Reklama

Reklama

Johnny a jeho motorkářský gang přijíždějí do Carbonville na soutěž motorek. Kvůli svému chování jsou však vyhozeni z města. Dostanou se do nedalekého Wrightsville, kde pokračují ve své hrůzovládě. (Cinemax)

Recenze (88)

blackrain 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu to musel být opravdu kontroverzní a výjimečný snímek, to nepopírám, ale dnes působí hodně směšně a hloupě. Škoda, že se Marlon Brando po celou dobu filmu tváří jako by mu uletěly včely a ne jako rebel. On byl nejnudnější postavou celého příběhu, i když byl oblečený jako frajírek a měl charisma na rozdávání.. ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Divoch tematizuje osud, jelikož ze svobody motorkářů, kteří vlastně nikam konrétně namířeno nemají, paradoxně utváří predestinaci nevyhnutelné katastrofy. Ovšem spíše než by film reagoval na Sartrovo „odsouzen k svobodě“ a Nietzscheho, který upozornil na obtížnost a nepohodlí svobodného života, vyčkává a objektivisticky finguje vědeckou nezúčastněnost. Nejvíce to dává najevo postavami na hraně, jako třeba pragmatický policista nebo děvče zaseklé v místním zapadákově. Tyhle postavy fungují jako soudci Brandona a jeho party a na nich záleží, kam se osud přikloní. Jsou tak svobodnější než motorkáři. ()

Reklama

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Tak tomuto sa hovorí atmosféra! Pár vecí by som síce spravil inak (keďže som aj z inej doby:), ale napriek tomu, tento film som doslova hltal. Mladý Brando je proste macho a Mary Murphy? Asi som sa zamiloval. Prehnaná korektnosť a moralizovanie už od začiatku, tiež nie sú jednoznačné. Nakoniec je Wild One o dvoch stranách mince, o podieloch viny. O motorkároch a o šálke kávy... Je dobovo štylizovaný, ale pre mňa čarovný. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Otrasný film o bande motorkárskych primitívov, ktorí sa ani nesnažia vyznávať nejaké ideály slobody, nespútanosti a pohŕdania konvenciami. Im postačuje k spokojnosti túrovanie motoriek, silácke reči, strašenie obyvateľov a zanechávaný bordel. Okrem toho nemôžem tých prezretých tridsiatnikov vnímať ako teenagerov, u ktorých by ich postpubertálne správanie bolo ako-tak pochopiteľné. A hviezdny Marlon Brando ma zaujal iba dobre zvoleným outfitom a výrazom. Akonáhle sa pohol alebo dokonca prehovoril, kúzlo osobnosti zmizlo. Chápem, že v danej dobe a v danej konkurencii mohol aj tento film vzbudiť rozruch. Dnes už vyvolá nanajvýš nechápavý úškľabok. Normálne mám strach z opätovného zhliadnutia Rebela bez príčiny, ktorý je v mojej Top100. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Sú štyridsiati,sú na motorkách,sú ako utrhnutí z reťaze a nazývajú sa B.R.M.C.(Bike Rebel Motocycle Club) s hlavným lídrom Johnnym-MARLON BRANDO,ktorí prevrátia malé mestečko hore-nohami + s jedným nesmelým šerifom,ale najmä jeho peknou dcérou Kathie.Robia si čo chcú,bijú sa s iným gangom a miestni obyvatelia sa začínajú proti tomuto čoraz viac búriť,tak vezmú zákon do vlastných rúk,a že s tým niečo zmenia,to sa mi zdá zbytočné. László Benedek ako režisér rozohrá zaujímavú hru v jednom zapadnutom zapadákove,v ktorom sa začnú diať veci až po príchode motorkárov,inak zažívali obdobie sucha.Výborný Brando,ktorý dominuje významne v 50 rokoch. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (12)

  • Námětem filmu byla povídka „The Cyclists´ Raid“ od Franka Rooneyho, která sama našla inspiraci v události známé pod jménem „Hollister riot“. Oslavy Dne nezávislosti v kalifornském městečku Hollister byly v roce 1947 spojeny s pořádáním motocyklových závodů. Během nich se někteří účastníci vymknuli kontrole a způsobili v dosud ospalém městě rozruch, který byl posléze zveličen senzachtivým tiskem. (Všežrout)
  • Film zpopularizoval koženou bundu s nakřivo všitým zapínáním (česky zvanou křivák) od firmy Schott NYC - typ Perfecto (pojmenované dle oblíbených doutníků bratří Schottových). (Všežrout)
  • V době natáčení Lee Marvin neuměl jezdit na motorce. Rychle se to však naučil a později se stal horlivým závodníkem na svém Triumph 200cc Tiger Cup v pouštních závodech. (Mol)

Reklama

Reklama