Reklama

Reklama

Každý z nás má chvíle, kdy se cítí mizerně, má všeho plné zuby a všechno se kolem něj hroutí. Cheryl (Reese Witherspoon), hlavní hrdinka filmu Divočina, se takto cítí už delší dobu. Po smrti matky a krachu manželství, si myslí, že už přišla o všechno. Do života jí navíc vstoupí i drogy a náhodné známosti na jednu noc. A když už má pocit, že nemá co ztratit, udělá nejimpulzivnější rozhodnutí svého života. S nulovou zkušeností s divokou přírodou a s obludně těžkým batohem, poháněná zbylou vůlí, rozhodne se úplně sama zdolat 1770 km dlouhou vysokohorskou trasu pojmenovanou PCT - Pacifik Crest Trail. Což je nejdelší, nejtěžší a nejdivočejší stezka v celé Americe, cesta vedoucí od Mohavské pouště přes celou Kalifornii a Oregon až do státu Washington. Cheryl cítí, že když v této zkoušce dokáže obstát a překoná všechny překážky, bude na konci této cesty stát znovu a pevně na vlastních nohách. To ale zdaleka zatím netuší, co na ní na této pouti čeká. Vyrazí na trasu hodně nepřipravená a mnohokrát se dostane na dno svých sil. Od začátku přemáhá chuť ten bláznivý podnik vzdát. Batoh jí do krve sedře záda, část cesty projde jen s jednou botou, nevyhne se setkání s chřestýši a medvědy, překonává zničující vedra i sněhové závěje. Prožije odhodlání, hněv, beznaděj, vyčerpání, osamělost a na konci své pouti znovuobjeví vlastní sílu, radost, odvahu a krásu. (CinemArt)

(více)

Recenze (749)

Dman 

všechny recenze uživatele

*Pro me je Cheryl opravdu hrdinka, ktera se silnou vuli a pevnym odhodlanim zvolila tu spravnou cestu*, *Reese Witherspoon herecka, ktera svou roli zvladla bez chyby* a *Jean Marc Vallee clovek, ktery me opet dokazal prijemne prekvapit* ....jeste k tomu - ve svem zivote jsem si prozil podobny pribeh i s podobne velkym batohem a proto jsem se do filmu vzil opravdu silne.. Diky za to! ()

aLPaC 

všechny recenze uživatele

Filmy odehrávající se v přírodě/divočině mám rád. Na rozdíl od výborného "Útěku do divočiny" tohle ale postrádalo pořádně silné momenty a zajímavé vedlejší postavy. A ani flashacky mě nebavily. Navíc mě štvaly ty feministický kecy Reese. PS: Nechápu nominaci Laury Dern. ()

Jaro_slav 

všechny recenze uživatele

Takhle nějak to bylo. Šel jsem na to bez kdovíjakýho očekávání ryze kuli Reese Witherspoon, protože co si budem nalhávat - koukat skoro dvě hodiny na její nohy, i když jsou plný šrámů, neni úplně promarněnej čas v neděli odpoledne po práci. (Ukáže nakonec mnohem víc než nohy, pokud to teda neni ňáká dablérka.) A ze sálu jsem odešel hodně potěšenej. Na rozdíl od neuvěřitelně přeceňovaný sračky s nažehlenym hezounem filozofujícím o opravdovosti jabka, ve který tim nejzajímavějšim je Kristen Stewart v kalhotkách, tady je motivace hrdinky celkem jasná (ale přijdeme na ni postupně pomocí vzpomínkovejch prostřihů) a cíl nijak zvlášť originální (ale pro netrénovanýho člověka furt dost extrémní). Síla filmu pro mě je v povedenym ztvárnění onoho známýho "cesta je cíl" (z čimž se často ztotožňuju), podpořenym hezkejma záběrama na krajinky, hezkejma záběrama na samotnou Reese, a pak taky příjemnou hudbou na pozadí. To by mi samo o sobě celkem stačilo, účast doktorky Sattlerový (opět bez ještěrů) to jenom díky jejímu příjemně pozitivnímu přístupu už jen vylepšila. 80%, přestože jsem '76 Witherspoonový tu dvacátnici moc nevěřil. ()

kuckaAFC 

všechny recenze uživatele

Trochu zmatená a naivní holka od koní se vypraví na odvážnou horskou pouť. Evidentně bez větších příprav se vrhne poměřit síly s přírodou a první záběr, kdy je Reese trochu vyčerpaná, je někde kolem 50. míle... Ale počkat, o tohle fakt tolik nejde. Hlavní hrdinka se vydává na dlouhý očistec, jehož důvody jsou nám prozrazovány pomocí více či méně častých flashbacků. Pouť také vznáší zajímavou myšlenku feminismu v kontrastu s Reesino minulostí. Film si bere prvky z Into the Wild a z 127 Hours, bohužel však kvalit ani jednoho nedosahuje. To ale v mém měřítku není vůbec ostuda; Wild mě bavilo ostatně jako většina putovních "road-movie", po kterých mám obrovskou chuť vyrazit minimálně do Santiaga de Compostela. A tento snímek nebyl výjimka. 80% ()

Renfield 

všechny recenze uživatele

Reese Witherspoon v životní formě a možná i roli, výborně zvolená hudba, poutavý příběh a nádherná krajina. V čem je tedy problém? Ten je právě v oněch flashbacích... na můj vkus je jich tu až příliš a jsou často zbytečně roztahané. Na vysvětlení proč se co děje by stačila polovina jejich celkového času. Putování Cheryl po Pacifik Crest Trail je pro mě, jako fanouška turistiky a dobrodružství mnohem zajímavější, ale tohoto názoru jistě nebudu jen já. Celkově nadprůměrná podívaná, s pěkným, i když poněkud otevřeným koncem. 70% ()

simply 

všechny recenze uživatele

Reese je úžasná, ale pro mě film celkem o ničem. Hlavní postava mi nepřirostla k srdci a tak nějak mi bylo jedno jestli svoji pouť vůbec dokončí. K podobné tématice se mi víc líbil Útěk do divočiny....slabší 4* ()

Garch 

všechny recenze uživatele

el condor pasa - holka bez tréninku na víc než 1000 mílové tůře divočinou - flashbacky - monstrózní bágl, ve kterém je úplně všechno - divný střih - boty - strach je třeba mít z lidí, ne z přírody - moudra - cesta za katarzí - hodní lidé - morality - el condor pasa - konec, zvonec. ()

Santino7 

všechny recenze uživatele

Divočine by som vytkol snáď len jediné - na môj vkus málo divočiny, a na jej úkor priveľa retrospektívy. Skutočne by som si prial, aby línia zdolávania Pacifickej hrebeňovky bola rozvinutá o čosi viac, jednotlivé zábery krajiny boli totiž prekrásne (ako aj Reese), a páčili sa mi oveľa viac než úlomky z najdôležitejších momentov života hlavnej hrdinky. Tie mi pripadali miestami zbytočné, miestami chaotické a inokedy zas až zbytočne plytké a priamočiare. Skrátka zakaždým sa tam našiel akýsi maličký nesúlad, a tým pádom som sa zakaždým vyslovene tešil na zlomový moment, kedy sa to opäť prehupne do "prítomnosti" a vrátime sa späť k putovaniu naprieč americkou divočinou. Možno by som chcel priveľa, no vážne si myslím, že by nezaškodilo, keby jednotlivé úseky trasy boli priblížené o čosi viac (najmä neskoršie a záverečné pasáže, počiatočné kilometre boli totiž zmapované dostatočne - podľa mňa tak akurát), pokojne aj na úkor tej psychológie, ja osobne by som nenamietal ani trošku. Na druhej strane však chápem, že to je asi presne také, aké by to asi - vzhľadom na životopisný charakter snímky - byť malo, a pokiaľ by mal divák (podobne ako ja) ozajstný záujem o danú hrebeňovku, kedykoľvek si o nej môže buď nájsť informácie na internete, respektíve si zohnať nejaký dokumentárny film. No a keď už som teda ako-tak "zmierený" s faktom, že obe súbežné línie (a teda ako zdolávanie legendárnej PCT, tak i pozadie hlavnej postavy) majú po správnosti približne rovnaký priestor, je nutné povedať, že s touto adaptáciou som spokojný ozaj nadmieru. Páčilo sa mi to. Od akéhosi kľudu (a možno aj nejakej tej pozitívnej energie, motivácie), ktorý z tohto filmu po celú jeho stopáž vyžaroval, cez vizuálnu stránku (lahôdka) až po vynikajúci soundtrack. No a samozrejme Reese Witherspoon! Ako herečku som ju mal rád vždy, je krásna, charizmatická a navyše i veľká sympaťáčka, no čo sa týka tejto role, mám taký pocit, že jej sadla priam dokonale a tento výkon považujem za jej doterajší herecký vrchol, s ktorým je zrovnateľné keď tak iba stvárnenie životnej múzy Johnnyho Casha (v oscarovej Walk the Line) - škoda len, že tentokrát jej víťazstvo ušlo (som si však istý, že keby svoju nomináciu predsalen premenila, nenamietal by snáď nik). Ak by som mal zájsť ešte o čosi ďalej, dovolím si tvrdiť, že ide z môjho pohľadu hádam o najlepšie zvládnutý takto ladený road movie počin celkovo (i keď je pravda, že napríklad vysoko cenený Into the Wild som dosiaľ ešte nevidel, hoci po tomto zážitku to mám sto chutí napraviť v najskoršom možnom termíne, tak snáď sa zadarí). Uzatvorím to snáď len konštatovaním, že Wild vo mne zanechala vskutku príjemný dojem (páčilo sa mi to dokonca väčšmi než Valléeho predchádzajúci projekt Dallas Buyers Club,a to už je teda čo povedať!), možno i akýsi hlbší odkaz a už teraz môžem s kľudom prehlásiť, že pri onom jednom pozretí to ani zďaleka nekončí, dozaista sa k tomu časom ešte vrátim. A nie len raz... Maximálna spokojnosť! 5/5 ()

Ollie235 

všechny recenze uživatele

Milý film, který mě možná nechytil od samotného začátku, ale s postupem času dokázal upoutat tak silně, až jsem si ke konci uvědomil, že mě příběh, cesta i důvody, které Cheryl vedou, skutečně zajímají. Díky všeříkajícím flashbackům a občasným vnitřním promluvám není vůbec těžké s hlavní hrdinkou držet krok, díky úžasné Reese Witherspoon s ní lze navíc i bez většího snažení soucítit. A to je i oproti Into the Wild ohromné plus. Očekávat od Divočiny jenom záběry krásné přírody byla chyba, o to jsem ale ve výsledku spokojenější. Zasloužené 4*. ()

jarmik 

všechny recenze uživatele

Špatné to nebylo, ale čekal jsem mnohem více přírody a boje o přežití právě v ní, ne 75 % stopáže složené ze vzpomínek na umírající matku. Navíc mě úplně dostalo, že celý film je o tom, jak se chce zbavit svých hříchů a najít novou cestu - poté co oš*kala každého, koho po smrti matky potkala - ale nakonec, když už to vypadá, že je z ní hodná holka, se na jedné zastávce stejně zase vychrápe s prvním borcem, co potká na ulici, ráno nakreslí na pláži jméno svého manžela, kterého podváděla (protože to tak dělá vždycky, jak v duchu poznamená) a zase ŠLAPE dál... No a na konci na mostě, jakmile si v lese na předposledním kilometru poslechne dojemnou písničku od chlapečka, co tam potká, zakončí film nějakým superdlouhým souvětím ve smyslu "Každý hledáme svou cestu". Tak jestli musela tlapat přes 1000 kilometrů, aby na tohle přišla, tak gratuluji, že pak ještě (očividně) zvládla sepsat svůj příběh. ()

qxkamo 

všechny recenze uživatele

Zaujimava, oddychova "road movie" poprepletana so spomienkami hlavnej hrdinky na doterajsi zivot. Film neurazi, neohuri, ale je dostatocne to see a to think about life. ()

Marys 

všechny recenze uživatele

Mám rád Reese, či už s jej lyžičkou, alebo bez nej, no v tomto snímku mi asi prvý krát prišla absolútne neatraktívna a nepríjemná. Príbeh si ma vôbec nepodmanil, len sa dlho predo mnou vliekol a nevidím na ňom nič také skvelé, aby o ňom bola one (wo)man show. Podobné snímky zvyknú byť zaujímavé buď príbehom, súcitom k hrdinovi, prevedením, hudbou, no tu ma akosi nič z toho nedostalo. Žiaľ. ()

bobstock 

všechny recenze uživatele

Vybraná role pro Reese byla trefa, velice dospělý výkon. Filmem mne provázela opravdu příjemná atmosféra protkaná i hroznými životními osudy, před kterými těžko utíkáte. Smekám jak před filmovou podobou, tak i před skutečnou Cheryl Strayed. 80% ()

Oyer 

všechny recenze uživatele

Velmi pevné a silné tři hvězdy. Když budu srovnávat : daleko lepší a poutavější než lidmi oblíbenější Útěk do divočiny. Trochu jsem tu postrádal výraznější herce, kteří by se mohli s hlavní protagonistkou potkávat. (Podobně jako je tomu třeba ve filmu Dálnice 60). Tento film při shlédnutí utekl jako voda, nenudil a dokonce si dokážu představit, že by měl 3x delší stopáž. Za mě moc dobrý ! ()

Wancohoff 

všechny recenze uživatele

prvy den turistiky, a nema zo sebou jedlo... zisti, ze ma zlu plynovu bombu, pritom okolo je plno suchej travy, kríkov a podobne aby si mohla zalozit ohen... toto este viac nelogickych hovadin zhadzuje tento film.inak vcelku nuda 50% ()

barrahir 

všechny recenze uživatele

Film se až příliš utápí ve vzpomínkách a flashbacích, které jsou až rušivé, takže samotná cesta nemá tolik prostoru, kolik bych čekával. Vlastně vyznívá jako taková delší nedělní procházka bez větších obtíží a výzev. ()

Související novinky

Zemřel režisér Jean-Marc Vallée

Zemřel režisér Jean-Marc Vallée

27.12.2021

Velice nepříjemná zpráva nás zasáhla krátce před koncem roku – oceňovaný kanadský režisér Jean-Marc Vallée zemřel nečekaně v pouhých 58 letech. Filmař stojící za oscarovým Klubem poslední naděje,… (více)

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2015

V letošním přehledu nej filmů, které viděli naši top uživatelé v roce 2015, jsme dali prostor i filmům s jiným rokem výroby/uvedení než 2015. Anketu vyhrál postapokalyptický akčňák Šílený Max:… (více)

Janis Joplin se dočká filmu

Janis Joplin se dočká filmu

23.11.2014

Kanaďan Jean-Marc Vallée není žádný režisérský nováček, ale do hvězdných výšin nakopnul svou kariéru až svou první americkou produkcí - biografickým filmem Klub poslední naděje, díky kterému dosáhl… (více)

Reklama

Reklama