Reklama

Reklama

Det okända.

  • angličtina The Unknown.
všechny plakáty
Horor / Mysteriózní / Sci-Fi
Švédsko, 2000, 91 min

Pět mladých biologů je posláno na sever Švédska prošetřit efekty rozsáhlého lesního požáru. To, co zpočátku vypadá na pár týdnů kempování a snadné práce, se brzy změní v noční můru objevením ostatků podivného tvora a rozhodnutím je prozkoumat. (quota)

Recenze (91)

Flipnic 

všechny recenze uživatele

I když se jedná o spatlaninu snad pěti možných subžánrů hororu a sci-fi, stejně je to docela hodně dobré. Film hraje zejména na atmosféru, to nejvíce. Pak je to trocha toho hnusu, chlad přírody, děsivé neznámé cosi ... Ne, že bych se u toho kdo ví jak bál, ale svoji hororovou a strašidelnou složku film rozvíjí velmi dobře. Osobně se mi to líbilo a že je to vykrádačka už několikrát viděného mi tentokráte nijak zvlášť nevadilo ... ()

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Pôvodne som dal 4 hviezdičky, ale rozhodol som sa dať plný počet. Má to naozaj perfektnú dusnú atmosféru a pravdupovediac sa mi to páčilo o niečo viac ako Blair Witch. Kamerou a prostredím sú to naprosto identické horory, ale tento má podľa mňa o niečo zaujímavejší príbeh. Je pravda, že prvá polovica filmu bola lepšia ako druhá, a súhlasím aj s tým, že to miestami kúsok zadrhávalo, keď tam riešili vzťahy medzi sebou. Postavy sa správali vcelku logicky, aj keď nikdy nepochopím správanie toho Jacoba. Lepšiu chvíľu, kedy povedať ženskej, že sa s ňou rozchádza, si ani nemohol vybrať (moje nervy). Ináč ako celok výborné, a keď beriem do úvahy ešte aj nulový rozpočet, tak klobúk dole. Ako je možné, že o tomto horore doteraz takmer nikto nepočul? ()

Reklama

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Nenápadná skandinávská hororová věcička s vynikající atmosférou a do zhruba poloviny a něco:) i dobrým scénářem, pak jako by někdo nevěděl jak dál a co s postavama a celé to sklouzne do jemné ( opravdu jen jemné, nic hrozného zase:) trapnosti. Řešení vztahů ve vypjatých chvílích má až komediální nádech, jinak je tam pár scén které jako by z oka vypadly profláknutému Blair Witch či o něco dražšímu Villmark, ale tak nějak jsem to čeka la nevadilo mi to. Během vydařené první půle jsem si říkal, že tomu snad napálím i plný počet, ale za tu druhou to vážně nejde. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Nedivim se, že tenhle švédskej nízkorozpočtovej horor je dost často přirovnávanej k Blair Witch, ono to má dost podobnou kameru a stejně mrazivý rozsáhlý lesy, ale rozdíl je v celkovým pojetí, tam kde bylo Blar Witch napínavý k praskutní, tam si Det okända dokáže u diváka ztuha vynutit aspoň nějakou větší pozornost, navíc ve chvíli, kdy se zdá, že film nabírá na obrátkách se odhalí poenta a je po prdeli úplně, pak už se člověku jen křívý držka zhnusením nad stupidností chování postav a závěrem. ()

darkrobyk odpad!

všechny recenze uživatele

Ukázková hovadina! Kameraman s Parkinsonem zachytil studentské cvičení bez šťávy a bez nápadu. Variace na Lupiče těl a podobné sci-fi snímky se opravdu nevydařila. I když se herci snaží, atmosféra strachu a napětí se nedostavuje. Trestuhodné nevyužití kulisy severského lesa je do nebe volající! Napětí a pocit ohrožení je zprostředkován létající kamerou, takže divák vidí jen barevné šmouhy. Místo střihu kamera švenkuje, až bolí oči. Autoři asi nikdy neslyšeli o L.Riefenstahlové, která přišla s prostřihy obrazu a změnila dosavadní statiku na dynamiku (ve 30.letech minulého století). Nudné trampování neoživily ani triky, ani gore efekty, o hereckých výkonech nemluvě. Horor? Ani omylem! Nejlepší je na celém filmu závěrečná píseň v titulcích - Bravo6 - You Lose Your Self, což ale na záchranu před odpadem nestačí. ()

Zajímavosti (2)

  • Film sa nakrúcal v Národnom parku Tyresta vo Švédsku. (MaxForValue)
  • Postavy v tomto filme majú rovnaké mená ako herci, ktorí ich stvárňujú. (Jello Biafra)

Reklama

Reklama