Reklama

Reklama

Monty Pythonův smysl života

  • Česko Smysl života podle Monty Pythona (více)
Trailer

Obsahy(1)

Komedie strašlivá o prvních, druhých, třetích až posledních věcech člověka... V pořadí třetí a také poslední celovečerní film legendární skupiny Monty Python je sledem skečů volně propojených tématem života a smrti. A ač je především určen rybám, pokrývá veškerou škálu lidské zkušenosti. Od narození zdánlivě bezvýznamného dítěte (zejména z pohledu tresky), přes problém přemnožení katolíků, mužského zrání v hodinách sexuální výchovy, dospívání na bojištích 1. světové a zulské války, po problém ztráty končetin a dárcovství orgánů, až dospěje ke konečné otravě rybou a k tomu co následuje. To vše sepsáno a sehráno šesticí herců – autorů Monty Pythonova Létajícího cirkusu v režii Terryho Jonese a s animací Terryho Gilliama. (Česká televize)

(více)

Recenze (418)

galiyosha 

všechny recenze uživatele

Pythoni na sklonku svojej kariéry prišli na to, na čo prišiel aj Stanley Kubrick na predčasnom sklonku tej svojej. A natočili tak svoj pre mňa jednoznačne najlepší film. ()

shudeee 

všechny recenze uživatele

Pravdou je, že pro mě tento film ztrácí zhruba v polovině dech. První půlka (vyjma předfilmu, který mě až tak moc neuchvátil) je doslova strhující, skvělá, obsahuje jedny z nejlepších scének této britské komediální skupiny (sperm song, výuka sexuální výchovy, atd.). Ta druhá už není tak silná a už ve mě neprobudila takové veselí. Přesto je to MP a nelze hodnotit jinak než plným počtem hvězdiček! ()

shulooo 

všechny recenze uživatele

Je to asi najmenej vydareny film od Monty Python, par slabisch miest, ale aj vela genialnych, hlavne muzikalove cisla... ()

maaan 

všechny recenze uživatele

"Good evening, ladies and gentlemen. Here's a little number I tossed off recently in the Caribbean. Isn't it awfully nice to have a penis, isn't it frightfully good to have a dong, it's swell to have a stiffy, it's divine to own a dick. From the tiniest little tadger to the world's biggest prick, so three cheers for your Willy or John Thomas, hooray for your one-eyed trouser snake, your piece of pork, your wife's best friend, your percy or your cock. You can wrap it up in ribbons, you can slip it in your sock, but don't take it out in public or they will stick you in the dock. And you won't come back." haha :) ()

LadyEsik 

všechny recenze uživatele

První Python, kterého jsem viděla, a takový úlet. Jedna absurdní situace za druhou, které jsou pospojované jen rybami s lidskou tváří. Místy hodně vtipné (válka, sexuální výuka, parodie muzikálu), místy nechutné (restaurace), místy nudné (hladomorna). Třeba to má velmi hlubokou myšlenku, kterou musíme rozšifrovat, třeba je to jen slátanina. Asi bych to chtěla někdy vidět ještě jednou, abych se rozhodla mezi těmito dvěma póly. ()

chlebos 

všechny recenze uživatele

Tento film je těžké hodnotit jako celek, protože jako takový moc nefunguje a ke konci trochu nudí, přesto se vám jednotlivé skeče zakousnou do hlavy - tak, že na ně nezapomenete. Pět dávám proto, že jsem film zhlédl už několikrát a stále se u něho bavím.. ()

Zombo 

všechny recenze uživatele

Nebýt vrhajícího Francouze, demokracie v britské armádě, mnohodětných římských katolíků, ryb, hodiny sexuální výchovy, Smrti, válčících úředníků, důstojníků pátrajících po noze, nebo loučení se seržantem, tak... stejně nedám horší hodnocení, protože montypythonský geniální humor číhá z každého momentu tohoto představení a celkový dojem nemůže zkazit jakákoli přehnanost. Monty Python je Smysl života. A znáte to: můžeme o tom pochybovat, nebo s tím dokonce nesouhlasit, ale... ()

VerteX 

všechny recenze uživatele

Přemýšlím, jestli je Smysl života lepší než Život Briana nebo ne... Abych neurazil, je to remíza. Smysl života je sice trošku poskládaný, že nějaká část je lepší, jiná horší, ale celkově jde o geniální počin, u kterého se opět budete válet půlku filmu po zemi. Ode dneška vím, že každá spermie je svatá a že bych se radši neměl přejídat :-) "Co mam delat?" "Co, prosím?" "Co mám dělat??" "Nic má drahá, nejste kvalifikovaná." :-) ()

Slimakovec 

všechny recenze uživatele

Škoda, těšil jsem se na tenhle film, ale zklamal mi... Oproti Life of Brian nebo Holy Grail (který považuju za komediální legendy) slabý, vtipností nevyvážený, místama až trapný. A ve zpívanejch částech i nudný. Chtěl bych vypíchnout 3 scény - blicí, zákopovou a kreslenou scénu v části Smrt, ty patří mezi komický špičky, u kterejch jsem si poprskal monitor. Na vysoký hodnocení mi to ale nestačí. ()

teyra 

všechny recenze uživatele

S přesunem do současnosti Pythoni silně přitvrdili a jejich smysl pro ostře satirický humor se s tím mým někdy začíná dost míjet (zejména kyblíček). Přišlo mi to takové hodně naštvané. Co má drsný a do absurdna dotažený útok na britské zdravotnictví, školství, imperialismus, náboženství, televizi, měšťáctví a vůbec všeobecnou tupost společného se smyslem života, nevím. Snímek je navzdory formálnímu pospojování roztříštěný a je tam podle mě dost slabých skečů. Svatý Grál a Život Briana mám o poznání radši. ()

IwoCZ 

všechny recenze uživatele

Po dni na strávení musím opravit svoje původní hodnocení ze 4 na plný počet. Jak se tady píše ve spoustě komentářů, taky mi přišlo, že film měl silnější a slabší momenty. Ale zajímavé je, jak jsem si pročítal komentáře, tak každý zmiňuje mezi ty silnější momenty úplně jiné scény. Takže nakonec se mi prohnaly postupně hlavou asi všechny a nezbývá než uznat, že to prostě nemá chybu. A "and bring the machine that goes PING!". Absolutní vrchol britského absurdního humoru, nezle než před uměním Pythonů zese jednou smeknout klobouk. ()

josieaddms 

všechny recenze uživatele

Jaký je vlastně smysl života? Většina lidí neví. Monty Python na tuto otázku odpovídají ve svém vlastním stylu, který je nám tak dobře známí, a který tolik obdivujeme. Možná jsou tam místa pro silnější povahy, nebo pro lidi, kteří si vyžívají v poněkud tvrdším humoru, ale pořád jsou Monty Python - klenoty Britského humoru. Plus to, dali do filmu i několik naprosto nezapomenutelných, provokativních písniček. ()

diodoros 

všechny recenze uživatele

Bez debaty najšialenejší, najabsurdnejší, najvulgárnejší, najúchylnejší a miestami najnechutnejší film od Monty Pythonov. Dej je rozdelený na 7 epizódiek (každá zachycuje určitú časť života), ktoré na seba nenadväzujú (čiže to dej vlastne ani nie je) a každá z nich je spracovaná vrcholne cynicky, zábavne a zároveň trpko pravdivo. V tomto filme sa tvorcovia nebáli "naložiť" hocikomu, či už sú to cirkvi, armáda, školstvo alebo dejiny a pritom sem aj zakomponovali svoj pohľad a názory na spoločenské dianie, vojny, hašterenie a všetko možné, čo vás len napadne a samozrejme - na zmysel života. Objektívne je to zrejme najslabší z Pythonovských filmov, ale stále je to dynamická nálož absurdnosti a komickosti s určitou dávkou inteligentných myšlienok. ()

Rudyamon 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí filmů Život Briana a Svatý grál jsem už věděl do čeho jdu a docela jsem se těšil. Nicméně dopadlo to trochu jinak. Monty Pythoni jsou skvělí, ovšem do určité úrovně. V tomto filmu je to asi nejviditelnější. Jednotící myšlenka Smyslu života je rozdrolená na několik desítek různých skečů v několika různých obrazech. Mnohé z nich jsou jednoduše geniální. Prakticky vše, co svérázně řeší náboženskou problematiku - „Může za to katolická církev, protože nesmím nosit ty gumičky. Ale udělali i spoustu dobrých věcí, zachovali mysterium církve svaté, svatost oltářní i nedělitelnou trojjedinost boží!“ - „A kdyby si maminka brala pesar? Ne jestli chceme zůstat nejsilnější církví světa, chlapče!“ - „A kulky by sis neuřízl? Kdepak, pan bůh to vidí, a co sobě činíme, jakoby jsme i jemu činili!“ - to jsou prostě geniální věci, které drsně krásným způsobem poukazují na hloupost náboženství. Taky hodina sexuální výchovy nemá chybu: „Probíral jsem s vámi minulý týden vaginální šťávy?“. Je to fakt těžká záplava geniálních skečů a scén, které mě dostávali do kolen (meditace o protestantské šprcce, píseň o tom, že každá spermie je svatá, každá spermie má cíl... ). Zhruba do scény v zákopu jsem se opravdu dobře bavil. Pak se ale vše zvrtlo. Přišla scéna odebírání jater, pak „slavná“ blicí scéna v restauraci (pro mně už opravdový vrchol nechutnosti... ) a na konec poněkud uvolněnější scéna smrti: „Jáť jsem chmurný žnec!“, která už blicí náladu ale nijak nevylepšila. Nebýt těchhle scén, byl by to super film a hodnocení na sto procent. Takhle ale opravdu maximálně jen 3 hvězdičky - 70%. Tvůrcům se v každém případě nemusím omlouvat geniální větou: „Odpusť nám Pane, že ti tak podlézáme, ale ty jsi takový silák a jsi tak supr!“ ()

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Monty Pythonova jízda po smyslech života, pitvajícící se v niternosti lidského bytí s nihilismem sobě vlastním. Film nemá na první pohled souvislý děj, tmelí jej však snaha zachytit různé pohledy na to, čím lidé dokáží žít, z čehož si nepokrytě utahuje. Schytává to snad vše, co vás dokáže napadnout, vírou a náboženství počínaje, mamonem a kapitalismem konče, vše opepřené paradoxem a značnou dávkou nekorektnosti ... A navíc je to strašná sranda. Je libo ještě mátovou placičku? ()

Dexx 

všechny recenze uživatele

Anarchisticky ujete ve vsech moznych smerech. Par hluchych mist tu sice je, coz dela Briana o chlup lepsim, ale jinak to nema chybu. Scenu "Kyblicek pro pana" nutno videt na velkem platne!;-) ()

KillerZeli 

všechny recenze uživatele

Nejhorší Python. rozhodně. Jsem zklamán, protože těch blicích scén tam bylo až moc - ty se hodí do filmů, které plní poslední místa v žebříčku filmů. I přesto je tam naštěstí víc těch vtipných scén. Na Bvajena to ani náhodou nemá. ()

Související novinky

Zemřel Terry Jones

Zemřel Terry Jones

23.01.2020

V nedožitých 78 letech nás v úterý opustil velšský herec, scenárista, režisér a v neposlední řadě spisovatel, Terry Jones. Člen světoznámé britské komediální skupiny Monty Python vystudoval… (více)

Monty Pythoni znovu spolu?

Monty Pythoni znovu spolu?

29.08.2005

Říct že od doby kdy legendární, kultovní, unikátní, nedostižná, brilantní a hlavně extravagantní skupina britských komiků (a jednoho, stejnými superlativy popsatelného, amerického výtvarníka)… (více)

Reklama

Reklama