Reklama

Reklama

Sloužit jako ochranka v nákupním centru není žádná legrace. Zvláště když jste trochu násilnický blázen a po obchodě se vám potuluje rozverný exhibicionista v županu. V nákupním centru Forest Ridge uplatňuje hlava místní ochranky, Ronnie Barnhardt (Seth Rogen), všechny svoje povinnosti železnou pěstí. A jestli ho něco skutečně baví, pak je to boj se skateboardisty, zloději a vůbec s každým, kdo si dovolí narušit jeho snění o velkém dnu, kdy jednou bude moci vyměnit směšnou baterku za odznak a opravdovou zbraň. Přesto ho ale zjevení se necudného exhibicionisty mezi regály obchodu mírně vyvede z rovnováhy. Nicméně jelikož je obhroublý Ronnie vnitřním hlasem nucen k vykonání svého poslání ochránce, a protože taky doufá, že by konečně někdo mohl docenit jeho talent, případně že si ho všimne svůdná krasavice Brandi (Anna Farisová) z oddělení make-upu, okamžitě se rozhodne k zákroku. Naneštěstí deviant se ukáže být velmi zdatným soupeřem. A do toho také přichází opravdový policista detektiv Harrison (Ray Liotta), který je evidentně až příliš schopný, a mohl by tak celou Ronnieho práci zmařit. Začíná bitva, kterou tenhle supermarket ještě nikdy nezažil... v drsné a hodně černé komedii začínajícího amerického režiséra Jodyho Hilla. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (281)

Sobis87 

všechny recenze uživatele

Vydařená komedie, která odkazuje na filmová 80. léta, a to skrze postavu hlavního hrdiny Ronnieho, šéfa ochranky nákupního centra, neboť právě on je jakousi zvrácenou imitací hrdinů z akčních filmů a kriminálek té doby. Svět, ve kterém se tento film odehrává, je pojat vážně, vážně se berou i samotné postavy, takže se nejedná o klasickou komedii, vtip spočívá v tom, že samotné postavy i jendotlivé prvky jsou jakousi pokroucenou napodobeninou svých vzorů, což ve výsledku působí směšně. Ronnie v podání Setha Rogena se v tomto fikčním světě považuje za neohroženého hrdinu, strážce zákona a pořádku, člověka, bez kterého by se tento svět neobešel. To, že se jedná o řadového člena ochranky, což působí v kontrastu s jeho vysokými cíly a představou o své pozici ve společnosti, z něho dělá figurku hodnou pousmání. Takhle to funguje i s hlavním záporákem - Ronnieho nemesis, který je jen obtloustlým perverzákem, který běhá okolo obchodního domu a náhodným kolemjdoucím ukazuje své směšné přirození. Je to bizardní a ještě bizardnější je to, že Ronnie z tohoto narušeného chudáka dělá zločince formátu záporáků ze Smrtonosných pastí. Film navíc navazuje na nekompromisní 80. léta prostřednictvím otevřené brutality, jejíž přehnanost taktéž působí vtipně (podobně jako přehnaně velké proudy krve tryskající z těl po zásahu meče v Kill Bill). Jednoduše řečeno, Observe and Report je pastyšem a zároveň i parodií hollywoodské filmové produkce 80. let (převážně akční filmy, kriminálky, ale i buddy-movies a romance), jejíž hlavní rysy překrucuje, deformuje a záměrně přehání, v čemž spočívá hlavní vtip tohoto filmu. Tento film pro svou nekorektnost a absurdnost určitě každému nesedne, já si ho ale náramně užil a došlo mi, o co autorům šlo. ()

Johny_fork 

všechny recenze uživatele

Ptákovina, kterou musíte brát s vysokým nadhledem, zápletka s hledáním úchyla není vůbec podstatná. Přes chaotický úvod a pocit, jako by režisér neustále hledal svůj styl, se Zevlovat a prudit zvrhne v něco mimořádného. Seth Rogen zachraňuje celý film, stupňovaná agrese, totálně přehnaná a neetická brutalita, nulový tlak na morální hodnoty, to žene snímek mimo běžné komediální koleje a musím říct, že závěr mi neskutečně bavil. Kdyby v podobném duchu probíhal celý film, vznikl by kult koketující s Tarantinem.. Oceňuji i použití písně od skupiny Queen, která vždy zahraje v nejbrutálnějších pasážích. ()

Reklama

Caszidy 

všechny recenze uživatele

Páni! Tak tohle bylo opravdu zvláštní. Očekával jsem klasickou bláznivou komedii a viděl jsem snímek, který zcela odporuje možnosti kamkoliv ho zařadit. Ano, po pár scénách je jasné, že Ronnie exhibicionistu nakonec chytí, že Brandi nebude ta "pravá", i to, kdo tou "pravou" ve skutečnosti bude, ale vše ostatní, mezi začátkem a koncem filmu je naprosto neočekávané. U Observe and Report se kromě několika scén nebudete smát, až by Vám tekly slzy, ale rozhodně si příběh ronnieho barnhardta budete pamatovat. ()

woody 

všechny recenze uživatele

Chápu to mrzce nízké hodnocení - je těžké smát se hlavní postavě, která je učiněným etalonem buranského zmdrství. S takovými se potýkáme dnes a denně (pokud jím nejsme zrovna my sami, ale kdo je schopen takové sebereflexe) a je jedno zda pracuje v americkém, německém nebo českém obchoďáku. Nikdy nevíme zda je litovat nebo kopnout za jejich nabubřelé kecy ... Rogena bych přirovnal k Gervaisově postavě z Kanclu, film samotný je diametrálně odlišný - černá komedie a zároveň sociální studie agresivního a nedoceněného blba, který si svou vlastní méněcennost kompenzuje velkou bouchačkou a potřebou moci, ale přitom má minimum našich sympatií. ... Hillově jinak dokonale natočenému filmu (na debut, klobouk dolů) chybí snad jen cílenější tah na branku a prokreslenější dějová linie, jde spíše o epizodky z mizerného života, který kolem nás žije každý třetí. ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Perfektní komedie, hodnocení jde mimo mě. Tenhle typ filmů přece nemá být konkurence Aranofskiho Black Swan, ale spíš komický pohled na akčního hrdinu, který si chce plnit sny, byť jen v malém dveřmi obchodního komplexu ohraničeném světě si chce vydobýt kousek sebe a prosadit se. I tu racionalitu takovýchto příběhů zde najdete. A moje rada pro ostatní hodnotící: nebrat příliš vážně komedie. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (3)

  • Role detektiva Harrisona byla původně napsána pro Dannyho R. McBrida .Ten jí musel odmítnout kvůli závazkům k jiným projektům. Roli tak dostal Ray Liotta. (cvaky32)
  • Skladba znějící při závěrečné scéně během honičky za nudistou v nákupním centru je "Where is my Mind" od kapely Pixies, která se objevila již v závěrečné scéně a titulcích filmu Klub rváčů (1999). (8Dandee)
  • Během natáční jedné z bojovích scén Seth Rogen zlomil omylem jednomu z kaskáderu nos, když jej skutečně uhodil do tváře. (cvaky32)

Související novinky

Násilí na ženách?

Násilí na ženách?

13.04.2009

To už k dnešku tak nějak patří ;-). A tak tady máme protest radikální feministické organizace WomanAndHollywood, která sokolím okem dohlíží na to, jestli američtí filmaři zobrazují něžnou polovinu… (více)

Reklama

Reklama