Reklama

Reklama

Obsahy(1)

James Bond, agent 007, skončil aktivní službu a užívá si zasloužený odpočinek na Jamajce. Klid však nemá dlouhého trvání – objeví se totiž jeho starý přítel Felix Leiter ze CIA a požádá ho o pomoc. Mise na záchranu uneseného vědce se ukáže být zrádnější, než se na začátku zdálo. Bond se během vyšetřování dostane na stopu nevyzpytatelného zločince, který disponuje nebezpečnou a velmi ničivou novou technologií. (Forum Film CZ)

(více)

Diskuze

Uživatel Bluntman smazal svůj příspěvek.

Ondr4H

Ondr4H (hodnocení, recenze)

A.MacGyver

Víte co se říká, když se člověk začne bavit s blbcem tak se baví ve finále dva.

Bond není v linii, protože nezmínil nikde Tracy a nemá tam Leitera který už davno není u CIA...

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

Ondr4H

Spíš vidíš několik do sebe zaklesnutých kol, přestože to zaklesnutí mezi nimi není (třeba jenom nenávaznost mezi daltonovkami a brosnanovkami, že). Není to o tom, že by někdo viděl na místo kola čtverec. 

Taky jsem ale k tomuhle tématu napsal asi vše, byť jsem to nejspíš nenapsal dostatečně blbuvzdorně (nebudu ale ty dva na sebe reagující explicitně zmiňovat, ať nedávám pořádně nažrat jednomu nově přiseroucímu se trollovi).

A.MacGyver

A.MacGyver (hodnocení, recenze)

cyphercz

Nechtěl jsem tu už na toto téma psát, ale díky chlape!!!!!! A jsem vážně rád, že to tak vidí těch více než 95% osob :)

A vážně už dost debaty a kravinách.... Nějaké nové téma chlapci? :)

A.MacGyver

A.MacGyver (hodnocení, recenze)

Bluntman

"...mám je taky na DVD, potažmo pozdější craigovky na Blu-rayi, a tak..."

Zapomněl si napsat, že jsi je jako malý měl všechny filmy na VHS, soundtracky na LP a MC, doma si to sledoval na TV LG, seděl si na podlaze z PVC a nahrával bondovky z ORF1 v jazyce DE s titulky CZ. Lépe to je vystiženo asi zde - JAMES BOND u malého BLUNTMANa

Ondr4H

Nevím proč, ale zase s tebou musím souhlasit :) Vlastně vím proč. Konec debaty, zbytečné debaty...

na příspěvěk reagoval Ondr4H, Bluntman, Bluntman

cyphercz

cyphercz (hodnocení, recenze)

A.MacGyver

"Já bych tu mohl napsat slohovou práci, kde si myslím, že by to 95% lidí pochopilo, ale těch 5% tu zase napíše blábol a já zjistím, že jsem zahodil třeba 15 minut svého života. Proč? Nechám je u toho."

 

Já třeba nejsem vůbec nějaký velký fanda Bonda, ani jsem neviděl všechny filmy atd., ale to co tu píšeš a vysvětluješ má hlavu a patu a nedá se s tím než souhlasit... no a pak tu jsou v dětství asi dost šikanovaní jedinci co pořád dokola budou mlít nějaké své divoké teorie o franšízách, cyklech atd. a hádat se do krve, že ten jejich pohled je ten jediný správný atp., viz jistý zamindrákovaný Blunťa...:)

na příspěvěk reagoval A.MacGyver

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

Ondr4H , A.MacGyver

Ondr4H: Bondovky jsem viděl všechny, s výjimkou poslední každou několikrát, mám je taky na DVD, potažmo pozdější craigovky na Blu-rayi, a tak jsem vedle různých netových videoesejů viděl i pěknou řádku dokumentů a dalších materiálů a také četl některé Flemingovy romány, byť ne všechny. Děkuji ale za optání.  

Je hezké argumentovat, že craigovky jsou uzavřený a samostatný cyklus, ale to jsem tu tvrdil taky, a to několikrát (i s ohledem na to, že jde o reboot, potažmo spíš restart, a že se craigovky přizpůsobovaly dobovým trendům - a zrovna zacházení se stálými postavami ve franšízách posledních dvou dekád jsem zde předtím taky zmiňoval). Já ale narážel otázkou, respektive otázkami, na to, že zatímco takové provázané craigovky jsou vnímány jako samostatný cyklus, výrazně epizodické brosnanovky, neberoucí si z těch předchozích bondovek co do dění nic, nikoliv. 

Přijde mi, že argumentuješ s ohledem na prekompoziční faktory, což v případě řešení pojetí Bonda jako postavy a řešení ne/návazností a ne/samostatnosti celé bondovské série není až tolik relevantní. A jasně, že Bond je Bond, Batman je Batman atd., ale neznamená to, že Schumacherovi Batmani jsou sequely k Burtonovým Batmanům, když - pamatuji-li si dobře - jejich dění v podstatě ignorují, nenavazují na něj. 

A k té práci s Bondovou postavou za Craiga - už jsem zde dříve psal, že je to jeden z trendů franšíz - Avangers, Star Wars, Matrix... Jurský park/svět aspoň zatím ne-e - posledních dvou dekád (a víc než dvou, pokud se zohlední i blockbustery konce devadesátek: Konec světa, Armaggedon).

 

A.MacGyver: Hele, na to, že máš nick po takovém koumákovi, nejsi zrovna intelektuálně nejprůbojnější. Uvědomuješ si vůbec, když souhlasíš s Ondr4H, že on částečně zopakoval, co tvrdím já (craigovky jako samostatný bondovský cyklus - akorát já tam tu osamocenost vidím i u některých předchozích bondovek) a co je v rozporu s tím, co jsi zde psal (Bond je celou dobu Bond jakožto jedna postava, tj. No Time to Die je heretické zakončení ságy)? Zopakovat ti, že se jaksi neřeší "Bond je Bond", ale různé způsoby ne/provázanosti a ne/samostatnosti bondovek (a různá pojetí Bonda), by asi stejně vedlo k tomu, že bez obrázku by to asi zůstalo nepochopeno.

Tak ty obrázky (pro anglicky mluvící) - videoesej, že craigovky jsou samostatný cyklus, protože jsou restartem bondovek: https://www.youtube.com/watch?v=qxFry4nk070 . A tahle videoesej - vzniklá před No Time to Die - třeba argumentuje, že je jenom jeden na sebe navazující, chronologická (!) linie bondovek, a to se týká i craigovek: https://www.youtube.com/watch?v=SKOc6PKvIlg

na příspěvěk reagoval Ondr4H, A.MacGyver, votrelcek

A.MacGyver

A.MacGyver (hodnocení, recenze)

major.warren

Zajímavá recenze s kterou souhlasím. Jen podle MÉHO to šlo zakončit stejně emotivně a určitě lépe. Jak se tu již také psalo. 

A.MacGyver

A.MacGyver (hodnocení, recenze)

preventista

Díky, tohle téma se jen u diskuze u tohoto filmu řeší minimálně potřetí. Připadám si jako ve školce vysvětlovat dětem, že každý den ráno vyjde sluníčko a večer zapadne. A oni ne a ne to pochopit :)

Já bych tu mohl napsat slohovou práci, kde si myslím, že by to 95% lidí pochopilo, ale těch 5% tu zase napíše blábol a já zjistím, že jsem zahodil třeba 15 minut svého života. Proč? Nechám je u toho.

Představ si, že jsou i lidé co si pořád myslí, že je země placatá, že naše planeta je středem vesmíru nebo že jméno James Bond je služební jméno pro jakékoliv agenty 007 :) Hustý co? :D

na příspěvěk reagoval Bluntman, cyphercz

Ondr4H

Ondr4H (hodnocení, recenze)

Ještě dodám že tenkrat opravdu nikdo moc neřešil celkový děj, myslím navaznost na filmy a tak. Dnes musí mít všechno vývoj až desátému koleni. Pak vzniknou takové laciné konce že se zabije postava, protiže nic jiného a méně šokujícího dnes nikdo nezná. Tolik pokračovaní začalo tak že se stará historie vymazala, postavy zabili. Prostě jsou to hovada a neumí pracovat s latkou... Star Wars, Jurský Park dál toho bude ještě víc...

na příspěvěk reagoval A.MacGyver

Ondr4H

Ondr4H (hodnocení, recenze)

Bluntman

Kdyby jste si něco načetl tak víte že Craig je reboot protože ten "veselý" Bond se nehodil k té době. Casino Royale je jeho první významna mise. Ke všem bondovským padouchům a hračkam se postupným vývojem dopracoval. Že mu zůstala M, není nějaké pojítko. Prostě se osvědčila herečka.

 

Jinak s tím Batmanem je to dobrý příklad, jedná se o jednoho a toho samého Batmana. Měl být film od Schumacherae kde by měl Batmana strašit v halucinacích mrtvý Joker a počítalo se opět s Nicholsonem, jenže už žadné pokračování nebylo protože, ty filmy se stali parodií a byly nevýdělečné. Taky se dlouho něco hledalo až vsadili na realistické pojetí od Nolana. Tak jako Bond dospěl, doba si to žádala.

 

Jinak Connery měl něco malo po třicítce, kdyby chtěl tak klidně točí do osmdesátých let. Kolik má Craig když se točil poslední film?

 

Vy si tam stále tlačíte to svoje vidění bez důrazu na fakta. Viděl jste vůbec nějakou Bondovku před Craigem?

na příspěvěk reagoval Bluntman

preventista

preventista (hodnocení, recenze)

A.MacGyver

Vnímám to jako samozřejmost, asi nemám takobou "nadstavbu" :-))) jako mnozí zde diskutující :-) A cením si tvého boje zde, klobouk dolů!!!!! 

na příspěvěk reagoval A.MacGyver

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

Ondr4H , Kaufman , A.MacGyver

Ondr4H, Ondr4H: Vzhledem k tomu, co jsem psal níže, je přítomnost Q dost irelevantní, protože u Q (anebo třeba Felixe) je to jako s Flandersem a jeho ženou v Simpsonových. Bondovky fakt nejsou jedna kontinuální série, kde by až craigovky byly z nějakého alternativního vesmíru. Na vnímání prvních dvaceti bondovek jako série, která je nějak kontinuální a kontinuitní, je tam až moc přerušených dějových/příběhových návazností (lazenbyovka mezi conneryovkami), nenávazností (epizodické mooreovky, epizodické brosnanovky) apod. 

 

Co by nasvědčovalo tomu, že Craigův Bond je alternativní vesmír? Že craigovky jsou nějaký restart, který ale funguje jako uzavřený cyklus, zatímco předchozí bondovky jsou jeden velký a na sebe nějak navazující, příčinně jakž takž provázaný cyklus? 

 

A.MacGyver: Přijde mi, že Ti uniká, co je zde tématem, a to jsou bondovky jako podivně ne/polo-návazný cyklus. I Ondr4H psal, že craigovky jsou dle něj v alternativním vesmíru (co by tomu ale nasvědčovalo?), což je v rozporu s Tvým vnímáním toho, že Bond je jeden (a jistě, že je, to nikdo nerozporoval - jde o to, jestli je Bond jako Indy /imho ne, Ondr4H by asi tvrdil, že až na craigovky spíše jo/, nebo je víc jako ti různě reinakrnovaní superhrdinové s mnoha soft/rebooty jako Spider-Man, Batman, Superman ad.). Ať je to ještě jasnější, jistě, že Burtonův Batman a Schumacherův Batman jsou stále Batmanové (a stále Bruceové), ale to nutně neznamená, že Schumacherův Batman navždy je sequelem Burtonovy dvojky, přestože studio to prezentuje jako nějakou tetralogii či co, když se jim to lépe prodává.

na příspěvěk reagoval Ondr4H

Ondr4H

Ondr4H (hodnocení, recenze)

Povolení zabíjet už je dlouho co jsem to viděl, on byl u DEA ne? Čili už ani nemohl Bondovi dál pomáhat jako protidrogový agent.

Ja myslím že v tom hledáte něco co tam není, Q tam byl od začátku a to byl jeden herec. Kdo má představivost tak si představí Conneryho i v Goldeneye... Že se s hercem upravilo i pojetí není na škodu.

 

Craig je něco jiného, je to příběh Bonda z jiného univerza od jeho začatku až po konec. Kde díly na sebe přímo navazují. Ale bere si i věci, takové easter eggy, z té jiné linie.

 

To je tak vše co bych k tomu napsal, kdo chce může studovat sám. Je toho mraky, dojde ke stejnému závěru.

na příspěvěk reagoval Bluntman

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

Ondr4H

Proč jenom těch dvacet a ne dvacet pět? Ta předcraigovská dvacítka fakt nemůže být jeden příběh už proto, na kolik rozrušená je ta návaznost, potažmo absentuje celkově. Bondovky jsou spíš postaveny na cyklech, kdy mezi některými je jakože částečná návaznost, ale minimální. Fakt se snažíš přiřadit příčinnou návaznost, kde pořádně není. 

A jak se zmiňoval titto, v daltonovkách (SPOILER?) Felix neumřel (vyřádili se na něm ale dost), nýbrž jeho blízká (KONEC SPOILERU?). 

Ondr4H

Ondr4H (hodnocení, recenze)

Bluntman

Jak do dubu... Těch 20 Bondovek je příběh jednoho Bonda.

Blofeld byl mrtvý, Spectre dávno zničen a Leiter zavražděn za Daltona. Místo Leitera tam byl jiný agent CIA . Tracy není zmíněná protože Bond není Detektiv Colombo.

na příspěvěk reagoval titto, Bluntman, A.MacGyver

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

Ondr4H

Tak neodpověď neznamená, že tam ta kontinuita je, protože to není sděleno přímo - žádný dialog/monolog o ní, žádný náhrobek, nic. Fakt si nevzpomínám, že by v brosnanovkách byla jakákoliv přímá a jasná návaznost na předchozí bondovky, ať už daltonovské, mooreovské, conneryovské anebo lazenbyovku. Je v brosnanovkách zmíněna Tracy, Felix, SPECTRE, Blofeld, ikoničtí záporáci apod.? 

na příspěvěk reagoval Ondr4H, Kaufman

Ondr4H

Ondr4H (hodnocení, recenze)

Bluntman

Proč Brosnan by měl ignorovat Tracy? Vím o jedné scéně v Jeden svět nestačí, kdy neodpoví na dost osobní otázku jestli někdy tak silně miloval.

na příspěvěk reagoval Bluntman

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

Darren98

Tak Bond nikdy opravdu nezemře, že: https://www.youtube.com/watch?v=cx8CEfenOoM

Otázkou spíš je, jak přistupovat k franšíze, která je tak dlouhotrvající, nenávazná, polonávazná, vysoce serializovaná, jak si to zrovna žádá trh, potažmo nějaké produkčně-právní čachry (SPECTRE/Quantum apod.). Bondovky jsou jako Simpsonovi nebo South Park, tj. svět příběhu se proměňuje a vedlejší postavy přichází, odchází, třeba se i vyvíjí, ale protagonista vždy zůstával jistotou. Až craigovky tohle zpochybnily - stejně jako poslední řady South Parku začaly být více serializované než předchozí (a i Simpsonovi měli několik eventových epizod, které měly zatřást rodinou jednotou). Pořád to jsou bondovky, pořád to budou bondovky (titulky No Time to Die slibují návrat Jamese Bonda), jenom je otázkou, jestli bude někdo jiný s kódovým označením 007 a potenciálně putovním jménem James Bond, nebo půjde o nějaké prequely/sidequely s Bondem, či se jakákoliv návaznost bude ignorovat (jako většina moorovek ignoruje - i z právních důvodů - SPECTRE a převážně i existenci Bondovy zavražděné ženy, kterou teda zcela ignorují brosnanovky).   

na příspěvěk reagoval Ondr4H

Ondr4H

Ondr4H (hodnocení, recenze)

Sepp37

Co bylo na ní Rambo? Nevybočovala z řad agentek co spolupracovali s Bondem.

Nebylo na ní nic co bych označil za moderní sranec, ani jednou jsem neměl pocit že bude neustale předhazovat že je 007 a že je žena.

titto

titto (hodnocení, recenze)

fabecc1222

Zapomnel jsi na Povoleni zabijet, tam na zacatku (na svatebni chlastacce) Leiterova novomanzelka hodi Bondovi podvazek s tim, ze ted je na rade on, ale on ho rozpacite vrati a zdekuje se, nacez Leiter vysvetli zene, ze Bond uz jednou zenaty byl.

lpdp

lpdp (hodnocení, recenze)

Podle mě ani tvůrci nejsou ve shodě zda je James Bond jen označení nebo skutečné jméno. Vím, že se plánoval snad i nějaký reuninon Bondů v některým z filmů.. Pokud je to označení, tak pro mě nedává smysl to, že ho bývalí agent používá i po té, co opustí Mi6. Na konci se loučí s Jamesnem, ale proč, když další agent by měl být opět James Bond. Navíc bych to bral, že tedy krycí jméno James Bond patří k 007, ale to taktéž poslední díl popírá... Je to prostě bordel

Sepp37

Sepp37 (hodnocení, recenze)

Tej černoške by mal niekto vysvetliť že "strong female character" nie je ženská verzia Ramba. 

na příspěvěk reagoval Ondr4H

Související novinky

Aaron Taylor-Johnson je údajně krůček od Bonda

Aaron Taylor-Johnson je údajně krůček od Bonda

19.03.2024

Hollywoodem občas kolují fámy, které nejsou nikým potvrzené, ale mluví o nich tolik lidí, že se považují takřka za pravdu. Nejinak je tomu při šíření skazek o tom, kdo by si měl zahrát příštího… (více)

Seriálové rebooty na cestě

Seriálové rebooty na cestě

16.04.2023

Milovali jste v dětství Pobřežní hlídku, Hvězdnou bránu, RoboCopa nebo snad Pravou blondýnku? Pak vás možná bude zajímat, že se všechny tyto značky a pár dalších dočkají v budoucnu seriálových… (více)

Matt Reeves natočí minisérii o Busteru Keatonovi

Matt Reeves natočí minisérii o Busteru Keatonovi

21.01.2023

Zatímco pokračuje v práci na sequelu k jeho komiksovému Batmanovi, rozhlíží se mezitím režisér Matt Reeves (Válka o planetu opic) i po dalších zajímavých projektech. A jeden takový mu nyní právě… (více)

Blade našel nového režiséra

Blade našel nového režiséra

22.11.2022

Po pečlivém zvažování a hledání vhodných kandidátů na režii nového Bladea nakonec šéf studia Marvel Kevin Feige přece jen našel. Po odchodu Bassama Tariqa (Mogul Mauglí) a odkladu produkce tak práci… (více)

Reklama

Reklama