Reklama

Reklama

Cesta

  • USA The Road (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Otec (Viggo Mortensen) a jeho malý syn (Kodi Smit-McPhee) bojují po zničení světa o přežití. Nikdo přesně neví, co se stalo. Byl to jaderný útok? Nebo naši planetu napadli mimozemšťané? Jedno je jisté - miliony lidí zemřely, ať už v důsledku katastrofy, vyhladovění či zoufalství z pomalého umírání lidí kolem poté, co se zastavily dodávky energií. Snaží se dostat na pobřeží a doufají, že tam najdou zásoby jídla, bezpečí i někoho, s kým by mohli sdílet budoucnost. Veškerý majetek si vezou v nákupním košíku vybaveném zpětným zrcátkem, aby viděli, zda je někdo nesleduje. Cestou překonávají řadu překážek a děsivých situací. Naráží na zástupy zoufalých, nepřátelských přeživších, loupeživých gangů i kanibalů. Nemají nic než jeden druhého a snaží se zachovat si alespoň zbytky lidské důstojnosti. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (1 595)

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrá dobrodružná postapokalyptická dráma. Má výborný príbeh odohrávajúci sa niekoľko rokov po neznámej katastrofe, ktorá prakticky zničila svet a väčšinu ľudstva. Muž si po smrti svojej manželky uvedomil, že doma ho už nič nečaká a tak sa vydal na cestu so svojim synom, lenže ani tu toho moc príjemného nenachádzajú, trpia hladom a navyše občas nachádzajú ľudí, ktorým je potrebné sa vyhýbať. Ale muž v tomto bezútešnom svete aj tak urobí všetko preto, aby svojho syna chránil a skúsili predsa len nájsť aj niečo lepšie. Spracovanie je celkom slušné, ale dalo sa z toho získať aj viac. Hlavným problémom je, že po stránke príbehu je to až moc podvyživené a to aj vo svojej kategórii, tu skutočne ide len o to putovanie, postavy nikde nezostanú dlhší čas a preto sa aj tie potenciálne podzápletky vôbec nevyužijú, ani tá línia z minulosti s matkou ma moc nezaujala, bez nej by som sa ľahko obišiel a nanešťastie to na mňa ani nefungovalo tak silne, ako by som od obsahu očakával. Ale zase to putovanie je dostatočne zaujímavé, chválim to drsné, špinavé prevedenie, postavám som fandil, dá sa urobiť predstava o svete, keďže postavy prejdú dostatočnú vzdialenosť a behom toho sa nájde dostatok zaujímavých situácií, obzvlášť návšteva domu zabijakov, ale ako som spomínal, práve preto ma mrzí, že všetkým týmto výborným prvkom s veľkým potenciálom sa nakoniec dej vôbec nevenuje a ide sa ďalej. Ale dobrý dojem rozhodne prevláda, bavilo ma to a bol som zvedavý, čo príde ďalej. A navyše ma aj celkom zaujalo, že v tomto prípade si pôvod katastrofy tvorcovia nechali pre seba, čo nie je práve bežné. Inak po akčnej stránke sa tu toho moc čakať nedá, nájde sa tu len pár skôr kratších sekvencií, ale zase sú celkom napínavé, no hlavne to má výbornú atmosféru, čo je aj hlavným, kladom filmu. Herecké obsadenie je na tom dobre, moc postáv sa tu neobjaví, ale Viggo Mortensen a postava chlapca sú úplne ideálne, takže to dokáža utiahnuť, Charlize Theron je tu zbytočná, ale v malých úlohách potešia aj Robert Duvall a Guy Pearce. Réžia a technická stránka sú výborné, skvelá vizuálna stránka, atmosféra, výprava a to spomínané špinavé prevedenie, jedine emocionálne ma to moc nezasiahlo, ale inak si nemôžem sťažovať. Škoda, Cesta mala veľký potenciál, aby sa stala jedným z najlepších filmov svojej kategórie, čo sa nestalo, ale aj tak ma to stále bavilo, keďže viacero stránok má vysokú kvalitu. 68% ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Komentáře typu "zbytečný film" nebo "zbytečná adaptace" jsou povrchní, alibistické a značí jen nevyspělost samotného tvůrce komentářů. Filmové adaptace mohou být dobré či špatné, ale rozhodně ne zbytečné. Pokud má autor (v tomto případě režisér John Hillcoat) určitou vizi, stoprocentně se na ni zaměří a obětuje ji vše (v případě Cesty co nejvěrohodnější převedení literární předlohy na filmové plátno), je příliš jednoduché mu to vyčítat a hlouběji se nad tím nezamyslet, zvlášť, když je to tak kvalitní film. ()

Reklama

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Jo, tohle je rozhodně kvalitní snímek. Hraje zejména na atmosféru, která je naprosto bezútěšná, sklíčená a smutná. Celá situace na Zemi je jedna velká prohra. Na vztahu otce a syna tvůrci poukazují na možnosti zachování si zdravého rozumu, ale zejména pozůstatky lidskosti v její plné kvalitě a nestotožnění se s temnou stránkou člověka-zvířete. I když má film pomalé vyprávění a moc zásadního se v něm neděje, napětí trvá stále a člověk má o hrdiny filmu pořád obavy. Kluk mi sice svým neustálým jančením občas lezl na nervy, ale to je spíš asi můj problém ... Jinak je to fakt skvělej film a další podobně laděné se s ním nemohou rovnat, tohle je "high level". I tak ale plný počet nedávám, protože to není úplně ten typ filmu pro mě. ()

robbiee 

všechny recenze uživatele

[imdb: 7.9/10] | me: Veľmi silný príbeh o ceste, hľadani nádeje, hodnotách, ktoré upadli do zabudnutia, o vôli bojovať, prežiť a žiť. Veľmi presvedčivo, veľmi otvorene. Bez nadnesených posolstiev, bez zbytočných odkazov. O pute otca a syna silno a hlboko, o ľudských možnostiach a rozhodnutiach, ktoré menia úplne všetko. Je to sonda do života a konania ľudí na pokraji, bez príkras, s násilim a sebeckosťou, so strachom, ale i láskou a vôli nevzdať sa hoci dôvody už takmer nie su. Zanechal veľmi silné dojmy a pocity. Viggo Mortensen je naozaj vynikajúci (chcelo by to minimálne nomináciu) + Charlize Theron (hoci v "časovo" malom) veľmi pôsobivá. ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Postapokalyptický film dle stejnojmeného románu od Cormaca McCarthyho The Road za kterou obdržel prestižní Pulitzerovu cenu, vypráví příběh bezejmeného otce s jeho synem o jejich společné cestě, zničenou krajinou a městy plných nástrah, kde každodením chlebem je strach i hladovění a boj o holý život je již běžnou rutinou. Film bez větší akce, který těží z výborného prostředí, dialogů mezi otcem a synem, atmosférou a nutí diváka zamyslet se nad základními prioritami lidských hodnot a zhýčkanosti z moderní doby. Cesta snímek, který předčil mé očekávání a vyplnil přesně to co jsem čekal od The Book of Eli a to doslova. Perfektně ztvárněná krajina, nenásilně vykreslená postapokalyptická atmosféra a výborné herecké podání, vše dokresleno příjemnou hudbou od Nick Cave a Warren Ellise. 90 % ()

Galerie (92)

Zajímavosti (24)

  • Jedním z vědomých rozhodnutí režiséra Johna Hillcoata bylo používat jen v minimální míře počítačové efekty. Počítače tak našly hlavní uplatnění zejména v procesu utlumení některých barevných odstínů. (Michelle75)
  • Viggo Mortensen (Muž) nakonec roli ve filmu přijal, ale po dokončení natáčení se rozhodl pro pauzu od herectví. (HellFire)
  • Do scény porodu plánoval režisér vložit zvukovou stopu křiku skutečné rodící matky, ale Charlize Theron (Žena) s tím nesouhlasila. (Othello)

Související novinky

Zemřel oceňovaný autor Cormac McCarthy

Zemřel oceňovaný autor Cormac McCarthy

13.06.2023

Uznávaný spisovatel, scenárista a držitel Pulitzerovy ceny za literaturu Cormac McCarthy zemřel ve věku 89 let. Smutnou zprávu potvrdil jeho syn John McCarthy. Slavný autor měl na svědomí tak zásadní… (více)

Michael Fassbender s kolty proklatě nízko

Michael Fassbender s kolty proklatě nízko

22.09.2013

Divoký západ jej láká už nějakou dobu. Hrál třeba padoucha v propadáku Jonah Hex a měl se objevit v hlavní roli problémového a mnohokrát přeobsazeného westernu Natalie Portmanové Jane Got A Gun. K… (více)

Ridley + Cormac: Tahle země JE pro starý

Ridley + Cormac: Tahle země JE pro starý

05.02.2012

Lépe řečeno, pro starý machry ;-). Cormac McCarthy je mnoha čtenáři a literárními odborníky považován za nejlepšího žijícího amerického spisovatele. Kromě předloh pro filmy jako Tahle země není pro… (více)

James Franco chce adaptovat McCarthyho

James Franco chce adaptovat McCarthyho

07.01.2011

Ben Affleck nám předvedl, že i z chlápka považovaného za prkno s hezkým obličejem se může stát velmi dobrý scénárista a režisér. V jeho stopách chce nyní kráčet James Franco. Ten už dokázal, že je i… (více)

Reklama

Reklama