Reklama

Reklama

Každý z nás má chvíle, kdy se cítí mizerně, má všeho plné zuby a všechno se kolem něj hroutí. Cheryl (Reese Witherspoon), hlavní hrdinka filmu Divočina, se takto cítí už delší dobu. Po smrti matky a krachu manželství, si myslí, že už přišla o všechno. Do života jí navíc vstoupí i drogy a náhodné známosti na jednu noc. A když už má pocit, že nemá co ztratit, udělá nejimpulzivnější rozhodnutí svého života. S nulovou zkušeností s divokou přírodou a s obludně těžkým batohem, poháněná zbylou vůlí, rozhodne se úplně sama zdolat 1770 km dlouhou vysokohorskou trasu pojmenovanou PCT - Pacifik Crest Trail. Což je nejdelší, nejtěžší a nejdivočejší stezka v celé Americe, cesta vedoucí od Mohavské pouště přes celou Kalifornii a Oregon až do státu Washington. Cheryl cítí, že když v této zkoušce dokáže obstát a překoná všechny překážky, bude na konci této cesty stát znovu a pevně na vlastních nohách. To ale zdaleka zatím netuší, co na ní na této pouti čeká. Vyrazí na trasu hodně nepřipravená a mnohokrát se dostane na dno svých sil. Od začátku přemáhá chuť ten bláznivý podnik vzdát. Batoh jí do krve sedře záda, část cesty projde jen s jednou botou, nevyhne se setkání s chřestýši a medvědy, překonává zničující vedra i sněhové závěje. Prožije odhodlání, hněv, beznaděj, vyčerpání, osamělost a na konci své pouti znovuobjeví vlastní sílu, radost, odvahu a krásu. (CinemArt)

(více)

Recenze (749)

Randwulf 

všechny recenze uživatele

Film je to dobrý, ale pro mě zde nebylo využito potenciálu, který tak zajímavý příběh nabízí. Já bych si kupříkladu mnohem víc užíval momenty a zkušenosti z cesty, zatímco ve filmu se vše točí hlavně kolem minulosti a na cestu tak nezbývá prostor. Chápu, že záměrem tvůrců nebylo natočit dokument o cestě po PCT, ale film o ženě, která toho má hodně za sebou a tahle pouť ji pomůže se dostat zpátky. Herecký výkon hlavní hrdinky velmi dobrý a i když jsem naprostý odpůrce ponožek v sandálech, chápu, že tady to chvíli nešlo jinak... :) ()

jilda 

všechny recenze uživatele

Chtěl bych pochválit Reese, moc pěkně zahrané. Ale trochu mě mrzí, že z té nádherné krajiny toho moc neukázali. ()

Bivoy 

všechny recenze uživatele

"Into the wild" for beginners :-) Nasazování batohu v začátcích cesty mě opravdu rozesmálo a soucítila jsem s Reese pro ty špatné boty... Vlastně to všechno bylo dost věrohodné včetně těch jejích podlitin a odřenin od batohu (jen si holka mohla v tom hicu vzít nějakou čepici, aby nedostala úpal). Když se k tomu přičte krásná krajina, skvělý střih a píseň El Condor Pasa, která je mimochodem přesně v rytmu kroků unaveného poutníka, je z toho dokonalý film pro ty, co mají rádi filmy a chození po kopečcích... ()

Pawlisman 

všechny recenze uživatele

Kouká se na ní hezky, i na tu přírodu, navíc tato tematika má spousty příznivců včetně mě. Je to také velmi inspirativní a cesta je pěkně, poměrně naturalisticky ztvárněná. Množství postav, které potká je trochu archetypální a omšelé. Navíc ty životní ohledy a průhledy - mě vadily a byly trošku lascivní. Smrt matky, opuštěný přítel, fetování, dítě atd. I když pravda tyto očišťující počiny člověk podstupuje většinou po velké krizi. I přesto - nic nového, ničím originální. Hezké, ale trochu nuda. Přímočařejší a divočejší pobyty v přírodě mě oslovují více. Škoda těch reminiscencí. 7/10 ()

Jaroslaf 

všechny recenze uživatele

Jako Reese Withoutherspoon to zkusila, ale bola to ve výsledku jedna velká, roztahaná nuda u které váhám, jestli bych neměl dát ty hvězdy spíš pouze dvě. nedá se neříct, že se to nesnažila paní lžičková svým výkonem zachránit (i když vono se bez kompletního mejkapu hraje spisovatelskou feministku po drogách tak nějak samo mám dojem,) ale nezachránila. I když pro mnohá pubertální děvčata bude teď jistě tato hérečka ještě větším vzorem a kniha Cheryl Strayed jde asi těžce na dračku neasi asižejo. ()

Illy 

všechny recenze uživatele

Tak nám maminka odešla do nebíčka. Co si jenom počnu? Už vím...sem s tím herákem a jupí!....vošukám každýho chlapa na potkání. Jenže s tím se nedá žít a bla..bla..bla, půjdu na životní tůru a tam si to v té kebuli srovnám. Nevadí mi filmy podle skutečných událostí, ale tohle mi zrovna osudové nepřišlo. Natočený ok, zahraný v rámci dobře (Oskara? Ne.). Kdyby každej takhle reagoval na smrt v rodině, je svět plnej smažek kde kámen prcá cihlu. ()

Hepy13 

všechny recenze uživatele

Plných 110 min. si film vysloužil mou plnou pozornost. Vlastně ne, kecám... to Reese se o to zasloužila. Bohužel ale film divočina, stejně tak jako útěk do divočiny, si mě nedokázal získat. I když dívat se na osamělého člověka, jak se proskousává divokou přírodou je vlastně vždy svým způsobem poutavé. Za sebe ale musím říct, že ani v jednom filmu jsem se nedokázal ztotožnit s hlavním hrdinou/hrdinkou. A tak mým favoritem v tomto žánru i nadále zůstava 127 hodin. ()

M1k9 

všechny recenze uživatele

Řekli si, natočíme kopii Into the Wild a v nejhorším dostaneme o pár procent horší hodnocení. Nenadchl mě celkový koncept filmu, respektive sprostá kopie filmu, ani jednotlivé detaily. Podnícení dramatičnosti mi přišlo obzvlášť nechutné a stupidní. Reese mě nějak nezvedla ze židle a Laura Dern mi akorát nostalgicky připomněla Jurský Park. Ztráta času. 3/10 ()

no2 

všechny recenze uživatele

5/10 - Nemůžu si pomoct, ale čekal jsem od toho víc. Filmy s nádhernou přírodou mají u mě vždy velké plus a hvězdičku navíc. Ale tady se to nějak minulo účinkem. Asi je to tím, že mě úplně nepohltila její atmosféra jako v jiných filmech (Wind River, The River Wild apod.). Životní trable hlavní hrdinky (ve flashbacích) byly nezáviděníhodné, ale asi bych se do ní dokázal vcítit víc, kdybych byl (mladá) žena. Nic proti feministickým filmům, Wind River nebo Brimstone byly geniální. Problém je asi v tom, že jsem s Cheryl ne vždy úplně sympatizoval, na rozdíl od hrdinek jiných "feministických" filmů. Přesto myslím, že tento film asi víc ocení mladší divačky v podobném věku, v jakém byla Cheryl. Pokud tedy filmy s podobnou tématikou útěku do přírody či "trablů na cestě", tak raději 127 hodin nebo Útěk do divočiny. Ale abych jen nehanil: R. Witherspoon to zahrála dobře; potěšila také přítomnost "staré dobré" Laury Dern, která předvedla skvělý herecký výkon jako matka Cheryl, skvělá hudba (Simon and Garfunkel aj.) a v neposlední řadě také to, že jsem se mohl trochu seznámit s určitými reáliemi Pacifik Crest Trail. ()

jasanka 

všechny recenze uživatele

Filmy s podobnou tematikou patří k mým oblíbeným, a proto mě tenhle trochu zklamal. Rozhodně se z něho dalo dostat víc. Body za R. Witherspoon a přírodu. ()

Everyone 

všechny recenze uživatele

Bolest, ta propast bezedná, ta temnota beztvará, ta děvka bodavá, živená minulostí. Od bolesti psychické pomůže bolest fyzická. Cesta očistcem až k samotnému dnu, kde je vše tak jasné a průzračné, že hlubina největší odhalí pevný bod, od kterého se můžete odrazit a nabrat sílu na realitu. ____ Největší dar je láska k životu, postava Bobbi (Laura Dern), tak jako například postava Leliho (Slavnosti sněženek, Jaromír Hanzlík) jsou nesmírně inspirativní. Upřímná radost z vůně trávy, z vycházejícího slunce, z všednosti. A dovolím si menší parafrázi z úst Rudolfa Hrušínského, některým se bude těžko umírat. ()

hanka_h 

všechny recenze uživatele

Bála som sa dvoch vecí, že tento film bude na štýl Eat Pray and Love alebo na štýl Prežiť. Našťastie sa ani jedno nekonalo. Wild je príjemný, skromný, ľudský film, bez mudrovania, pátosu a zbytočnej drámy. Dostal pod kožu a keď skončil, chcelo sa mi s Reese (aj s jej lyžičkou) isť ďalej. A pustiť si do uší soundtrack, ktorý je fakt výborný! ()

killpunker 

všechny recenze uživatele

Chodit je dobré, pročistí to hlavu. Koukat na to, bez nějakého silnějšího příběhu či alespoň soundtracku je už místy nudné... Ale tři hvězdy jsou pořád dobrý ne? ()

Matli 

všechny recenze uživatele

S Útěkem do divočiny se to nedá srovnat. Takové nemastné, neslané.... Reese jsem to trápení moc nevěřil, ani ten jakože těžkej bágl. Špatné to není, příroda je krásná, ale v podstatě se tam nic zvláštního neděje, bejt scénáristou, tak bych ji dal co proto :-) 57% ()

Platom 

všechny recenze uživatele

Ženská odnož Into the Wild... Záběry přírody mohly být více poutavé, flashbacků mohlo být o něco méně, konec mohl být více gradující, tak aby nějakou chvíli mohl v divákovi uzrát, Takto sledujeme obyčejně natočené - neobyčejné dobrodružství, na které si za nějaký ten pátek už ani nevzpomeneme, což je škoda, protože podobných filmů je velmi málo. Witherspoon není špatná, ale do role by určitě více seděla mladší herecká kolegyně. Hudba je ve filmu hodně nevýrazná a i tento fakt trochu ubírá na kvalitě. ()

abetu 

všechny recenze uživatele

Divočina je přesně ten typ filmu, u kterého záleží na vašem aktuálním rozpoložení a životní situaci. Reese Witherspoon hraje přesvědčivě ženu, která si sáhne na dno a chce se z něj drsným způsobem odrazit. Psychologie postavy je to, co tenhle film dělá zajímavým. Během prvních pár minut začnete Cheryl bezostyšně fandit a na konci máte pocit, že člověk zvládne všechno. Naprosto chybí jakýkoli patos nebo nucená hra na city. Nečekejte ani žádné dech beroucí scenérie přírody. Divočina si vizuálně na nic nehraje. Ale má příjemné tempo a skvěle napsaný scénář. ()

Druury 

všechny recenze uživatele

Ničim vyjímečný film. Kdyby se měl točit film o každém kurevníkovi, který šel zažehnat černý svědomí do přírody tak nekoukáme na nic jinýho. nuda 2* ()

adriane9 

všechny recenze uživatele

"Nikdy nejsme připraveni na věci, kterých litujeme". Božskej výkon Reese, kterou jsem jako " Pravou bloncku" nikdy nemusela. Jsem ohromená tou citlivostí děje, monology které Cheryl vedla sama se sebou. Každý se vyrovnáme se svou minulostí nějakým způsobem a tohle je jeden z těch, který obdivuju nejvíc - překonat sebe sama. Úžasný a doporučuju./ díky za skladbu Simon&Garfunkel /El Condor Pasa ()

TrebleClef odpad!

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct sem nic nenapsat. Tyhle filmy mě neskutečně iritujou svojí dementností. Proč mám zabíjet dvě hodiny svýho života sledováním americký krávy, která se jako mladá chová jako pí*a a pak to jako chce vyžehlit nějakou cestou? Nebo myslela že před něčim uteče, ale nedomyslela že utíká sama před sebou a sama sobě neuteče? Nudně dlouhý záběry mě nepřinutily soucítit s hrdinkou. Naopak, tu někde potkat, dám jí facku! S tim báglem, to bylo jako co? když jsem šla já měsíc sama túru, můj bágl vážil 16kilo, a to sem neměla všechny ty ultrasuper lehký vychytávky od nortfejsu aj. Co chtěl básník říci? Pokud to, že amíci jsou dementní povrchní pozéři (Honzo promiň), tak se mu to povedlo. Fakt nevim proč to má tak vysoký hodnocení a co na tomhle lidi viděj... ()

Související novinky

Zemřel režisér Jean-Marc Vallée

Zemřel režisér Jean-Marc Vallée

27.12.2021

Velice nepříjemná zpráva nás zasáhla krátce před koncem roku – oceňovaný kanadský režisér Jean-Marc Vallée zemřel nečekaně v pouhých 58 letech. Filmař stojící za oscarovým Klubem poslední naděje,… (více)

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2015

V letošním přehledu nej filmů, které viděli naši top uživatelé v roce 2015, jsme dali prostor i filmům s jiným rokem výroby/uvedení než 2015. Anketu vyhrál postapokalyptický akčňák Šílený Max:… (více)

Janis Joplin se dočká filmu

Janis Joplin se dočká filmu

23.11.2014

Kanaďan Jean-Marc Vallée není žádný režisérský nováček, ale do hvězdných výšin nakopnul svou kariéru až svou první americkou produkcí - biografickým filmem Klub poslední naděje, díky kterému dosáhl… (více)

Reklama

Reklama