Reklama

Reklama

Straight Outta Compton

  • Česko Rapeři z Comptonu (více)
Trailer 2
USA, 2015, 147 min (Director's Cut: 167 min)

Režie:

F. Gary Gray

Hrají:

Jason Mitchell, Corey Hawkins, O'Shea Jackson Jr., Aldis Hodge, Neil Brown Jr., Lakeith Stanfield, Paul Giamatti, Orlando Brown, Allen Maldonado (více)
(další profese)

Ulice kalifornského Comptonu bývaly jedním z nejnebezpečnějších míst v Americe. Právě tady, v místě, jehož život řídily drogové gangy a pravidelné policejní šťáry, se narodila pětice kluků, kteří odsud dokázali vypadnout. Ze své frustrace, nenávisti a naštvání se rozhodli vyzpívat. Stvořili žánr zvaný „gangsta rap" a skupinu N. W. A., která patří k nejkontroverznějším hudebním sestavám historie. Režisér F. Gary Gray o ní natočil nekompromisní životopisné drama plné skvělé muziky a ostrých textů. (CinemArt)

(více)

Recenze (322)

joelly01 

všechny recenze uživatele

Ja mam rada klasickou hudbu a lyzovani. Ne gangsta rap. Ale tohle me, kupodivu, desne bavilo. A ten cerny clovek co hral Ice Cube doopravdy vypadal jako Ice Cube! Na film jsem se koukla, neb jsem byla v nemocnici a nic jineho po ruce nebylo. Kdyz jsem uvidela stopaz tak jsem se uplne zhrozila, ale kupodivu mi to ubehlo velice rychle! Nyni si dokonce pobrukuji "Fuck the Police" a mozna si nejake ty jejich hity poridim do auta a pak pojedu do prace a schvalne pred oknem nasi kancelare to osolim aby kolega slysel a aby uz pak nerikal ze jsem stara protoze koukam na Tatorty, ale desne cool, neb posloucham gangsta rap. ()

nK_! 

všechny recenze uživatele

Solidně zrežírovaná podívaná a nečekaně příjemné herecké obsazení. I přes svou šílenou délku má Straight Outta Compton spád a většinou nenudí. Ve výsledku ale nic zvláštního nebo krátkodobě znovuzhlédnutelného. ()

MyrnaAlec 

všechny recenze uživatele

Negři a jejich ega, ale hlavně příběh zrodu N.W.A. základní party old schoolovýho rapu. Ženy tam byly jen na to jedno, ale přesto mě ten testosteron bavil, díky super hercům. ()

uodevr 

všechny recenze uživatele

Str8 áda Khámptn je včasná, silná, a v prvé řadě hlavně galvanizující podívaná, která by měla oslovit jak hiphophlavy, tak ty ostatní. Je melodramatická, přehnaně dlouhá, rozhodně historicky nepřesná, škodlivě shovívavá, a protříhaná tak hbitě, že na jazyku to nechává možná tak pachuť prostopášnosti (původní verze měla tři hodiny a půl). Ale twle, herecké výkony, hudba, rekreace skutečných koncertů, ta zcela upřímně trýznivá storylajna, a to aroma jisté historické nezbytnosti, to všechno ze SOCu dělá jeden z těch kvalitnějších, a rozhodně nejdůležitějších životopisných bijáků posledních let. ()

Mire 

všechny recenze uživatele

Rap síce nie je moja hudba, ale toto je hustý a nárezový príbeh o jednom z najslávnejších rapových zoskupení všetkých dôb. A že je to príbeh fakt zaujímavý dokazuje, že som vydržal celých 166 minút režisérskej verzie bez jediného zívnutia. ()

tombarider 

všechny recenze uživatele

Nebylo pro mě snadné film hodnotit. Rozhodně to nebyla nuda, začátek devadesátých let se povedl vykreslit věrně a herci se opravdu podobali svým předchůdcům. Ale nemohl jsem se zbavit pocitu, že film oslavoval bandu ústředních "Niggaz" až moc nekriticky a opomíjel dost akcí, kde by za hrdiny úplně nebyly. Ostatně častá přítomnost zbraní, drog a smrt Eho na AIDS mluví samy za sebe. Nechci je soudit, vyrůstat v "hoodu" a prosadit se, to musí být fuška a oni to zvládli na jedničku, sám si jejich tvorbu občas poslechnu. Policejní a drogové gangy si tam podle všeho nemají moc co vyčítat. Určitě ale stojí za shlédnutí. Mladej Ice Cube má podle mě budoucnost. ()

baclajean 

všechny recenze uživatele

Dychvyrážajúce spracovanie veľkolepého skutočného príbehu niekoľkých mladých chlapcov, ktorí si nenechali skákať po hlave a šli za svojím snom, nech to stálo čokoľvek. Žiaľ, každý robíme chyby a nie každému sa podarí tieto chyby napraviť (Eazy E). Hudba a jej vtesnanie do príbehu sú na veľmi vysokej úrovni, dokonca aj podobizne mladého Dr. Dre či Ice Cube pomerne výrazne korešpondujú s realitou. Nedá sa inak než snímku ohodnotiť plným počtom. ()

IZFNP 

všechny recenze uživatele

Rovnako výborné pre fanúšikov hudby, rovnako výborné pre fanúšikov filmu. Bez hlbšieho porozumenia príbehu som išla na film s očakávaním zhliadnutia dobre natočeného originu jednej kultúry, ku ktorej však osobne žiadne veľké sklony nechovám. Látka ma zaujímala, ale že bude tak silná a pri tom tak civilná, som nečakala. Už pri prvých tónoch, pri prvých fajnšmekerských záberoch, pri prvom nádychu atmosféry Comptonu som vedela, že nech dostanem čokoľvek, budem chcieť viac. A pri záverečných titulkoch mi naozaj bolo ľúto, že má film len 147 minút. Rozhodne jeden z tých lepších prírastkov do žánru životopisná dráma za posledné roky. ()

Radyss 

všechny recenze uživatele

Nemám slov. Jako posluchač rapu, jsem se zase na chvíli vrátil tam, kde jsem začal. Gary Gray výborně vybral postavy. Vybral je tak, aby divákovi stále připomínali členy skupiny, ať už vystupováním nebo vzhledem. Kdo zná historii N.W.A, tak bude více než spokojený. FUCK THE POLICE ()

Baltahzor 

všechny recenze uživatele

Hrozná kokotina, celej film se řeší jen pár degenerátů co se navzájem okrádaj. Jediná sympatická postava je ten žiďáček (škoda že je neoškubal úplně). Nu a nakonec nám má bejt líto nějaké postavičky, protože má AIDS? Nu, kdyby neošukal půlku štětek v ghettu, tak ho nemá... ()

matolos1 

všechny recenze uživatele

Pre negrov je tento film jednoznačne jedným z najlepších. Osobne príjemná oddychovka s negrami a s lahším príbehom. Samozrejme koniec bol dosť jednoznačný. ()

dudo24 

všechny recenze uživatele

Videl som director’s cut. Pecka. Film o zrode celej jednej hudobnej kultúry, kde si chalani z geta miesto podradnej roboty alebo predávania drog vybrali nasledovať cestu za svojím snom v hudobnom štúdiu. Obdobie textov piesní z každodennej reality – policajná opresia, geto život, peniaze, rivalita. Páčilo sa mi, že bol obsiahnutý celkový pohľad na ich životy, čo sa týka žien, párty, úmrtí v rodine, nachádzanie nových talentov, vyšinutých ľudí v priemysle. Dej pôsobil ucelene aj napriek tomu, že potom rozoberali raperov jednotlivo. Obsadenie tiež veľmi dobré. Fakt sa mi to páčilo. Dám plný počet, prečo nie. ()

M@x.sK 

všechny recenze uživatele

F*ck the police a ICE CUBE. To boli 2 veci, ktoré som poznal, keď som si šiel pozrieť "opis hip hopovej reality" . A tento film funguje ako táká lekcia pre začiatočníkov, ktorý v 90. rokoch nepočúvali West Coast Gangsta rap. Pozeráte to a zrazu si hovoríte : "Toto poznám" .... "Aj toto mi je povedomé" ... "Aha, to je od nich??" "Heeeeej, tam bol Snoop Dogg a 2pac" A človek si spomenie na premárnené noci a dni pri GTA San Andreas a pripadá si tiež ako gangster :) Na filme si vážim to, že na konci som nemal celú CREW až tak u prdele ako na začiatku a že ma aj *SPOILER ALERT* smrť Eazy-ho na konci aj trochu zarmútila. Veď on potom chcel byť taký dobrý chlapček :) *SPOILER ALERT* Film rozhodne lepší ako 50 Centovo Get Rich or Die Tryin' a to by som nikdy nepovedal, že budem porovnávať 2 hip hopové filmy :) ()

Související novinky

Kdo vyhrál první filmové ceny za rok 2015?

Kdo vyhrál první filmové ceny za rok 2015?

02.12.2015

Oscarová sezóna pomalu začíná a jako tradičně se o první důležitá ocenění postarali pánové z National Board of Review. Tohle recenzentské sdružení potvrdilo, že nový Šílený Max nezasáhne jen do… (více)

Rychle a zběsile shání režiséra

Rychle a zběsile shání režiséra

06.10.2015

Kdo bude režírovat Rychle a zběsile 8? Máma Vina Diesela chce za kamerou svého synáčka, sám Diesel navrhuje návrat ke kořenům s Robem Cohenem (Rychle a zběsile). Studio Universal ale situaci vidí… (více)

Universal překonal dvoumiliardový rekord

Universal překonal dvoumiliardový rekord

17.08.2015

Utržit na americké půdě 2 miliardy dolarů za rok se hollywoodskému studiu podaří jen výjimečně. Nejrychleji se na tuhle metu vyškrábali Warneři, kteří ji v roce 2009 zdolali 25. prosince, teď ale… (více)

Reklama

Reklama