Reklama

Reklama

Most špiónů

  • USA Bridge of Spies (více)
Trailer 2
USA / Německo / Indie, 2015, 142 min (Alternativní 136 min)

Hudba:

Thomas Newman

Hrají:

Mark Rylance, Domenick Lombardozzi, Victor Verhaeghe, Brian Hutchison, Tom Hanks, Joshua Harto, Henny Russell, Alan Alda, John Rue, Billy Magnussen, Amy Ryan (více)
(další profese)

Svět po obou stranách železné opony se propadá do šílené paranoie. Uplynulo už více než deset let od porážky nacistického Německa a lidstvo teď ohrožuje studená válka, napětí mezi USA a SSSR je téměř hmatatelné. Když v roce 1957 FBI zatkne Rudolfa Abela (Mark Rylance), sovětského špióna žijícího v New Yorku, strach a mocenská nedůvěra se ještě více vystupňují. Abel se ve skutečnosti jmenuje Viljam Genrichovič Fišer, řídil síť agentů a do Moskvy důmyslným způsobem odesílal kódované zprávy, i proto vyšetřování do dějin vstoupilo jako „Případ dutého nikláku". Americká vláda osloví Jamese Donovana (Tom Hanks), uznávaného právníka z Brooklynu, aby se chopil Abelovy obhajoby. Přes počáteční obavy jeho i rodiny a odmítání tak nepopulární kauzy se Donovan nakonec rozhodne Abela zastupovat. Chce zajistit, aby byl podroben spravedlivému soudu. Během příprav na obhajobu se mezi oběma muži začne vytvářet pouto, které je založené na vzájemném respektu. Donovan obdivuje Abelovu sílu a loajálnost. Před soudem přednese vášnivou obhajobou, aby ho uchránil před trestem smrti. Abel je v říjnu 1957 odsouzen na čtyřicet pět let vězení. O tři roky později je nad sovětským vzdušným prostorem sestřelen americký průzkumný letoun U-2 a jeho pilot Francis Gary Powers (Austin Stowell) je zajat a odsouzen k deseti letům vězení. CIA se obává, že Powers bude krutými výslechy a tvrdými vězeňskými podmínkami přinucen k odhalení přísně tajných informací. CIA proto osloví Donovana a přesvědčí jej, aby se stal členem záchranné mise. Donovan se vydává do Berlína, kde má za úkol vyjednat výměnu Abela a Powerse. Nedlouho po svém příjezdu se dozví i o americkém studentovi, který byl zatčen ve východním Berlíně. Navzdory pokynům CIA soustředit se pouze na sestřeleného pilota, Donovan se rozhodne vyjednat propuštění obou – pilota i studenta, protože odmítá v této zemi kohokoliv opustit. Velká hra začíná ... (CinemArt)

(více)

Recenze (961)

Endavour 

všechny recenze uživatele

"Would it help?..." Citát Marka Rylance, špióna Abela, kterému se v tomto snímku dostalo pramálo místa, a škoda. Hanks v roli nezlomného advokáta podal jak jinak než standardní výkon. Škoda jen, že vyústění děje a konec lze prakticky vyčíst již v momentě sestřelení letounu. O pár minut kratší stopáž by filmu nikterak neuškodila, ba naopak. Co však nevím je fakt, zda natočení filmu s těžce předvidatelným happy-endem, bohužel typickým pro oscarový biják, a k tomu příšerně zdlouhavý děj byl ten nejlepší krok. Spielberg natočil dobrý thriller, kterému však něco chybělo. Mé hodnocení činí 60% ()

Saur.us 

všechny recenze uživatele

Zdlouhavý, patetický spektátl s nepochopitelným Oscarem za vedlejší roli. Řemeslně skvělé ale obsahově marná snaha. ()

Matli 

všechny recenze uživatele

že by to byla nějaká pecka, to se říct nedá, ale Steven je prostě Steven a je to znát. Není to ani zbytečně utahaný na to že je to soudní případ a má to i slušnej spád. Mark Rylance si oscara zaslouží (když to porovnám s ostatníma nominovanýma) a hudba je hodně dobrá, Tomáš Novák se sakra snažil a zadařilo se. Určitě je to film, který je potřeba vidět, ale jen jednou za život :-) 70% ()

dawe787 

všechny recenze uživatele

Už je to dávno, co dva světy žily rozdělené studenou válkou a atomová hrozba byla ve vzduchu cítit jak připálené topinky, které si někdo dělá před výplatou. Tento příběh je právě z této doby a na základě skutečných událostí, jenž vedly k tomu, že jistý americký právník se smyslem pro čest a spravedlnost se zasloužil o výměnu amerického letce spolu se zajatým americkým studentem za ruského špióna, kterého rozkazem předtím obhajoval. Začátek je vláčný, ale od 2.třetiny se story krásně rozjížďí a velmi šťavnaté scény jsou ve východním Berlíně, jenž naaranžovali velmi dobře a užíval jsem si každý záběr z toho prostředí. Chtělo by to více takových filmů s napětím studené války, špionismu, hlídanými hranicemi a podobnými lahůdkami. ()

RickyFitts 

všechny recenze uživatele

Eh... banální, předvídatelné, škatulkovité, kýčovité, no, prostě typický Spielberg, ale podle místních komentářů jsem čekal víc. Rylance super, dějové linky klišé až hanba. Exteriéry fajn, ale mohlo jich být víc a nemusela z toho křičet komparsovost. ()

Lukin413 

všechny recenze uživatele

Film, který se v polovině láme ze soudního dramatu na vojenské drama. Působivé scény, dobré herecké výkony, zajímavá netriviální zápletka. Jen toho patosu bylo na konci už příliš a také by film divákovi nemusel tak okatě dávat hudbou najevo, ve které scéně se má dojímat a ve které byt napjatý, ale to už by nebyl Spielberg. ()

Chundys 

všechny recenze uživatele

Jako Mark Rylance mne dostal, byl tak klidný! Ten Oscar byl nekomrpomisně a jednozančně předán jednou zase na správné místo! Tom Hanks opět geniální a Spielberg si jede svoje! Mam rád filmy, kde je ukázaná lidskost po všech stránkách, takže já nemůžu jinak, i když se třeba někomu zdá, že 2 hodiny je moc dlouhých, já si to užíval a na konci jsem měl i slzy na krajíčku :-) ()

Extrakritik 

všechny recenze uživatele

Film to není špatný,ale hrozně mi vadilo,co tvůrci udělali z Východního Berlína. Pouliční východo-německé gangy okrádajíc nebohého Amíka. ()

Majkak 

všechny recenze uživatele

Steven Spielberg prezentuje velmi kvalitní řemeslo se všemi ctnostmi staré školy s výrazným důrazem na étos stavu. Špióni co nezradí stát, v jehož prospěch pracují, byť je to i nepřítel. Advokát sloužící v zájmu klienta, a nikoliv kšeftu, což je výrazný rozdíl oproti oblíbeným dryáčnicím metodám, kdy obhajoba kontroverzního klienta slouží jen k posílení vlastní popularity. Donovan nedělá nic jiného, než respektuje hodnoty demokratického systému. I sovětský špión má právo na spravedlivý proces. Donovan si stojí za svým, ať ho probodává pohled dav v metru, anebo šéf CIA. Nakonec dosáhne svého, jen proto, že nebyl ochotný cuknout. ()

petokucho 

všechny recenze uživatele

Ked som v auguste pri komentari k filmu Krycie meno U.N.C.L.E napisal toto ("Po Kingsmanovi a MI5 dalsia jasne 5-hviezdickova zabava. Rok 2015 je naozaj z pohladu zanru velmi urodny. Avsak bodlo by natocit aj uplne vazny, drsny thriller z tohto pribehovo vdacneho a atraktivneho prostredia. Tu je asi riziko len v tom, ze uz by to potom nemusela byt taka zabava") este som netusil, ze Steven Spielberg a Tom Hanks toto moje volanie tak skoro vyslysia. Dej je zasadeny do najtvrdsieho obdobia studenej vojny, ked USA a ZSSR superia v kazdej oblasti a vztahy tychto velmoci su na bode mrazu. Do tejto situacie vhodne zapada aj mrazive pocasie rozdeleneho zimneho Berlina, v case stavby neslavne znameho Berlinskeho muru, kde sa odohrava velka cast pribehu. Ide o brilantny viacvrstvovy film so skvelym Tomom Hanksom a keby sa dalo, dam mu aj sest hviezdiciek (kedze tento zaner a cele obdobie studenej vojny so vztahmi CIA vs KGB je moja slabost). Ono mohlo by sa zdat, ze s takymi vychodiskami ake mal tento film, to inac ako brilantne dopadnut ani nemohlo, ale samozrejmost to urcite nie je (vid napr. Mnichov kde napriek spickovym ingredienciam a velkym ocakavaniam nie nepodobnym Mostu Spionov to u mna bolo len za tri hviezdicky). ()

char_t 

všechny recenze uživatele

Nejlepší Spielberg za posledních... no minimálně deset let. Hanks i Rylance skvělí, příběh možná občas až moc odlehčený, ale jinak parádně natočený. Škoda jen, že nebyl k dispozici John Williams, Newmanova hudba tu byla jen do počtu, od Spielbergových filmů jsme si zvykli čekat výrazně zajímavější soundtrack. 85% ()

Octane 

všechny recenze uživatele

Steve nezklamal a natočil podle mě jeden z jeho nejlepších jeho filmů. Celková atmosféra a dobovost vás zcela pohltí a vtáhne do děje a následně nepustí po celou dobu. I když se může zdát, že 141 min je docela hodně, tak mi věřte, že to uteče jako voda. Zobrazení studený války a to napětí na každým kroku skvěle zobrazuje dobu ve který se film odehrává. Stavba Berlínské zdi zobrazena co nejvěrohodněji, což se mi taky moc líbilo. Výběr herců bezpochyby nejlepší, v tom má Steve zlatou ruku. Tom Hanks jako vždy úžasnej, charekter postavy, která je pro film klíčová zvládl bezvadně. U Marka Rylance je škoda, že nedostal trochu víc prostoru. " Would it help?" tady si myslím, že určitě ano. Ke konci filmu nám Steve hraje pěkně na city, ale to k tomuhle filmu patří. Můžu všem jen doporučit. ()

SidneyP 

všechny recenze uživatele

První Hanksův film, který jsem viděl na filmovém plátně, a nelituji! Nejen, že mu naprosto žerete jeho roli advokáta, kterou si podle mě zahrál s naprostou chutí, ale krade si naprosto veškerou pozornost publika. Na rovinu říkám, že nemám rád historické filmy, a nebýt Hankse, tak se na to nepřinutím vůbec dívat. Příjemné překvapení. 85%. ()

skipercak 

všechny recenze uživatele

Most špiónov ponúka jednostranný pohľad na danú situáciu z obdobia studenej vojny. Film je po technickej stránke viac ako našlapaný. Spielberg zachádza do absolútnych detailov až máte pocit že cestoval v čase aby ten film natočil. No tie detaily sa týkajú len vizuálnej stránky. Príbehovo to nie je zlé ale mohlo to byť ovela lepsie, keby Spielberg neštylizoval každú scénu druhej polovice filmu tak aby Američania vyzerali ako udatní bohatieri. Scény v autobuse (keď je Hanks pohľadmi spolucestujúcich spočiatku osočovaný, aby bol v závere filmu naopak pasovaný do polohy Poloboha), preskakovania plotu (v Berlíne a následne doma v USA), alebo vypočúvania väznov sú viac než presladené a bohužial totálne zabíjajú celý film. Oceňujem však to, že sa Spielberg do tejto témy pustil a taktiež Hanks odohral svoj štandart. ()

Wyder 

všechny recenze uživatele

Most špionů rozhodně zatím nejlepším filmem, co jsem letos viděl! :)) Spielberg neumí natočit špatnej film, tenhle je navíc vynikající! ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Možná to někomu bude připadat málo akční, ale je to proto, že to není o výsleších a soudech, ale spíše o diplomatické dovednosti jednoho právníka. Ve snaze být objektivní vykreslil Spielberg sovětskou stranu příliš humánně a shovívavě a na závěr si opět neodpustil dávku melancholie a dojetí. Naštěstí to nebylo až tak přehnané, jako v "Schindlerovi" a "Ryanovi". Pozoruhodný snímek, který stojí za zhlédnutí. ()

owwidius 

všechny recenze uživatele

Kvailtny film, vo vsetkych ohladoch vidno, ze to netocil ziadny amater :) A na zaciatku sa mi to aj mrte pacilo, ale k zaveru som mal pocit, akoby sa to zvrtlo k takemu televiznemu koncu, tj akoze velke napatie, a velke stastne vydychnutie. Nie ze by som potreboval shocking twist, ale pripominalo mi to, ako sa robili filmy pred 20 rokmi. Proste dnes uz totalne predvidatelne a sablonovite. No ale este k plusom jednoznacne skvely Tom Hanks a uuplne perfektny (a u mna neznamy) Mark Rylance. V sumari dost presne 4 kvalitne brmbolce. [#48/2015] ()

Qeo 

všechny recenze uživatele

Vizuálně naprosto bezchybné. Kamera, kulisy, kostýmy. Nicméně příběh trochu pokulhával a v druhé půlce už se začal cyklit sám do sebe. Pozornost sice vydrží, ale bez větších projevů emocí. ()

Axident 

všechny recenze uživatele

Řemeslná jistota, abych si vypůjčil zdejší koment. Spielberg je Spielberg. Hanks, sázka na jistotu, o tom žádná, ale zase tak moc mě to nechytlo.... ()

Související novinky

Coeni píší internetový thriller

Coeni píší internetový thriller

15.10.2016

Bratři Coenovi jsou oscarovými scenáristy a režiséry a většinu času tráví vlastními projekty. Sem tam ale napíší film i někomu jinému a v posledních letech dali dohromady třeba Nezlomného nebo Most… (více)

Steven Spielberg si dá 4 filmy během tří let

Steven Spielberg si dá 4 filmy během tří let

13.04.2016

Filmům Stevena Spielberga se těžko říká ne, takže vás určitě potěší, že o ně teď nebudeme mít nouzi. Režisérská legenda právě dokončuje fantasy Obr Dobr, která jde do kin už 30. června 2016, a ještě… (více)

Nominace na Oscara 2016

Nominace na Oscara 2016

14.01.2016

Letošní Oscary budou duelem Revenanta se Šíleným Maxem. Výlet do divočiny s DiCapriem sesbíral dvanáct nominací a našlapaná jízda s Hardym deset, ze zálohy přitom útočí Marťan se sedmi a Spotlight,… (více)

Kdo vyhrál první filmové ceny za rok 2015?

Kdo vyhrál první filmové ceny za rok 2015?

02.12.2015

Oscarová sezóna pomalu začíná a jako tradičně se o první důležitá ocenění postarali pánové z National Board of Review. Tohle recenzentské sdružení potvrdilo, že nový Šílený Max nezasáhne jen do… (více)

Reklama

Reklama