Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Muži zákona jsou schopní a odhodlaní. Ale pašeráci koní také... Je krátce po vzniku Československé republiky, ale obyvatelé chudé příhraniční vesničky pod Tatrami mají jiné než státotvorné starosti. Bývalý voják Marek Orban (M. Dočolomanský) chce pro všechny sousedy získat peníze na odjezd za lepším životem do Ameriky, a proto s partou kamarádů pašuje koně z Polska. Dosud ho nikdo při činu nechytil. Pohraničníci jsou bezmocní. Proto přijíždí z Prahy velitel finanční stráže Halva (R. Brzobohatý) se svými muži. Tak jako Orban a jeho kamarádi, i Halvovi lidé mají za sebou válku a jsou vycvičení k boji. Vůdci obou skupin se však teď ocitli proti sobě. I když se vzájemně respektují, jsou stejně sveřepí a odhodlaní neustoupit ani o krůček. A oba jsou dobře ozbrojení. Jejich konflikt, i když si to ani jeden nepřeje, tudíž od počátku spěje k násilnému konci... Slovensko-český koprodukční film natočil zkušený režisér Martin Hollý vzápětí po svém (rovněž koprodukčním) opusu Signum Laudis. Film vznikl podle scénáře Tibora Vichty, jenž díky svým znalostem prostředí adaptoval původní scénář českých autorů Víta Olmera a Marty Kadlečíkové. Film tedy respektuje historické reálie, avšak je zároveň dobrodružnou podívanou, která má díky svým řemeslným kvalitám působivost i dnes. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (92)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Slovenskí drevorubači a tesári urobia čokoľvek pre dosiahnutie bájnej Ameriky. Okrem pašovania sa aj nechajú vyučovať angličtinu v kostole alebo sa kompletne podriadia skoro-vojenskému režimu. Výkvet slovenského herectva svojej doby a čiastočne aj českého si zahral v akože westerne, kde nie sú kolty príliš nízko a prestrelka je jedna jediná. Samé náznaky a tlejúce napätie, príliš ma to neoslovilo. –––– Lidi mají pracovat a umírat tam, kde se narodili. Vo své vlasti. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Rok 1920. Pohraniční obec ve Vysokých Tatrách. O povinnostech k československé vlasti přesvědčený nový velitel celníků, se svými rekruty a manželkou. A proti němu vůdce chudé horské osady, slibující svým zbídačeným lidem cestu za chlebem do Ameriky. Jen je třeba propašovat přes hranici ještě pár koní, i kdyby se mělo střílet... Šerif proti banditovi a jeho bandě, kde já jsem tyhle příběhy už viděl? Silný film Martina Hollého svou atmosférou připomíná i legendárního Kachyňova Krále Šumavy. Je radost se dívat, když hrají takoví bardi jako Radoslav Brzobohatý a Michal Dočolomanský, nebo ve vedlejší roli Petr Čepek. Ukázka: http://www.youtube.com/watch?v=VrRzXYI7llo ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Tyhle tendenční kapitoly z četnických dějin mi naprosto nevyhovují. Atmosféra by sice ušla, Michal Dočolomanský je učiněný Jánošík, ale ty amerikánské myšlenky a paradoxy doby vtělené do vlastenčícího Radka Brzobohatého...? Tak hlavně, že se tu potkal s Hanou Gregorovou. To už je mi milejší pozerat na Soňu Valentovou, která vzdala osvětu venkova hned po prvním nedorozumění skrze dezinfekci. ()

Marina111 

všechny recenze uživatele

Odstúpenie určitých území istému štátu - to je jeden z najväčších, ale aj jeden z najobchádzanejších problémov prakticky celej strednej Európy. Tento film sa tejto problematike pozrel zoči-voči, doslova chlapsky. A kým sa tak stalo, stihol aj nadchnúť partiou hôrnych junákov pašujúcich kone a túžiacich spasiť svoju dedinu jej presídlením; rovnako - a predsa inak - udatnou partiou českých strážnikov prichádzajúcimi nastoliť poriadok, a spormi oboch ich "vodcov". Prirátajme k tomu prenádhernú podtatranskú scenériu, uhrančivú muziku, neopakovateľnú atmosféru, prestrelky, dedinskú zaťatosť, chalpskú silu, krčmové popíjanie, originálne procesie, silu kolektívu, silu dominantného jednotlivca... 92 veľmi efektne využitých minút. A klobúk dole. Plus hlboká poklona pred tvorcami. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Po filmárskej stránke je to určite dobrý film, ale po tej príbehovej už trochu pochybujem. Prvá tretina-polka filmu slubuje gradáciu deja, bohužial ten však ide skôr dole. Aj ked film nemá dlhú stopáž, ku koncu som sa už viac-krát pozeral na hodinky. Zaujmú role hercov ako Dočko, Čálik či Zedníček, v ktorých ich velmi nevidíme, ale ktorým aj sadli. Hodnotenie: 65% ()

Galerie (13)

Zajímavosti (5)

  • Během natáčení filmu potkala Hana Gregorová svého osudového muže Radka Brzobohatého. (Roman.Ticka)
  • Nakrúcanie filmu bolo realizované v lokalitách Vysoké Tatry, Spišská Magura a Belianske Tatry. (dyfur)
  • Michal Dočolomanský bol rodákom z obce Nedeca, ktorá bola na základe Trianonskej mierovej zmluvy pričlenená k Poľsku rovnako ako dedinka, z ktorej je jeho postava Marek Orban. (milhouse86)

Související novinky

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

13.09.2012

Pouhý den před svými osmdesátinami zemřel ve středu 12. 9. jeden z nejvýraznějších českých herců druhé poloviny 20. století. Byl představitelem hlavně mužných rolí, drsnějších i těch, díky kterým byl… (více)

Reklama

Reklama