Reklama

Reklama

Temný případ - Série 1

(série)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
USA, 2014, 7 h 31 min (Minutáž: 54–59 min)

Tvůrci:

Nic Pizzolatto

Scénář:

Nic Pizzolatto

Kamera:

Adam Arkapaw

Hrají:

Woody Harrelson, Matthew McConaughey, Michelle Monaghan, Michael Potts, Tory Kittles, Alexandra Daddario, Kevin Dunn, Clarke Peters, Jay O. Sanders (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Nový dramatický seriál HBO se ve své první řadě soustředí na Martyho Harta (Woody Harrelson) a "Rusta" Cohlea (Matthew McConaughey) - dva detektivy a bývalé parťáky, kteří uprostřed devadesátých let působili v oddělení vyšetřování vražd v Luisianě. V roce 2012 z dosud nejasných důvodů podstupují řadu výslechů. Vyšetřovatelé se vyptávají na jejich nejznámější případ - brutální vraždu prostitutky z roku 1995, kterou pravděpodobně spáchal sériový vrah se znepokojivými okultními sklony. Zatímco se Hart a Cohle vracejí zpátky k neuzavřenému případu, jejich osobní příběhy a často napjaté vztahy nyní vyplouvají na povrch a stávají se ústředním tématem. Hart je Louisianský rodák a muž se smyslem pro rodinu, jehož manželství se rozpadá pod tíhou pracovního stresu a nevěry. Představuje (alespoň navenek) pravý opak Cohlea, pesimistického samotáře a bývalého detektiva z protidrogového oddělení v Texasu. Zatímco děj žene dopředu Hartova a Cohleova společná posedlost dopadnout rituálního vraha, pravé drama se odehrává kolem nevypočitatelnosti jejich vztahu a povah, a jak se ti dva navzájem ovlivňují coby detektivové, přátelé a muži. (HBO Europe)

(více)

Recenze (242)

DJ_bart 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nic Pizzolato je bezpochyby pan scenárista, ale když vezmu v potaz, že seriál na mně nezanechal jakoukoliv zapamatovatelnou stopu (ať již emocionální či formativní), tak musím přiznat, že True Detective zas taková kvalitativní pecka ve skutečnosti není. Přesto jde o solidní kriminálku zastřenou v melancholickém hávu krize středního věku. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na seriál jsem se začala koukat hlavně kvůli Woody Harrelsonovi a byla jsem příjemně překvapená. Bylo to něco jiného, něco originálního. Líbila se mi atmosféra filmu, propracovaný příběh. Je ale fakt, že místy to možná bylo až příliš utahané a zdlouhavé, jsem si jistá, že by se to dalo zmáknout za 6 dílů na místo 8mi, ale i tak se na to dalo koukat. A velký poklona za skvělé a propracované vstupní titulky. ()

Reklama

venison 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

S01 - Zase jednou musím smeknout pomyslný klobouk před produkcí HBO! Naprosto senzační a bezchybný seriál s bezkonkurenční atmosférou.. Podobnou pamatuji snad jen ve filmu "Sedm".. Tenhle "temnej případ" je rozhodně zajímavej, ale hlavní pozornost na sebe bezpochyby upoutávají oba hlavní hrdinové - silně geniální, asociální a zdeptaný Matthew McConaughey a poněkud pomalejší bitkař Woody Harrelson.. Na jejich postavách se HBO pěkně vyřádila a díky úžasnému Panu scénáristovi Nicu Pizzolatto (tvůrce dalšího famózního seroše "The Killing") mohli ožít dva nejvymakanější a nejzajímavější charaktery, které pamatuji.. Obrovskou práci odvedli i maskéři - nechat opravdu velmi přesvědčivě zestárnout dva velmi známé herce o 20 let to je velké umění! Navíc se jedná o postupné stárnutí, ne skokové.. Nesmím zapomenout ani na skvělou muziku T-Bone Burnetta, která se nedala přeslechnout už ve filmech "Walk The Line" a "Crazy Heart".. Neposlední díky patří samotnému Mistrovi režie Carymu Fukunagovi, který mě dostal už svou "Janou Eyrovou" a tady jen potvrdil, že se ze mě stává jeho skalní fanoušek :-) Hlavně prosím netočit další série, které by vyšuměly do ztracena a pošpinili jméno, které si ta první udělala! ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První řada Temného případu na nás v roce 2014 vlítila z počátku poměrně nevinně. Ale hned po prvním dílu bylo jasné, že nás čeká opravdu něco převratného. Temný případ ve své první řadě opravdu odstartoval určitou televizní revoluci. Kriminální žánr posunul úplně novým směrem. Kontinuální příběh, rozprostírající se skrze celou sérii, přinášející spoustu tajemství, obohacené o vnitřní tajemství samotných postav. To vše zahaleno v temném a špinavém hávu. Celá tahle série vlastně ukazuje, jak může bejt svět hnusnej.  Kratší počet dílů zřejmě také umožnil v té době ještě né tak častý jev, a to obsazení dvou hereckých hvězd do hlavních rolí. Zvláště pro McConaugheyho tohle bylo období, kdy byl aboslutně na vrcholu a tato role to jen potvrdila. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Definícia áčkovej kriminálky; Vynikajúci herci, pomalý scenár, nervy na maximum. Už sa o tom hovorilo v čase Jany Eyrovej; Fukunaga by mal točiť horory! Medzi štvrtou a piatou časťou som musel ísť do práce a veru o veľa vlasov som za tú noc prišiel. Zároveň akčná scéna na konci štvrtej časti je jedným z vrcholov roku, načo piata nadviaže v rovnakom tempe a s pointou. Potom chvíľu zmiernenie... Taký je vlastne celý seriál, jak keby sa vyvýjal spolu s rokmi ktoré ubehnú. Menšia zmena nálady a zas staré koľaje. No Country for Old Men, produkcia HBO, opäť depka, opäť udalosť. Mŕtve deti, sekta, nevera, chlast a cesta k viere. A funguje to. Husté. ()

Galerie (148)

Zajímavosti (39)

  • Štáb zaměstnal několik lidí, kteří před natáčením každé scény prošli okolní terén a odstranili ze záběru všemožné druhy zvířat, které se v této části Louisiany objevují, včetně jedovatých hadů nebo aligátorů. Štáb si pro natáčení také obstaral sovu a jestřába, aby průběh natáčení nerušili hluční drozdi. (jerry12)
  • Vyhořelý kostel nebo varnu pervitinu postavili pro potřeby natáčení sami tvůrci přímo uprostřed rozlehlého terénu. (jerry12)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno