Reklama

Reklama

Vražda na Nilu

  • Československo Smrt na Nilu (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Jedna loď, několik vražd, mrtvola, několik podezřelých a jeden geniální detektiv. Hercule Poirot chce prožít příjemnou dovolenou na luxusní lodi Karnak, která se plaví po Nilu. Pokojný výlet se však změní v drama, když někdo zavraždí bohatou Linnet Ridgeway-Doylovou. Pachatelem může být jen některý z cestujících! Ale kdo? (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (228)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Kvalitní kriminální thriller, který už byl sice několikrát zpracován, takže nepřekvapí svým odhalením skutečných pachatelů. Ale i tak nabízí kvalitní napínavou podívanou. Slavný belgický detektiv Hercule Poirot (dobrý Peter Ustinov) namá klid ani na své dovolené. Spolu s plukovníkem Racem (David Niven) musí vypátrat vraha bohaté ženy Linnet Ridgeway (půvabná Lois Chiles). Jako na potvoru všichni pasažéři na výletní lodi mají velkou motivaci pro její smrt. Jako služka Linnet Louise Bourget (půvabná Jane Birkin), kterou nechtěla uvolnit ze své služby, nebo Linnetou žalovaná spisovatelka románů Salome Otterbourne (Angela Lansbury). Obě ale také umírají. Další podezřelí: bohatá Van Schuyler (Bette Davis), která toužila po Linnetiných perlách, její svérázná a vzteklá společnice slečna Bowers (Maggie Smith), jejíž rodina byla sražena na dno Linnetiným otcem, mladý komunista a nepřítel bohatých Ferguson (Jon Finch), dcera spisovatelky Otterbourne Rosalie (Olivia Hussey), americký právník Linnet Andrew Pennigton (George Kennedy), který zpronevěřil dosti peněz, a doktor Bessner (Jack Warden), který byl s Linnet ve velkém sporu. A nakonec dva skuteční pachatelé, kteří se zdáli mimo podezření: Linnetin manžel Simon Doyle (Simon MacCorkindale) se svojí milenkou Jacqueline (půvabná Mia Farrow), kteří měli skvělí plán a dobré provedení, ale nepočítali s Herculem. Hercule měl styl práce takový, že postupně obvinil všechny ze zločinu. Tím je dostal pod psychický tlak a pak jen pozoroval nejistotu a podivné chování možných pachatelů. Docíli tím také větší spolupráce nevinných i zdánlivou splupráci vinných. Nepřekvapující zápletka, ale skvělé a napínavé zpracování. ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Docela zajímavé, podívat se na Poirota bez Sucheta. Navíc tady se podle mě povedlo. Vraždu v Orient Expressu jsem sice původní verzi neviděl, ale z ukázek mi přišla taková divná. Naopak tato se mi líbila, ale bylo docela obtížné zvyknout si na to, že tam Suchet jaksi není. Myslím, že kdokoliv se bude snažit chtít natočit Poirota teď, bude mát co dělat. ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

Inteligentní detektivka šmrncnutá Shakespearovskou tragédií. Mnoho lidí kritizuje pomalý rozjezd a vláčné tempo - já jej naopak považuji za velký klad. Je zde dostatek času pro seznámení s postavami a zároveň pro vykreslení atmosféry. Poirotovo (a Raceovo, abych na něho nezapomněl) vyšetřování a dedukce působí tím pádem logičtěji a uvěřitelněji. Herecké obsazení plné hvězdných jmen snad ani nemůže zklamat, když ještě vezmu v potaz, že každý má co hrát. Navíc jistě mile potěší hojný výskyt půvabných hereček, z nichž mě nejvíc dostala femme fatale Lois Chiles. 90%. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Anglická spisovateľka Agatha Christie je autorkou detektívneho románu "Smrť na Níle". Vyšiel prvého novembra roku 1937. Prvýkrát bol sfilmovaný v roku 1978, hlavnú úlohu súkromného detektíva Hercule Poirota stvárnil Peter Ustinov. V roku 2004 bola vyprodukovaná seriálová epizóda, kde sa role Poirota chopil David Suchet. Zatiaľ posledná filmová verzia je z roku 2022. Vznikla pod režisérskou taktovkou Kennetha Branaghana, ktorý si zahral aj úlohu vyšetrovateľa. Ja som si povedal, že si to najskôr prečítam (kniha bola perfektná!), a potom začnem tieto filmové spracovania pozerať pekne porade. Takže ako prvý som si pustil titul "Smrť na Níle" (Death on the Nile), ktorý v roku 1978 natočil režisér John Guillermin. Jedná sa o veľmi podarenú filmovú adaptáciu. Takmer päťhviezdičková záležitosť. Bon dieu, bolo to výborné. **** ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Dokonalé zpracování dokonalé knižní předlohy, s dokonalou výpravou, dokonalými egyptskými exteriéry a dokonalým Ustinovovým Poirotem. Příběh z oněch starých dobrých časů, kdy ještě většina mohamedánů žila poslušně a krotce s obojkem bílého muže, nebo aspoň neškodně pásla stáda svých hubených koz v polopouštích Arabského poloostrova, na místě dnešních ropných polí... No nic. Dodnes si dobře pamatuju, jak jsem si při mém prvním sledování tohohle filmu (někdy ve dvanácti v ČST, ještě před čtením knihy), psal v jeho průběhu na papír žebříček podezřelých, a jak mě stará dáma Agatha kardinálně doběhla, protože pachateli byly nakonec osoby, které jsem měl po celou dobu na posledním a předposledním místě, a to navíc jen pro formu a pořádek, protože jsem je do mých hypotéz vůbec nezahrnoval. A pamatuju si taky, jak mě ohromil až ochromil moment vražedného výstřelu během rozhovoru v lodní kajutě, a ovšem i vypjatý závěr, na takovou přímočarou akčnost jsem nebyl v jejích detektivkách zvyklý. Bravo, lady Christie. Jediná malá výtka - Poirot je v knihách černovlasý a s černým knírem (který si v pokročilém věku dokonce potají přibarvuje), takže v tomhle ohledu Suchet nad Ustinovem v hodnověrnosti vede. Ale bonvivánský Ustinov má zase onen knír pravý, má nesrovnatelně lepší francouzský přízvuk a na rozdíl od Sucheta svého Poirota tolik přehnaně nekarikuje. Nejlepší filmové zpracování knížky A. Ch., které znám. ()

Galerie (104)

Zajímavosti (31)

  • Bette Davis o vysokých teplotách pri natáčaní ironicky poznamenala: "Za starých čias by pre vás postavili Níl. V súčasnosti sa z filmov stali cestopisy a herci kaskadéri." (Arsenal83)
  • Na lodi neměl nikdo z herců vlastní šatnu. Dokonce i Bette Davis, Maggie Smith a Angela Lansbury sdíleli jednu společně. (Kulmon)

Související novinky

Zemřela herečka Angela Lansbury

Zemřela herečka Angela Lansbury

11.10.2022

Přichází smutná zpráva ze Spojených států, v požehnaném věku šestadevadesáti let totiž v úterý 11. října zemřela v kalifornském Los Angeles americká herečka Angela Lansbury. Jen za pár dnů by přitom… (více)

Gal Gadot v pokračování Orient expresu

Gal Gadot v pokračování Orient expresu

30.09.2018

Filmová adaptace klasiky Agathy Christie Vražda v Orient expresu v loňském roce vydělala 352 milionů dolarů a potěšila jak diváky, tak kritiky – zaslouženě se tak dočká pokračování. Snímek s názvem… (více)

Reklama

Reklama