Reklama

Reklama

Life on Mars

(seriál)
Krimi / Drama / Mysteriózní
Velká Británie, (2006–2007), 16 h (Minutáž: 60 min)

Hudba:

Edmund Butt

Hrají:

John Simm, Philip Glenister, Liz White, Dean Andrews, Joanne Froggatt, Archie Panjabi, Lee Ingleby, Stephanie Jacobsen, William Matheson, Kevin McNally (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(16)

Obsahy(1)

DCI Sam Tyler (John Simm) je schopný manchesterský kriminalista. Při pronásledování podezřelého se dostane do těžké dopravní nehody a upadne do bezvědomí. Tyler se probírá zmatený, s nejasnými vzpomínkami a s hrůzou zjišťuje, že se nachází v roce 1973. Už není DCI, ale pouze inspektor, a zrovna byl přeložen na jiné manchesterské policejní oddělení. Zde se potkává s další ústřední postavou seriálu, svým šéfem, DCI Genem Huntem (Philip Glenister). Hunt neboli "Guv" je typem drsného pouličního policajta, tedy přesným opakem "moderního" Sama Tylera. Sam netuší, proč se ocitl v 70. letech. Je snad v komatu a žije v nějakém zvláštním snu? Nebo cestoval časem do minulosti? Bude na to muset přijít, jinak se nedokáže vrátit zpět. Ale o čem LIFE ON MARS doopravdy je? Je o prolnutí současnosti a minulosti. Na jedné straně Sam Tyler, policista 21. století, znalý moderních vyšetřovacích postupů. Na druhé Gene Hunter, starý dobrý pouliční polda, který z vás klidně vymlátí duši, aby dostal svou odpověď. Současnost i minulost v kvalitní krimi s mírným nádechem tajemna, to je LIFE ON MARS. Zatím byly natočeny dvě série po osmi epizodách. LOM je také vítězem BAFTY a několika mezinárodních cen. (Sowa)

(více)

Recenze uživatele honajz2 k tomuto seriálu (17)

Season 1 (2006) (S01) 

Nadprůměrná kriminálka se skvělým nápadem, který se ale postupně dost utlumí a přestane vyvíjet a závěrečná epizoda to na konci udělá natolik, že mám až strach, že v druhé sérii v podstatě ani nebude hrát roli, kromě poslední epizody celého seriálu. Ale když pominu tohle, tak má dost epizod solidní atmosféru a ikonické ústřední duo, i když nejzajímavější tu pro mě je vidět, kam se posunul John Simm, který se (aspoň pro mě) proslavil především v Human Traffic. Slabé 4* ()

Episode 1 (2006) (S01E01) 

Nutno uznat, že zatím to vypadá opravdu hodně dobře. Samozřejmě mám stále velké obavy ohledně toho, že z toho stejně nakonec vyleze jen další tuctová kriminálka, kde spíš než o ucelený děj půjde jen o jednotlivé případy, ale třeba budu příjemně překvapen. Pilot má zatím pro mě hodně slušně našlápnuto. Silné 4* ()

Episode 2 (2006) (S01E02) 

Už to začíná být hlavně o těch kriminálních případech než o té celkové zápletce (ke které se tu vztahuje snad jen závěrečná scéna, která je ale sama o sobě hodně působivá), ale pořád to má dost zvláštní a podmanivou atmosféru, díky které s tím nemám takový problém a vlastně mě to i tak baví sledovat, takže teď jen doufám v to, že si mě to (aspoň) takhle udrží až do konce. Slabé 4* ()

Episode 3 (2006) (S01E03) 

Pořád dobré, se stále slušnou atmosférou a občasným vtipem, ale stále víc je na tom vidět, jak moc to upozaďuje hlavní příběh a vše začíná stále víc stát na jednotlivých případech. Navíc v tom hlavním příběhu se zdá, že ani není moc co odhalovat a že je vše už jasné, takže jestli nedojde ke změně, nevím, jak dlouho mě to ještě bude bavit sledovat. Sice je to nadprůměr mezi kriminálkami, ale mě kriminálky jaksi neberou... Silné 3* ()

Episode 4 (2006) (S01E04) 

Když už se mi zdálo, že je celý ten koncept příliš jasný, přišli naštěstí tvůrci s novým zvratem, který tady sice částečně zakončili, ale předpokládám, že s následky se bude pracovat i nadále, protože tohle oživení víceméně standartní kriminálky, ve které se ten nestandartní prvek dost upozaďuje, má něco do sebe a asi by mi i stačil. Což je co říct, když to říkám já jako někdo, koho kriminálky jinak dost nudí. 4* ()

Episode 5 (2006) (S01E05) 

Tak jsem se radoval předčasně. Námětem dost zajímavá epizoda, ale hlubší nápad z minula se zde vůbec nerozpracoval a hlavní zápletka je stále dost upozaděná, takže ve výsledku to je už jenom sice příjemná a vtipná, ale celkem obyčejná kriminálka. Kriminálka, u které kdyby každá epizoda netrvala hodinu, tak mi sedne značně víc, protože má dost do sebe, ale v téhle stopáži se to vždycky zbytečně rozmělní. 3* ()

Episode 6 (2006) (S01E06) 

Žádný větší posun nebo změna, ale konečně se to víc věnovalo událostem ze současnosti a dokonce na tom byla postavená celá zápletka epizody, takže to pro mě už jen díky tomu bylo dost napínavé. Nadšený ale pořád nejsem a pořád doufám, že z toho vypadne víc než teď. Slabé 4* ()

Episode 7 (2006) (S01E07) 

Ale tak tahle epizoda se mi hodně líbila. Pravda, na ústřední zápletku sice zase kašle, ale tenhle námět a přesně takhle podobný by oživil opravdu kdejakou kriminálku. Víc epizod z toho zkorumpovaného policejního prostředí a získalo by si mě to ještě víc, než doposud, protože právě tyhle díly pro mě zatím vždycky měly úžasnou atmosféru a i případ, co se v nich řešil, mě dokázal vždy upoutat. Navíc mi tahle epizoda určitě přijde jako ta zatím nejlepší a i když mě to samotného dost překvapuje, nemám problém jí dát plný počet. Slabých 5* ()

Episode 8 (2006) (S01E08) 

Ale no tak... Napínavé to sice je, ale čekal jsem aspoň nějaký drobný posun, nějaké poodhalení toho, jestli je to opravdu jen jeho představa v kómatu nebo v tom je něco víc, ale ne, závěr první série působí dojmem, že si tvůrci najednou uvědomili, že ten seriál má celkem úspěch a tak se rozhodli ho natáhnout na co největší počet sérií a tady v podstatě nic nepředvedli. Respektive jo, předvedli, ale standardní epizodu, ve chvíli, když člověk čeká hlavně nějakou nestandardní. Vlastně by se to už teď mohlo úplně vykašlat na ty tajemné scény a hlasy ze skutečného světa, když už se Sam s životem v roce 1973 smířil a vrátit se to k nim může klidně i jenom v posledním díle. No, nevím, druhou sérii někdy zkusím, ale asi ne hned teďka. I když mě minulá epizoda naprosto nadchla, tahle mi dojmy zase shodila a na další sérii úplně nenavnadila... Slabé 3* ()

Season 2 (2007) (S02) 

Značně lepší než první série, ale to je dané tím, že to mělo ujasněnější koncept a hlavně tím, že jsem do něj dokázal dostat. Závěrečná epizoda je ale fakt něco, na co se vyplatí počkat, protože něco takového člověk jen tak nevidí... Silné 4* ()

Episode 1 (2007) (S02E01) 

Aha, tak takhle na to tvůrci šli... Rád bych byl optimistický, jelikož na základě toho, co předvedli tady, to celé bude ještě hodně zajímavé a mnohem víc mysteriózní než jsem si myslel a vlastně to celou tu záhadu ohledně kómatu posunulo na nový level, jenže zase mi je jasné, že u první epizody nové série je třeba diváka co nejvíc nalákat a tak se může stejně jako v první sérii stát, že se to rozplizne. Tahle epizoda mě ale hodně nadchla, takže budu rád zjišťovat, kam se to celé posune. 5* ()

Episode 2 (2007) (S02E02) 

No... celá záhada ohledně Samovy současnosti se tu hodně upozadila, jak jsem po skončení první série zhruba čekal, jenže i tak to mělo dost do sebe, samotný případ mě bavil i napínal a popravdě mám pocit, že to má ujasněnější koncept než v první sérii, takže mi to je díky tomu o to víc sympatické. Slabé 4* ()

Episode 3 (2007) (S02E03) 

Ok, po asi deseti letech jsem našel další krimiseriál, který mi fakt sedí. A to i přesto, že se ta základní zápletka stále více a více utlumuje, ale prostě mě baví ta parta vyšetřovatelů, baví mě sledovat Samovo počínání a "přežívání", dokonce mě baví i ty případy a teď už jsem si byl schopný celý díl užít už jen na základě něj, což se mi stalo i v prvním díle téhle série. Takový úspěch u mě měl naposledy Monk, i když samozřejmě z jiného důvodu. Obě kriminálky v sobě mají něco dost originálního, co to celé táhne a v případě Life on Mars to kupodivu není jen ten "možná-sci-fi" prvek. Teď jen doufám, že jsem to nepřechválil... Slabých 5* ()

Episode 4 (2007) (S02E04) 

Taková obyčejná "kriminálková" epizoda. Sice ještě pořád mírně nadprůměrná, ale tenhle seriál má určitě na víc. A hlavně tady už se na současnost a celou tu záhadu s ní spojenou kašlalo až moc. Silné 3* ()

Episode 6 (2007) (S02E06) 

...a asi bych dal i plný počet, kdyby to v závěru nebylo tak uspěchané a nahodilé. Opět mě dost překvapuje, jak mě ten seriál dokáže bavit, i přes fakt, že mě jinak kriminálky nebaví skoro vůbec. Silné 4* ()

Episode 7 (2007) (S02E07) 

Gene Hunt obviněn a stíhán za vraždu... To už je samo o sobě skvělý námět na epizodu, kór ještě takhle těsně před koncem. Silné 4* ()

Episode 8 (2007) (S02E08) 

ASI SPOILERY Tak tohle teda byl opravdu solidní mindfuck, který ve mě dost rezonuje ještě teď a marně teď přemýšlím nad tím, jestli jsem už někdy něco takového viděl. Napadá mě snad jen závěr Battlestar Galacticy, ten mě odrovnal stejně, ale to je zase úplně jiný žánr. Poslední epizoda Life on Mars naštěstí je opravdu poslední a vše uzavře, ale ten způsob jakým na to jde, no ty vole... Za celou dobu už přišlo několik teorií, jak to se Samem celé je a samozřejmě se objevují i tady, jenže co chvíli se střídají, do toho přijde ještě jedna totálně šílená která převrátí naruby vše viděné a aby toho nebylo málo, ony se ještě všechny ty teorie začnou prolínat! Do poslední chvíle tak tedy není zrovna jasné, co z toho vyleze a když už se to ukáže, vypadne z toho tak sofistikovaná pointa, že je zároveň strašně pozitivní a zároveň totálně depresivní. Fakt. Takhle zvláštní závěr jsem už sice kdysi párkrát viděl, ale rozhodně ne v seriálu, kdy pořád člověk čeká, že z toho vyjde něco klasičtějšího a ono zrovna tohle... Hodně mě to potěšilo. 5* ()

Reklama

Reklama