Reklama

Reklama

Tulák z širých plání

  • Česko Tulák z horských plání (více)
Trailer

Obsahy(1)

Neznají jeho jméno ani tvář, ale navždy si zapamatují den, kdy přijel do města... Tajuplný cizinec (C. Eastwood) se znenadání objeví v zapadlém městečku a je místními najat, aby je chránil před nájezdy pistolníků. Lidé však netuší, že tulák skrývá překvapivější tajemství, než by se mohlo na první pohled zdát, a když vezme spravedlnost do svých rukou, začnou se dít nečekané věci! (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (226)

classic 

všechny recenze uživatele

Epický úvod ako vystrihnutý z Leoneho slávnej trilógie,ktorá preslávila Clinta Eastwooda,aby nadviazal na Sergiovu geniálnu réžiu ,vytvára podobné zábery podľa svojho gusta ako režisér,ktorý ovláda presné pravidlá pre kompletný celok... Tulák prichádza do bohom zabudnutého mestečka,ktoré sa nazýva Lago,totálna diera,kde všetci obyvatelia sú z neho paf,aby urobil postupne poriadky s nimi,ktorých začne komandovať,lebo si ho najali na ochranu pred tromi exemplármi... Aby ho udržali,tak mu ponúkajú alternatívu,že má totálnu voľnosť,ako naloží s potrebnými silami v meste,t.j môže si skrátka robiť,čo sa mu zachce,ale obyvatelia začnú mať toho plné zuby,až jedného večera... Extrémne zvláštny western,ktorý sa mení ako počasie v apríli,že zo začiatku prichádza do mestečka ako cudzinec,ktorého vítajú pohľadmi,ktoré mi najskôr naznačili,že tento borec to tu nebude mať jednoduché,pohľady,ktoré kopírujú mentalitu Laga,aby Tulák dostal službu v podobe pitia Whiskey a kompletné oholenie,v tom je vyrušený,takpovediac vedľa rušenia spoznávajú miestni jeho prudkú vlastnosť,že strieľa na milimeter presne,a tak je pre nich ako stvorený... Chcel sa len zastaviť kvôli obyčajným banalitám...,ale Tulák je premenlivý,nedôveruje nikomu,okrem novo zvoleného šerifa,prcka,ktorý je hneď druhá obľúbená postava.Učí ich ako zaobchádzať so strelnými zbraňami,aby v záverečnej scéne vítali troch týpkov v HELL,kde toto mestečko už nikdy nebude také,aké bývalo a ešte k tomu atmosféra je ako z pekla komplet nafarbené na červeno,aj to tam bude tak vyzerať... Clint sa chcel trošku odlišovať od klasických westernov,a tak tento prípad určite odporúčam,lebo má šmrnc a intenzívnu šťavu. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Výborný western režiséra a zároveň ako inak než aj hlavného predstaviteľa Clinta Eastwooda v jednej osobe. Koniec sa dal odhadnúť už v polovici, takže prekvapenie sa nekonalo. Ten koniec bol príliš rýchly. Hlavnú postavu bezmenného tuláka tu vytvoril herec Clint Eastwood. Používal tu rovnaký nezabudnuteľný kukuč ako u Harryho Callahana. Jednou ranou zlikviduje každého protivníka, ktorý buď nestačí ani vystreliť, alebo vystrieľa všetko, ale vedľa. Myslím si, že komentáre s nelichotivým hodnotením len potvrdzujú, že film nie je obyčajným príbehom z divokého západu. Diváci možno očakávajú plytký a jasný príbeh s čiernobielym dejom, ale to Tulák z šírych plání naozaj nie je. Pointa príbehu tak zostala zrejme mnohým divákom ukrytá. ()

Reklama

Vitason 

všechny recenze uživatele

Ono opravdu není těžké poznat, od koho Eastwood opisoval. Pomalé tempo, stupňované napětí, časté detaily tváří, podmanivá hudba, děsivé vzpomínky. Tulák z širých plání je Leonovka jak vyšitá. Navíc taková že by se za ni ani sám mistr nemusel stydět. Jako režisér je zde Eastwood sebejistý, což je vzhledem k tomu, že se jedná o jeden z jeho prvních režijních počinů, velice příznivá zpráva, a jako herec skvělý. Celý film je pak velice drsný a protkaný cynickým humorem a i přesto, že tu není skoro žádná akce a celé se to odehrává na pětníku, se jedná o nadmíru zábavný kousek. Hlavně pokud jde o Eastwoodovu přeměnu města Lago v peklo a poštvání obyvatel proti sobě. Závěrečná pointa, kdy do sebe zapadne několik narážek, je pak už jen třešničkou na dortu. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Divný western. Clint hrá asi najdrsnejšieho parchanta akého som od neho videl. A aj keď má na to dostatočnú motiváciu, tak toho bolo miestami až príliš. Obyvatelia mestečka ma tiež celkom srali jak svojou zbabelosťou, neschopnosťou, tak aj zákernosťou. Aspoň tá trojica zloduchov bola štandardná. Akcia je solídny štandard na pomery žánru. Nadprirodzená bodka divná ako celý film. Film síce ani na chvíľu nenudil a za jedno pozretie stojí, ale nejak extra ma nenadchol. 6/10. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Postava, která napochoduje do cizícho města, během patnácti minut v něm chladnokrevně zastřelí tři chlapíky, znásilní ženskou a pak se úplně v klidu ubytuje v místním hotelu, nemůže prostě mít jinou tvář než tu Clinta Eastwooda. Westerny vůbec nejsou mým šálkem kávy, jenže Clint mě vždycky donutí ho vypít a nepoblít se z něj. V závěru to navíc chytne lehce duchařský nádech a horrory já rád. ()

Galerie (98)

Zajímavosti (20)

  • Natáčení probíhalo v Mono Lake v Kalifornii a v nevadském Winnemucca Lake. (reich)
  • Střih tohoto filmu byl proveden ve srubu na břehu jezera Mono. (Marek06)
  • Poté, co bylo město Lago přejmenováno na „Hell“ (Peklo), Clint Eastwood (Cizinec) říkal hercům a štábu: „Jděte do pekla!“ (Marek06)

Související novinky

Arnolda nám seslalo nebe. Doslova.

Arnolda nám seslalo nebe. Doslova.

02.01.2012

Je zpátky. První teaser na The Expendables 2 nám dokázal, že se mu tentokrát bude kouřit nejen z cigára, ale i z bouchačky. A jen tak se vůně střelného prachu kolem něj nerozplyne. Už od října natáčí… (více)

Arnie a Sly dál nekompromisně akční

Arnie a Sly dál nekompromisně akční

31.10.2011

Nedávno se potkali na placu The Expendables 2 (naštěstí se jim nehoda, během které zahynul bulharský kaskadér, vyhnula). V akci budou pokračovat i poté. Arnold si ještě letos zahraje pohraničního… (více)

Reklama

Reklama