Reklama

Reklama

Ben byl vždycky jiný. Je to autista. A nyní, v čase dospívání, je jeho jinakost vidět lépe než kdy dřív. Jeho život se dělí na dvě poloviny. V té první, která přináleží existenci ve virtuální realitě online počítačové hry ArchLord, je nebojácným hrdinským rytířem, který si vždy ví rady a nikdy neselhává v boji s bezprávím. A druhou polovinou je pak jeho reálné bolestné bytí věčně utlačovaného tichého outsidera, pro nějž je každý nový den dalším strašlivým peklem. Když ale začne školní šikana přesahovat únosnou mez, rozhodne se Ben, kterého ve vynikajícím belgicko – nizozemském koprodukčním dramatu ztělesnil Greg Timmermans, k protiútoku. Pak mu však nečekaně zkříží cestu Scarlite, jeho věrná družka ze hry, kterou nikdy dříve doopravdy nepotkal. Možná by však i ona mohla zapadnout do jeho plánu. Posledních dvacet minut snímku pak dokazuje, že nominace na Evropskou filmovou cenu a tři trofeje z mezinárodního filmového festivalu v Montrealu nebyly v případě debutového snímku režiséra Nica Balthazara uděleny vůbec náhodně. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (275)

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Mnohem naléhavější film, než třeba Klass... Přestože je titulní postava Bena X stižena autismem, a jako taková mnohem zranitelnější/přitažlivější vůči agresorům, srovnání se nabízí - podobně jako Josef ve zmíněném Klass se i Ben nachází v situaci, kde jsou karty rozdané a jakákoliv cesta ven se zdá nemožnou. Přítěž v podobě duševní choroby nabízí pestřejší potenciál, kterého tvůrci rozhodně využívají, zejména v pozdějších fázích filmu. Vizuální prolínačky, doplňovačky a prostřihy se hrou ArchLord, kterou Ben hraje, byly výborným nápadem, naopak klamným, skoro až sprostě falešným se mi zdál krok s dokumentárními proslovy jednotlivých zúčastněných. Pozor, možný SPOILER: Opravdové trumfy vytasí scénář ve druhé polovině. Někdy od scény v parku začíná film vyhrožovat několika možnými zakončeními, z nichž ani jedno není příliš štastné, aby vzápětí zatáhl za záchranou brzdu, geniálně se prolnul s hrdinným životem ve hře a v několika posledních sekundách ukázal, že i přes falešné iluze lze vždy najít další sílu... nebo nový začátek. Důležité je chytit se toho, co máme rádi, co nám pomáhá, i kdybychom toho měli méně, než ostatní. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

No řeknu vám, nebýt závěrečného zvratu, tak uvažuju i o odpadu. Tohle je podle mě úplně exemplární případ, jak NETOČIT filmy o šikaně. Naprosto bez emocí, s otravnou hudbou, divným střihem, kamerou, prostě všechno to působilo nepřirozeně, divně a vlastně i hloupě. Ani jsem nepobral ty dokumentární vložky (komentáře). To jako mělo být co? Určitě rád ocením dobrý film o šikaně, protože je to velmi aktuální a palčivé téma, navíc z pohledu tvůrců určitě velmi kreativní téma, ale bohužel tohle není dobrý film. 30% ()

Reklama

suicide 

všechny recenze uživatele

Jedno z největších překvapení poslední doby. Z filmu, o kterém jsem nikdy předtím a ni v náznaku neslyšel, se vyklubal skutečně velmi překvapivý snímek. Samozřejmě reflexí šikany, týrání či kontrastu virtuální a té skutečné reality se objevuje mnoho. "Nás mnógo!" jak by zvolal barbarský válečník. Můžete si je kosit i ignorovat, jak jen budete chtít, ale docílíte jen toho, že jejich přítomnost, stejně jako přítomnost toho, co představují, bude ještě palčivější. Ben X má v sobě myslím mnohem víc, než se na první pohled zdá. Barbarský válečník na první pohled taky smrdí tak, že to až vidíte, ale to není to, čím je - stojí za ním zástupy, které už nevidíte a které dokáží překvapit. Pozor na schématičnost a odsouzení. Ben X je stejný. Je velmi štiplavý, ale přesto překvapí závěrečným úderem a stane se vítězem celé bitvy - ať už virtuální nebo skutečné, pro něj svět splynul v jedno. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

On je to vlastně částečně takový hraný dokument, který se snaží ukázat vnímání okolního světa dospívajícím autistou a pohled spolužáků a učitelů na jeho postižení, což je celé spektrum přístupů od posměchu vedoucího k šikaně přes neschopnost či neochotu zapracovat chlapce do kolektivu až po ostych. Jak to řekl na konci Benův otec: "Jeho autismus je jeho problém, ale pro něj problém neznamená. Ti ostatní jsou problém." A samozřejmě to neplatí jen pro autismus. 90% ()

psy.cho 

všechny recenze uživatele

Tak film bol spracovaný fakt úžasne. Ben nebol normálny, žil v počítačovom svete a jeho spolužiaci mu to dávali najavo. Filmy s témou o šíkane ma vedia vždy zaujať a na druhej strane ma vedia pekne vynervačíť. Film mal počas celej doby slušné tempo a nemal slabé chvíľky. Záver už bola len taká čerešnička na torte. Za 5!! ()

Galerie (16)

Zajímavosti (5)

  • Cesar De Sutter v roli Benova malého bratra je ve skutečnosti nejmladší syn Marijke Pinoy, která hraje Benovu matku. (D3VIL)
  • Predstaviteľ 17 ročného Bena, Greg Timmermans, mal v dobe natáčania o 10 rokov viac. (TomX2)
  • Samotná predloha filmu, román Nica Balthazara, bol inšpirovaný skutočným príbehom chlapca s autizmom, ktorý spáchal samovraždu kvôli šikanovaniu. (Arsenal83)

Reklama

Reklama