Reklama

Reklama

Už od té doby, kdy byl Mike Wazowski jenom malé monstrum, snil o tom, že se stane úspěšnou příšerkou. A všichni přeci vědí, že ty nejlepší příšerky pocházejí z Univerzity pro příšerky. Ale hned během prvního semestru na univerzitě se začnou Mikeovy plány hroutit, když mu cestu zkříží příšerkovské eso James P. Sullivan, řečený Sulley, který je na strašení přirozený talent. Této dvojici se život na univerzitě i na koleji malinko vymkne kontrole a jejich soutěživost je dovede až k vyhazovu z elitního univerzitního strašícího programu. A aby to bylo ještě horší, Mike i Sulley si uvědomí, že budou muset spolupracovat, pokud budou chtít své průšvihy napravit. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (607)

nash. 

všechny recenze uživatele

Vzít ta nejprovařenější námětová klišé a narvat do nich svět příšerek nakonec nebyl tak dobrý nápad, jak jsem čekal. Dvojka, totiž navzdory vtípkům a odkazům především na předchozí film, není ani tak zábavná, ani tak svižná jako jednička. Možná i proto, že většina vtípků a vztahů jen recykluje to, čemu se člověk smál v původném filmu. A protože Příšerky patří k mým nejoblíbenějším pixarovským kouskům, mrzí mě, že ačkoli jsem se nenudil, občas se zasmál (relaxační hudba), Mike i Sally stále měli to, pro co jsem si je u prvního filmu oblíbil, a celé to byla fajn zábava bez hluchých míst, tak ve výsledku jsem zůstal k viděnému víceméně vlažný. Nějak to zkrátka nebylo to pravé, co jsem čekal, doufal, věřil. A to přesto, že obecně vzato mu vlastně v jednotlivostech není moc co vytknout. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Tak poďme na to. Keď som prvýkrát v kine mal možnosť vidieť "Monsters University" stalo sa to veľmi rýchlo mojim najmenej obľúbeným Pixar filmom. A vôbec som sa nejako výrazne netešil na to, keď sa k nemu opätovne počas "Pixar maratónu" vrátim. Ale popravde, rokmi neskôr keď sa na film pozerám, myslím si, že je to o niečo lepšie, než som si pamätal. Okey, nebudem teraz filmovým fanúšikom, ale minimálne mám pocit, že sú tu pozitívne stránky filmu, ktoré som predtým odignoroval, alebo na mňa tak veľmi nezapôsobili. V prvom rade si ale odbúrajme tie negatíva, ktoré mi ostali aj roky neskôr. Predvídateľnosť filmu je veľmi vysoká. Viem odhadnúť čo sa stane, ako sa to stane, k čomu dospejeme a ako sa jednotlivé situácie vyvŕbia. Väčšina z toho sú klišé, ktoré sme videli miliónkrát. Nikdy som nepochopil, prečo na začiatku museli byť Mike a Sully nepriatelia. Vieme, že na konci z nich budú priatelia. Prečo? Lebo sme videli "Monsters Inc". A prečo je to pre mňa taký problém? Lebo to robí zbytočný konflikt, ktorý celý film iba spomaľuje. Výsledne som mal pocit, že to je najzbytočnejší Pixar film, lebo nič nové nepriniesol a ani nám neotvoril svet, v ktorom by sme chceli byť. Je to len univerzita. Ale pre príšery. A celkovo keď si vezmem príbeh, tak patrí medzi najslabšie, ktoré sme kedy mali od Pixaru. Poďme ale na pozitíva. Animácie sú skvelé. V porovnaní s prvým filmom je veľmi dobre vidieť kam sa Pixar posunuli. Malé detaily, ako napríklad ten autobus. Neustále na mňa pôsobí, ako keby tam skutočne bol. Mike je veľmi dobrý hrdina a je super, že film sa tentokrát viac sústredí naňho. Pretože viac sa môžeme dozvedieť o postave, ktorá v prvom filme mala priestoru o niečo menej. A je zaujímavé ho vidieť v role skutočného premianta, ktorému len chýba práve to niečo. Oozma Kappa sú dobrí týpci a skvele sa na nich díva. A podľa mňa veľmi dobre ukazujú tímového ducha, ktorého naši hrdinovia budú potrebovať. A potom je tu ešte úvodných 5 minút a záverečných 15 minút. Sú vynikajúce. A predsa len nám niečo otvárajú. Možno som na film bol trošku tvrdý pri mojom prvom hodnotení a preto mu pár bodov pridám. A som rád, že som sa k nemu predsa len vrátil a našiel v ňom nejaké pozitívne momentky, ktoré na mňa zapôsobili. A je vidno, že rokmi neskôr sa môžu názory vyvíjať. Hodnotenie: C+ ()

Vitason 

všechny recenze uživatele

Tak mi tak přijde, že nám ty Pixarovky v poslední době ztratily duši. Jasně, druhé Příšerky jsou řemeslně zvládnuté skvěle, ale je to hrozná rutina bez jakékoliv přidané hodnoty. Tam, kde se dříve sázelo na odkazy a slovní humor (neříkám, že tady není vůbec), nyní převládá humor situační, aby se film co nejvíce zamlouval dětem. Je to příjemná jednohubka, ale to je pro mě na Pixar prostě málo. Přijde mi, že dříve chtěly Pixarovky i něco říct, teď už jim jde jen o to, aby se líbily a hlavně vydělaly. ()

LoLaa 

všechny recenze uživatele

Jen málokdy se stává, že by "dvojka" byla lepší než "jednička". Zde dvojka možná nebyla lepší, ale svým způsobem jiná, ale stejně skvělá jako první díl. Příběh nijak nenavazuje na Příšerky s. r. o., ale jedná se v podstatě zas o něco jiného, jiné vedlejší postavy, prostředí děje apod. I ve svých 19 letech si myslím, že Univerzita pro příšerky má ambice stát se jedním z mých oblíbených filmů - a nejen těch animovaných. ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Třeba to je tím, že jsem se více bál než těšil. Vidím všechny ty nedostatky a mezery, ale hned ta první scéna mě zavalila tak monstrózní vlnou nostalgie a vzpomínek, že jsem se v ní prostě jen cachtal a zvysoka kašlal na kritiku. Ano, mohli utáhnout šrouby a naleštit kapotu, ale díky bohu, že dorazili. Když znám původní příšerky zpaměti a tak moc jsem je miloval, nebylo možné, aby tenhle film projel kolem bez emocí. Ale zase chápu - i já bych vraždil za toho dementního šneka a za konec těch dvou starších. ()

SeBig 

všechny recenze uživatele

Určitě nostalgická podívaná. Příběh nenudí, hlášek a vtipných okamžiků mohlo být přeci jen více a taky nějaká výraznější hudba (jak je u animácích zvykem). Každopádně i přes to, to byl zážitek a hezký animák to určitě je. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Nieže by to bolo zlé. A otravné je to len občas (ježkovia). Ale jednotka je asi najlepší animák ever. A toto len dobre namiešaná tuctovka... ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

O hodně slabší než první díl, minimum vtipů, tuna moralitek....ukázková zábava pro vaší dceru či syna do šesti let, u které se dospělí budou koukat na hodinky, spát, nebo vobírat svůj protějšek, pokud dítě nebude sedět mezi vámi.Našlo se pár celkem vtipných momentů, ale já od animáku čekám záchvaty smíchu, ne to, že se budu škrábat na nose, zývat a občas vycedím mírný úsměv.První díl byl naprostá spička, tohle pokračování je zbytečné a navíc po tolika letech.Americký animáky jsou čím dál sterilnější.55%. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Musím uznat, že "Příšerky s.r.o." patří mezi mé nejoblíbenější Pixarovky, ale tento prequel trpí tím, čím většina nových snímků této magické společnosti. Je zajímavé sledovat, jak tvůrci vymysleli řadu spojitostí a návazností s původním filmem, ale celé už to je vyloženě dětinské a rodiče to sice nijak neurazí, ale rozhodně to nenadchne originalitou a vtipem, kterým Pixar dříve vládl. ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Prequel cca na 71%. Má to příběh, zajímavé zvraty pro všechny, kdo viděli původní Monsters a působí to kompaktně. Jen byl první film prostě lepší. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Má to pár pěkných zvratů a docela fajn poselství. Nevím sice, do jaké míry by se v tom orientovaly malé děti, ale já jsem se bavil. Na maximum to není, Pixar umí lepší, ale je to bez problému koukatelné :))) ()

mcb 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejslabších pixarovek, stále však stojící nad většinou animované konkurence. Až na to, že Univerzita pro příšerky nepřináší nic originálního či překvapivého, což by se dalo říct téměř o každém z filmů studia s lampičkou, jako vyprávění o počátcích přátelství Jakea a Sullyho funguje výborně, jelikož opět chytře využívá žánrových klišé, tentokrát subžánru univerzitních komedií (například Pomsta šprtů nebo Animal House). Fikční svět příšerek už ale není tak propracovaný jako minule, jelikož v něm není nastavena konfrontace s tím lidským, který je bezvýznamně odsunut na vedlejší kolej. Už jen díky tomu ztrácí Univerzita na působivosti, byť přináší funkčně odvyprávěný buddy movie, navíc se zcela atypickým dvojitým koncem. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Druhé Příšerky sice postrádají efekt a působivost prvního dílu, nicméně i tak jde v rámci dnešní animované produkce o nadprůměrný kousek, který nepostrádá vtipné i dojemné scénky, množství roztodivných postaviček a hlášky, které dokáží pobavit i odrostlé jedince ("Počkejte, jen si prodělám menší infarkt a hned vás doženu."). Zkrátka snímek pro příjemné zpestřední odpoledne, u kterého může divák vypnout, avšak zároveň nejde o nějakou infantilní vymývárnu mozků. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Jak jen to říct. Kdyby se jednalo o samostatný animák, který by ještě ke všemu nebyl od Pixaru, šlo by se s hodnocením nahoru. Bohužel v reálu působí Univerzita pro příšerky tak nějak bez větších nápadů, jakoby se Pixar nakláněl více k dětem a přestal tahat do dětského světa dospělé. Zábava na večer je to bezesporu dobrá, bohužel jsem ale čekal víc. 6/10 ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Docela slušná rozehrávka pro příběh, který se stane až později. Tahle historka objasňuje, co se stalo před tím a proč jsou vztahy mezi protagonisty takové, jaké pak jsou. Jednoduše řečeno: co kdo komu udělal na vysoké. Dobré, ale jen průměrně. ()

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Až na ten třeskutě zpackaný závěr to docela ušlo. Přechytřelých kudlanek, jež přesně vědí, kdo na co má a nemá, čímž mu ze své neotřesitelné pozice ustřihnou křídla do budoucnosti, je všude přehršel. Ale vzhledem k závěru naprosto netuším k čemu je dobrá MU, když se lze do první ligy doškrábat skrze podatelnu!! Jestli je to žihadlo do světa intelektuálů či do všímprostupující korupce nebo se jedná o kostrbatou agitku na "jdi si za svým cílem bezohledu na cokoli" netuším a ponechám na volnomyšlence každého individua. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Starý Příšerky jsou jednou z mála Pixarovek, která mě dokázala pobavit, stačil neotřelý a docela originální nápad a správňácká hlavní dvojka a čovek byl spokojenej. To, že prequel bude vopruz, mi bylo jasný už po zkouknutí traileru, no film to potvrdil, je to nuda obalená v nudě a vyválená v další nudě, jeden ftípek na kilometr čtvereční. Škoda. Kladný body tak za (možná) překvapivý konec, archetyp knihovnice :-) a Sulleyho růžovoučký skvrny na kožichu ;-) ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Pixaru došly nápady nebo potřebovali zaplatit nové autíčka a stipendia na prestižních školách pro své dětičky. Poslední dobou se totiž pouští do samých "jistot" v podobě prequelů a odnoží svých úspěšných filmů. Ani v případě Monsters University to ale moc nevyšlo. Chybí tomu totiž napětí, protože i přes veškerou snahu obohatit příběh o zvraty stejně víme, že hlavní hrdinové stejně projdou všemi zkouškami a budou z nich úspěšná monstra. Dětem, na které je film směrován, je to ale stejně šum a fuk :). ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Tak jako 99% pohádek se dočká pokračováni taky i naše příšerky bohužel tady už to není ta zlatá bomba jako u jedničky. Ale přesto je určitě povedený a zábavný. ()

MáŠa 

všechny recenze uživatele

Když jsem viděl první díl, vím, že na mě zanechal silný dojem. To se u tohoto filmu nestalo. Prostě jen ušel. Pěkné, ale brzy asi zmizí z hlavy ()

Související novinky

Poklekněte před studiem Disney!

Poklekněte před studiem Disney!

17.11.2013

Protože letos překoná rekord v celkových ročních kinotržbách. Dosavadní nejvyšší tržby (3,791 miliardy dolarů) dosáhlo studio v roce 2010 zejména díky miliardovým hitům Toy Story 3 a Alenka v říši… (více)

Reklama

Reklama