havera si Catherine Keener zahrála zdánlivě obyčejnou ženu v domácnosti Gertrudu Baniszewskou, která ve sklepě svého domu vězní a mučí dospívající dívku v podání Ellen Page. Jejich postavy budou rezonovat v myslích diváků ještě dlouho poté, co zhasnou světla v sále. Jednu z rolí ve filmu také tvárnil Bradley Whitford. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (773)

misterz 

všechny recenze uživatele

Smutná, desivá téma, ktorá otvorí nožík vo vreckách všetkým slušným rodičom. Takí ľudia ako Gertrúda by mali byť hneď na začiatku fertilného veku kastrovaní, aby sa nemohli množiť (samozrejme, keby sme mali stroj času a poznali ich osobnú budúcnosť)... Film plný hnusných ľudí a zlých detí. Ale nebola to len Gertrúdina vina, veľký podiel na tom nešťastí mali aj rodičia kočovníci - nechať svoje deti cudziemu človeku tak to je už na mňa silná káva. Podľa mňa mali byť stíhaní aj oni. Ku koncu som bol zvedavý ako potrestajú tie decká, hlavne toho nepríjemne nesympatického malého chalana. Žiaľ musím priznať, že ma ich tresty teda nijak zvlášť nepotešili. Ja by som ich dal do nejakej problémovej pestúnskej rodiny a americký sociálny systém by si s nimi už hravo poradil. Nakoniec by sa aj tak do toho väzenia dostali, no na podstatne dlhšie... Dramatické spracovanie snímku ma však moc neoslnilo, na mňa až moc odosobnené a pocitovo sterilné, z takto silného námetu sa dalo vyžmýkať podstatne viac emócií. Ani koniec na mňa nezapôsobil tak ako by si film zaslúžil. Chcelo to skrátka lepšie dramatické spracovanie a viac sa vnoriť do jednotlivých postáv. Preto len priemer. 60/100 ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Člověku se skoro nechce věřit, že je Americký zločin natočený podle skutečnosti. Že jsou lidé opravdu schopni takových ohavností, jaké nám tady filmaři ukazují. Ledově mrazivý příběh ze začátku přitom vypadá úplně jinak - zvrhne se ale v přehlídku krutosti první ligy, v ukázku toho, co může fanatický "člověk" (ty uvozovky jsou nutné) napáchat ve jménu jakýchsi ušlechtilých cílů, a jak snadné je pro svůj (zlo)čin získat spolupachatele. Všechny prsty nahoru zvedám za každého úžasného herce i neherce, který se v Americkém zločinu objevil. Díky posílám režisérovi, který zná správnou míru toho, co divák vydrží, a neukazuje víc, než je nezbytně nutné k tomu, abyste se otřásli hnusem. Podobný pocit jako z tohoto filmu jsem měl naposledy z Výměny. Brrr. ()

Reklama

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Som prekvapený tak vysokým hodnotením a možno práve kvôli nemu som čakal od filmu až príliš. Nepopieram, že príbeh je pútavý a drastický, ale to sú aj mnohé iné príbehy obetí tyrania taktiež. Podľa môjho názoru sa dal Americký zločin natočiť napínavejšie a autentickejšie. Takto mi prišiel len ako veľmi dobre sledovateľné drama na teplé letné poobedie, ale nič gulervúce v ňom nevidím. ()

TeeAge odpad!

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Tommy O'Haver, Irene Turner | Hudba: Alan Ari Lazar | Produkcia: Christine Vachon, Jocelyn Hayes, Henry Winterstern, Kevin Turner, Hans C. Ritter | Distribúcia: Showtime | Štúdio: First Look | Rozpočet: 2miliónov $ | Tržby: ? $ || Moje hodnotenie má morálny dôvod. Remeselne je film vypracovaný, emočne strhujúci. Problém mám s tematikou. Filmy tohoto rázu by sa nemali predávať do kina ani do televízií. Hovorím o scenároch, ktoré sú vytvorené na základe skutočných udalostí so sadistickým obsahom. Jednak tvorcovia zarábajú na rekonštrukcii utrpenia iných a na druhú stranu je to najhoršie médium pre prípadné detské alebo dospievajúce publikum už bez takýchto podnetov náchylných k zvrhlostiam. Tento film totiž sucho reflektuje, vôbec nepoukazuje na nesprávnosť týchto činov. Pláč hlavnej predstaviteľky a následne jej rodičov nie je vôbec dostatočným kontrastom k odpornosti konaniu ostatných. Neodpustiteľný počin, ktorý by mal byť zakázaný!!! ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Asi jste všichni naskákali do rány mířící na mě, jinak si nedovedu vysvětlit, že tahle americká kulka ke mně vůbec nedoletěla. Na týrání dětí mám samozřejmě taky ne zrovna vybíravý názor, ale to ještě neznamená, že si automaticky sednu na prdel z každého vodotrysku slz. Chybělo mi především větší přiblížení Gertrudy (sympaťanda už podle jména). Jasně, tak byla jebnutá, ale ona používala násilí tak automaticky jako já záchod, až to spíš vyznělo stylem, že je to normální, a ne na zastřelení. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (11)

  • Většina členů štábu netušila, jak příběh dopadne, dokud si těsně před natáčením nepřečetli scénář. (don corleone)
  • Ve filmu můžeme vidět Rickyho Hobbse (Evan Peters) za volantem světlemodrého Fordu Mustang Hardtop ročník 1967 – ovšem snímek se odehrává v roce 1965. (J.F.B.)
  • Film vychází z přepsaných výpovědí svědků před soudem k otřesnému případu. (don corleone)

Reklama

Reklama