Reklama

Reklama

Argo

Trailer 1
USA, 2012, 120 min (Director's Cut: 129 min)

Režie:

Ben Affleck

Předloha:

Antonio J. Mendez (kniha)

Scénář:

Chris Terrio

Kamera:

Rodrigo Prieto

Hrají:

Ben Affleck, Bryan Cranston, Alan Arkin, John Goodman, Victor Garber, Tate Donovan, Clea DuVall, Scoot McNairy, Rory Cochrane, Christopher Denham, Kerry Bishé (více)
(další profese)

Příběh je inspirován skutečnými událostmi a odehrává se v tehdy velmi nestabilním Íránu, kde na konci roku 1979 vrcholí islámská revoluce. Americká ambasáda je obsazena revolučními gardami a více než 50 Američanů je vzato jako rukojmí. Šestici z nich se podaří uniknout a najít úkryt v rezidenci kanadského velvyslance. Situace je napjatá a americká vláda hledá způsob, jak je dostat ze země. Nakonec expert CIA Tony Mendez přijde s neobvyklým řešením - navrhne vytvoření "filmového štábu", který by v Íránu hledal vhodné lokace pro natáčení filmu. Američané by pak odjeli jako členové tohoto štábu. Mendez začne spolupracovat s hollywoodskými filmaři a pro svůj fiktivní film si vyberou scénář sci-fi příběhu s názvem Argo. Když je vše připraveno, přichází Mendezovi pokyn, aby operaci zrušil. Rozhodne se rozkaz ignorovat a v kritický den se s uprchlíky objeví na letiště. Úspěšně projdou kontrolou. Chvíli poté se však revolučním gardám podaří sestavit portrét jednoho z uprchlíků, který získají ze skartovaných materiálů z americké ambasády. Ozbrojená skupina okamžitě vyráží ke startujícímu letadlu. (TV Nova)

(více)

Videa (31)

Trailer 1

Recenze (1 355)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Neumím odložit svou léty nahromaděnou nenávist k třepetajícím se vlajkám s hvězdami a pruhy, před kterými si lidé se slzami v očích chlapsky tisknou ruce a k tomu teskně vyhrávají slzopudné smyčce. Navíc mi vadí, když íránci jsou vykreslení jako úplní dementi, kteří sice neumí telefonovat, ale zase jsou v zájmu dramatičnosti schopni dohonit startující letadlo snad i rikšou. A přitom se ten snímek rozjížděl tak dobře. Útok na americkou ambasádu byl skvělý, příprava výroby falešného filmu byla vynikající, ale samotná záchranná akce, plná laciných zvyšovačů napětí a vrcholící celosvětovým dojetím snímek poslala do kopru. A samozřejmě pro Oscara. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Paradoxně víc než samotný film mě fascinuje, kam až to Ben Affleck dotáhl. Vždycky mě poměrně bavil (na rozdíl od jiných názorů) i jako herec, i když leccos zvládl zahrát jen se svým jedním zataženým výrazem. Ale jsme tu přeci kvůli filmu, jeho už třetím. Takže: Affleck představil velmi slušné retro, které vypráví o skutečné akci CIA, jejímž cílem je dostat z nehostinné země šestici diplomatů. Affleck sice připomene klasiky ze sedmdesátých let s Redfordem o chlapácích, kteří neuhnou před žádným úkolem, body mu ale bere zvláštní kombinace žánrů. Chvíli jsme na poli politického thrilleru, pak v komicky odlehčeném Hollywoodu. A právě roztěkanost ukázat příliš mnoho dějů mi nakonec zážitek lehce kazila. Ale jinak stále dobré, Bene!! ()

Reklama

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Studuju politologii, takže filmy týkající se politických událostí mám ráda. A zvlášť, když vidím, že si s nimi někdo dal práci: že se pokusil smíchat dokumentární a filmové záběry do smysluplného celku, že obsadil herce, kteří se vzhledově svým předobrazům nesmírně podobají, že se snažil, aby lokace působily autenticky. Bez jakékoliv nadsázky mi Argo ostatně v mnohém připomínalo filmy Lumeta a Pakuly; občas se mi zdálo, jako kdybych sledovala film ze sedmdesátých let, který někdo po čtyřiceti letech vyhrabal a rozhodl se ho uvést v kině. A ano, můžu si stěžovat, že je v něm příliš (nerealistické) akce, která dojem "skutečné události" trochu ruší, že se hlavní hrdina nikam nevyvíjí, že zakomponování jeho rodiny do příběhu bylo nadbytečné a že film nedává dostatečný důraz na jednání kanadského velvyslance Kena Taylora, který ve skutečnosti sehrál mnohem významnější roli a který si podle mě zaslouží být považován za jednu z nejvýznamnějších postav. Nicméně pravda je taková, že už dlouho jsem neviděla podobně zábavný politický film a že už dlouho jsem se v kině necítila tak šťastná, jako když v jedné scéně jedna z postav oznámila, že se mohou podávat alkoholické nápoje. A navíc: Jak často se během závěrečných titulků dočkáte komentáře od prezidenta Spojených států? Jinými slovy film, který je dle mého názoru se svými 63% a dvouhvězdičkovými komentáři na ČSFD lehce podceněn. (Srovnejte s 8.3 na IMDb a 95% na Rotten Tomatoes.) ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Kdyby se Ben Affleck více věnoval psaní scénářů a režii, jako herce by ho nikdo ani příliš nepostrádal. Co si budeme nalhávat, Benovi hraní prostě nejde a s tím svým jediným neutrálně-univerzálním výrazem, kterým dokáže odehrát všechny polohy lidských emocí, toho moc nezmůže. Jak zde ve svém komentáři zmiňuje uživatel DaViD´82, že ho ve filmu přehrává úplně každý, s tím docela souhlasím. Je to totiž tak. Ty nejlepší výkony tak podávají vedlejší (vlastně hlavní) postavy a tradičně herci z, cizím jazykem hovořících islámských zemí, které nechávají v případě, že sledujete film v televizi, vždy mluvit v originálním znění. Takže člověk pak názorně vidí, jak dokáže být osazenstvo zahraničního castingu naprosto přirozené, nenucené a jaksi "domácí." Režii tak Affleck zvládá na výbornou, zejména závěrečná scéna s odletem domů byla napínavá, jak šráky. Připomínala mi krušné chvilky, které zažíval při obdobné situaci James McAvoy v Posledním skotském králi. Není to sice žádné (F)argo, ale pokud by "Argo" skutečně někdy bylo natočeno, mohl by to být skutečně parádní biják:) ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Argo, podle všeobecných ohlasů prubířský kámen filmového labužnictví, ve mně sice zanechal dojmy pozitivní, a fakt je že jsem Affleckovi toho plešouna za nejlepší film přál, ale dělat z toho bůhvíjak přelomovou záležitost se mi prostě nějak příčí. Atmosféra rodné země Oláhů a konfrontace fanatických studentů s vyděšenými americkými úředníky je tu vylíčena až hmatatelně, i když se film drží zpátky a dovede se obejít bez nějaké efektní brutality a citového vydírání. Kouzelné přepínání mezi roztomile prohnilým imperialistickým Holým Údem a zhoršující se situací v domě kanadského velvyslance je asi hlavní deviza Arga, protože samotná realizace plánu agenta Mendeze je už za hranicí WTF, které jsem v rámci žánru ochoten tolerovat. Přesto, pokud chcete vidět film, ve kterém každá složka přesně zapadá na své místo, vyberte si tenhle. A dokonce - i když jde o snímek podle skutečné události - budete na pár místech určitě napjati a překvapeni. A pokud tuhle svižnou, dvě hodiny krátkou záležitost hodláte ignorovat nebo dokonce hanět, mám pro vás jedinou odpověď: "Arr, go fuck yourselves.":) 80% ()

Galerie (63)

Zajímavosti (46)

  • Tony Mendez (ve filmu Ben Affleck) pracoval pro CIA dlouhých 25 let. Jeho působnost byla v oblastech: Jižní Asie, Jihovýchodní Asie a Střední Východ. (PATTXA)
  • Ve scéně, kdy na letišti Tony Mendez (Ben Affleck) píše pohled synovi, je v jednom záběru slovíčko "so" na předposledním řádku. Hned v další záběru už je však o řádek níž. (ČSFD)

Související novinky

Zemřel herec Alan Arkin

Zemřel herec Alan Arkin

30.06.2023

Přichází smutná zpráva pro celý filmový svět, ve věku devětaosmdesáti let totiž ve čtvrtek v kalifornském Carlsbadu zemřel oblíbený americký herec, režisér, scenárista a hudebník, držitel Oscara Alan… (více)

Zemřel herec Philip Baker Hall

Zemřel herec Philip Baker Hall

13.06.2022

Smutná zpráva z filmového světa. V úctyhodném věku 90 let zemřel herec Philip Baker Hall, známý z jeho mnoha vedlejších rolí i jako jedna z nejvýraznějších tváří své generace. Diváci si jej mohou… (více)

Jak to vypadá s novým Batmanem?

Jak to vypadá s novým Batmanem?

03.01.2017

Studio Warner Bros. nesmírně touží po netopýří sólovce od Bena Afflecka. Představitel Batmana a režisér Gone, Baby, Gone, Města nebo oscarového Arga se uvolil, že ji natočí, soustavně ale tvrdí, že… (více)

Reklama

Reklama