Reklama

Reklama

Gomora

(seriál)
  • Itálie Gomorra - La serie (více)
Trailer
Itálie / Německo, (2014–2021), 48 h 20 min (Minutáž: 42–57 min)

Předloha:

Roberto Saviano (kniha)

Hudba:

Mokadelic

Hrají:

Marco D'Amore, Fortunato Cerlino, Salvatore Esposito, Fabio De Caro, Christian Giroso, Giovanni Buselli, Carmine Monaco, Lino Musella, Marco Palvetti (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(5) / Epizody(58)

Obsahy(1)

Gomora, seriálová adaptace úspěšného románu Roberta Saviana, nás zavádí do temných a nebezpečných uliček Neapole, kde se nachází centrum zločinecké organizace Camorry. Poté co je Pietro Savastano, jeden z největších a nejobávanějších kmotrů neapolské mafie, zajat a poslán za mříže, jeho prává ruka, třicetiletý Ciro Di Marzio, spatřuje svou příležitost v tom, že se konečně stane novým vůdcem. Jeho čas však ještě nedozrál. Zatímco je Pietro ve vězení, velení zpočátku přebírá jeho manželka Imma, protože jejich syn Genny - Pietrův právoplatný dědic - se v Hondurasu zaučuje v "řemesle". Soupeřící klan vedený Salvatorem Contem mezitím spřádá plány, jak zneškodnit Savastanovy jednou provždy. Válka o převzetí kontroly nad "systémem" právě vypukla, a to na území, které stále bojuje, aby nadvládě zločinu a bezpráví nepodlehlo. (Cinemax)

(více)

Recenze uživatele Faustka k tomuto seriálu (32)

Gomora (2014) 

Do Neapole se chystám, ale jsem smutná, že paneláky Le Vele (tzv. Plachty), symbol seriálu, už na sídlišti Scampia neuvidím, v březnu 2020 je město zbouralo. Škoda. Jediný seriál s desítkami postupně přidávaných hlavních postav, které jsou vzápětí zabity. Takto ukázat realitu, drsnost a bezútěšnost neapolského podsvětí, to už chce koule. A tvůrci i autor knižní předlohy Roberto Saviano je měli. Které postavy jsem si oblíbila? Dona Immacolata Savastano, Patrizia, Enzo „Modrá krev“, don Pietro Savastano a jeho syn Gennaro (jen někdy). Kterým postavám bych s chutí dala „betonové boty“ a šoupla je na dno Neapolského zálivu? Obrýlený chytrolín „Diplomat“, mocichtivý pidiskřet Mníšek, Gennaro (kdykoli si nechal blbnout hlavu Cirem). Naprosto nezařaditelná postava je Ciro, to je kategorie sama pro sebe. Varování: nejenom drogy, ale i seriál o jejich prodeji je silně návykový. ()

Série 1 (2014) (S01) 

Neapol je prý město slunce, ryb a krásných žen. Mafii turistický bedekr taktně nezmiňuje, ale to by sakra měl! Pro obyčejné obyvatele Neapole je každodenní starostí mimo jiné i nepřiplést se do cesty žádné kulce. Do Pompejí bych se ale podívala ráda, jen co najdu někoho, kdo by mi kryl záda. V seriálu nejsou žádné kladné postavy, jen samí záporáci. Tak to má v mafii být, ale měly by se dodržovat tradice. Stará garda je ještě ctí, mladá generace už je bohužel zdivočelá a zajímají ji jenom peníze, klidně i potřísněné krví někoho z vlastního klanu. Největší zmetek mezi nimi je Ciro, celou první sérii jsem se těšila, až ho někdo sejme! Líbili se mi don Pietro Savastano a dona Imma, kteří byli ještě ze staré školy. Drsný seriál, působící maximálně reálně. ()

Nesmrtelní (2014) (S01E12) 

Doufám, že tímto neskončila vláda Savastanových, a ti zbylí ještě řeknou svoje. Pláču pro šarmantní, nezkrotnou a spravedlivou donu Immu, která musela odejít tak brzy, měla jsem ji ráda. Konkurent jejich klanu Salvatore Conte je ovlivnitelný sráč, který je zaslepený, hloupý, a nemá odhad na lidi, což se mu jednou vymstí. A Ciro je sebestředný, namyšlený hajzl, toužící po moci, penězích a hnaný vírou, že se pro další generace stane opravdu Nesmrtelným. Čas a osud ukáže. ()

Série 2 (2016) (S02) 

První série mě nadchla, u druhé už si nejsem jistá. Přibylo víc mladých primitivních chvastounů z ulice, navíc velmi podobného vzezření, ve kterých se mi občas špatně orientovalo. A vlastně už nezůstal nikdo, komu bych alespoň trochu držela palce. Možná doně Annalise a určitě Patrizii, v zajímavé roli „oči a uši“ dona Savastana, zalezlého v úkrytu. A až si budu chtít plnit bobříka odvahy, navštívím sídliště Scampia a když se vrátím, tak už přežiju úplně všechno. ()

Slzy a krev (2016) (S02E02) 

Gennaro po příjezdu do Německa zažil teplotní šok a seznal, že v této chladné zemi by dlouho žít nemohl. Takže, jen co vyřídil neodkladné záležitosti s otcem, se zase vrátil zpět do prosluněné Itálie. Mám to podobně, proto chápu jeho averzi vůči nevlídnému podnebí. ()

Série 3 (2017) (S03) 

Než jsem začala třetí sérii musela jsem si ve svém klanu udělat pořádek. A vzpurnému plešounovi slíbit plácek na lukrativním místě, uprostřed plzeňského Petrohradu. Díky tomu jsem si třetí sérii mohla užít naplno. Enzo „Modrá krev“ mě překvapil rychlým vzestupem v mafiánské hierarchii. I Patrizia dokazuje svou výjimečnost a stává se důležitou součástí systému. Ale bratři Capacciovi mě svým chováním a činy znechutili. Kdyby to bylo na mně, dostanou betonové boty a skončí na dně Neapolského zálivu. Labutí píseň dony Annalisy nemohla být působivější a poslední oční kontakt mezi Cirem a Gennym dojemnější. Čtvrtá série čeká! Miláčku, říkal jsi něco? No proto… ()

Inferno (2017) (S03E03) 

Ještě že se Cirova bulharská anabáze vyřešila během jedné epizody. Nemám ho ráda, ale i tak mi ho bylo líto. Ciro se v Bulharsku choval mravně. Nechlastal, nešoustal a bydlel ve skromném panelákovém bytě, kterého by se štítila i albánská děvka. Ale i přes svou snahu se integrovat zůstal pro Bulhary jen "podělanej makarón." ()

Il filo e la Moira (2017) (S03E04) 

Gennaro dostal konečně lekci, která mu srazila hřebínek. A kromě nakládačky dostal i mafiánský soudní zákaz vykonávat profesi. To by mě zajímalo, čím se teď s prominutím hodlá živit. ()

Giuda! (2017) (S03E09) 

Válka pokračuje, ženy umírají. Co udělala dona Carmela špatného? Chtěla se jen odpoutat od minulosti a žít jinak. Velmi emotivní díl. ()

Série 4 (2019) (S04) 

Mafiánští bossové nejezdí v italských autech. To je samá Audi, Mercedes, Volvo... Neříkám že já, dona Faustka, bych jezdila nějakým malým Fiátkem, ale pro pracovní schůzky bych měla Alfa Romeo a na víkendový relax Ferrari. Jinak čtvrtá série byla bomba! Jen bratři Levantové budou muset své nálože pro příště pečlivěji směrovat. ()

Blutregen (2019) (S04E01) 

Čtvrtá série začala pracovně, úklidem. Vzpurného politika není třeba zasypávat argumenty, stačí tunou zeminy. Gennaro pláče za Cira a slibuje: „Spustím z nebe krev!“ Na scénu vstupuje jeho strýc, hlava klanu Levante, nová postava v seriálu, s kontakty na sicilskou Cosa Nostru. Gennaro mu veze dárek, který poctivě zaplatil, protože „Kristovy slzy nemůžeš ukrást.“ Vzácný druh stehlíka, přenášející barvy na mláďata. Žádná krev z nebe ale nepršela, jen jednou zahřmělo… pár kilo semtexu v kufru auta. Bratři Capacciovi i Enzo „Modrá krev“ se podřídili, Secondiglianu teď vládne Gennaro, zastupovaný donou Patrizií. To se nám holka vyšvihla. ()

Giftiges Land (2019) (S04E02) 

Gennaro překvapil, nyní je vážený podnikatel v letecké dopravě, vše v mezích zákona, žádné levoty. Při výkupu pozemků nikomu nevyhrožuje, naopak je ochoten i přeplácet a jednomu majiteli půdy nabízí i léčbu manželky s rakovinou. Jeho obchodní partner tak trpělivý není a najme na zastrašení mlátiče, bez Gennarova vědomí. Velká chyba, příjde mu domů krabice a v ní… No fuj! Gennarově rodině se daří dobře, malý Pietro už chodí do školky. Na oslavu jeho narozenin ale nikdo ze čtvrti přijít nechce. Gennaro drze a bez ptaní napochoduje do školky i s klauny a uspořádá oslavu přímo ve třídě. ()

Die Kinder von Secondigliano (2019) (S04E03) 

V Secondiglianu se dospívá rychle… nebo taky vůbec. Dva mladí kluci přepadli podnik patřící mafii. Dona Patrizia jim kupodivu odpustila a dala jim práci. A co oni? Hned další průšvih. Poslední v jejich krátkém životě. Slovy Patrizie: „Se všema tady jednám jako s vlastníma dětma. Když neposlechnou, zaplatí.“ Patrizia odjíždí do Bologni, pracovně i za láskou. Poprvé ji vidíme v šatech. Luxusní model, s velkým hadem na prsou, že by had z Ráje? Proběhne noc vášně, ale ráno se milenec probouzí sám, povinnosti šéfky klanu mají přednost. Tak třeba spolu posnídají příště. ()

Die Farbe des Goldes (2019) (S04E04) 

Gennaro i s manželkou Azzurrou letěl do Londýna jako slušný obchodník a nakonec musel vraždit i tam, aby vůbec mohl koupit firmu, kterou potřeboval. A ještě ke všemu mají v Londýně „hnusné kafe“ a proradné byznysmeny. Zkrátka všude zrada, doma nejlíp. Už aby měl své vlastní letiště a zavedl i přímou linku Praha – Neapol. Až tam poletím, ať to mám bez přestupu. ()

Überall Schlangen (2019) (S04E05) 

Don Levante urazil Patrizii: „My bossové vás respektujeme, ale nepřejeme si, aby se vaše krev smísila s naší.“ Nějaká krysa mluvila a policie tak zabavila celou zásilku drog. Bratři Capacciovi dělají problémy. Patrizia žádá o pomoc, kufr s penězi přináší Azzurra, která se chová nadřazeně a připomíná Patrizii, že začínala jako obyčejná prodavačka. Patrizia se vzepřela donu Levantemu a odvezla si jeho syna Michelangela, svoji lásku. ()

Die schlechteste Mutter der Welt (2019) (S04E06) 

Nico má podezření a snaží se pátrat na vlastní pěst, což se mu stane osudným. Zrovna když se kluk začal dostávat do popředí. Prostě smůla. A princátko klanu Levante, který ovládá spisovnou italštinu, už mě taky začíná pěkně sejřit. Když teď dostal od otce požehnání ke svatbě, tak doufám že jim Patri tu jejich rodinnou mafiánskou pohodu řádně nabourá. ()

Verlorene Brüder (2019) (S04E07) 

Život a smrt jdou ruku v ruce. U Enza to vře, klan se začíná rozpadat. Valeriánův smutný návrat domů. V Neapoli se nežije snadno, hlavně rodičům, kterým je souzeno oplakávat své milované syny. ()

Das Hochzeitsgeschenk (2019) (S04E08) 

Nad Gennarovým projektem se shlukují temná mračna. Problémy se kupí, bagry vyhrabávají lidské ostatky. Mrtví vstávají ze svých hrobů a házejí Gennarovy své kosti pod nohy. Gennarův společník Alberto se potí na koberečku u prokurátora a nechce prozradit, čí peníze se v jeho firmě perou. Jak dlouho ještě vydrží zapírat? ()

Tote reden nicht (2019) (S04E09) 

Odstranit tetování na hrudi a jizvu na tváři a tím ze sebe udělat slušňáka? Gennaro už u plastického chirurga ležel, ale rozmyslel si to a zůstal hrdým gangsterem. Bratři Capacciovi už zase škodí, tentokrát ve velkém. Enzovi pobili pár lidí a sebrali veškeré zásoby drog, teď si brousí zuby na celou Forcellu. Začala další válka a všichni hledají spojence kde se dá, i u klanu Levantových. Patrizia se dozvěděla, že její manžel je šťastný muž. Umírající Ferdinando jí totiž řekl: „Ojebal tě hned dvakrát. Jednou v posteli a pak i v kšeftech.“ Chudák Patri. A to se jako těhotná nemá rozčilovat. ()

Sand und Zement (2019) (S04E10) 

Po informacích, že ji manžel ve kšeftech podrazil, jde z Patrizie strach. Manželovi vykládá o zajímavém dokumentu o včelách, s důrazem na pasáž o trubcích. Trubci mají totiž jediné poslání, oplodnit královnu a pak zemřít. Rodina Levantových dala Patri nůž na krk, buď být vládnoucí donou, nebo ženou a matkou. Patrizia si vybrala. Otázka je, jestli předání vlády nad Secondiglianem Michelangelovi nebyl pro něho spíš danajský dar. Protože Gennaro Savastano asi nebude moc rád. I tak mocný boss jako Levante nemusí být doma v bezpečí. Gennaro hledá nové spojence a vyvolává duchy minulosti. ()

Související novinky

Kdo natočí Call of Duty?

Kdo natočí Call of Duty?

14.02.2018

Herní série Call of Duty se chystá na velké plátno a možná se toho nemusíme bát. Firma Activision si totiž po vzoru Marvelu založila vlastní produkční firmu (Activision Blizzard Studios), která… (více)

Itálie na nic nečeká

Itálie na nic nečeká

29.06.2014

Především díky senzačnímu mezinárodnímu úspěchu Velké nádhery se dostává italské filmové produkci v posledním roce velké pozornosti, důvěry sponzorů a zástupci domácí scény se snaží, aby tento úspěch… (více)

Reklama

Reklama