Reklama

Reklama

Daleko od hlučícího davu

  • USA Far from the Madding Crowd (více)
Trailer 2

Bathsheba Everdene (Carey Mulligan) je krásná a také hodně svéhlavá. A jako mnoho svobodomyslných žen, to ani ona nemá lehké. Tím spíše, že žije ve viktoriánské Anglii druhé poloviny 19. století. Bathsheba se v okamžiku, kdy po svém strýci zdědí usedlost v panství Wessex, promění z obyčejné venkovské dívky v nezávislou a cílevědomou statkářku. A to z ní dělá lákavou partii pro to, čemu se zatím snaží vyhnout – manželství. Nejprve odmítne lásku chovatele ovcí Gabriela Oaka (Matthias Schoenaerts), zklame i naděje zámožného starého mládence Willliama Boldwooda (Michael Sheen). A rozhodne se na zděděném statku hospodařit sama, bez mužské pomoci. V tehdejší době to byla nevídaná odvaha, ale Bathsheba díky svým schopnostem, přímočarosti i vrozenému šarmu uspěje. Pak ale vstoupí do jejího života mladý, pohledný, sebevědomý a arogantní seržant Frank Troy (Tom Sturridge). Přesně takový muž, s kterým by se racionální a sebevědomá Bathsheba rozhodně nezahodila. A k překvapení předchozích nápadníků právě on v ní dokáže probudit vášeň. Vášeň, která se stane osudnou nejen Bathshebě. (CinemArt)

(více)

Recenze (282)

cheyene 

všechny recenze uživatele

V žánrovém osazení tu nějak postrádám výrazně napsáno "romantický" film, protože po většinu času mi Daleko od hlučícího davu přišlo spíše jako limonádka než nějaké drama, které jsem očekával v nepoměrně hojnější míře. Děj snímku je chytlavý, avšak snadno průhledný a čitelný, místy naivní, což není zrovna lichotivé, ovšem kompenzací jsou příjemné záběry kamery a herecké výkony hlavní dvojice či nějaký občasný zvrat v příběhu, jenž je ovšem, jak jsem již řekl, předvídatelný. Daleko od hlučícího davu je v zásadě zdařilý počin za 4*. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Daleko od Pepincovy komory. Předpokládám totiž, že mě to mělo zasáhnout hlavně do srdce, akorát že já teda zrovna nejsem zemědělská feministka. Měl bych se nejspíš dodatečně omluvit všem filmům, o kterých jsem kdy napsal, že se v nich nic nestalo, protože až tohle je to pravé - kamerou zachycené - nic jak má být. Děvčátek, která nevědí co vlastně chtějí, už mám plný kecky, proč na ně musím čučet ještě i v kině? ()

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Pipulinda přelétavá to nemá v hlavě citově srovnané a tak hraje na všechny strany, díky čemuž působí zmatek nejen sobě, ale i v hlavě nejednoho nápadníka. Nejhorší je, že v reálu bych za ní nejspíš běhala i já, jak se znám. Pěkně natočené, Carey jsem nesnášela, ale od Velkého Gatsbyho jí vidím čím dál raději. Na tyhle austenovské harlequinky ale zas tak nejsem, takže ve výsledku mě to nechalo celkem chladnou, přece jen jde zpracovat dobovou romanci daleko více epicky (Navždy a daleko, Cold Mountain atd), tady se trčí až moc na jednom místě. ()

Rosaviva 

všechny recenze uživatele

Jak v první půl hodince vypadala hlavní hrdinka docela rozumě, že by jí člověk i fandil, tak to pak šlo prudce z kopce a asi jí dočasně přeskočilo, protože se začala chovat úplně šíleně a z celého příběhu mi pak asi vadila ze všeho nejvíc (ona a její narůstající počet nápadníků). Příběh nebyl žádný světoborný, ale dívat se na to dalo dobře. Sice to bylo dlouhé, ale nudit jsem se nestihla. 3* ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Komentář shrnuje děj, takže pozor - SPOILERY. Hlavní hrdinka (Carey Mulligan) je chudá, na svou dobu velmi emancipovaná mladá žena, po které jede pěkný Ovčák (Matthias Schoenaerts). Jelikož je ale Ovčák ztělesněním hodného blbce, což Hlavní hrdince ani trochu neimponuje, je nemilosrdně odpálkován. Po nějaké době zdědí Hlavní hrdinka farmu a rozhodne se zblbnout zámožného Farmáře ze sousedství (Michael Sheen), který ji naštval tím, že si z ní nesedl na zadek. I on je však ztělesněním hodného blbce, takže poté, co se do Hlavní hrdinky skutečně zamiluje, je odpálkován stejně nemilosrdně jako Ovčák. A protože milostný trojúhelník je asi málo, objevuje se na scéně sebevědomý Voják s nepěkným tajemstvím (Tom Sturridge). Právě on se zdá být tím, co Hlavní hrdinka hledala, a tak krátce po první puse následuje svatba. Oddaný Ovčák přebíjí svůj smutek těžkou prací, citlivý Farmář upadá do depresí a Voják se "nečekaně" začíná vybarvovat jako totální k0k0t... Ač mě tenhle typ filmů vůbec nebaví (nemusím danou dobu ani daný žánr), "Daleko od hlučícího davu" je světlou výjimkou. Respektive temnou výjimkou, protože takhle drsné likvidování životů, na cestě na Panem Božským, není zas tak běžné... 3,5* a nemám problém vidět znovu. P.S.: Hlavní hrdinka si happy-end opravdu nezasloužila. Gabriel měl odejít a chudák William měl učinit nabídku někomu vděčnějšímu. Třeba mně. :-p ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Predchádzajúce dve filmové verzie tohto diela som nevidel a tak som odkázaný iba na túto jedinú od Vinterberga. Vinterberg spolu s Jensenom sú moji najobľúbenejší severskí režiséri preto som mal aj veľké očakávania. Tie sa z väčšej časti naplnili, aj napriek tomu, že sa tento snímok nezaradil k popredným dielam tohto režiséra, ktorého doménou vždy boli surové, drsné a emocionálne vyhrotené drámy. Veľa z toho sa nájde aj tu, predovšetkým v hlavných postavách Bathsheby a Gabriela, je však limitovaný danou predlohou, od ktorej sa snažil neodkláňať. Bathsheba je emancipovaná, inteligentná a hlavne nespútaná, žena túžiaca po slobode a samostatnosti. Len tak na okraj, ruku na srdce, po čase mi to u nej začalo trochu liezť na nervy, nič sa nemá preháňať. Naproti tomu Gabriel je stelesnený svätec, múdry a šikovný pracant, prekypujúci trpezlivosťou a nekritickou láskou. Postupne, ako sa do hry zamiešajú aj zvyšní dvaja páni (sused a vojak), sa rozdané karty začnú odkrývať a na svetlo sveta sa pomaly začnú drať hlavné charakterové rysy všetkých zúčastnených aj so všetkými následkami a dôsledkami. To je snáď na snímku to najlepšie. V istých momentoch som sa dokonca pristihol pri myšlienke, že Bathsheba dostala čo chcela, toľko preberala až nakoniec prebrala, ale o tom už je život. Žena má často tú zvláštnu schopnosť, že si z veľkého množstva nápadníkov vyberie práve toho najmenej vhodného, z tohto pohľadu sa od viktoriánskeho obdobia až do súčasnosti nič nezmenilo. Skrátka, film má schopnosť cez postavy pohrať si s pocitmi diváka. Všetko podčiarkuje výborne zvládnutá viktoriánska atmosféra (trochu pochmúrnosti a hmly na úkor slniečka a jasných farieb by ale nezaškodilo) spolu s výpravou, kamerou a hudbou, ktorá mi tu náramne zapasovala. Na nadpriemer tu toho dobrého bohato stačí. 75/100 ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Velmi pěkný film s atraktivním dějem plným dramatických i dojemných momentů, krásnou kamerou a sympatickým obsazením - Carey Mulligan (která je mimochodem v každé scéně) je ve své roli naprosto okouzlující a mimořádně přesvědčivá (stejně tak její mužské protějšky jsou výborní). Film potěší svým šibalským humorem a několika překvapivými dějovými zvraty, jakož i početnými záběry na krajinu britského venkova, která je důležitým spolutvůrcem atmosféry celého snímku (natáčelo se v reálné lokaci - v hrabství Dorset na jihozápadě Anglie; jako Batshebina farma posloužil Mapperton House poblíž Beaminsteru ve vlastnictví lorda a lady Sandwichových, tento panský dům má svůj vlastní kostel, stáje, holubník a nádvoří spolu s okolní zemědělskou půdou a lesy, které se daly využít). Tato filmová adaptace mj. dokazuje, že Hardyho stejnojmenná románová předloha neztrácí na své zajímavosti ani po 141 letech od prvního vydání a dokáže být stále aktuální - dilemata hlavní postavy řeší i dnešní ženy. Film zaujme např. tím, do jakých detailů zachází v zobrazování tehdejšího života - herci museli kvůli svým rolím podstoupit řadu příprav, včetně výuky jízdy na koni, honáckých lekcí a učení se zemědělským metodám 19. století (Tom Sturridge studoval šerm, zatímco Matthias Schoenaerts a Carey Mulligan se snažili ovládnout stádo 150 ovcí, které se objeví ve scénách spolu s nimi). Režisér Vinterberg (mj. jeden z původních zakladatelů avantgardního filmového hnutí Dogma 95) k tomu poznamenal: “Nikdy jsem nedělal film, kde jsem se musel vypořádat s nafouklými ovcemi… a možná to je ta nejpodivnější věc, jakou jsem kdy točil. Ale bylo to důležité pro navození atmosféry venkovského života, který je tak zásadní pro postavu Bathsheby.” Zásadní úloha na celkovém dojmu z filmu připadá práci kostýmní návrhářky Janet Patterson, jejíž asistentka Francoise Fourcade k filmu poznamenala: “Thomas měl vizi staromódního eposu, ve stylu Technicoloru se spoustou jasných, živých barev. Nechtěl dělat další hnědý, bahnitý, viktoriánský film! Takže jsme udělali podrobný výzkum a zjistili jsme, že mnoho originálních předmětů z té doby ve skutečnosti oplývá překvapivě živými barvami, jako jsou jasně modrá a světle fialová. V našem podvědomí si představujeme, že v 19. století převládaly nudné, šedé barvy, ale bylo vlastně plné velmi výrazných barev.” Pokud bych měl nějak shrnout svůj celkový dojem z filmu, opět bych použil vlastní Vinterbergova slova: “Je to příběh úžasných postav, které jsou napsány s velkou hloubkou a dojemně zasazeny do krajiny kolem. Chtěl jsem zkombinovat epickou krásu s věrohodností a poukázat na zranitelnost a křehkost těchto postav na pozadí velkolepého terénu a dramatu.” Což se mu podle mě povedlo na jedničku, "Daleko od hlučícího davu " je velmi příjemné filmové překvapení tohoto léta, které mohu (nejen) všem milovníkům historických filmů jen doporučit. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Místo: Angiie, on: majitel stáda ovcí, ona: emancipovaná nemajetná žena. Situace: on ji žádá o úd, ona se zdráhá, on doufá. Střih. Ona dědí, on zatím přichází o stádo. A pak se sešikovaly všechny autorky červených knihoven do jednoho hejna a zplodily rozvášněnou soap operu plnou cukrkandlu a absolutně předvídatelných situací. Během téměř dvou hodin ho ona párkrát chce, párkrát nechce, on ji stále chce, ale nemá ty ovce, což je evidentně překážkou milostných pletek. Občas jejich vztah naruší stárnoucí seladon odvedle. Ale nemějte strach, milé děti, vše dobře dopadne a spolu odejdou do sluncem zalité krajiny. Děsivé! ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Jane Austenová, kterou napsal chlap a zrežíroval chlap, což na výsledku nic nemění. Tak kterého ze tří si hlavní hrdinka vybere? Film plný twistů pro ženy, ze kterého číší zkratkovistost vůči knižní předloze, ale film s krásnými prosluněnými záběry pozdních odpolední, vlajících vlasů a anglické krajiny, film s kvalitním hereckým obsazení, a v neposlední řadě zručně odvyprávěný příběh se spoustou sympaticky zvládnutých posunů (střihů) ve vyprávění. A btw, jako reakci na zdejší komentáře musím poznamenat, že hlavní hrdinka není žádná kráva, je to prostě žena. ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Daleko od hlučícího davu recykluje témata, která už se objevila v jiných filmech - silnou hlavní hrdinku, rozervanou pocity k více mužům, potíže nezávislé ženy ve viktoriánské Anglii, hezké momentky ze života na farmě... Vlastně se i dokodrcá ke konci, který předvídáte (no tááák, jen se podívejte na toho urostlýho, blonďatýho, charismatickýho farmáře!). Ale právě tady platí, že nezáleží na cíli, ale na cestě. Vinterberg je skvělý řemeslník a film vypadá překrásně a emoce tu fungují přesně tak, jak mají. Velkou výhrou jsou i herci. Carey Mulligan skvěle prodává city, které chová ke třem různým nápadníkům: náklonnost a nevyřčené pouto, které ji pojí se sympatickým Gabrielem, respekt a sympatie, které má ke starému mládenci Boldwoodovi (vynikající Michael Sheen - nejlepší herecký výkon filmu!), i vzrušení a pocit nebezpečí, které přináší kníratý oficír Frank. Interakce mezi těmito postavami jsou srdcem filmu, které bije na sto procent. Vytkla bych absenci nějakého většího napětí, předvídatelnost a jeden moment ke konci, který až moc zavání deux ex machinou. Pro příznivce kostýmních dramat, silných ženských hrdinek a mužů, kteří vám rozbuší srdéčko, je ale tenhle film jako stvořený. 70 % ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

So Schlesingerovou adaptáciou v čerstvej pamäti nie je možné sa vyhnúť porovnaniu. No a prekvapivo ako muž hodnotím predovšetkým predstaviteľky Bathsheby. Julie Christie je síce ako po láske túžiaca a zároveň silná, sebavedomá žena presvedčivá, lenže stále mám dojem, že je aj slušná sekera a doma by som bol pod papučou. Carey naopak pôsobí paradoxne aj práve vďaka silnej osobnosti ako nežná žena, o ktorú by ste sa chceli celý život starať. So Schoenaertsom, ktorý zase dokazuje, že so svojim grázlovským ksichtom dokáže presvedčivo zahrať aj citlivého chlapa, sa k sebe výborne hodia. Film je síce o hodinku kratší ako spomínaná verzia, ale jeho skratkovistosť neprekáža, ak príbeh poznáte buď z filmu alebo predlohy, pretože poznáte súvislosti. Obávam sa, že ak by som neporovnával a Schlesingera nevidel, hodnotil by som nižšie. Lenže ak sa niekedy k látke vo filmovej podobe vrátim, tak určite dám prednosť tejto hutnejšej verzii. Osobne mi sedí aj fakt, že nie sme oboznamovaní s dĺžkou časových úsekov medzi udalosťami, akoby to scenár nechával schválne na divákovej predstavivosti. 70% ()

eileen 

všechny recenze uživatele

Miluju tenhle román a vůbec mám moc ráda Hardyho a přirovnání k románům Jane Austenové je nesmysl. To může napsat jen člověk absolutně neznalý jeho díla. Je pravda, že kdo nečetl knihu, má zde trochu těžký úkol vše pochopit, jelikož stopáž filmu není nakloněna řádnému vykreslení postav a jejich pohnutek a hlavně v první půlce děj letí útržkovitě vpřed, což je trochu škoda, ale na obhajobu autorů musím napsat, že to není nevkusně zjednodušené. Viděla jsem všechny tři zfilmované verze, kdy v mých očích jednoznačně prohrála ta verze nejstarší, jasný vítěz co do výpravnosti je verze z roku 98, což je vcelku pochopitelné vzhledem ke stopáži. Pokud bych ale měla srovnávat herecké výkony, v této nejnovější verzi mě doslova nadchl představitel Oaka, jakkoliv je N. Parker z miniserie sympatický, tady se Vinterberg trefil do černého, stejně tak mi seděl více Boldwood M. Sheena,než N. Terryho z té předchozí verze. Co se týče Carey Mulligan, i ta mě bavila. S Tomem Sturridgem ovšem autoři šlápli úplně vedle. Ve filmu je nač se dívat, nádherná kamera a velmi podmanivá hudba, což je pro mě vždycky velké plus. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Musím priznať, že som bol filmom vcelku príjemne prekvapený a jemne fascinovaný. Najmä jeho obrovskou výpravou. Človek sa na to len pozrie a skutočne sa cíti ako keby bol v 19-tom storočí na farme. Čo sa týka postáv, tak sú tiež veľmi sympatické a chceme sledovať, kam sa celkový príbeh nakoniec posunie. Osobne musím priznať, že pri scénke, kde Gabriel príde o všetky svoje ovce mi priam stuhla krv v žilách. Je to bolestivé a súčasne veľmi silné. A bol to moment, kedy mi ho bol naozaj veľmi ľúto. Avšak film pokračuje veľmi dobrým tempom, romantika v ňom je príjemná, prostredie je skvelé a hudba je absolútne fantastická. Celé to pre mňa sťahuje akurát postava Batsheby, ktorá je miestami skutočne hlúpa, no asi sa niektorí ľudia musia naučiť niektoré veci na vlastnej koži. Osobne ale musím povedať, že film ma príjemne prekvapil a rád som ho videl. Možno sa k nemu niekedy aj vrátim. Už len pre to, aký je krásny na pohľad. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Dlho, predlho to trvalo Bathshebe, aby dostala rozum. Ešte predtým si s ňou musel Troy zašpásovať a ona zase musela urobiť Boldwoodovi zo života peklo. A verný a oddaný Oak? Tomu by som áno povedala hneď v tej siedmej minúte a 26 sekunde. Vinterbergove Ďaleko od hlučného davu bolo pre súčasného diváka podané prijateľnejším a priamočiarejším jazykom ako Hardyho predloha. Kamera bola krásna, hudba takisto, kostýmy nádherné (predovšetkým Batshebine, nevedela som sa vynadívať), herci hrali výborne, ale príbeh bol ako z rýchlika a jednotlivé postavy a vzťahy medzi postavami boli zobrazené veľmi, ale veľmi povrchne. 3,5* ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Vizuálně pěkná, ale po všech směrech předvídatelná romantika o svéhlavé ženě, která si vybírá z celé řady nápadníků a každý nabízí něco jiného. S kým skončí je jasné asi po deseti minutách filmu. Ale překvapivě jsem se nenudil. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Veľmi pekné. Keď román pre ženy napíše muž, hneď sa to dá lepšie pozerať. Pekné prostredie s typickou britskou atmosférou, dobrí herci, zaujímavý emancipačný príbeh, ktorý chlapom nejde proti srsti a ani tá romantika tu nie je zbytočne presladená. Carey Mulligan je vo svojej role absolútne výborná a len na porovnanie si asi budem musieť pozrieť aj originálnu verziu z roku 1967, pretože Julie Christie bola vtedy iná kočka. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Tvůrci z hnutí Dogma 95 se nám ale pěkně rozutekli! Zatímco Lars von Trier pronásleduje múzy a okázale mlátí divákům o hlavy svou artovou výlučností, Thomas Vinterberg se proměnil v konstruktéra precizních a takřka „objektivně bezchybných“ mainstreamových dramat. Naposledy snímkem Hon, přesným a chladným jako severská zima, potvrdil pozici režiséra, jenž nikomu nic nedokazuje a dělá vždy přesně to, co jeho film nejvíc potřebuje. Nejskalnější příznivce z dob Rodinné oslavy možná trochu zklamal, mnoho jiných si ale nově získal. Daleko od hlučícího davu se přesto jevilo poněkud zvláštní volbou. Má smysl, aby se tak dobrý režisér věnoval něčemu tak „banálnímu“, jako je historické kostýmové drama? Navíc když jde o adaptaci románu, jenž se již zpracování dočkal?  Sledujeme hrdinku, mladou a svobodomyslnou Bathshebu (Carey Mulligan) volící mezi třemi nápadníky. Na výběr má zchudlého ovčáka (Matthias Schoenaerts), který - ač je viditelně jejím nejbližším přítelem - se nehodí k postavení dědičky farmy, bohatého a laskavého, ale poněkud slabošského gentlemana (Michael Sheen) a tajuplného, energického, ale nedůvěryhodného šlechtice ve vojenských službách (Tom Sturridge). Thomas Hardy se ve slavné předloze věnoval na tehdejší poměry odvážně ženské emancipaci a potírání třídních rozdílů. Bathsheba vybírá, od kterého muže se nechá zkrotit, a nejpřijatelněji se jí dokonce jeví možnost zůstat svobodná! Z dnešního úhlu pohledu jde přesto o prachsprostou červenou knihovnu a příběh, jejž nebudeme brát tak úplně vážně, protože chtěnost z něj až příliš čiší. ()

raroh 

všechny recenze uživatele

Absolutní nepochopení Hardyho, udělat western a reklamovou romantiku ze sociální naturalismu, podpořený sladkobolnou zaměnitelnou a neautentickou hudbou - holt další generace maminkovského kina, že. Nehledě na to, že Hardyův námět pracuje i se symbolikou postav odkazujících k biblickým předlohám. Další problém vidím v redukcionismu sociálního prostředí, z něhož fakticky zbylo jen pár vytržených postav (které mají být ještě navíc vlastně všechny sympatické, aby nikdo nebyl naštván). ()

classic 

všechny recenze uživatele

Našťastie som mal možnosť, pár dní dozadu, vidieť pôvodný snímok : Ďaleko od hlučného davu ( rok - 1967 ), ktorý mal jednak brilantné obsadenie - ( Christie, Finch, Bates a Stamp ), a lepšieho režiséra - ( Jána Schlesingera ), a tak mám reálny dojem, akoby som porovnával MRAVCA so SLONOM !!! Veľká BIEDA, ktorá ani nemala vzniknúť ! V súčasnej dobe, sa nakrúcajú, pomerne často, rôzne kópie filmov, ktoré tu už voľakedy dávnejšie boli - ( Sedem Statočných, Ben - Hur, a čo sa z toho nakoniec vykľuje, to už dobre viem ! ), v tomto prípade som si sprvoti myslel, podľa hodnotenia na internetovom portáli : rotten tomatoes, že sa stal zázrak boží, ktorý by mal predčiť originál ? Naozaj, „zhnité paradajky” , udelili tomuto duplikátu, akejsi kópii, vyššie hodnotenie, ako originálu, hm... , silná káva, takto manipulovať s divákom, ktorý naivne očakáva, že to tak má byť, a nie je ! Strašne nevýrazné obsadenie a samotný scenár s réžiou, na mojich negatívnych dojmov, vôbec nepridávajú !!! Premárnená príležitosť, ale čo si Preboha živého, mysleli títo tvorcovia, že takto chcú zložiť, určitý typ - holdu, pôvodnému filmu ? Bohužiaľ, nedarí sa im to ! A už tobôž, takto sa to vôbec nerobí, vážené dámy, a vážení páni, áno, vy všetci pred kamerou, a samozrejme, za ňou !!! Viac - menej, povedal by som, že množstvo užívateľov, ktorí ohodnotili tento film, nevideli pôvodný, a tak udeľujú prepálené pozitívne hodnotenia, ktoré práve nemajú nič spoločné, s geniálnou klasikou, ktorá ma priklincovala do sedačky, takmer na celé 3 hodiny !!! Maximálne sklamanie, ktoré nevylepší, ani moja obľúbenkyňa Carey Mulligan !!! ()

Související novinky

Michael Sheen bude neziskový herec

Michael Sheen bude neziskový herec

11.12.2021

Úspěšný britský filmový, televizní i divadelní herec, držitel několika významných ocenění, velký filantrop. Michael Sheen, známý třeba z Pasažérů nebo Daleko od hlučícího davu se rozhodl, že většinu… (více)

Vinterberg nelení a vzpomíná na mládí

Vinterberg nelení a vzpomíná na mládí

16.11.2014

Natočil jeden z nejlepších filmů roku 2012, sklízel s ním ovace po celém světě jak od kritiků, tak od diváků a zviditelnil se i filmovým fanouškům, kteří o něm do té doby neslyšeli. Jeho další film,… (více)

Reklama

Reklama