Reklama

Reklama

Drama založené na skutečných událostech vypráví příběh horolezců usilujících o zdolání severní stěny Eigeru ve švýcarských Alpách. V roce 1936 vyzvala nacistická propaganda ty nejlepší německé a rakouské alpinisty, aby překonali všechny dosud neúspěšné pokusy a pokořili proslulý masiv náročnou severní cestou. Přestože se zprvu zdráhají, pouští se do dobrodružné výpravy i dva němečtí horolezci. (Filmbox)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (205)

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Klasické horolezecké drama, tentokrát okořeněné o punc skutečné události a zasazení do meziválečného Německa / Švýcarska. Pro začátek zmíním fakt, že na mě Nordwand nezapůsobil tak, jako třeba Pád do ticha, nicméně po poslední půlhodině stopáže jsem nevěřícně zíral na obrazovku a oči z ní spustil až po posledním řádku titulků. Úvod je snad u všech horolezeckých filmů stejný (až snad na Cliffhanger) - seznámení se s postavami, čekání před výstupem, začátek výstupu, první menší trable (kterým se nepřikládá velká důležitost), bezstarostné pokračování výstupu, velké trable (ukazující, že menší trable nebyly zase tak malé), vyvrcholení a šťastný nebo nešťastný konec (většinou zakončen doslovem). Nordwand není výjimkou, a tak mu náleží čtyři hvězdy. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Zacatek filmu krasne predstavuje atmosferu nacistickeho Nemecka ve 30. letech. Pohledy na Alpy a horska mestacka jsou nadherne. Herci podavaji sympaticke vykony a minimalne pro laiky i zabery ze zdolavani Severni steny pusobi verohodne. Chapu, ze tvurci chteli filmem oslovit sirsi skupinu divaku, nez jen horolezce, ale osobni vztah mlade zurnalistky k horolezcum filmu na nicem nepridal. Bohuzel..., jinak by filmu nebylo moc co vytknout. ()

Reklama

Karush 

všechny recenze uživatele

Na jednej strane úžasný a strhujúci film, ale prvá polovica filmu tam nejak vôbec nepasovala. Bola nevýrazná a nemala čím zaujať, a tak druhá časť z toho dôvodu ma nechala takmer úplne chladnou, a pritom bola až nad očakávania veľmi dobre spracovaná a pôsobivá. Ako celok mi to pripadalo, že to trvá celú večnosť asi aj, preto tento film stratil čaro. Podobný film:Pád do ticha. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Vzpomínám si, jak jsme se před pár lety s kamarádem placatili ve svahu naproti svaté trojici Bernských Alp a opití kyslíkovým dluhem se hecovali: "K večeři sežerem tu konzervu guláše a ráno jdeme na Eiger!" Klika, že nám z toho gulášku bylo nad ránem pěkně blivno, protože jinak by na úpatí Mordwandu byly dva křížky navíc. I já bych se obešel bez melodramatické a z prstu vycucané love story s něčím, co napůl připomíná ženu a napůl medvěda, protože hory jsou u mě tou jedinou silou, která dokáže vrznout holky na druhou kolej. Jinak ale klobouček dolů, tenhle film je stejný kumšt, jako zdolat severní stěnu. P.S: Nezapomeňte mrknout i na Vzývající ticho. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Ach tak to bola iná nuda. Horolezectvo vôbec nemám rád (snáď len s výnimkou Ako dostať tatínka do polepšovny), ale tu pozerám 82%, to asi bude niečo! Nebolo to nič. Nezáživné, nechytilo za srdce, nikomu som nefandil, bolo mi jedno či spadne zo skaly alebo zamrzne. Takto si strhujúcu drámu nepredstavujem. Everest bol oproti tomu super akčňák. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (12)

  • První výstup až na vrchol proběhl v 21. - 24. 7 1938. V družstvu byl i Heinrich Harrer proslavený ve filmu Sedm let v Tibetu (1997). (homerr)
  • Nordwand je severní stěna Eigeru (obr). Eiger je nejvýchodnějším vrcholem masivu Jungfrau v bernském regionu Švýcarských Alp. Nordwand má převýšení 1800m a je jednou z nejvyšších a horolezecky nejobtížnějších evropských stěn. (Beastmaster4)
  • Poslední hodinu života Toniho Kurze, posledního živého nešťastné čtveřice z roku 1936 popisuje Heinrich Harrer ze šťastnější čtveřice roku 1938. V knize Bílý Pavouk shrnul historii Eigeru. (Beastmaster4)

Reklama

Reklama