Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Drama o Anglii v 80. letech 20. století. Táta dvanáctiletého Shauna padl ve válce o Falklandy a Shaun teď naléhavě potřebuje mužský vzor i zastání. Zdá se, že je nachází v partě o něco starších místních skinheads. Situace se však komplikuje, když se do party vrátí propuštěný vězeň Combo - ten nebere skinheads jako životní styl a subkulturu, ale jako příležitost prosazovat své rasistické názory a ventilovat svou chorobnou agresivitu. Původní parta se rozpadá a Shaun prožívá deziluzi, která vede k jeho předčasnému dospění. (Honza dAve)

(více)

Recenze (203)

misterz 

všechny recenze uživatele

Dobová atmosféra je určite tá najlepšia karta, s ktorou môže snímok hrať - sociálne slabšie prostredie malomesta Anglicka osemdesiatych rokov, kde z každého kúta vykúka nejaký spoločenský problém. Ucelený obraz pekne dotvára aj kulisa vrcholiaceho konfliktu Anglicka s Argentínou o Falklandy, tiež tie vstupy s politikmi neboli od veci. Aj 12-ročného Shauna niečo stála táto nezmyselná vojna - otca, pričom veľmi skoro zistí, že život nie je žiadna gombička. Riešenie svojich problémov sa preto snaží nájsť v tlupe skinheadov. Nie je to skôr však cesta z kaluže do bahna?... Ono celkovo, v tej dobe patriť do nejakej skupiny bolo veľmi dôležité, v súčasnosti to už až tak neplatí, skôr naopak, na význame naberá jednotlivec. Asi to súvisí s tou technikou - telefóny, počítače... vtedy to nebolo a tak deti zvyčajne "vychovávala" ulica. Ale musím uznať, že povahovo bol Shaun celkom sympoš. Do dnešnej doby sa skôr preniesli niektoré politické problémy, ktoré stále trvajú, ba čo je horšie stále naberajú na význame - prisťahovalectvo a rasizmus. Keby tak ten Combo vedel, čo ho čaká za 30 rokov, asi by ho od jedu už aj porazilo... Príbeh samotný je síce jednoduchý s niekoľkými slabšími miestami a emotívna stránka tiež nie je bohvieako veľká, no myšlienkový presah, hlavne v závere, je tu veľký. Taktiež informačná hodnota filmu nie je zanedbateľná. Nadpriemer. 75/100 ()

Jacob23 

všechny recenze uživatele

Zvlastni film o parte pravych a nepravych skinheadu.Celou dobu jsem si myslel ze je tak 10-15let stary,ale tady zjistuji ze ne.)Celou dobu se nic moc nedeje a vse vrcholi jednou scenou-pointa filmu mi vsak zcela jasna nebyla,bylo to spiz zachyceni jedne casti zivota maleho chlapce.Kazdopadne film spatny neni a moc takovych asi neuvidite-diky skvelemu vykonu chlapce a ,Comba, jdu na 4* ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Zvláštní film. Jednak ho těžko pochopí ten, kdo se nevyzná v skinheadské historii a jednak ho může těžko pochopit ten, kdo není poddaným Jejího Veličenstva - stejně tak cizozemec nikdy nemůže úplně pochopit Pelíšky. Nicméně jako sonda do anglické společnosti z léta 1983 to bylo výborné a stejně tak byli výborní herci - ze začátku jsme měl sice trochu problém se Stephenem Grahamem, protože jeho role Tommyho z Podfu(c)ku se mi nesmazatelně vryla do paměti, ale postupem času jsem na Tommyho zapomněl a Graham mě mile překvapil. A pak tu byl pochopitelně skvělý Thomas Turgoose a zajímavá Vicky McClure jako Lol. 85% ()

Jaro.Krafcik 

všechny recenze uživatele

Hodnotenie s číslom 7.800, vytiahol som britskú klasiku, seriál som nevidel ale tento film mi prišiel celkom dobrý, výborne to zahral Thomas Turgoose, už len kvôli jeho výkonu som zvažoval plný počet, ale nakoniec nie, možno si pozriem seriál a tam už budem dávať plnu paľbu, a osobne ostávam fakt zvedavý či sa mi podarí dokonca roka 8K, cieľ to nie je, ale tak priorita, hlavne teraz keď je pred sviatkami trochu voľnejšie. 4* ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Shane Meadows .. Taková byla Anglie… Válka o Falklandy roku 1982. Tato událost hodně ovlivnila chod v Anglii a ovlivnila i obsah tohoto filmu, který je rámován dobovými záběry právě ze zmíněného konfliktu. Mezi nimi se odehraje několika týdenní příběh chlapce jménem Shaun, kterého se válka také dotkla. Netuším, zda Meadows čerpal z vlastní minulosti, ale zdálo se mi trochu přitažené za vlasy, jak mohl být tak snadno přijat malý kluk mezi mladé skinheady. Na druhou stranu, nábor se má provádět neustále a strom ohýbat, dokud je mladý, takže... Jak je u Meadowse zvykem, jeho příběhy se točí převážně kolem mládeže a jsou prostoupeny sondáží do různých sociálních vrstev. Mladí skinheadi, chovající se nepoliticky jsou zde staršími členy tohoto uskupení vtahováni do vyšších her Národní fronty a postupně se jim vštěpuje radikalizace s důrazem na nacionalismus a krajně pravicové ideály (proto si spousta lidí spojuje dnešní skiny s nácky), které vedlo k jejich postupnému rozštěpování a úpadku. Prostě je to slušná částečka z velké skládačky a koho zajímají nebo má blízko ke skinheads určitě potěší. K tomu Thomas Turgoose hraje výborně, dobová atmosféra, kostýmy či symboly hnutí jsou přesné a hlavně písničkový doprovod je parádní.. 70%. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (7)

  • Thomas Turgoose nikdy předtím nehrál, byl dokonce vyloučen ze školního divadelního kroužku. Za účast na konkurzu si vyžádal 5 liber. (don corleone)
  • Film je silně inspirován mládím režiséra Shane Meadowse, který vzhlížel ke staršímu skinheadovi, jako malý kluk. Ten ho přizval do své party a staral se o něj jako o svého syna, hodně scén je inspirováno životními zkušenostmi režiséra. (don corleone)
  • V 8. minutě, když jde malý Shaun ze školy, hraje v pozadí skladba „Tainted Love“ od britské kapely Soft Cell z roku 1981. (Trajektt)

Reklama

Reklama