Reklama

Reklama

Český žurnál

(seriál)
  • angličtina Czech Journal
Trailer
Česko, (2013–2020), 30 h 50 min (Minutáž: 52–84 min)

Hrají:

Vít Klusák, Filip Remunda, Martin Dušek, Jan Keller, Václav Bělohradský, Radovan Klučka, Jana Lorencová, Jana Bobošíková st., Jiří Krytinář, Aneta Langerová (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(30)

Obsahy(1)

Dvacet autorských dokumentárních filmů, které se kriticky vrací k důležitým událostem a tématům v rozmezí let 2012 - 2020. Autoři zprostředkovávají kauzy a fenomény z různých oblastí společenského a politického života neotřelým pohledem a odhalují i nečekané souvislosti. Režie jednotlivých se ujali výrazní čeští dokumentární režiséři a režisérky. Většina filmů podnítila polemické společenské debaty. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele ledzepfan k tomuto seriálu (9)

Spřízněni přímou volbou (2013) (S01E04) 

Ano, ano, trapnost k zblití na obou stranách. Klusák chladným okem pozoruje a zakonzervovává všechnu tu ubohost, absenci míry, nedostatek vkusu, faleš, manipulaci, patolízalství, atd atd.. Ve výsledku to byla vlastně stejně zoufalá volba jako jestli si vystřelit mozek z hlavy skrz pravou nebo levou spánkovou kost. Nakonec teda-jakkoliv je to absurdní-by jeden až souhlasil s paní která by na hradě místo prezidenta viděla radši bezdomovce. ()

Svobodu pro Smetanu (2013) (S01E05) 

Smetana má holt smůlu v tom, že lid který stojí za ním nemá žádnou váhu protože každý tak nějak ví, že dnes je hrdinou z lidu Smetana, zítra to bude Kajínek, pak třeba Okamura atd.. Přitom on je to chlapík sympatický, má to v hlavě srovnané a slova volí rozvážně. Celá ta tahanice s absurdním žalářem ve finiši je záležitost kterou si systém sám sobě krásně nasral na hlavu.. Totální zkrat který by byl vlastně k smíchu kdyby nebyl na pováženou.. ()

Dělníci bulváru (2014) (S02E01) 

Vůbec jsem netušil o čem a o kom to bude a zpětně si říkám, že kdybych to tušil možná bych se na to vysral... Pozitivní 3 stars dávám za technickou stránku filmu a za to, že střízlivě dal prostor bulváru aby sám ukázal co je zač. Kdybych měl hodnotit názory a postoje které tady zaznívají hlavně z huby toho dementního prasopsa(který bůhvíproč trpí nějákou iluzí o vlastní velikosti.....hahaha) musel bych to tu z fleku vyodpadovat. Je mi z toho na zgrcání a jsem jenom rád, že 98% těch celebrit vůbec neznám. ()

Gadžo (2014) (S02E02) 

Do pohody-já těm klukům ušátým cigošským fandím a dokud nemají v mozku vyčichané díry od lepidla, tak mi nějáký ten temperament a neschopnost dodržovat některá (pro nás samozřejmá) pravidla, vlastně ani nevadí. Kratochvíl je sympaťák s otevřeným srdcem, který se nebojí.. Na druhou stranu se do celé té idylky vkrádá myšlenka, jestli ta kamera s předem daným záměrem hned na startu neprorazila některé ledy na které by jinak normálně (jako nefilmař) narazil. Ale každopádně velká pochvala a inspirace. ()

Matrix AB (2015) (S03E02) 

Je krásné, jak si v tomhle dokumentu každý najde co chce a jak ho každý vnímá jinak. Jedni se smějou Klusákovi, že navzdory svým trapným snahám natočil Babišovi vlastně parádní PR, a druzí se smějou Babišovi jak ho ten Klusák krásně vydrtil. Velká manipulační partie bez vítěze čí poraženého.. Sem tam je to průhledné, sem tam je to poučné, sem tam je to zábavné, sem tam je to mrazivé.... Jak říkám, každý si v tom najde co chce.. ()

Exekuce (2016) (S04E03) 

Důležité téma ve velmi slabém provedení kde se nedostatek faktů kompenzuje citovým vydíráním (hlavně skrze děti).. ()

Krtek a Lao-C' (2016) (S04E05) 

Za mě někde mezi 3 a 4.. . Všechno je to krásně emotivní. Agresivní vítači, výmluvné mlčení, propagandistické bláboly atd.. Na první pohled by se dalo říct, že je všechno jasné. Rovnice zní: Čína porusuje lidská práva = Spolupráce nepřipadá v úvahu... Ale, Remunda zapomněl nadhodit jednu zásadní věc. Expanze Číny do světa je paradoxně nejslabším bodem režimu a jedinou šancí na změnu poměrů v ní. Ona Čína za posledních cca 20 let opravdu udělala obrovský společenský skok kupředu. Díky technologiím, otevírání se světu (a tím automaticky vpouštěním vlivů ze zbytku světa dovnitř) je dnešní mladá generace vzdálená od generace svých rodičů stejně jako jsou vzálení tito rodiče od svých předků ze začátku 20. století.. Protesty jsou sice fajn na oko a pro pocit, že bojuju, ale mávat vlaječkou nikomu reálně nepomůže. Spolupráce vede k diskusi, otevřenosti a interakci. Jak mají ti lidi vidět, že facebook a google na západě funguje jinak než u nich, jak mají vidět, že je možné napsat a zveřejnit vlastní názor, že politcké vězně nemáme, když jim při první příležitosti motáme tibetskou vlajku kolem hlavy? ... Speciálně v tomhle případě je těžké udržet emoce na uzdě (Mě samotnému taky cuká oko když sleduju tu aroganci s jakou vítači diktovali dění na Evropské) a sledovat širší perspektivu, ale pokud nám jde o opravdovou změnu a ne jen o prázdná gesta plná solidarity, měli by jsme pracovat s problematikou v celé její vrstevnatosti. ()

Hranice práce (2017) (S05E04) 

No.. To základní sdělení je bezesporu důležité. I kdyby jsme byli všichni vysokoškoláci, tak stejně bude (alespoň ještě nějakou dobu) existovat práce která je špinavá, smradlavá, těžká a důležitá jako základ pro chod společnosti. Není ostuda takovou práci dělat. Je ale ostuda tuto práci finančně nedocenit a chovat se k těm dělníkům jako k odpadu... Problém filmu vidím v dost slabé formě. Že mi ráčkování Uhlové přijde protivné beru čistě jako můj osobní problém, ale citové vydírání diváka skrze děti a většinou nezajímavé záběry skryté kamery (vlastně nevidíme žádný incident který by potvrzoval Sašin komentář), to už beru jako nedostatek... Proč si na konci oholila hlavu jsem taky jaksi nepochopil.. ()

#SandravUgandě (2019) (S06E03) 

Pro jakoukoliv neziskovku naprosto kontraproduktivní dokument... ()

Reklama

Reklama