Reklama

Reklama

Série(2) / Epizody(9)

Recenze uživatele NinadeL k tomuto seriálu (3)

Vyšší a nižší společnost (2010) 

9/9 Asi jsem příliš znechucená Downtonem, ale toto je milé. O původním seriálu uvažuju už dlouho, tak proč to nevzít pěkně pozpátku. A 9 dílů ve 2 sériích je tak akorát. Takže dočkáme se i v těchto nových dobrodružství evoluce Up the Working Class? #bbc ()

Série 1 (2010) (S01) 

Rok 1936, dům na 165 Eaton Place opět ožívá. Děj původního seriálu se odehrával v letech 1903/30 (reálně 1971/75), ale jakoby to bylo včera. Milovníci BBC heritage se dočkali dlouho očekávaného pokračování legendární ságy. Ale protože byl čas jen na tři večery, bylo nutné představit nové postavy, navázat na známé události, začít vyprávět nové příběhy a zobrazit to hlavní, co tehdy hýbalo Londýnem. A skutečně, do pouhých třech dílů se vešlo úplně vše, nakonec i von Ribbentrop propagující nové desky Marlene Dietrich, objevuje se Cecil Beaton, Mosley a jeho British Union of Fascists (nechvalně proslulá Battle of Cable Street) a samozřejmě královská abdikace a Wallis Simpson. Z nových herců je vysloveně atraktivní mladá Claire Foy, která v té době měla za sebou jen klasickou Malou Dorritku, a dvě dámy, veteránky heritage a tvůrkyně seriálu Salon Eliott, Eileen Atkins a Jean Marsh. Radost pohledět. ()

Série 2 (2012) (S02) 

Roky 1938 a 1939 jsou opět velmi náročné nad schody i pod nimi. Nejstarší generace už je passé, hořkosladké je rozloučení s Jean Marsh, ale politické změny s sebou přinášejí několik nových zajímavých postav. Témata jednotlivých linek jsou opět velmi pestrá. Máme tu vše, rasismus, alkoholismus, lesbickou aféru, nevěru, nacismus, špionáž, ale taky záchranu dětí ve stylu sira Nicholase Wintona a to zdaleka není vše. Na pouhých 6 dílů docela slušná nálož. Z reálných osobnosti se tu objevuje John F. Kennedy a nejlepší scény jsou s americkým magnátem z textilního průmyslu. Do kina se chodí na Irene Dunne na Love Affair. Herecky výrazná je znovu Claire Foy, jejíž hrdinka má podobný osud jako Unity Mitfordová. A samozřejmě Alex Kingston, klasická představitelka těch nejenergetičtějších žen na světě. ()

Reklama

Reklama