Reklama

Reklama

Frankenstein

(divadelní záznam)
  • Velká Británie National Theatre Live: Frankenstein
Trailer 2

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (67)

erased 

všechny recenze uživatele

Dost možná by za zhlédnutí stála i druhá alternace, bojím se však, že Benedict Cumberbatch by scénu ovládl tak i onak, a to i přestože Jonny Lee Miller jinak není vůbec špatný. A to je dost zásadní chyba. V mnou viděné verzi tak sice excelovalo monstrum, kdežto samotný Frankenstein až na pár momentů nestál ani za řeč. Zklamání to ale není jediné, i od samotného autora adaptace jsem čekal více, než jen konzervativní a ve finále tuctové představení. Z šedi tak vynikne pouze několik scén opírajících se právě o živelné herectví Cumberbatche a zbytek působí pouze jako křoví, čemuž rozhodně nepomáhá ani nucený, typicky divadelní humor. EDIT: Jak píše DaVID'82, pocitově správnější se zdála být a nakonec i je právě opačná alternace. Jonny Lee Miller se sice nezdá být v roli stvoření tak obratný jako Cumberbatch, který zase v roli zde plochého Frankensteina nemá dost prostoru vyniknout, avšak oba se takto alespoň "zprůměrují" a celé představení mnohem lépe odsýpá. Ani tak se ale nemůžu ubránit dojmu, že sílu předlohy této její adaptaci bere hlavně její dramatizace, která ze své podstaty ani přes nesporné výhody nemůže jít tak hluboko, jako by si kniha zasloužila. ()

Ice123 

všechny recenze uživatele

Na můj vkus se hrozně táhl začátek, ale to je tak vše co bych tomu mohl vytknout. Frankenstein byl můj první přímý přenos z divadla do kina a bylo to.... famózní. Zpracování je velkolepý a úchvatný, plus skvělá hudba od Underworld. Nicméně tohle všechno bledne při srovnání s hereckými výkony hlavních herců. Boyle z obou (a hlavně z Cumberbatcha) vymáčkl naprosto všechno co v nich je a snad i to co v nich není. Nevím jak bych to popsal, tohle se prostě musí vidět abyste to pochopili. 98%!!! ()

Reklama

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Díky za obnovení projektu National Theatre Live, díky tomu jsme se vypravili do kina v Chichesteru na divadelní představení Frankenstein. Viděli jsme v podání, kdy Cumberbatch hraje monstrum a Miller Frankensteina. A hned od úvodního "zrození monstra" až po ve závěrečnou děkovačku se mi představení líbilo. Přesto, že nepatřím mezi divadelní typy, tak mě toto "výrazové" divadlo zaujalo. Cumberbatche jsem měl za opravdu dobrého herce, ale po jeho výkonu v této hře ho řadím ještě mnohem, mnohem výš. To, co předvádí je opravdu dechberoucí záležitost, což má za následek zastínění ostatních herců, včetně Millera. (Vcelku by mě zajímala i verze v opačném gardu). Tohle se rozhodně musí vidět! ()

mcvpn 

všechny recenze uživatele

Frankenstein je moja obľúbená kniha a asi práve preto som veľmi kritický voči všetkým filmom o ňom a jeho monštre. Táto verzia by mi asi ale nesedela aj keby som ju nečítal vôbec. Videl som verziu kde bol Cumberbatch monštrum, i keď si osobne nemyslím, že by vyzeral v tej druhej verzii pôsobil sympatickejšie... ()

Scylla 

všechny recenze uživatele

Ať žije projekt NT Live! Po zjištění, že se na plátno Světozoru dostane záznam Boyleova Frankensteina jsem naklusala na první možný termín a ani v nejmenším jsem nelitovala... (snad jen představa, jaké to musí být naživo trochu ubírá plátnu na působivosti). Viděla jsem verzi s Millerem v roli monstra a rozhodně bych moc ráda viděla i alternaci s Cumberbatchem - oba jsou výborní a jejich výkony se vám zaryjí pod kůži. Za zmínku stojí i nápaditá výprava (nejen u Cimrmanů na jevišti prší!! :). Nemalou roli tu hrají i skvělí Underworld... jejich hudební doprovod chvílemi mrazí, chvílemi hřeje a dotváří tak atmosféru momentů k dokonalosti, až si říkám, že množstvím hudebního podkresu tvůrci nemuseli tak šetřit. Jednoduše řečeno - divadlo roku - přestože na filmovém plátně... (4.9.2012 Světozor) ()

Galerie (11)

Zajímavosti (4)

  • V hlavních rolích se pravidelně střídají Benedict Cumberbatch a Jonny Lee Miller. Oba se představí jak v roli monstra, tak i Frankensteina. Režisér si od tohoto nevšedního principu slibuje, že to hercům umožní mnohem lepší vcítění do obou rolí. Zdroj: Program k představení (DaViD´82)
  • Shodou okolností oba představitelé hlavních rolí ztvárnili postavu Sherlocka Holmese. Benedict Cumberbatch v seriálu BBC Sherlock (od r. 2010) a Jonny Lee Miller v americkém prequelu zmíněného seriálu. (Lauri)
  • Hry se od sebe sice neliší scénářem, ale v závislosti na tom, zda monstrum/Frankensteina zrovna hraje Benedict Cumberbatch či Jonny Lee Miller se lehce mění prostředí i pojetí charakterů. Zdroj: Program k představení (DaViD´82)

Související novinky

Kino Světozor slaví Patnáct let

Kino Světozor slaví Patnáct let

14.05.2019

Čeká vás velká nádhera a trochu i melancholie. Kino Světozor dostane občanku a oslaví to filmovou přehlídkou Patnáct. Během týdne od 24. do 30. května uvede 15 největších hitů i srdcovek týmu, který… (více)

Reklama

Reklama