Reklama

Reklama

V roce 1972 byla stanovena stupnice vyšetřování případů s podezřením účasti mimozemské inteligence. Zpozorování UFO bývá označeno jako první druh setkání, shromáždění důkazů znamená druhý stupeň, kontakt s mimozemšťany je druhem třetím. Poslední, čtvrtý druh setkání, označuje únos. Dokumentace třetího a čtvrtého druhu setkání neexistovala. Donedávna.
Provokativní thriller Čtvrtý druh je natočen podle skutečných událostí v odlehlém městě Aljašky, kde od šedesátých let dochází k záhadnému mizení lidí. Tento jev nebyl nikdy uspokojivě vysvětlen. Díky natáčení psychologických sezení s traumatizovanými pacienty objevila a shromáždila doktorka Abigail Tylerová (Milla Jovovich) extremně znepokojující důkazy o setkání čtvrtého druhu, které vedly k obnovení vyšetřování záhadných zmizení. Dosud nezveřejněné archivní nahrávky z psychologických sezení doktorky Tylerové jsou zveřejněny i ve filmu. Jejich použití dělá z filmu Čtvrtý druh ještě mrazivější podívanou. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (861)

Šakal 

všechny recenze uživatele

Hned zkraje říkám: na UFO nevěřím. Jako malé dítě jsem jezdil k babičce...., spousta polí s obilím a kruhy žádné :o) :o), ale jedním dechem dodávám...... jestli se zítra ráno ( kolem 3.30 ) probudím a za oknem se na mě bude upřeně koukat sova, tak : buď jsem to večer kapánek přehnal v baru ( v tom případě vše v pořádku :o), ale pokud ne, tak na nic nečekám, raději to beru s rozeběhem a skáču z okna :o) Jak jsem již zmínil na UFO nevěřím, ale zcela upřímně, pokud bych jel na víkend na opuštěnou chatu zcela sám, DVD s tímhle snímkem bych si do báglu raději nepřibalil :o) Ten snímek není dokonalý, má své mouchy, ale za tu atmosféru a ( v mezích možností ) uvěřitelnou Millu Jovovich jako doktorku Abigail Tylerovou si nakonec to 3* hodnocení ode mě odnáší, přestože mu ke konci trošičku dochází dech.... p.s. no nic, jdu si raději pustit Cimrmana před spaním pro klidný spánek..... :o) ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Jsem rád, že jsem o filmu nic předem nehledal. Byl jsem příjemně překvapen dobrou atmosférou, ale především skvělými "původními" záznamy zachycujícími hypnotické stavy. Ty mají opravdu silnou atmosféru a jsou působivé, i když bych řekl, že má vnitřní snaha "uvěřit neuvěřitelnému" byla silnější než tvůrčí schopnost mě přesvědčit:). Koncept střídání "archivních" a nových záběrů je velmi dobrá. Škoda, že po shlédnutí prostě jen vygooglíte realitu a všechno to kouzlo rychle zmizí... Ale pokus to byl dobrý, v dnešním světě však odsouzený k zapomnění (na rozdíl od Fire in the Sky). ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Počáteční minuty jsou výborné.. jenže nic netrvá věčně a snímek se BOHUŽEL hodlal stát něčím víc než jen béčkem o mimozemšťanech a ve vlastních ambicích se kapánek zašmodrchal. Zajímavý nápad, z kterého se trošku stává módní vlna.. někoho nadchne, jiného naštve. Já zůstal někde na půli cesty, o to snáz se mi na něj zapomínalo!! ()

verbal odpad!

všechny recenze uživatele

Sovy už zase nejsou tím, čím se zdají být! Tentokrát však nikoliv v rukou mistra. Úspěšná a levná marketingová matrice roztřepaných pseudodokumentů, sugerující nám údajnou autenticitu, se tentokrát nechutně zvrhla v devadesátiminutové psychologické sezení, které zaručeně působí lépe než rohypnol. Totální blábolivá nuda, která maximálně dává vyniknout neherectví paní Jovovichové ( psycholožka, kterou Milla paroduje, je desetkrát lepší herečka). Kromě QT jsem byl vždycky skeptický k egomaniakům, kteří jsou tak přesvědčeni o své genialitě, že si ten film napíšou, zrežírují, střihnou si v něm nějakou tu roli a patrně si ho i sami zaplatí. Potom jim ovšem nezbývá, než si ho sami i pochválit!! PS. Zdá se to divné jen mě, že Ti emzáci unášejí výhradně Američany?? Co ti si o té lidské rase musí myslet.... ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Nejnudnější a nejtrapnější sci-fi poslední doby. Nálepka ,,podle skutečných událostí, doloženo dobovýmy dokumety" zněla zpočátku zajímavě, ale skutek utek. Ty rádoby pravé záběry mě po chvíli už dost štvaly. Nenapravila to ani Milla Jovovich, ani Elias Koteas. Takový film nepřináší nic nového ani originálního, je to postě jen moderní nonsense, který snad nestojí ani za zkouknutí. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (9)

  • Podle propagačních údajů Universalu je film založen na výsleších psycholožky Abigail Tylerové, ale o žádné Abigail Tylerové nejsou na Aljašce, kde k událostem došlo, nikde žádné záznamy. Ředitel Aljašského psychiatrického institutu Ron Adler ani prezident Aljašské psychologické asociace Denise Dillard o Abigail Tylerové v životě neslyšeli. (3DD!3)
  • Jak je uvedeno výše, údajně neexistují žádné záznamy, že by kdy Dr. Abigail Taylorová pracovala na Aljašce jako psycholožka. Na stránkách Alaska Journal of Psychiatry však byl umístěn životopis Dr. Tylerové a její články o poruchách spánku, emočních problémech, hypnoterapii a regresní terapii. Po masových vyhledáváních na internetu ale bylo vymazáno vše, co obsahovalo její jméno. Šlo o součást reklamní kampaně. (Kailo)
  • Skutečné město Nome na Aljašce je k nerozeznání od města filmového. Ředitel obchodní komory skutečného města po shlédnutí filmu prohlásil: "Fiktivní Nome je pěkné místo, přál bych si, aby jsme tu měli takové stromy." (_ksilt)

Související novinky

Milla Jovovich a vrah bez obličeje

Milla Jovovich a vrah bez obličeje

02.11.2009

Díky Dokonalému úniku máme Millu čerstvě zapsanou jako „holku, která má občas štěstí na zábavný film“. Uvidíme, jak se jí bude dařit dál. V pátek má v USA premiéru její sci-fi horor The Fourth Kind,… (více)

Reklama

Reklama