Reklama

Reklama

Smrt ve tmě

  • USA Don't Breathe (více)
Trailer 2

Rocky (Jane Levy), rozhodnutá vymanit se z područí své násilnické matky a zachránit svou mladší sestru před životem bez jakékoliv perspektivy, ke kterému jsou obě okolnostmi odsouzeny směřovat, je ochotna udělat pro dosažení svého cíle naprosto cokoliv. Společně se svými kamarády Alexem (Dylan Minnette) a Moneym (Daniel Zovatto) mají už na svém kontě sérii pečlivě naplánovaných vloupání ve snaze získat dostatek peněz na nový život daleko od svých beznadějných osudů v rodném Detroitu. Jejich zoufalá kriminální činnost jim ale zatím příliš peněz nevynesla, takže když se jim donese informace o slepci (Stephen Lang), žijícím o samotě v opuštěné čtvrti, v jehož domě se údajně ukrývá velké bohatství, souhlasí všichni tři s tím, že se pokusí o svou největší a poslední loupež. Jejich zamýšlená oběť se ale velice záhy ukazuje jako mnohem nebezpečnější, než si vůbec dokázali představit. Zatímco je slepec nemilosrdně pronásleduje svým důkladně opevněným domem, s hrůzou zjišťují, že se v něm ukrývá mnohem více než pouhé cennosti. (Falcon)

(více)

Recenze (785)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Myslím, že táto kombinácia hororu s thrillerom sa veľmi vydarila. Čistým hororom by som to nenazval, ale film má atmosféru a napätie na rozdávanie. Jednoduchý príbeh by sa v krátkosti dal zhrnúť do jednej vety, ale dôležité je ako k tomu režisér pristúpi. Z pohľadu zlodejov je bývalý slepý mariňák pekný hajzel, ktorý im ide po krku, ale z nestranného pohľadu sa chová tak, ako by sa zachoval asi každý odvážnejší chlap, jednoducho si chráni svoj dom a majetok. Film má krátku stopáž, je napínavý, svižný, stále sa niečo deje a to aj v momentoch keď sa slepý mariňák iba istým smerom "zadíva" a nastraží uši...Film obsahuje pomerne veľa tmavých scén, preto neodporúčam film sťahovať v pochybnej kvalite, ale počkať na kvalitu alebo na vydanie blueray alebo dvd. 80%. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Bububu super, je to ale zbytečně na fest překlopený do arcipadoušskýho záměru, aby se dalo po celou dobu fandit "těm správnejm" postavám. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Nikdy se neser do Stephena Langa! Ten člověk málem vyhladil na Pandoře domorodé obyvatelstvo a svou ulici v liduprázdném Detroitu si taktéž dokáže ohlídat. Divák samozřejmě fandí spíše našim zlodějíčkům, ale tak nějak tuší, že to budou mít zatraceně těžké. Daredevil by neměl šanci. Tempo pro podobný typ filmu ukázkové. 70% ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Premisa je jednoduchá. Tři čorky chtějí vybrat trezor obstarožnímu slepci, jenž se stal majitelem tučného odškodného a v současnosti obývá zpustlý dům na vylidněném předměstí Detroitu. Menší zádrhel nastane v momentě, kdy vyjde najevo, že je dědek hardcore psycho válečný veterán, jemuž banda zlodějíčků není zrovna důstojným protivníkem. Vedle mamonu má navíc kvér a nakrknutého rotvajlera na steroidech... Užil jsem si to. Alvarez má talent točit hodně fyzické, ba až nepříjemné filmy, přičemž tomuhle dopřál ještě obstojnou míru klaustrofobna a funkčního napětí. Ve druhé půli přijdou na řadu docela výživné zvraty a "mnohonásobný" konec, nicméně na škodu nic z toho není - film je krátký, intenzivní a ozvláštnění/zvrat/změna hry přijdou vždy přesně v momentě, kdy by story mohla začít nudit. Dokonce i těch několik málo lekaček mi přišlo o něco smysluplnějších, než by se na první pohled mohlo zdát... P.S. Z morálního hlediska nemá cenu řešit, komu a proč fandit - vyplatí se počkat si, kdo, jak a za jakou cenu přežije. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Povedený thriller (horror ne) nepřináší sice originální nápad - vloupaček do domů plných pastí, zabijáků či nedejbože duchů a monster je ve filmech spousty, avšak má dobrou atmosféru. Mé hodnocení sráží vpodstatě jen pár věcí - chybějící kladná postava (takže ať klidně pro mě za mě zhebnou všichni, bylo mi to jedno), postavy mají více životů než kočka, dostat se potmě z bludiště sklepení by asi nebylo hned a ač byl dědek veterán, tak pochybuji, že by tak rychle k autu doběhl...po slepu... Všechny mé výtky mnohonásobně převážilo napětí. Atmosféru a spád podpořily výborná kamera, skvělá hudba a spousty zvuků a ruchů. Konec jsem ale čekal lepší... ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Smrt ve tmě je přesně ten typ hororu, který umí potěšit. Na malém prostoru se rozehraje boj o přežití, do něhož nemusejí zasahovat duchové ani jiné nadpřirozené síly. Příběh si vystačí s trojicí mladých zlodějíčků a jedním veteránem, jakožto obětí jejich vloupání. Velkou část filmu jsem fandil právě okrádanému slepci, neboť se pouze bránil. Když se ovšem tvůrci rozhodli jeho postavu překlopit k zápornému pólu, mé fandění se začalo neutralizovat, až nakonec přešlo k držení palců Rocky a Alexovi. Snímku nelze upřít parádní atmosféra, dávka napětí a celková působivost. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Povedená hororová chuťovka se značně hutnou atmosférou a netradičním záporákem. I když, kdo je tu vlastně tím záporákem a kdo klaďasem? Pár momentů je takových podivnějších, ale po většinu času je to fajnová podívaná a jako celek bych to hodnotil nadprůměrně. 70% ()

juta 

všechny recenze uživatele

Tak tady bylo na co se dívat, přestože všude vládla naprostá tma. :D Výborný námět, dobře napsané, dobrý výběr herců... dalo by se chválit ledasco. Prostě film, který vás vtáhne do děje a nutí fandit i těm zlodějíčkům, kteří si nemůžou slušnost zarámovat a vystavit v kuchyni. Dobrá scéna byla třeba s tím semenem. :D ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Snímka má dobrý a zaujímavý príbeh s napínavým dejom a nespadne pod typické hororové filmy, ktoré vsádzajú len na to, aby čo najviac vyľakali diváka. Režisér Fede Alvarez tú stavil na zaujímavý motív - boj v tme, slepotu a bezmocnosť, keď nič nevidíte a nechcete byť hluční, videní ani nijako inak spozorovaní. Ako napovedá názov - zadržte dych a dúfajte, že vás vrah nenájde. Je to nevšedná téma, s ktorou sa režisér pekne pohral. Nie je to obvyklá ľakačka na rozdiel od väčšiny hororov má príbeh, ktorý nás ako divákov zaujme a upúta našu pozornosť. Film má však až moc psychopatických momentov, kedy sa všetci navzájom bijú a vraždia. Pre milovníkov snímok o psychopatických vrahoch je Don't Breathe rozhodne must-see. A kvalitné odvedenie filmárskej práce sa rozhodne nezaprie. Film nás poučí o tom, že riskovať všetko kvôli peniazom sa neoplatí. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Konečne horor alebo thriller, ktorý dokáže prekvapiť a zaujať postavami a aj príbehom, v ktorom sú len zlý a ešte horší. Napriek tomu je tu výborne namiešaná atmosféra, pekne natočená tma, v ktorej sa človek nestratí a fantastický Stephen Lang. Fede Alvarez natočil až prekvapivo dobrý film a možno je to aj preto, že mal za chrbtom producenta Sama Raimiho. 75% - 4* ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Zklamání to je. Malé či velké nějaké tam prostě je. Film je většinu doby dobrý až na pár scén ale ke konci nastane věc nazvaná natahovaný konec. Film už může skončit a zase se něco a pak se zase něco stane. Obsazení je skvělé. Hlavní trio má tu správnou chemii kterou mají mít. Ale ten kdo je doopravdy dobrý je Stephen Lang. A během filmu nastane situace komu máte fandit. Zlodějům nebo slepci. Tahle situace se časem mění. Proč? Neřeknu. Proč? Protože spoiler. To co je ale skvělé je režie. Skvělé natočené, skvělý námět a dokonale natočené lekačky (moje kalhoty zůstali suché a kalhoty kolegy taky ale sám mi řekl, že k špinavým kalhotům nemá daleko) A opravdu skvělá je hudba. Smrt ve tmě tedy zklamal ale zároveň potěšil ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Nápadité spojení estetiky napětí a filmové akce, na uzavřeném dějišti s minimem postav uspokojivě výbušná a efektivní podívaná, která postrádá žánrovou předvídatelnost a staví proti sobě zajímavé antihrdiny v otevřené hře o přežití. Bez dějových odboček, nadbytečných dialogů a trestuhodných klišé. Vynikající a děsivý Stephen Lang, sympatická Jane Levy. Závěr je sice trochu zbytečně natahovaný jen proto, aby všechny naznačené motivy násilně zapadly do kýženého rozuzlení, a ohledně logiky se chtě nechtě najde několik vážných otazníků, ale to nic moc nemění na faktu, že tohle se Alvarezovi zkrátka povedlo a znovu mě přesvědčilo, že hororoví tvůrci stále mohou narazit na úrodnou půdu... ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

V reálu by sranda skončila už před barákem, protože entrée těch tří darmožroutů by vzbudilo i hluchoně, natož sleponě, který musí slyšet když se na Měsíci pohne vlajka. Jenže ono koukat na němý thriller asi nebude zrovna bingo, takže se musí uznat, že si s tím Alvarez nakonec poradil líp, než jak by to dokázal kritik Pepinec. Zvratů a překvápek tu máme jako na Světovém poháru a dokonce i nekončící konec je dokončen dokonale. Sečteno a podtrženo, pokud budu v kině zažívat víc takových smrtí, vůbec mně to nebude vadit. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak nakonec to bylo celkem koukatelné. Pro mně bylo přínosem hlavně to, že se barákem neproháněl žádný bubák. Občas se u hororů díky tomu neubráním smíchu. Tady to bylo celkem uvěřitelné. Samozřejmě až na pár věcí. Sice téma není nijak originální, nevidomá Audrey Hupburn nám v Čekej do tmy už ve filmovém pravěku ukázala jak nebezpečný umí být slepec v prostředí bez světla je-li ohrožen a jak blbě se tam náhle pohybuje útočník. Naštěstí film nezůstal jen u honiček ve zhasnutém sklepě a ke konci divákům připravil nemalé překvapení. Mně tedy osobně přijde krapet zvláštní jak moc jistě se slepec v domě jenž by se rozhodně nedal nazvat bezbariérový pohyboval. Lang slepce zahrál docela dobře a párkrát jsem se jej i lekl. U filmu si člověk také uvědomí jak tvrdě dopadla krize na automobilové město Detroit. Ty opuštěné celé čtvrti domů tam opravdu jsou. Za mně solidní průměr a dávám za tři zamčené zámky. * * * ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Thriller formálne nakrútený ako horor. Po krátkom asi desaťminútovom úvode je to nonstop adrenalínová akcia až do konca. Na to ako minimalisticky je to poňaté (80% filmu sa odohráva v jednom dome) je to do maximálnej miery vierohodné a nie sú tu v podstate žiadne deus ex machina zvraty. A v neposlednom rade má to ledva hodinu dvadsať, no postavy to má lepšie načrtnuté ako niektoré dvojhodinové filmy. Masterpiece! ()

Indiana 

všechny recenze uživatele

Vynikající Stephen Lang v jinak jen lehce nadprůměrnym thrilleru. Jako 45minutová epizoda nějakýho seriálu by to fungovalo o hodně líp, takhle už mě pak ty schovávačky v baráku docela nudily. 60% ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Home invasion horor nejsou mé oblíbené, ale už nějaký pátek navštěvuji v kině každý horor, tak ani tento neunikl mým očím. No a z úst mi nemůže lézt nic jiného než slova chvály. Fede Alvarez ukázal už v remaku Evil Dead, že se nebojí zatlačit na pilu a tady pokračuje v dobře rozjeté práci a je jen otázkou času, kdy se vryje do podvědomí diváků, ale musí pokračovat ve stejných kolejích. Budu upřímný, ale lepší home invasion horor jsem ještě neviděl a od perfektní atmosféry, dokonalé hudby, obrovskému napětí a hlavně ději, který už v prvních minutách diváka nešetří, prostě nemám co vytknout. Je tam spoustu scén, které zařadím na vrchol hororového žánru. Celkově se toho moc nenamluví, ale o to víc je toho napětí. Díky a další horor od Fedy bude povinnost .. 10/100 = 100% ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Tolika volty jsem dlouho nedostal šlehu. Brigáda na lístky na vlak nikoli za pultem supermarketu, ale za dveřmi jednoho opancéřovaného domu, v jehož útrobách žije semenoplodec krátkozraký. Po výtce nesmrtelný ochránce panenství zbaveného sejfu je nebezpečnější než ajc, všudypřítomnější než lidská blbost a otravnější než daně. Občas na nás mrkal nějaký ten nonsens a cosi za vlasy přitaženého, ale ty volty, ty volty tam byly! A mně z nehtů zbyly okousané pahýlky, což manikúra asi nezachrání. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Na filmovom svete sa mi veľmi páči, ako sú naše názory rozporuplné. Tak napríklad moji obľúbení užívatelia hodnotili Do't Breathe 4-5 hviezdami, ale našla sa výnimka, ktorá dala iba jednu hviezdu. A ja, s úsmevom a počudovaním sledujem všetky tie priaznivé komentáre, s ktorými sa neviem akosi stotožniť. Žánrovo by som Alvarezov výtvor označil skôr za thriller, než za horor, pretože z môjho pohľadu nejak extra desivý nebol - skôr napínavý. A práve za napínavosť môžem dať jedno plus a druhé za nepopierateľnú originalitu námetu, lebo niečo podobné som naozaj asi nevidel. Tým ale klady tohto snímku končia, pretože neviem čo viac by som na ňom mal vidieť. S postavami som sa nevedel stotožniť, príliš mi nezáležalo na ich osude, dedo veterán bol vzhľadom na svoju slepotu miestami až príliš overpowered a jeho zmena postavenia v očiach divákov z chudáka, ktorého chcú okradnúť na sviniara, ktorý ma tiež čo to na rováši, bola príliš očakávaná, neohúrila a chovanie zlodejov bolo často krát dosť nelogické, mnoho krát mali možnosť dostať majiteľa domu na kolená. Ale, čo už... ()

Související novinky

Pokračování Smrti ve tmě našlo režiséra

Pokračování Smrti ve tmě našlo režiséra

21.01.2020

Horor Smrt ve tmě z roku 2016 režiséra Fedeho Alvareze (Dívka v pavoučí síti) sklidilo relativní úspěch jak u kritiků, tak u diváků – což se posléze promítlo na tržbách. Snímek proměnil 10milionový… (více)

Sci-fi Chaos Walking čekají přetáčky

Sci-fi Chaos Walking čekají přetáčky

05.05.2019

Studio Lionsgate najalo režiséra hororů Smrt ve tmě a Lesní duch Federica Álvareze, aby dohlédnul na přetáčky chystaného sci-fi blockbusteru Chaos Walking s Tomem Hollandem (Spider-Man: Daleko od… (více)

Co chystá režisér Smrti ve tmě?

Co chystá režisér Smrti ve tmě?

16.10.2016

Fede Alvarez na sebe upozornil už remakem Lesního ducha z roku 2013, letos se pak díky Smrti ve tmě postavil na vlastního nohy. Jeho novinku pochválili diváci i kritici a tržby se zastavily u 140… (více)

Reklama

Reklama