Reklama

Reklama

Český žurnál

(seriál)
  • angličtina Czech Journal
Trailer
Česko, (2013–2020), 30 h 50 min (Minutáž: 52–84 min)

Hrají:

Vít Klusák, Filip Remunda, Martin Dušek, Jan Keller, Václav Bělohradský, Radovan Klučka, Jana Lorencová, Jana Bobošíková st., Jiří Krytinář, Aneta Langerová (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(30)

Obsahy(1)

Dvacet autorských dokumentárních filmů, které se kriticky vrací k důležitým událostem a tématům v rozmezí let 2012 - 2020. Autoři zprostředkovávají kauzy a fenomény z různých oblastí společenského a politického života neotřelým pohledem a odhalují i nečekané souvislosti. Režie jednotlivých se ujali výrazní čeští dokumentární režiséři a režisérky. Většina filmů podnítila polemické společenské debaty. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele nudlis k tomuto seriálu (2)

Život a smrt v Tanvaldu (2013) (S01E01) 

Jedna hvězda za to, že dokument vůbec vznikl. Druhá za snahu dát příležitost k vyjádření všem stranám. Jak rodině poškozených, tak ostatním obyvatelům a nakonec i střelci. Život tam určitě není jednoduchý pro nikoho, sám bych si to asi dobrovolně nevybral. Zaujala mě výpověď místostarosty nebo chlapíka v plavkách na koupališti. Od tvůrců jsem cítil trochu tendenci dobrat se "pravdy" i za cenu mírného podsouvání a směrování. Ano, je to trága když je někdo zabit v podstatě kvůli takové "klukovině", jak se vyjádřila jedna z že (ale je otec dvou dětí ještě kluk nebo ne?) V celém dokumentu ale nepadly dvě (pro mě) podstatné otázky: co rodiče a jejich výchova, která vedla k tomuhle incidentu? A jak se cítí člověk, když žije kde žije a má čelit přesile? Ať už má ta přesila jakoukoliv barvu pleti. A kudle. ()

Matrix AB (2015) (S03E02) 

"To je podraz, to je podraz!" kvičí na konci velešéf Agrofertu, ministr a ředitel zeměkoule Ing. Babiš. Není to podraz, jen mu někdo moc pěkně nastavil zrcadlo a dal prostor k vyjádření i jeho oponentům. Nečekal jsem, že AB bude až tak podrážděnej z názorů proti němu. Ale asi ve své zaslepenosti vlastní dokonalostí si opravdu nepřipouští chybu ve svém chování a konání. Činy AB nemá smysl rozebírat, od toho jsou diskuze pod články v médiích, které AB (Agrofert) nekontroluje. Docela mě zamrazilo, jak spousta lidí ráda naběhne na nastraženou pastičku v podobě koblihy nebo "zábavného" odpoledne pro děti. A hodně mě pobavil bezdomáč, který v metru dostal od AB 5.000 a nevěděl, jestli mu to za rohem ochranka zase nesebere nebo jestli není ta bankovka falešná :-)) Ale napadlo mě, že to byla ze strany AB a jeho nohsledů sehraná scénka, pro zvýšení popularity AB a ANO. Proti dokumentu jako celku nemám výhrady, pan Klusák to nedělá poprvé a na jeho tvorbě si celkem cením toho, že se snaží o vyváženost. Nenadržuje (nebo se o to aspoň snaží) ani jedné straně. Prostě dokumentuje filmem. ()

Reklama

Reklama