Reklama

Reklama

Český žurnál

(seriál)
  • angličtina Czech Journal
Trailer
Česko, (2013–2020), 30 h 50 min (Minutáž: 52–84 min)

Hrají:

Vít Klusák, Filip Remunda, Martin Dušek, Jan Keller, Václav Bělohradský, Radovan Klučka, Jana Lorencová, Jana Bobošíková st., Jiří Krytinář, Aneta Langerová (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(30)

Obsahy(1)

Dvacet autorských dokumentárních filmů, které se kriticky vrací k důležitým událostem a tématům v rozmezí let 2012 - 2020. Autoři zprostředkovávají kauzy a fenomény z různých oblastí společenského a politického života neotřelým pohledem a odhalují i nečekané souvislosti. Režie jednotlivých se ujali výrazní čeští dokumentární režiséři a režisérky. Většina filmů podnítila polemické společenské debaty. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Morholt k tomuto seriálu (9)

Život a smrt v Tanvaldu (2013) (S01E01) 

Čistě promenšinový dokument. Na jedné straně jsou zastřelený cikán, o jehož nevině tvůrci takřka nepochybují a komunita tanvaldských cikorek, coby sice svárázné, ale jinak bezproblémové etnikum a na straně druhá čistě rasistická majorita, z jejíchž výroků o kofolách byly vybrány ty nejarchetypálnější. Muž, který mladíka zastřelil, dostal prostor až v samotném závěru a vlastně jen korunoval jedostrannost celého projektu. 10% ()

Rozezlení (2013) (S01E02) 

Nudný dokument zabývající se sporem o ničem. Dvojka hipíků se snaží lidem nasadit sluchátka a ukázat jim, že Lidice byly puřed nájezde nácků normální vesnicí, což je fakt objevný a několika místním kašpárkům se to nelíbí a považují za pošlapávání piety. Dušek se sice snaží diváka přesvědčit o tom, že je to konflikt přerůstající Lidice, ale nedaří se mu přesáhnout meze sousedské hádky. 10% ()

Spřízněni přímou volbou (2013) (S01E04) 

Lehce proknížecí, ale dalo se to. Na jedné straně tu máme Zemana a zdůraznění jeho hulvátství či buranství jeho voličů a na straně druhé Schwarzenberga a jeho zdánlivě serióznější kampaň, která však podporou zpívajících hvězdiček či jiných osobností z pochybného prostředí českého zábavního průmyslu a omíláním protiruských témat upadá do trapnosti. Jak řekl jeden ze zúčastněných "Když vidíte Petra Rychlého s čírem, je něco špatně.". Není to nic, co by šlo do hloubky, ale na jedno podívání dokáží Remunda s Klusákem zaujmout. 70% ()

Svobodu pro Smetanu (2013) (S01E05) 

Klusák s Remundou se sice postavili za Romana Smetanu, ale tak nějak úplně jim to nevyšlo a nejspíš proto působil tenhle díl Českého žurnálu celkem vyváženě. Byť nejspíš nechtěně. Na svědomí to má především Smetanovo okázalé vystupování během zatčení, vloudění se do rozhovoru s premiérem a suita jeho fanoušků. To vše působilo jako těžká karikatura. Nepomohl si ani vyjádřením na adresu soudkyně, kterou označil za předpojatou, byť ona sama mu dala možnost, aby požadoval změnu soudce. "Ale já jsem jí v tom nechal vymáchat." říká hrdinně Smetana a sám přiznává, že udělal všechno pro to, aby byl poslán do kriminálu. A tak se tam dostal. byť má Smetana velmi solidní vystupování a nejspíš to není žádný hlupák, tady ze sebe za pomoci obou tvůrců udělal kardinálního blbce. 60% ()

Dělníci bulváru (2014) (S02E01) 

Upřímně řečeno čekal jsem nějakou hlubokou sondu do zákulisí světa bulváru, ale tohle mi přišlo spíš jako povrchní dokument o tom, co už všichni dávno víme a ti, co nevědí, alespoň tuší. To, že jsou hvězdičky typu Kateřiny Kristelové ochotné pro pár řádek udělat cokoliv, přeci není žádným překvapením. Nějaká zamyšlení nad tím, proč tohle lidé chtějí či ukázka procesu výroby celebrity, to jsem tady postrádal. A tak jediné, co mi přišlo trošku moc, byla ta dlouhatánská čára, kterou si Pavel Novotný před natáčením dal. Dát mu lopatičku a smetáček, byla by Praha do hodiny bez vajglů. 30% ()

Obnažený národ (2014) (S02E05) odpad!

Upřímně řečeno vůbec nechápu smysl tohodle dokumentu, pokud teda nebylo Remundovym záměrem mě nasrat. Vzít si za bernou ten nejhorší vzorek českejch turistů, spojit je všema klišé a nechat si to potvrdit od komise chorvatskejch somráků, to může snad jenom kokot. A tohle nedělá jenom Remunda. Ty rádoby umělecký projekty, který se nás snažej jako národ za každou cenu dehonestovat, mě vytáčej do běla. A jednou na to starý dobrý násilí dojde. ()

Pět zrození (2015) (S03E01) 

Tak nevim. Já viděl pět dobře odvedených porodů s profesionálním přístupem sester i doktorů a s víceméně spokojenými rodiči. Jo, Hníková se snažila jejich práci devalvovat různými textovými vložkami, které citují všemožné studie, ale problém je ten, že ke každé té odborné práci existuje stejně erudovaná oponentura, což samozřejmě autorka ignoruje. Upřímně řečeno mám v naše porodníky absolutní důvěru a neslyšel jsem od žádného rodiče ze svého okolí, a mám jich kolem sebe x, že by si stěžoval. Takže jako dokument to stojí samozřejmě za starou bačkoru, ale jako hold profesionalitě našich porodnic to docela ujde. Jinak doporučuji si jako doplněk pustit rozhovor Daniely Drtinové s Bohuslavem Svobodou, který uvádí spoustu věcí na pravou míru. 50% ()

Matrix AB (2015) (S03E02) 

Upřímně řečeno k Babišovi jsem měl od začátku jeho politického působení silnou averzi, která přerostla v nenávist a absolutní zaujatost. A Klusák mi můj postoj do jisté míry potvrdil. Dokument neukazuje nic, s čím by jsme se během babišovské éry nesetkali. Jen to všechno vtěsnal do hodiny a čtvrt a podle mého názoru dokázal celkem trefně vystihnout, co je Babiš za člověka. Objektivita je samozřejmě nulová, ale lidi jako Babiš si jí stejně nezasloužej. 80% ()

Děti státu (2017) (S05E01) 

Určitě je potřeba ocenit snahu, že autorky daly prostor i druhé straně, ale mě to v odporu vůči norské sociálce jen utvrdilo. Barnevernet tu není jen za organizaci, která podle své libovůle odebírá děti, ale i za prodlouženou ruku státu, která buduje uniformní společnost a nepřipouští sebemenší odchylky. A to mi přijde ještě děsivější, než samotné odebírání. Člověku pak vytanou na mysli všechny ty scifárny zabývající uspořádáním společnosti v budoucnosti, kdy se z ušlechtilých myšlenek vyvinuly diktatury. 80% ()

Reklama

Reklama