Reklama

Reklama

Ranhojič se odehrává v 11. století, veškeré antické poznatky ohledně medicíny jsou v Evropě zapomenuté, vládne zde temný středověk. Jedinou péči zajišťují potulní ranhojiči. Mladý Rob Cole má velmi zvláštní schopnost: je schopen vycítit, když má někdo zemřít. Po smrti obou rodičů se Roba ujímá právě jeden z potulných ranhojičů a během společných cest se z Roba stává jeho učedník. Touha po poznání a touha dozvědět se o lidském těle a jeho léčení co nejvíc žene nakonec Roba z malé anglické vesnice přes Konstantinopol až do dálné Persie. Snaží se nastoupit do lékařské školy slavného učence Aviceny a musí proto zatajit své křesťanství. Znovu a znovu riskuje mladý Rob Cole téměř vše, jen aby svou touhu po poznání uhasil a stal se skutečným léčitelem. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (637)

sadlokan 

všechny recenze uživatele

Hned po absolvování historicky první appendektomie v dějinách lidstva se šách zaklíní mezi nohy od židle,vsedne na komoně a jde vstříc předem prohrané bitvě,kterážto způsobí renesanci středověku na středním východě.Který tam trvá s menšímí,či většími úspěchy až dodnes. ()

Romeo5 

všechny recenze uživatele

Tak to bych od Němců nečekal..Fantasticky krásný,poutavý film s přesně tou dobovou atmosférou staré Anglie a Orientu kterou mám rád.... ()

trnkon 

všechny recenze uživatele

Krásný historický příběh z počátků vrcholného středověku, kde je lékařství utlačováno a označováno za čarodějnictví. Náboženství vyhrává na plné čáře a jiné zacházení, kromě pohřbu, s mrtvým tělem je proti božským zákonům. Však svéhlavý mladý ranhojič svým jednáním předčí dobu a s nutnou dávkou štěstí šíří svůj um dále. Kingsleyho výstup, dle mého názoru, přenese diváka skutečně do děje, kde se cítí být žákem jeho skupiny. Úplnou dokonalost snímku sráží celková délka filmu. ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Slušný scenár, pútavý príbeh a herecky veľmi dobre zahraný film. PS: „Majster, ďakujem ti za všetko, na čo si ma naučil!“ „Rob Cole, ďakujem ti za všetko, čo si sa naučil.“ Osobné hodnotenie: 81% (****) ()

viktorka181 

všechny recenze uživatele

Kdepak bychom asi byli, nebýt náboženskejch fanatiků!? OK, ve svý podstatě asi ve stejný prdeli, do který míříme i tak, ale když člověk vidí takovejhle film, nutně si tuhle otázku klást musí... Silnej přiběh, kterej je ve svý podstatě nechutně klišovitej a patetickej a přitom tam není patosu ani za mák! Skopčákům se to zkrátka vydařilo se vším všudy, dokonce i ty "velkofilmový" scény stály za to. Asi se mi to tak trefilo do noty mimo jiné i proto, že jsem z lékařský rodiny. A taky proto, že miluju Gordonova velmi volně (vlastně skoro vůbec) navazujícího Šamana. Jo tenhle film se mi dostal pod kůži, jako poslední dobou dlouho nic. Měli by ho pouštět medikům na lékařskejch fakultách, aby si pak budoucí doktůrci v tom našem "vyladěným" zdravotnickým systému neříkali, jak jak je to všechno na hovno, a zachovali si optimismus a pocit, že dělaj něco posvátnýho. Protože nic jinýho, než si říkat "je to poslání", jim, chudákům, nezbejvá. A tihle středověký průkopníci na tom byli fakt o dost hůř:))... No a zase jednou sympatickej Stellan byl pro mě takovým malým bonusem. PS: Stölzl, Berger - vrhněte se na Šamana, než to zprzněj Amíci (pokud už se nestalo, takovej přehled nemám) - ano, prosíím!? ()

brumbrum 

všechny recenze uživatele

Slabe, najma z tej historickej stranky, poplietli veci bez ladu a skladu, no ale nezorientovanym klasikom to vadit nebude. 2* za peknu vypravu. ()

Rathalos 

všechny recenze uživatele

Tak toto nema absolutne ziadnu chybu,perfektne po kazdej stranke,klobuk dole pred tvorcami tohto skveleho filmu...:⁠-⁠) ()

goni 

všechny recenze uživatele

Velmi podareny dobrodruzny historicky filmik, ktory dost verne zachytava tazke obdobie stredoveku. Okrem napatia, je tu aj akcia, zabava, laska a romantika. Takze vsetko co ma poriadny film mat [25/2014]. ()

Whitebeard 

všechny recenze uživatele

Výbornej historickej středověkej epos o klukovi toužícím se dozvědět vše o lidském těle. Na pozadí muslimsko křesťansko židovské pohledy na člověka. Skvěle zahráno, i přesto, že má film opět mý neoblíbený skoro tři hodiny, tak se celkem slušně žene dopředu bez výraznějších slepých nudných míst. Příjemný překvapení, doporučuju všem. Za mě 5*. ()

gp_one 

všechny recenze uživatele

Safra, ti Němci, když najdou pár marek navíc, tak fakt umí. Historický jakože velkofilm s nesmazatelným evropským rukopisem, je opravdu příjemnou změnou. Povedený počin. ()

kluzo 

všechny recenze uživatele

Pěkný, ale celkově dost neuvěřitelný příběh, který manipuluje s historickými fakty. Ibn Síná, neboli světově proslulý Avicenna, zemřel stářím v Hamadánu a ne jako ve filmu v Isfahánu sebevraždou (http://cs.wikipedia.org/wiki/Avicenna). Je to taková ne moc akční pohádka s celkem dobrým příběhem. ()

siloalampa 

všechny recenze uživatele

Určite nie bezchybný film, ale mňa jednoducho bavia pekné príbehy. Dokonca som sa v posledných pár obdobiach pristihol, že ma vcelku zaujíma história a rád sa pozerám na historické žánre. Ranhojič ma zaujal, prekvapil, pookrial a zahojil túžbu po dobrom filme... ()

pepa3rd 

všechny recenze uživatele

Napínavý historický snímek, ve kterém vystupuje do popředí nejen silná produkce, v podání historických reálií, ale také konečně i scénář. Důvodem je pravděpodobně silný původní námět a musím se přiznat, že ačkoliv mě vidění filmu od čtení knihy většinou odradí, v tomto případě mám opravdu velkou chuť si předlohu přečíst, abych se dozvděl těch několik nejasných věcí, které byly, i přes štědrou stopáž, z filmu nejspíše vystříženy a mně tak nedávaly příliš smysl. To je asi jediná výtka, kterou k tomuto filmu, jenž mi silně svým složením připomíná Království nebeské, mám. Teď už se opravdu moc těším, až někdo natočí Egypťana Sinuheta. Ano, vím o šedesát let starém filmu, který je mimochodem naprosto mimo, ale nezasloužila by si jedna z nejlepších knih, nové zfilmování?. 80 % PS: Ranhojič je jedna z nejlepších knih, kterou jsem v poslední době četl. Film díky tomu v mých očích trochu utrpěl, protože teprve nyní vidím, jak je ten příběh skvělý a jak moc ho filmové zkracování změnilo. ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Úchvatná podívaná! Je to jeden z těch filmů, u kterého nezáleží jak je dlouhý, protože je tak zajímavý, že je divák nakonec naštvaný, že už skončil. To je film mého gusta! Tisíc let starý příběh o úsvitu lékařské vědy, je okořeněný velkou romantickou zápletkou a v neposlední řadě ukazuje, že muslimové ty "nevěřící psy" nenávidí už po staletí, takže promlouvá i k současnosti a to velmi důrazně. Je to film moudrý s nádhernými obrazy krajin, po kterých Rob putuje jako ranhojič. Není toho moc, co by se tomu dalo vytknout proto můj verdikt je úplně snadný 5 *! P.S. Dost dlouho mi trvalo, než jsem pochopil, co je to ta "postranní nemoc". ()

FeroFabus 

všechny recenze uživatele

Velice milé překvapení - výpravný historický film v německé produkci i když většinou natáčený Maroku. V dnešní době mnohačetných koprodukcí - zvláště u historických filmů - docela unikum. Dvě a půl hodiny jsem se ani chvilku nenudil, jenom ten Happy end, kdy se znovu setká hlavní hrdina se starým bradýřem si možná mohl režisér odpustit. 4* 80%. ()

Reklama

Reklama