Reklama

Reklama

Life on Mars

(seriál)
Krimi / Drama / Mysteriózní
Velká Británie, (2006–2007), 16 h (Minutáž: 60 min)

Hudba:

Edmund Butt

Hrají:

John Simm, Philip Glenister, Liz White, Dean Andrews, Joanne Froggatt, Archie Panjabi, Lee Ingleby, Stephanie Jacobsen, William Matheson, Kevin McNally (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(16)

Obsahy(1)

DCI Sam Tyler (John Simm) je schopný manchesterský kriminalista. Při pronásledování podezřelého se dostane do těžké dopravní nehody a upadne do bezvědomí. Tyler se probírá zmatený, s nejasnými vzpomínkami a s hrůzou zjišťuje, že se nachází v roce 1973. Už není DCI, ale pouze inspektor, a zrovna byl přeložen na jiné manchesterské policejní oddělení. Zde se potkává s další ústřední postavou seriálu, svým šéfem, DCI Genem Huntem (Philip Glenister). Hunt neboli "Guv" je typem drsného pouličního policajta, tedy přesným opakem "moderního" Sama Tylera. Sam netuší, proč se ocitl v 70. letech. Je snad v komatu a žije v nějakém zvláštním snu? Nebo cestoval časem do minulosti? Bude na to muset přijít, jinak se nedokáže vrátit zpět. Ale o čem LIFE ON MARS doopravdy je? Je o prolnutí současnosti a minulosti. Na jedné straně Sam Tyler, policista 21. století, znalý moderních vyšetřovacích postupů. Na druhé Gene Hunter, starý dobrý pouliční polda, který z vás klidně vymlátí duši, aby dostal svou odpověď. Současnost i minulost v kvalitní krimi s mírným nádechem tajemna, to je LIFE ON MARS. Zatím byly natočeny dvě série po osmi epizodách. LOM je také vítězem BAFTY a několika mezinárodních cen. (Sowa)

(více)

Recenze (122)

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Život na Marsu mě vyloženě vyhodil ze všech těch dramat, co jsem teď sledovala a rukou DCI Gena Hunta mi vrazil pořádný záhlavec, který jsem mimochodem potřebovala. Na jedné straně se jedná o dobrou kriminálku odehrávající se v roce 1973, kdy neexistovalo něco jako oficiální výslech, se svědky se nakládalo jako s podezřelými a do předmětů doličných se často přimíchaly nějaké drobky ze svačiny, ale.. přesto to fungovalo. A krom této kriminálky tu máme hlavní postavu, Sama Tylera (vynikající John Simm), který se během hledání jednoho vraha do toho světa, života na Marsu, propadne ze současnosti. Neví, zda se jedná o komatózní stav nebo návrat do minulosti, ze začátku mu to přijde jako velmi špatný vtip, ale musí se s touto situací nějak poprat a navíc spolknout hořkou pilulku, a sice že v tomto světě není šéfem oddělení on, ale tvrdá palice (a dneska bychom řekli šovinistické prase) Gen Hunt, který řeší věci po svém a Samovy metody bere jako buzeraci a podrývání autority. Nicméně, do třetího dílu se nesežrali a doufám, že jim tento pěkný vztah vydrží i nadále, jsem nadšená._____ Po dokoukání druhé řady- yes, tohle si zaslouží všech pět hvězd, obzvláště poslední díl s vámi opravdu zatočí, že mezi teoriemi - 1) Sam Tyler je blázen, 2) vrátil se zpátky v čase do roku 1973, 3) je v kómatu - přeskakujete z minuty na minutu a nevíte, která bije. A to se mi líbí. ()

Trajektt 

všechny recenze uživatele

Ten, kdo má rád detektivky ze sedmdesátých let, ať už jsou to staří známí Profesionálové anebo americký seriál Starsky a Hutch, tak bude zajisté s tímto britským seriálem spokojen, jelikož na mně dokázal přenést celkový obraz té doby včetně hereckých výkonů, hudby, kostýmů a celkově to ve mně zanechalo pocit jako bych se tam ocitnul s našimi hlavními protagonisty. Tvůrci si vymysleli vcelku originální námět, který začíná v roce 2006, kdy superintendanta Sama Tylera srazí auto a v témže okamžiku, co se mu tato nehoda stane se ocitá na tom samém místě akorát, že v roce 1973. Zpočátku je vykulenej jako jelen v ZOO, ale kdo by nebyl v takové situaci. On se totiž rozkoukává ve svém novém prostředí policejní stanice, kde vládne pevnou rukou jeho nový nadřízený Gene Hunt, který určitě nikdy nečetl něco jako je policejní zákoník a řeší si vše po svém a to včetně originálně pojatých výslechů na které většina rádoby kriminálníků do konce jejich života nezapomene. Trošku mi svým vzezřením připomíná Gerarda Depardieuea a svými trapnými hláškami ve kterých uráží snad všechny ve svém okolí se určitě zapíše do filmové knihy originálních hláškařů. V každém díle tohoto seriálu můžeme vidět kriminální případ, který řeší naši policisté a ve kterém se náš hrdina snaží zjistit, co se mu vlastně stalo? To je zprostředkováno pomocí halucinací a různých zmatených minel, které se mu zjevují ve snech anebo to sny ani nejsou, člověk neví, co si má o tom myslet. Některé případy jsou fakt našláplé a plné ztrapňovacího humoru, ale některé jsou fakt nezáživné, že jsem si párkrát přál, ať už skončí, protože to bylo scénáristicky odfláknuto. Ale naštěstí těch lepších dílů je zde víc a proto dávám zasloužených 80%. ()

Reklama

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Stylové retro s vynikajícím Johnem Simmem, boží dobovou atmosférou, luxusním soundtrackem a zatraceně zajímavým hlavním příběhem, kdy fakt nemáte ponětí, co se děje. Epizodní detektivní zápletky jsou taky zatraceně zajímavé a když si k tomu všemu přičtete ještě sympaticky pomalé tempo, výtečné herecké výkony všech zúčastněných a neskutečnou lavinu nesmírně silných emocí v závěrečných dílech obou sérií (a finále je skutečná darda), dostanete báječný seriál, na který budete dlouho vzpomínat. Je originální a jak je dobrým britským zvykem, kvalitní po všech stránkách. 82%. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

Na túto britskú sériu som sa tešil. Bohužiaľ do bodky musím súhlasiť s užívateľom EricNor ("očekával jsem hodně a moc jsem toho nedostal"). Ale úplne najviac ma rozosmiali tie PLKY o tom, že LOM je nenadabovateľný. HA HA Ja si dovolím tvrdiť, že keď sa to dostane trebárs na ČT (podobne ako HUSTLE), tak to bude minimálne o triedu zábavnejšie ako v origináli. Teraz sa chystám na ASHES TO ASHES, tak uvidím čo to bude za zázrak. (29.12.2008) ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Brilantní série s šestihvězdičkovým závěrečným dílem, který budu rozdýchávat ještě dlouho. Neuvěřitelně nápaditá hra s formátem kriminálního seriálu, který ve finále přesahuje mnohem dál než byste čekali. Krása. P.S. Vřele doporučuji minimálně stejně zdařilé volné pokračování Ashes To Ashes. ()

Galerie (69)

Zajímavosti (8)

  • V 8. epizodě 2. série Sam Tyler (John Simm) zmiňuje tři definice správné policejní práce podle RoboCopa (1987), kterého v roce 1973 přirozeně ještě nikdo neznal. Nejedná se o chybu, ale o jeden z mnoha vtípků v seriálu. (ČSFD)
  • Ve 2. minutě slyšíme v pozadí skladbu „Live and Let Die“ od Paula McCartneyho a jeho kapely Wings z roku 1973, kterou v roce 1991 předělala americká rocková kapela Guns N' Roses. (Trajektt)
  • V 7. minutě, když se rádio samo přeladí, v něm můžeme slyšet skladbu „Disco 2000“ od britské kapely Pulp z roku 1995. (Trajektt)

Reklama

Reklama