Reklama

Reklama

Život je úžasný

(festivalový název)
  • Česko Touha po životě (festivalový název) (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Mateuszovi diagnostikovali detskú mozgovú obrnu a lekári jeho matke oznámili, že nikdy nebude schopný s ňou komunikovať, ani vnímať svet okolo seba. V skutočnosti je však chlapec intelektuálne v poriadku, je to jeho telo, ktoré ho zrádza, a nie jeho mozog. Celé roky trávi tým, že sa snaží dať svojmu okoliu najavo, že ho vníma a chápe, až napokon s pomocou svojho okolia dokáže túto komunikačnú bariéru prelomiť. (RTVS)

(více)

Zajímavosti (7)

  • Celkový rozpočet filmu činil díky koproducentovi Silesia Film a Polskému filmovému institutu 3 033 007 polských zlotých. (classic)
  • Film se natáčel v Katovicích a Chorzówě. (classic)
  • Kameramanem filmu byl Paweł Dyllus, zodpovědný za střídmé, statické záběry, které neodváděly pozornost od hereckých výkonů. (classic)
  • Po určitém váhání Pieprzyca angažoval do role Rosińského Dawida Ogrodnika. Pro svou roli herec zhubl 10 kilogramů a cvičil pohyby těla pod dohledem (mimo jiné) mistra pantomimy Bartłomieje Ostapczuka. (classic)
  • Filmové studio Tramway, které vedl Wiesław Łysakowski, bylo zodpovědné za výrobu tohoto filmu. Režisér Maciej Pieprzyca se při natáčení inspiroval dokumentárním filmem Ewy Pięty Jak motył (2004), který zachycoval podobný příběh. Po smrti Pięty se Pieprzyca jako její přítel ze studentských let rozhodl natočit podobný film jako poctu dokumentaristce. Podle informací zveřejněných po premiéře filmu v reportáži v deníku Super Express byl předobrazem Mateusze Rosińského (zobrazeného i ve filmu Jak motył) Przemek Chrzanowski, jehož tragický osud byl ve filmu zmírněn. (classic)
  • Snímek je inspirován skutečnými událostmi. (majky19)

Reklama

Reklama