Reklama

Reklama

Český žurnál

(seriál)
  • angličtina Czech Journal
Trailer
Česko, (2013–2020), 30 h 50 min (Minutáž: 52–84 min)

Hrají:

Vít Klusák, Filip Remunda, Martin Dušek, Jan Keller, Václav Bělohradský, Radovan Klučka, Jana Lorencová, Jana Bobošíková st., Jiří Krytinář, Aneta Langerová (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(30)

Obsahy(1)

Dvacet autorských dokumentárních filmů, které se kriticky vrací k důležitým událostem a tématům v rozmezí let 2012 - 2020. Autoři zprostředkovávají kauzy a fenomény z různých oblastí společenského a politického života neotřelým pohledem a odhalují i nečekané souvislosti. Režie jednotlivých se ujali výrazní čeští dokumentární režiséři a režisérky. Většina filmů podnítila polemické společenské debaty. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele tatopulos k tomuto seriálu (6)

Dělníci bulváru (2014) (S02E01) 

Vynikající, nejpůsobivější pasáž přichází, když se Pavel Novotný verbálně vysvléká v záři reflektorů v klubu. Asi nejlepší dokument z celého cyklu Český žurnál. ()

Já, horník! (2014) (S02E04) 

Ostravští horníci- správní chlapi, zaujala mě jejich srdečnost, přímost a vůbec stopy emoční inteligence. Jinak režisér by se neměl otevírat do té míry, že je nejistý v natáčení, tři hvězdy za ty skvělý chlapy z dolu, co drží při sobě. ()

Matrix AB (2015) (S03E02) 

Povedený dokument, Babiš mnohdy nic nehrál, ukázal sám sebe jaký "opravdu" je- arogantní, domýšlivý, povýšený, nezajímají ho problémy lidí, zkrátka "slovenský frajer s francouzským sirem". Lidé uvěřili image bilboardů kolem nich a při otevřeném kontaktu s Babišem se nechali klamat vnitřním obrazem starostlivého miliardáře. Kundera měl pravdu, lidem stačí image, imagologie, k čemu kritické myšlení... (Otřesný byl reportér Čt Vladimír Keblůšek po jeho výroku o socanech si můžeme být jisti jeho nezaujatostí) "Kouzelný" byl zpívající budoucí pan ministr zdravotnictví, který zpíval na Babišově večírku. Americký sen existuje- Adam Vojtěch se vypracoval ze zpěváka Super star až na ministra zdravotnictví. Zřejmě bude léčit české zdravotnictví zpěvem. Pozitivní na dokumentu je, že jsem zjistil, že mám pořád naivní politické ideály. Klusák by mohl ještě natočit dokument o našem nejlepším ex-ministrovi financí Kalouskovi, dověděli bychom se více o jeho kvalitách a že oligarchové mu nejsou tak cizí.. ()

Ubytovny (2015) (S03E03) 

Skvělý dokument, nechápu některé reakce zde, kde si někteří troufají házet všechny chudé do jednoho pytle "neschopných" a "nesamostatných". V dokumentu je to trefně řečeno- za obchod s chudobu mohou ti nahoře, kteří se řídí starou politikou- "rozděl a panuj"- rozhádat jednotlivé skupiny, třídy a vrstvy, aby se snad nesjednotili proti těm nahoře. Líbil se mi indický aktivista, který dokázal, že komunitní soužití "bílých" a "černých" je možné. Různost povah lidí ještě nedokazuje, že jsou všichni chudí "zlá, asociální nemakačenka" (řečeno ústy pravověrných top 09 a ods) Při sledování tohoto dokumentu jsem si uvědomil děsivost pravicové konzervativní ideologie, která říká, že "právo na bydlení není samozřejmost". Takže všichni, kdo se nenarodí do majetných rodin patří na ulici. Chce nám říci tato "humanitární filosofie" dneška. Na tom je vidět, jak se lidi nechávají lacině zblbnout a k čemu pravice a neo-konservativismus ve skutečnosti inklinuje-k re-feudalizaci a k vyvolenému s knírkem... ()

Blízký daleký východ (2015) (S03E04) 

Divím se, že tento film vysílala čt, byly tam totiž informace, které se Čt snaží tajit - Západo-ukrajinský fašistický oddíl Azov, napodobující SS. Remunda emočně nepodbízivě ukazuje válku a život v ní, snaží se být politicky neutrální. Lidé ze Západní Ukrajiny jsou majdanisté, což je pro mě děsivé (když si uvědomíme, že Majdan nebyl vyšetřen /proč asi?/, byly vypalovány politické sekretariáty, majdanským převratem byl svržen demokraticky zvolený prezident, na Západní Ukrajině jsou zakázány některé politické strany-holt majdanské demokracie pod fašistou Porošenkem a Jaceňukem ). Ale Remunda chtěl říct něco zásadnějšího, že by se obě strany měly dohodnout a neválčit. Jenže problém je, že východní Ukrajiny vždy tíhla k Rusku a západní Ukrajina k západu, jsem vděčný Remundovi, že to v tomto filmu dostatečně vyjádřil. Čt totiž na rozdíl mezi západní a východní Ukrajinou dala embargo( přitom to při při tzv. oranžové "revoluci" často zdůrazňovala, ale nyní se to nehodí do momentálního černobílého ryze tv vidění ) Další cenná stránka tohoto dokumentu, o které se na čt tak málo mluví, nejde o válku se separatisty, ale o občanskou válku. ()

Reality (2019) (S06E02) 

Zijeme ve zvracenem systemu, kdyz nemas penize nejsi nic, nic neznamenas, nejsi totiz bonitni klient. Naprosto odporny se mi v tomto dokumentu zdal architekt hl. Mesta Prahy. Koho vlastne reprezentuje ? Zajmy developeru zrejme, stat podle neho nema stavet, takze takovy developer je vlastne humanitarni bytost, ktera nestavi pro zisk a postavi lacine byty. Neni tento architekt nahodou placeny z verejnych penez ? Je spravne, aby horoval pro devlopery ? Dokument vyslovil to, co vime nebo tusime vsichni- nefungujici socialni stat defacto kapitalisticky stat, kde mocna hrstka v pozadi navazana na developery nema zajem stavet. Nedostatek bytu zvysuje ceny, coz je pro minoritu ve spolecnosti vyhodne. Je vyhodny kapitalismus pro vsechny ? Z tohoto filmu vyplyva velka pravdepodobnost, pokud stat nebude stavet, a stat a obce se nestanou socialnimi ,tak lide nejenze nebudou mit na hypoteky, ale ani na najem u soukromnika. Takze mnoha lidem hrozi proletarizace nebo rovnou bezdomovectvi. Kapitalismus je vlada privatizujici mensiny proti vetsine, ktera plati dane za privatizujici mensinu. A znovu se ptam je kapitalismus vyhodny pro vetsinu, pro asi 90 % obyvatel nasi republiky ? P.s. ceny nemovitosti nejsou vysoke jen v Praze, co Brno, kde jsou ceny jak v Praze- vychod a Praha-zapad ? Podivejte se d Plzne, do Blanenska, ano muzete se prestehovat treba do Ostravy, ale muzete za to zaplatit spatnym zdravim nebo nezamestnanosti ap. Pro koho jsou tedy byty, ktere jsou v nabidce realitek ? Pro koho je nenazrany kapitalismus ? ()

Reklama

Reklama