Reklama

Reklama

Smrt ve tmě

  • USA Don't Breathe (více)
Trailer 1

Rocky (Jane Levy), rozhodnutá vymanit se z područí své násilnické matky a zachránit svou mladší sestru před životem bez jakékoliv perspektivy, ke kterému jsou obě okolnostmi odsouzeny směřovat, je ochotna udělat pro dosažení svého cíle naprosto cokoliv. Společně se svými kamarády Alexem (Dylan Minnette) a Moneym (Daniel Zovatto) mají už na svém kontě sérii pečlivě naplánovaných vloupání ve snaze získat dostatek peněz na nový život daleko od svých beznadějných osudů v rodném Detroitu. Jejich zoufalá kriminální činnost jim ale zatím příliš peněz nevynesla, takže když se jim donese informace o slepci (Stephen Lang), žijícím o samotě v opuštěné čtvrti, v jehož domě se údajně ukrývá velké bohatství, souhlasí všichni tři s tím, že se pokusí o svou největší a poslední loupež. Jejich zamýšlená oběť se ale velice záhy ukazuje jako mnohem nebezpečnější, než si vůbec dokázali představit. Zatímco je slepec nemilosrdně pronásleduje svým důkladně opevněným domem, s hrůzou zjišťují, že se v něm ukrývá mnohem více než pouhé cennosti. (Falcon)

(více)

Recenze (785)

-OverLord- 

všechny recenze uživatele

Napětí, strach, akce, násilí. Všechno namixované do hodiny a půl ostré jízdy, kde všechno funguje přesně tak, jak má. Děj se komplikuje každým okamžikem stále víc, zvratů přibývá a Lang je každou minutou víc a víc ve formě - zahráno na jedničku. Jedna scéna byla dokonce tak originální, dokonalá a nechutná zároveň, že jsem skoro koukal skrz prsty. Tohle se vážně často nevidí. Ačkoli by se nějaké mouchy našly, netřeba jich hledat, tohle je prostě mazec. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Aniž bych s tím chtěl začínat já, tak jelikož se této diskuzi stejně ani v tomto případě nevyhneme, tak pro mě je Don't Breathe mnohem více thrillerem než-li hororem. Hranice je tenká a vlastně ani ne podstatná, ale kdyby někdo očekával nějaký děs, tak je úplně vedle. To jen tak mimochodem, kdyby se měl opakovat hate, jako byl u The Witch. K obsahu samotného filmu není třeba moc spoilerovat, postačí informace, že se jedná o inteligentně napsaný, lehce zvrácený, zvratovitý a viceméně nekončící nervák. Vystupňovanou infarktovou podívanou podporuje vynikající kamera a hrstka vyhecovaných herců, kteří ždímou své možnosti na maximum. Marně přemýšlým nad nějakou stejně povedenou starší či novější žánrovkou, a i když mě jedna, dvě, tři napadají, žádná se téhle nevyrovná. Alvarez je borec, fakt že jo. Btw. co tahle paralelka? Doporučuju, tohle bude určitě v první pětce letošní drsné filmařiny! ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Napätie vo veľkej miere, akcia, výborná réžia, pekná kamera.... to všetko sú atribúty, s ktorými môže toto obrátené home invasion počítať. Jediné čo mi trocha vadilo bola absencia kvalitného gore a hlavne to, že sa postavy správali hlúpo, iracionálne a bez štipky pudu sebazáchovy. Opäť tu máme to staré známe, mám záporáka na lopate, ale miesto toho aby som sa uistil a dal mu palicou ranu istoty, tak sa mu otočím chrbtom a nechám ho tak. Pritom definitívne sa ho zbaviť mali obe hlavné postavy príležitosť hneď viac krát. No nevadí, bavil som sa, nenudil a to je to hlavné. Spokojnosť. 70/100 ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale já čekal větší pecku. Z tohodle se dalo vyždímat daleko víc. Atmosféra nebyla taková jakou bych čekal, extra napínavý mi to taky nepřišlo a herecký obsazení nebylo taky nikterak zajímavý. Scénař jednoduchej a charaktery postav mohly být taky víc propracovaný a hlavně sympatičtější. Za mě je to pouho pouhej průměr, kterej se tady ( pro mě nepochopitelně ) drží v červených číslech. Pravdou je že jde o jeden z těch lepších hororových kousků co letos zavítal do kin, což je docela smutný, ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Atmosférická pecka, která mě hodně bavila. Občas tam sice logika trochu zakřípe, některé věci tam nedávají moc smysl a některé otázky, které film v hlavě vyvolá, zůstanou nezodpovězeny, ale jako celek to prostě funguje. O filmu nelze příliš psát, aniž by člověk nespoileroval, a tak za mě prostě jen palec nahoru a doporučení (nejen) všem fandům žánru (byť to podle mě za horor v podstatě považovat nelze - spíše je to čistý thriller). Btw. při sledování si nešlo nevzpomenout na klasický snímek z 60. let Čekej do tmy, který už tehdy přišel s námětem o slepé postavě, u které se ukáže, že není takovým outsiderem, jakým se na začátku jevila - i proto stojí oba filmy za srovnání. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

|80%| Shlédnuto v kině. V jednoduchosti je síla! Docela příjemné překvapení. Já jako kinomaniak jsem na to zašel jen tak na jednorázové pobavení. Očekával jsem při nejlepším snesitelný průměr, avšak z toho vylezla docela pecka. V rámci možností to asi už lépe dopadnout nemohlo. Něco by se možná dalo vylepšovat, ale to už bych byl moc kritický. Stopáž je poměrně krátká a já se přesto obával, že to bude takové urychlené, rychlé vyvraždovačky a konec. Ono to bylo ale mnohem lepší! Atmosféra, strach, nekonečné napětí, R-ková přístupnost (ve dvou scénách mi šel až mráz po zádech), přehlednost kamery, nějaká ta menší pointa na konci atd. I ti herci se snažili. Pasti a zabezpečení domu, které přichystal tajemný a slepý stařík – to nemělo chybu. Nešlo samozřejmě o nic výjimečného, ale stálo to za pozornost. Jakmile se film ubíral ke konci, začal jsem dost fandit hlavní herečce. Stephen Lang zvládl roli slepého staříka bezchybně. Jak se pohyboval a choval – to bylo skvělé. Ke konci tu je pár už ohraných a trochu hloupoučkých scén, ale to mi vysoce pozitivní dojem z filmu nepokazilo. Brutalita tu je – mohla být větší, ale i tak v pohodě. Takže nemůžu najít nějaké výrazné chyby, nedostatky, bavil jsem se od začátku do konce. Obával jsem se, že bude třeba i úvod zdlouhavý – seznámení postav atd – to se naštěstí nestalo. Takže se na to z chutí ještě někdy vrhnu. ()

Snorlax odpad!

všechny recenze uživatele

Tak na tomhle filmu je snad špatně úplně vše. Říci o scénaři, že je prostoduchý, je urážkou všech prostoduchých scénářů. Jednotlivé postavy jsou nezničitelné, postupně umírají, leč náhle se exhumují, aby mohly pokračovat v načaté činnosti. Chybí tomu jakýkokoliv nápad, byť prostinký a hloupý. Slepec si nevšimne, že několikrát prošel přímo kolem vetřelců, pak se mu náhle probere jedna úžasná čichová buñka ze zimního spánku a on ucítí zhruba na kilometr, že si lupiči u vchodových dveří odložili boty. V Americe je to zřejmě běžné, boty se zouvají pouze v přîpadě, že jdete loupit, jinak v nich radostně cupkáte po domě. Z filmu tedy plyne jedno zásadní poučení, když přijde na návštěvu Američan a začne se zouvat, volejte policii, jde určitě loupit. Shrnuto, podtrženo, nejpitomější snímek roku 2016 mám za sebou a jdu doufat, že nenarazím na ještě větší inteligenční a uměleckou impotenci. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

"Inseminace bez legrace." Že plesnivému a olysalému dědkovi, slepému veteránovi, hráblo, to mě nepřekvapilo. Ale že až tak, že si z čapnuté zlodějky bude dělat chovnou samici, to jsem fakt nečekal! No jo, no... porušovat sedmé Boží přikázání "Nepokradeš!" se holt nemá. Navíc, chtít okrást slepého a bezmocného starouška, to už vůbec není křesťanské. A to ani v případě, že ten, druhou mízou oplývající oplodňovatel, v Boha už dávno nevěří. Roztomilý výchovný film. Až na ten závěr, samozřejmě, já spíš očekával inseminaci č. 2. Btw, raťafáka dědek nepochopitelně zapomněl v autě, proč?! Že by už skleróza? :-) ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejpovedenějších letošních (hororových) thrillerů. Skvěle vytěžená chytlavá premisa, několik libově zrežírovaných napínavých a atmosférických scén, fajn herci (tak jako James Cameron objevil v Arnoldovi ultimativního badass hrdinu, tak se mu totéž povedlo se Stephenem Langem jakožto prvotřídním hardcore záporákem). Zkrátka výborná zábava (lehce ve stylu Úkrytu Davida Finchera), která v klidu ustojí i těch pár žánrových klišé. Velké a příjemné překvapení, v rámci tohoto roku skoro stejně tak dobrý žánrový film jako unikátní Čarodějnice. 70 - 80 % ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Intenzivní, brutální, kvalitně zrežírované a dokonce i trochu nutící k zamyšlení (skoro hlavního "záporáka" chápete), ale s logickými děrami ve scénáři, které by snad viděl i slepý démon Stephena Langa. Jako hororová jednohubka dostačující. Zvlášť pro ty, kdo fandí hardcore penzistům. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Dementný plagát vôbec nenaznačuje, že Muž v temnote by mohol byť komplexný triler, ktorý je za prvé výborne nakrútený a za druhé je aj o niečom. Každá miestnosť v dome, ale napríklad aj priestor auta, sú maximálne a nápadito využité. Motivácie postáv sú odôvodnené aj v prípade, že z nich doslova mrazí a vo zvratoch je aj kľúč k pochopeniu filmu. Môžeme si ho potom pekne rozvrstviť. Sociálna dráma z dnešného Detroitu, ktorý môžeme chápať ako synekdochu temnej stránky amerického hospodárskeho zázraku a jeho následného rozpadu v celej krajine. Zlá sociálna situácia naštrbuje aj vzťahy v rodinách a núti k zločinu, respektíve k viere v ďalší americký sen. Ten je však tiež iba ilúziou. Niekde rodičovská láska absentuje úplne, inde je zase príliš silná. A tak ďalej. Najzaujímavejšie je potom premýšľanie nad "vzťahom" ženskej obete a slepcom. To všetko v takmer dokonalom žánrovom obale. Aj ten kvázi klišé záver má svoje opodstatnenie. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Spoilery! Nápad, že se bude partička zlodějů pohybovat tmou po domě a bude je likvidovat slepec je hrozně pěkný. Ve vzduchu se vznášel ohromný potenciál. Bohužel se však ve vzduchu vznášel po celý film a ani ten potenciál nenapadlo, že by se snesl k zemi. Už ten samotný úvod, kde je vám představena amatérská partička zlodějů a tvůrci se vám pokoušejí obhájit jejich kradení, abyste si k nim vytvořili empatie. Postavy jsou ovšem tak krajně nezajímavé a nesympatické, že se to u mě zcela minulo účinku. Nejvíce mě iritoval ten vylekaný a prakticky téměř nezabitelný retard. Už z tohoto úvodu je naprosto zřejmé, co bude následovat a dá se odhadnout, jak to celé dopadne. Nějaké překvapení nehrozilo. Úvod byl samozřejmě krajně debilní, ale tak to obvykle bývá. Nicméně stále jsem věřil, že až se hrdinové dostanou do domečku, tak by se mohlo třeba něco zajímavého začít dít. Zajímavé to místy opravdu bylo. Ovšem na úkor toho, že se všechny postavy chovaly a řídily dle takových zásad, které se zrovna hodily. Například ten starý likvidátor byl po většinu času hluchý jak poleno. Mohli jste mu rozbíjet okna, lámat zámky, stát u procházet se u postele. Nic neslyšel. Když se to však náhodou hodilo, tak se mu najednou sluch vrátil v míře vrchovaté, kdy mu málem praskly ušní bubínky z domovního alarmu. Jinak celková logika ve filmu je extrémně debilní a během kompletní stopáže mi významně znepříjemňovala sledování. Když už jsem si myslel, že u snímku umřu, tak jej opět trošku osvěžilo netradiční vyústění. Respektive vysvětlení toho, proč si pán ve volných chvílích hraje na sklepmistra. Ze svého ejakulátu, který musel zřejmě namrazit už v mládí, neboť v momentální situaci už mu moc pulců ve vodě rozhodně neplave, se pokoušel vyrobit si náhradní dcerku, kterou by mohl klidně i 5 let vychovávat, než by se odebral na věčnou věčnost. Konec mě také neuspokojil. Všichni měli pomřít. Docela jsem se na tento snímek těšil. Obrovské zklamání! ()

Kudly4 

všechny recenze uživatele

Než půjdeme vyloupit ten barák, zujeme se před dveřmi, aby to později děda na kilometry ucítil. Navíc, je sice slepý, ale jen občas. Někdy můžete kolem něho chodit a u toho bubnovat a stejně vás neuslyší a sem tam se mu ten sluch jako zázrakem vrátí, že nemá problém slyšet i špendlík, co spadne na podlahu 20 kilometru od něj. K tomu všemu na stará kolena, touží ještě po dětátku, má svůj plán, jak na to. Strašně hloupoučký film, kde chování postav je tak nemožný, že jsem měl chuť si vyhledat číslo na režiséra a zeptat se ho, zda to myslel opravdu vážně. Hold občas vypnout mozek opravdu nestačí, tady mě to bolelo i tak. Snad bude dvojka lepší. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Dost slušný film se super atmosférou. Životní role Stephena Langa. Člověk by ani nečekal, co se dá ještě v home invasion tématice vymyslet. Není radno okrádat válečné veterána, který je slepý. Banda teenagerů se skutečně přepočítala. Film obsahuje pár nečekaných zvratů. V domě se totiž dá najít spousta zajímavých věcí. Skutečně se jim z mála podařilo vytěžit hodně. Já bych v tom domě teda uvíznout nechtěl. :D "Berte věci jenom do 10-ti tisíc dolarů." ()

Geralt z Rivie 

všechny recenze uživatele

Na první pohled se to muže zdát jako velmi dobrá zápletka, ale je tam spousta detailu, která sráží film trochu dolu. Jedna za všechny, zastřelit někoho výstřelem do hlavy, pak ho úklidu do místnosti s prackou a nakonec ho ještě propíchnout nůžkami na živí plot? To jako policii nepřijde divné? Až na pár detailu se jedna o velmi slušný thriller a jedno z překvapení roku. ()

predators 

všechny recenze uživatele

Napětí a atmosféra super! Dokonce jsem se přistihl, že i já sám jsem nedýchal. Celkový skvělý dojem trochu sráží nedostatečné nebo žádné uvažování lidí. Jenže to by v nejlepším případě rovnou zdrhli a byl by konec. Slepý Stephen Lang je drsný! ()

silentname 

všechny recenze uživatele

V momente ako som videl trailer som bol plný očakávaní na tento film. "Don´t Breathe" vyzeralo byť veľmi zaujímavé a aj vcelku originálne námetovo. A musím povedať, že sklamaný som z kina neodchádzal. Jednoznečne je to film s najlepšou atmosférou tohto roku, veľmi skvelými a zapamätateľnými momentkami, a rovnako ako nám hovorí aj názov filmu, často sa tu nájdu momenty, kedy som skutočne prestal dýchať spolu s našimi hrdinami. A tá atmosféra nepustí. A len pokračuje ďalej a drží sa nás ako kliešť. Stephen Lang je v tomto filme absolútne vynikajúci a musím povedať, že aj všetci traja protagonisti podávajú dobré výkony. Dom je skvele spracovaný a pôsobí podľa mňa veľmi dobre. Najlepšia momentka je však pre mňa časť, kedy slepý vojenský veterán vypne elektriku a potácajú sa v pivnici v absolútnej tme. Nielen to dodáva filmu nový rozmer, ale skvelý je len pohľad na oči Rocky a Alexa. Ich zreničky sú tak široké, že človek tomu absolútne verí. A práve tá atmosféra nás celý čas drží v tom, že je film tak skvelý. Nepamätám si okrem toho, že by som niekedy bol na horore a všetci boli ticho, ani nedýchali. To je náznak skutočne silného, dobre spracovaného filmu, ktorý vysoko odporúčam vidieť. Choďte naň do kina, kým ešte máte príležitosť. Hodnotenie: A ()

Související novinky

Pokračování Smrti ve tmě našlo režiséra

Pokračování Smrti ve tmě našlo režiséra

21.01.2020

Horor Smrt ve tmě z roku 2016 režiséra Fedeho Alvareze (Dívka v pavoučí síti) sklidilo relativní úspěch jak u kritiků, tak u diváků – což se posléze promítlo na tržbách. Snímek proměnil 10milionový… (více)

Sci-fi Chaos Walking čekají přetáčky

Sci-fi Chaos Walking čekají přetáčky

05.05.2019

Studio Lionsgate najalo režiséra hororů Smrt ve tmě a Lesní duch Federica Álvareze, aby dohlédnul na přetáčky chystaného sci-fi blockbusteru Chaos Walking s Tomem Hollandem (Spider-Man: Daleko od… (více)

Co chystá režisér Smrti ve tmě?

Co chystá režisér Smrti ve tmě?

16.10.2016

Fede Alvarez na sebe upozornil už remakem Lesního ducha z roku 2013, letos se pak díky Smrti ve tmě postavil na vlastního nohy. Jeho novinku pochválili diváci i kritici a tržby se zastavily u 140… (více)

Reklama

Reklama