Reklama

Reklama

VOD (1)

Fanatismus je zhoubnější, než mor. Britsko-německý film se Seanem Beanem v jedné z hlavních rolí.  Léta Páně 1348, v anglickém království řádí epidemie moru. Smrt si nevybírá a kosí všechny bez rozdílu, v bezpečí před ní nejsou ani mniši za zdmi kláštera. Jedním z nich je mladý novic Osmund, jenž je rozerván mezi láskou k dívce Averill a láskou k Bohu. Rád by klášter opustil, ale také touží sloužit Bohu, a tak jej žádá, aby mu seslal znamení. V té chvíli do kláštera přichází biskupův vyslanec Ulric a přináší zvěst o vesnici, nepostižené morem. Mezi lidem se šušká o nekromantovi, který ve spojení s temnými silami umí křísit mrtvé, a takovým pověstem musí církev učinit přítrž. Vesnice se nachází uprostřed Velkého močálu a Ulric potřebuje průvodce. Osmund se sám nabídne a vydává se tak vstříc světu temnoty a krutého fanatismu.
Snímek Černá smrt, žánrově oscilujíci mezi historickým dramatem a hororem, nabízí kromě napínavé podívané také úvahu nad vztahem víry a moci a nebezpečím jakéhokoli fanatismu, plynoucího ať už z vypočítavosti, či hlubinných osobních pohnutek. Působivě zpracovaný příběh některými svými motivy dává vzpomenout kultovního Wicker Mana (1973) Robina Hardyho, Coppolovu Apokalypsu (1979), ale na mysl přijde i Vláčilovo Údolí včel (1967). Že tíhne k temnějším filmovým příběhům režisér Christopher Smith prokázal již svými předchozími hororovými snímky Metro (2004) a Izolace (2006). (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (723)

-OverLord- 

všechny recenze uživatele

S filmama jako je tenhle se v poslední době docela roztrhnul pytel. Většinu jsem viděl a tak můžu s klidem říct, že tenhle kousek patří mezi ty lepší. Black Death dokáže zaujmout i vzhledem k tomu, že se nejedná o brutální fantasy jatka a že si nezakládá na strhující výpravě. Je to v podstatě syrovej historickej snímek, kde divák nemá pochyby o tom, že takhle nějak to tehdy prostě bylo. Jen škoda toho konce v tý vesnici, kterej se mi zdál trochu přitaženej za vlasy, ale nechci spoilerovat. Uvažoval jsem o plný palbě, nakonec lepší 4. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

2010: Tento film si velice dobře počíná v technických disciplínách, ale chybí mu to nejzásadnější, srdce. Výprava je víc než uspokojivá, což u historických filmů obvykle neposuzuji ani tak oděním či výbavou, jako spíš absencí blyštivých úsměvů. Líbil se mi způsob, jakým byla udělaná zabažinská vesnice. Herci jsou obstojní, dobře typově vybraní, místy až působiví, zvlášť Carice van Houten. Bohužel mi přijde, že role Ulrica a Osmunda nebyly zcela hodny pánů herců Seana a Eddieho. Čímž narážíme na scénář. Ne že by mi přišel hloupý, ale nepřišel mi ani jako kdovíjaké terno. Obsahuje pěkné momenty, ale nijak zvlášť s nimi neumí zacházet a občas je ze strachu odhazuje bez pardonu. Kupříkladu by mě zajímalo, kdo byli ti chlápci, co po ránu vyrostli v lese, nebo jestli tam opravdu byli nutní, podle mě totiž spíš ne. Stejně tak podivně na mě působí přišpendlený konec. Ne že by Eddiemu neslušely ty dlouhé vlasy, ale přece jenom jsem čekala ještě něco navíc. A na závěr, toho Wicker Mana mi to opravdu trochu připomíná, ale oproti němu Černé smrti chybí ironie a pořádná facka do ksichtu. ---------------- 2017: Dnes už chápu, proč tam byli lapkové i epilog, ale pořád si stojím za tím, že scénář je špatně vyobloukovaný a že scény se strašně vlečou, místo aby byly strašně působivé. Ani to orámování voiceoverem moc nefunguje, špatné načasování a neobratné přepínání optiky mezi vypravěčem, rytířem a mnichem mu ubírá sílu. A je to škoda jako Brno, protože ta pointa je jako nápad skvělá. ()

Reklama

kulyk 

všechny recenze uživatele

Brbly brbly brbly Redmayne, brblynky brblík rozpočet, chrrr flus pointa.... a mohl bych vybreptat i o něco více aspektů, které mě na černomoru kakánkovaly. Ale budu pozitivní jako Mercuryovic Freddík šest neděl po klíčové anální penetraci. Atmoška, z níž čiší smrad rozkládajících se těl, vytéká hemoglobinem zbarvená tekutina a v níž pekelné bubny duní skoro tak nahlas, jako tupé hlavičky biblofilů po polaskání turčíkovým palcátem. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

V rámci žánru je to určitě nadprůměr a umím si představit, že by se podobný námět mohl natočit nepoměrně horším způsobem. Přesto mi ten film úplně nesedí. Mé výhrady ovšem budou míjet většinu filmových fanoušků. V podstatě směřují k tomu, jestli se vám líbí literární tvorba Dana Browna nebo Umberta Eca. Oba píšou na první pohled totéž, při hlubším pohledu je mezi nimi ovšem zásadní rozdíl. Umberto Eco píše se špičkovou znalostí historie, estetiky a dobové filozofie, takže své hrdiny a jejich osudy zasazuje do z historického hlediska bezchybného prostředí, Dan Brown své dobrodružné příběhy píše s vědomím, že drtivé většině čtenářů je historická realita ukradená, takže to hází tak nějak od oka a jeho knihy při hlubším rozboru neobstojí. To pochopitelně nevadí tomu, aby měl větší komerční úspěch. Černá smrt funguje jako dobrodružný mysteriózní příběh, kdy divák může obdivovat temnou atmosféru země zasažené ničivou epidemií a střetem náboženských hodnot. Hluboké lesy, loupežníci a jejich krvavý střet s výpravou, močály tonoucí v oparu a tajemná vesnice, kde řádí čarodějnice, to všechno jsou žánrové rekvizity, které jsou zručně využité, a spolu se solidním obsazením vytvářejí i solidní divákův dojem. Jako historický příběh to ale neobstojí, protože konflikt mezi křesťanstvím a pohanstvím byl vybojovaný už o pár století předtím a křesťanství dokázalo lidovou pověrčivost a nejrůznější kulty úspěšně vstřebat. Jednotlivé náboženské hereze a konflikty probíhaly na jiné úrovni, ale to opravdu pro běžného filmového fanouška není podstatné. Spíš mi jde o takové ty scénáristické kotrmelce, jako když v bezvýchodné situaci dva vyčerpaní zajatí žoldnéři oslabení trýzněním se osvobodí z pout a během okamžiku zlomí odpor celé vesnice vzbouřenců. Přesto všechno má ode mě Černá smrt solidních 60 % celkového dojmu. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Hovorili nám, že je to Boží trest. Ale čo by sme museli urobiť, aké prikázanie porušiť, aby sme si TOTO zaslúžili? Nie, nebol to Boží trest. Bol to Diabol.“ No teda, toto ma bavilo. Britský hororový režisér Christopher Smith (METRO, IZOLÁCIA) pre mňa začína byť zárukou vydareného hororu, ktorý sa krvi a sexu rozhodne nebojí. Ale nezabúda ani na herecké výkony a pôsobivé budovanie napätia a atmosféry. V ČIERNEJ SMRTI spojil sily s charizmatickým hercom Seanom Beanom, ktorému historické mužné hrdé postavy vždy výborne pristali. Potešila ma tiež veľmi dobrá „typológia“ Beanovej pôsobivej družiny, kde mal každý svoje miesto a je len škoda, že Smith ešte viac nezapracoval na postavách. Už tak je to ale nečakane dobrý kus, ktorému určite prospela celková „surová morová stredoveká“ atmosféra a brutálne akčné scény (zlodeji v lese). ()

Galerie (61)

Zajímavosti (12)

  • Otisk Ulrichovi (Sean Bean) podrážky, na němž je patrná moderní inovace obuvy ve formě zřetelného vroubkování, je možné vidět ve scéně, kdy se vzdaluje od umírajícího vlka. V tehdejší době bylo možné setkat se výhradně s obuví bez vzorkované podrážky, tedy ploché. (Conspi)
  • Způsob, kterým je ve filmu upalovaná čarodějnice, odpovídá zvykům tehdejšího obyvatelstva Německa. V Anglii, kde se příběh filmu odehrává, se považovalo za správné přivázanou čarodějnici upálit ve svislé poloze. (Conspi)

Související novinky

Středověk, mor, černá magie, zombíci

Středověk, mor, černá magie, zombíci

06.02.2008

Brrr! Už tahle kombinace zní nepříjemně, takže od britského gotického hororu Black Death neočekávejte žádnou vesnickou selanku. Jsme v Anglii během první vlny černé smrti, tedy epidemie moru. Jakoby… (více)

Reklama

Reklama