Reklama

Reklama

Drama založené na skutečných událostech vypráví příběh horolezců usilujících o zdolání severní stěny Eigeru ve švýcarských Alpách. V roce 1936 vyzvala nacistická propaganda ty nejlepší německé a rakouské alpinisty, aby překonali všechny dosud neúspěšné pokusy a pokořili proslulý masiv náročnou severní cestou. Přestože se zprvu zdráhají, pouští se do dobrodružné výpravy i dva němečtí horolezci. (Filmbox)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (205)

RumbleFish 

všechny recenze uživatele

V rámci filmů s horolezeckou tématikou patří Nordwand mezi špičku. Jak už to tak bývá "nehorolezecká" část je slabší, ale samotný výstup a především pak sestupové finále to plně vynahradí. Psychologicky docela drsná a tísnivá podívaná. Škoda, že nebyly více propracovány charaktery postav, ale zobrazit dobu, kdy se Německá říše chystala ovládnout svět a vše co do něj patří, se povedlo. Respekt před tím, s jakým vybavením se tehdy dobývaly vrcholy... Suma sumárum velmi příjemné překvapení z německé produkce. ()

nirvanafan 

všechny recenze uživatele

Vražedná stěna si je nejjistější v pasážích, o kterých to vlastně je, tedy když se leze nahoru, dolů nebo se někde skáče přes průrvu. Horolozecká pasáž je chvílemi i strhující, bohužel je 121 minut vyplněno takovou tou vztahovou omáčkou okolo, která nikoho moc nezajímá. I to by se dalo odpustit, co mě ale dostalo, jsou noční scény, ve kterých není vidět absolutně nic. Chápu, že rozpočet nebyl kdovíjakej, ale borci to točili v roce 2008, takže aspoň tohle už by se dalo pohlídat. ()

Reklama

tatanapope 

všechny recenze uživatele

Dojemný film , podle skutečných událostí , který ukazuje svět přesně takový , jaký je .Hladový , rozhýčkaní reportéři , kteří hledají senzaci za každou cenu i na vzdory lidskosti , na druhé straně horolezci zapálení pro věc, kteří se dostanou do potíží právě díky snaze pomoct v nelehké situaci svým soupeřům ve zdolání hory . Film je dobře natočený a dokonale si zahrává s lidskou fantazií i emocemi . Člověk se cítí být přímo vtažen do děje a dokonale prožívá každý nepříjemný okamžik . Propracovaností tohoto snímku právě v tomto ohledu a na reálnosti se nedá nic vytknout . Je to neskutečně chytlavé a člověk nejen že cítí mrazení z nehezkých scén , ale často jsem se přistihla i při kdejaké grimase nepříjemných pocitů a za to nemůžu hodnotit zkrátka film jinak , přesto , že ho nutně znovu vidět nemusím . Viděno v rámci Season Challenge Tour 2015 ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Klasické horolezecké drama, tentokrát okořeněné o punc skutečné události a zasazení do meziválečného Německa / Švýcarska. Pro začátek zmíním fakt, že na mě Nordwand nezapůsobil tak, jako třeba Pád do ticha, nicméně po poslední půlhodině stopáže jsem nevěřícně zíral na obrazovku a oči z ní spustil až po posledním řádku titulků. Úvod je snad u všech horolezeckých filmů stejný (až snad na Cliffhanger) - seznámení se s postavami, čekání před výstupem, začátek výstupu, první menší trable (kterým se nepřikládá velká důležitost), bezstarostné pokračování výstupu, velké trable (ukazující, že menší trable nebyly zase tak malé), vyvrcholení a šťastný nebo nešťastný konec (většinou zakončen doslovem). Nordwand není výjimkou, a tak mu náleží čtyři hvězdy. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Horolezectvu nerozumiem a dosiahnuté výkony neobdivujem, lebo na druhej miske váh býva obvykle veľmi veľa. A pri výstupe pred 80 rokmi omnoho viac, ako v súčasnosti. Je nepredstaviteľné aké vybavenie mali vtedy horolezci. S takým by dnes nešli ani na Říp. Vo filme boli niektoré pasáže a niektoré epizódy nadbytočné, takže sa na druhej strane muselo skracovať.  Tie disproporcie išli na úkor celkového vyznenia filmu, ktorému ani pri najlepšej vôli nemôžem dať viac ako tri hviezdičky. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (12)

  • Nordwand je severní stěna Eigeru (obr). Eiger je nejvýchodnějším vrcholem masivu Jungfrau v bernském regionu Švýcarských Alp. Nordwand má převýšení 1800m a je jednou z nejvyšších a horolezecky nejobtížnějších evropských stěn. (Beastmaster4)
  • Poslední hodinu života Toniho Kurze, posledního živého nešťastné čtveřice z roku 1936 popisuje Heinrich Harrer ze šťastnější čtveřice roku 1938. V knize Bílý Pavouk shrnul historii Eigeru. (Beastmaster4)
  • První výstup až na vrchol proběhl v 21. - 24. 7 1938. V družstvu byl i Heinrich Harrer proslavený ve filmu Sedm let v Tibetu (1997). (homerr)

Reklama

Reklama