Reklama

Reklama

Lucy je typická „blbá" blondýna, co se vždycky zamiluje do toho největšího ksindla v okolí. Ten poslední ji právě zapletl do obchodu s drogami, který řídí všehoschopný pan Jang (Choi Min Sik z kultovního Oldboye). Než se stačí pořádně rozkoukat, má v břiše zašitý balíček obsahující extrémně silnou syntetickou drogu, který má propašovat do Evropy, pokud chce přežít. Nešťastná náhoda nebo spíš brutalita strážců, kteří ji mají hlídat před odletem, zapříčiní, že se zásilka roztrhne a její obsah se začne vstřebávat do Lucyiina těla. Že se jedná o opravdu výjimečný „matroš", zjistí záhy, když bleskurychle zlikviduje všechny hlídače a uteče na svobodu. Ve všech směrech je najednou mnohem silnější, mnohem víc vnímá, rychleji uvažuje, dokonce si osvojuje nadlidské dovednosti. Může za to právě ta neznámá substance, která výrazně zvýšila procento využití její mozkové kapacity. Toto číslo navíc stále roste a Lucy si uvědomuje, že z daru by se mohla stát smrtelná hrozba. Vyhledá proto profesora Normana (Morgan Freeman), největšího odborníka na lidský mozek, aby jí zkusil pomoci. V patách má však Janga a jeho zabijáky, kteří nechtějí o svou kurýrku za žádnou cenu přijít. (CinemArt)

(více)

Recenze (1 551)

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Původně jsem Lucy vůbec vidět nechtěl, jelikož Besson tvoří posledních skoro dvacet let synonymum pro dobrovolnou lobotomii. Tentokrát ovšem nabízí nečekaně vydatnou porci švandy, přestože debility je opět nad doporučenou denní dávku. Představa, že zdopovaný lidský orgán ovládá celý prostor a čas je zhruba stejně uvěřitelná jako ta, že supernebezpečná asijská mafie zašije do bříšek obětí velké pytle s drogou, o níž prokazatelně nikdo neví, co vlastně způsobuje. Důležitá je hravá forma, nadhled a humor; všeho je požehnaně, všechno funguje a když už přijde na přetřes zdánlivě slabší chvilka, má alespoň pořádně WTF odér (například když hlavní hrdinka emotivně telefonuje se svou matkou, zatímco v ruce drží pistoli a míří na chirurgy, kteří jí operují břicho). Takhle nějak by se měly točit debilní filmy! Abych nezapomněl, Scarlett je samozřejmě výborná. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Komorní lyrické drama o tom, jak lze proměnit samotu na JSEM VŠUDE. Film, co diváky spíše rozdělí, než spojí. Přiznám se, že v hledání odpovědí byl pro mne magičtější Prometheus, avšak radost nad filmovým prožitkem mám. Obrazy, záblesky, symboly, paralely, poznání, plynutí a ČAS. Mne tedy Besson nezklamal a kupodivu by mi delší stopáž vůbec nevadila. Konec logický. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Nebylo to vyloženě špatný, ani nijak zvlášť dobrý. Prostě takový akční průměr s celkem pohodovým nápadem. Ten ale mohl být podle mě zužitkován mnohem lépe. Dějově to není moc záživný, spíš stojí za pozornost pár jednotlivých scén. Jsem asi jeden z mála na této planetě, koho Scarlettino herecké umění a vzhled nijak zvlášť nebere, takže u mě to ona sama fakt nezachrání. (Jen si přečtěte některé ty komentáře, celá řada jich je ve smyslu: "Film teda nic moc, ale díky Scarlett tomu těch pět dám." /facepalm/). Kdybych na tom byl v kině asi bych z toho měl horší pocit, takhle jsem byl ale vcelku spokojený a to i díky tomu, že to mělo jen hoďku a půl, což je určitě dobře, kdyby to bylo delší, bylo by to zřejmě k neprospěchu. 60% ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Sakra hodně zajímavý pohled na to, kdyby byl člověk schopen ovládnout 100% objemu svého mozku, co by následovalo, inu proč ne, je moc fajn, že se nad tím Besson zamyslí... :-) ()

balone 

všechny recenze uživatele

Nechápu, jak se mohl člověk jako Morgan Freeman, který uvádí vědecký pořad upsat k takovéto z vědeckého pohledu slátanině, mam rád sci-fi, ale takové, které si úplně něco nového vymyslí, nebo které rozšiřuje aktuální vědomosti a staví na nich. To, že člověk ovládá jen několik málo procent mozku je již vyvrácená teorie. Ale když si tohle odpustim, tak akční scény a některé schopnosti byly pěkné, proto alespoň ty svě hvězdy. Mimochodem ke konci se ani nebudu vyjadřovat. ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Vidím to tak,že Scarlettka neutiahla filozofickú ťarchu tohto podivného "akčného" snímku a Besson rámec sci-fi tak,aby to bolo zaujímavé a tolerantné zároveň. V sci-fi možno tolerovať hocičo, pokial to príliš nelieta, tu však niekto lietal veľmi vysoko a na niečom, evidentne. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Spoilier na konci. No vida co se z toho vyklubalo. Dokonalé to není, ale kousíček zvědavosti to ve mě vyvolalo. Dobré spojení drogového podstavětí s dívkou, která přišla ke "schopnostem" jako slepý k houslím. Konec byl trochu extrémní. Každý by chtěl hýbat věcma, ale aby se z něho stala chobotnice a pak zmizel? To né, díky. :D ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Bavilo ma to, dal som plný počet ale na úvod som si musel povedať, že filmu prepáčim, že pracuje s mnohokrát omieľaným mýtom o využívaní iba 10% mozgu. Už dávno veľmi dobre vieme, že je to hlúposť, ale aj tak to niektorým tvorcom neprekáža a sem tam to odznie nielen vo filme. Ale Luc Besson na tom doslova postavil celý snímok. Tomuto omylu jednoducho neutečiete a stal sa základnou myšlienkou celého príbehu. Zvyšovanie kapacity využitého mozgu hlavnej hrdinky a jej narastajúce schopnosti a ku koncu až na priam božskej úrovni. Filmu sa však darí v pokladniach kín. Zarobila už vyše 130 miliónov dolárov, čo je niekoľkonásobne viac ako stála. Takže sa skutočne zadarilo. Navyše Scarlett Johansson je kus ženskej. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Bessonovky mám rád, hlavne keď sa nesú na humornej vlne, ale ani akčnými nepohrdnem, no Lucy mi bohužiaľ nesadla. Jasné, taká holka sadne na kolík vždy, ale ja hovorím o samotnom filme. Zaujímavý úvod ma ešte bavil, ale čím viac piluliek Scarlett hltala tým ma to menej bavilo. Záverečná pointa filmu nieje zlá, tu oceňujem, ale samotný film mi prišiel nevýrazný a kedže hlavná hrdinka bola takmer nezničiteľná, tým pádom sa u mňa stratili aj nejaké emócie, napätia, či záporáci. 55% - 3* ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Scarlett je sice sexy, ale absolutně nemá co hrát, příběh má sice potenciál, ale utápí se v příšerně křečovitém seriózním uchopení, a Besson sice předkládá pár dobrých vizuálních nápadů, avšak pro dnešní mainstream je tenhle magor zkrátka nepoužitelný a nezajímavý. Omezit svět, v němž je dovoleno takřka všechno, na pár antigravitačních blbůstek a transformaci hmoty jako z béčkové osmdesátkové sci-fi, to chce opravdu velkou dávku filmařského patlalství. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Kdyby Scarlett doopravdy uměla využívat 100% kapacity mozku, možná by jí už konečně došlo, že se k sobě náramně hodíme. Nevím, jestli by na maximální spokojenost byl potřeba o hodně větší anebo naopak o hodně menší obsah kúry mozkové, vím je to, že takhle moje průměrně dutá člověčí hlava vyhodnotila Lucy jako a) holku zralou do postele a b) jako hodně zajímavý film. (Christchurch, NZ) ()

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Jelikož mě velmi často přemáhají zvířecí pudy, řadila bych se tak maximálně k těm šesti, sedmi, procentům využití mozkové kapacity. A jsem velice ráda, že mi tenhle mozkovej downgrade umožňuje bavit se nad takovouhle chujovinou, kde se zpočátku dobrá myšlenka alá Všemocný rozmělní ve výplň poměrně nezajímavých akčních scén (ony moc akční nejsou, když hrdince u většiny stačí jen lusknout prstem, nebo pozvednout obočí místo nápaditého přemýšlení, jak na nepřítele vyzrát), v nichž se snaží asijská mafie dopadnout hrdinku, která chrlí nové a nové schopnosti rychleji, než stačím vyšťourat sopla z nosu. O nic jinýho nejde. Ale těch osmdesát minut se fakt překulí docela slušnou rychlostí a o čas jde tady vlastně především přeci. Nemůžu říct, že bych se nebavila, ačkoli jsem si sem tam odfrkla povinný úšklebek nad scénářem, který byl minutu od minutu vypatlanější jak Andersonovy RE opusy. A posledních patnáct minut, to už byl fakt vrchol, při nemž i čsfd hvězdy zemské gravitaci podlehly. 50% ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

Jádro myšlenky dobré a staré snad jako lidstvo samo... zpracováné však bohužel žánrem hybridním a nešťastným. Zápletka a první třetina měla slibný potenciál, ze kterého Besson celkově vymáčkl namísto solidní potravy pro oněch 10 % mozku šlichtu pro zbylých devadesát. Ono to samozřejmě není jen tak, úspěšné rozpracování tohoto tématu bych přirovnal ke známému pohybu po tenkém ledu, jelikož v žánru sci-fi musí buď všechno zapadat jako kolečka na orloji (zde tedy spíš všech pět pohromadě), nebo se to zboří nějakým sebemenším nesmyslem jako domek z karet. Lucy má oněch slabin hned několik, ať už zmíněnou žánrovou nevyrovnanost, nesmyslné scény nebo nepravděpodobné jednání aktérů, zejména však plytké a nedostatečné rozehrání myšlenky ustící alespoň v uspokojující cosi... výsledkem je popkornově zabité téma pro pár dolarů navíc. 60% ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Zhruba do 70% její fáze jsem byl rozhodnutý pro 4*, ale potom šlo vše do kytek. Lucy je od začátku slušný snímek, najdeme i pár dobrých nápadů a divák se baví. Děj, akce i příběh velmi solidní, dá se říct, že se jedná o povedené dílo, ALE tohle je přesně ten typ filmu, kde závěr vše podělá. Nemohu si pomoc, ale čekal jsem daleko větší odvaz a hlavně úplně něco jiného než nějakou energii a nicotu. Tímto někdo šlápl hodně vedle a zdálo se mi, že koukám na něco hodně slabého a béčkového. I přes tento velký zápor jsem docela spokojený, zase tak špatná Lucy nebyla .. 6/10 = 61% ()

Rosaviva 

všechny recenze uživatele

Nápad mi přišel hodně zajímavý, obsazení dvou hlavních rolí (Morgan Freeman a Scarlett Johansson) bylo víc než dobré, ale to je asi tak všechna pozitiva která k tomu můžu dodat. Celkové zpracování mi přišlo dost nesmyslné, kdyby se radši víc zaobírali tou zajímavou částí o té mozkové kapacitě, místo toho, aby tam cpali přespříliš akce, která tam byla až nesmyslná, tak by to asi rozhodně dopadlo lépe. Takhle je to jen průměr. 3* ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Matrix vs. Crank vs. Under the Skin vs. Transendance, přičemž na poslední jmenovaný Lucy ve své zhovadilosti ani náhodou nemá. Ano, je to pytlovina bez hlavy a paty, ale na ten vytrženec z kontextu, který jsem právě absolvoval, se dalo docela dívat, no doporučovat ho nikomu nehodlám. Mohlo to být mnohem lepší. 55% ()

Související novinky

Scarlett Johansson v Ghost in the Shell

Scarlett Johansson v Ghost in the Shell

06.01.2015

Když se v rozmezí čtvrt roku objevíte ve dvou akčních filmech, které vydělají 714 a 458 milionů dolarů, nabídky na další výbušné role se k vám jen pohrnou. A přesně to je případ Scarlett Johansson,… (více)

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2014

Mezi za oceánem nejlépe hodnocenými filmy roku 2014 je hodně těch menších, nezávislých, které k nám ještě nedorazily - Inherent Vice, Birdman, Slídil, Whiplash, Hon na lišku, Kód Enigmy nebo Teorie… (více)

Reklama

Reklama