Reklama

Reklama

Johnny a jeho motorkářský gang přijíždějí do Carbonville na soutěž motorek. Kvůli svému chování jsou však vyhozeni z města. Dostanou se do nedalekého Wrightsville, kde pokračují ve své hrůzovládě. (Cinemax)

Recenze (87)

Mol 

všechny recenze uživatele

NOBODY TELLS ME WHAT TO DO!!! Marlon Brando a jeho nejlepší film. Křiváky a mašiny, do toho Lee Marvin a Everest testosteronu. Myslím, že diváci v roce 53 museli být u vytržení a ve srovnání s filmem Rebel Without a Cause vychází Brandův Johnny jako vítěz. Scéna, kdy poprvé vstoupí za Kate do baru, je podle mě jedna z nejlepších scén celé světové kinematografie. Vstoupí a s ním vagón charismatu, který se okamžitě rozsype a zaplní celou místnost. Prochází kolem baru, otáčí všechny seřazené židle a dává tím jasně najevo, svůj postoj světa chaosu. Rukavice zastrčí do pravé zadní kapsy, usedne na stoličku a po té co Kate celá nesvá dočistí bar, se spolu na sebe poprvé zadívají. Film nemá chybu a místo v mém srdci již nikdy neopustí. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

film, který už slušně ohlodal zub času a to co bylo před sedmdesáti lety kontroverzní a odvážně dneska už nemá šanci vyvolat podobné emoce. Osobně mám tyhle staré filmy rád a nedá se jim upřít jisté (naivní) kouzlo, ale ne vždycky se potkáme i když jim jdu hodně naproti. A dávat tomu čtyři a víc jen proto že Brando a "klasika" se mi v tomhle případě moc nechce...60% ()

Reklama

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Na rok 1953 velice odvážný, rozporuplný a kontroverzní film o revoltě mládí proti autoritám, zažité morálce i obecným představám o správně prožitém životě, který však poměrně vyrovnaně dává prostor oboum stranám. Očekávaný happyend, jenž se nedostavil, spolu s vnitřními rozpory všech postav udržují vysokou úroveň i z obecného hledisla. Z toho formálního pak film nejspíše charakterizuje mírná afektovanost a herecký galakoncert Marlona Branda, který je tu plný elánu, energie, dynamiky a nesmírné síly, již ventiluje takřka na všechny strany. Ó, to byly doby, kdy božský Marlon plnil kinosály o ovládal srdce všech dívek a mozky všech chlapců! ()

Jazzzz 

všechny recenze uživatele

Vše to začalo když jsem řekl kamarádovi ať mi půjčí nějaký zajmavý film. Půjčil mi tento film z roku raz, dva, kde už od počátku mezi herci vynikal jeden, který vypadal jako něco mezi Kapitánem Vegou ze starého Street fighteru a králem Elvisem. Tento týpek to má v hlavě buďto hodně dobře srovnaný, a nebo si spíš hraje na něco co ve skutečnosti není. Pár scén nasvědčuje spíše jeho vnitřnímu boji, než jeho vnitřní jistotě. Sám mám rád motorky a proto mě téma starodobých motorkářů doopravdy zaujalo, ale celá atmosféra a styl v jakým je film točený mě spíš dovedl k názoru, že koně by se místo motorek hodily víc. Kdyby totiž z rádoby motorkářského gangu, který kazí čest motorkářům a dělá z nich nic neuznávající alkoholická monstra pro které není nic svaté za kovbojskou partičku lotrů, z policistů šerify a sem tam nějakého indiána, měl by tenhle film dozajista větčí úspěch. Ztratili by se totiž i nedostatky typu, že rána skončí očividně o metr vedle a provedení scény kdy motorka bez řidiče srazí nebohého staříka je sice originální leč chabé. Jediná milostná scéna, kterou od filmu sice nevyžaduji, ale pokud už tam je tak ať stojí za to, je scéna kde si "božský" Marlon hraje na drsňáka, mě přišla jednoznačně nejvtipnější v celém filmu. Obličej Marlona je neustále v jakémsi pokerface a to i tehdy, když se řítí na motorce relativně velkou rychlostí. Dnes jsem to zkoušel a už při padesátikilometrové rychlosti jsem měl slzy v očích. Chápu, že z prehistrorického hlediska je tento film dozajista velkým pokladem, vždyť i plíseň na plísňovém sýru čím je starší, tím je lepší, ale bohužel i ta plíseň se musí jednou vyhodit, nemůže zrát desetiletí a já si myslím, že tento film už v dnešní době přezrál... K hodnocení, když povážím staří, motorky a milostnou scénu u které jsem se po dlouhé době doopravdy zasmál dávám tomuto filmu 4 hvězdičky... ()

Aelita 

všechny recenze uživatele

Hrdina své doby, první rebel bez příčiny v kožené bundě, kterého kopíroval James Dean, Elvis Presley a bezpočet bikerů. Tento film v podstatě zrodil bikerskou kulturu a vdechl jí ducha - původně westernový, protože tvůrci filmu neměli ponětí, co jsou tehdejší motorkáři zač. Podstatu veškerého rebelství mládí proti společnosti od dob Divocha vystihuje minidialog Marlona Branda s dívkou v baru: na její otázku "What are you rebelling against Johnny?" prohodí jen "Whaddaya got?" - "A co máte?" ___ Nápis na černých bundách B.R.M.C. - Black Rebel Motorcycle Club. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (10)

  • V době natáčení Lee Marvin neuměl jezdit na motorce. Rychle se to však naučil a později se stal horlivým závodníkem na svém Triumph 200cc Tiger Cup v pouštních závodech. (Mol)
  • Námětem filmu byla povídka „The Cyclists´ Raid“ od Franka Rooneyho, která sama našla inspiraci v události známé pod jménem „Hollister riot“. Oslavy Dne nezávislosti v kalifornském městečku Hollister byly v roce 1947 spojeny s pořádáním motocyklových závodů. Během nich se někteří účastníci vymknuli kontrole a způsobili v dosud ospalém městě rozruch, který byl posléze zveličen senzachtivým tiskem. (Všežrout)
  • President San Francisko Hell's Angeles Frank Sadílek nosil pruhované triko jako měl Chino (Lee Marvin) ve filmu. (Mol)

Reklama

Reklama