Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jason Bourne (Matt Damon) už poskládal skoro všechny střípky své rozbité životní mozaiky. Potrestal většinu tvůrců zvláštního programu, který z něj udělal stroj na zabíjení. Chce hodit minulost za hlavu a dál pokračovat prostou přítomností, kterou představují ilegální boxerské zápasy. Z tohohle komfortu ho vytrhne bývalá kolegyně, zběhlá agentka Nicky (Julia Stiles), která mu připomene, že na ty nejpalčivější otázky ještě odpovědi nedostal. Když ho pak málem dostane nájemný zabiják, pustí se znovu do boje s Agenturou, teď reprezentovanou tvrdým ředitelem Robertem Deweym (Tommy Lee Jones) a jednou nebezpečně chytrou analytičkou (Alicia Vikander). Jason Bourne se ocitá na staré známé horké půdě, kde nemůže věřit nikomu a ničemu a kde přežití vyžaduje, aby si vzpomněl na to, co se naučil v programu, který díky němu skončil. (CinemArt)

(více)

Videa (38)

Trailer 6

Recenze (811)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Jsem velkým fandou tajných služeb a CIA je mi z nich nejsympatičtější. Snad by se jen mohla o něco méně vměšovat do záležitostí cizích států, šmírovat soukromé počítače a zabíjet nepohodlné lidi. To jsou však jen drobnosti proti tomu, jací to jsou ohromní sympaťáci. Ovšem v případě, že mi CIA vypne světlo na záchodě, když budu protiamericky luštit sudoku, tak se naštvu, aktivuju Bournea a ten mi to světlo zase zapne. Bourne totiž umí vše potřebné - okrádat neopatrné lidi, mlátit ty špatné i kličkovat mezi kamerami. Pátý Bourne mne zkrátka pobavil, rozklepal, napnul a ještě k tomu přihodil sympatickou agentku Heather Lee, které bych po chvilce sexuálního mučení zbaběle přiznal všechny kódy od ruských jaderných hlavic, PSČ Rychnova nad Kněžnou i velikost kondomů Donalda Trumpa. Ale ty už má asi vyzkoušené.. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Nejčistší a nejklasičtější pure akční film z celé čtyřdílné série, který opět zdatně míchá prvky hi-tech e-špionáže a typicky thrillerové, stupňující se zápletky, included over the top finále, kdy policejní vozidlo rozráží v Las Vegas desítky aut na silnici. Ještě tam chyběl holohlavý Malkovich s aeroplánem a mohli jsme mít Con Air 2. Krom toho nelze snímku nevyčíst poměrně dost scénáristické vaty, trochu uměle vypracovanou zápletku a dost viditelným způsobem zakomponovaný aspekt náhod. Na druhou stranu pořád je to ten kamerou těkavý a střihem nekompromisní Greengrass, v jehož podání jsou všechny ty CIA špiónské fígle strašně zábavné, strhující a těžko se od toho lze odtrhnout. Vikander/Cassel je osvěžujicí změna. Trilogie je fenomenální a konzistentní, čtyřka funí v těsném závěsu. Pořád ale vyjmečná filmařina. ()

Reklama

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Když jsem v roce 2002 viděl prvního Bourna, nikdy by mě nenapadlo, že bude mít stále nové díly ještě po 14ti letech. Bourne přinesl ve své době filmovému světu opravu originální akční podívanou. Mám ale pocit, že každým dalším dílem se téma stále více vyčerpává. Stávající koncept již nemá co nového nabídnout. Je u konce s dechem a časem zahubí sám sebe. Matt Damon přeci nebude hrát agenta bez minulosti až do důchodového věku. Je nejvyšší čas na restart celé série. S novým hercem a novým originálnějším kabátem. Podobně jako se to povedlo u Bonda s Craigem a Casinem Royale. ____Tenhle film není špatný. Daří se mu oprášit většinu dobrého, co v Bournovi dříve bylo. Ale v tom všem, co zde již bylo, je horší. Lidé na to budou stále chodit, protože mají podvědomý pocit, že zažijí novou "jedničku". To se ale nikdy nestane. 60% ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Čo na to povedať? Dalo sa tušiť, že to bude námet, z ktorého sa už vyžmíkala aj posledná kvapka plnohodnotnosti, zmysluplnosti a originality. Scenár nie je tupý, ale je o dosť jednoduchší a plochší, než pôvodná trilógia, kde bola motivácia postáv na vyššej frekvencii. Herci síce hrajú jak o život, ale dosť často je tam cítiť určitá nekonkrétnosť a prázdnota, ktorú som z prvých troch Bournov nikdy necítil. --- Film ako taký je to ešte stále z remeselnej stránky totálny vrchol technickej zručnosti zúčastnených. Mám slabosť pre pôvodnú trilógiu, a dodnes pokladám druhý diel The Bourne Supremacy za mílnik v kinematografii akčného žánru. Rukopis Greengrassa je natoľko osobitý na rok 2004, že i dodnes, o 12 rokov neskôr mi príde nový Bourne ako hi-tech záležitosť po záberovej a strihovej stránke. Čo sa týka technickej stránky odohrávajúcej sa priamo v príbehu, privítal by som, aby si už scenáristi odpustili aplikované postupy, akými sú zaostrenia na nízkopixelové rozmazané kamerové zábery, alebo piráctvo s krásnym, graficky priateľským uživateľským prostredím. Doba sa posunula, a nie je potreba zjednodušovať a vysvetlovať, alebo naopak mystifikovať - najlepším príkladom je príšerná flashka s velkým nápisom: Encrypted. Porovnávaniu sa žial človek nevyhne, pretože keď sa tvorcovia rozhodli vzkriesiť obľúbený materiál mnohých z nás, musí to byť s pokorou a zmyslom pre detail. Žial, Bourne stratil aj zo svojej ľuďskej reality, a je silnejší a vytrvalejší, než kedykoľvek predtým. --- Napriek všetkým týmto veciam je nový Bourne stále silným nadpriemerom, a keby boli na trhnu podobné, vysokoúrovňové "nepodarky", bol by som veľmi šťastným divákom. Už kúzlo síce vyhaslo, ale akčná filmárčina to je so všetkým všudy. 80% | Atlas Praha, 27.7.2016 | ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Film jsem podobně jako Bourneův odkaz nějaký ten čas odkládal. Ale přece jen, návrat Matta jsem si nemohl nechat ujít! Výsledek? Film dopadl lehce nad moje očekávání. Pominu-li výše zmíněný „nebourneovský“ příspěvek, šlo o nejslabší díl, ale přesto pořád na úrovni. Už úvodní pasáž s demonstrací v Athénách byla opravdu výborná, možná vůbec nejlepší část filmu. Zbytek snímku byl „jen“ nadprůměrný, ale to ho nechci hanit, zkrátka si tvůrci začátkem nastavili laťku až zbytečně vysoko. Na druhou stranu, s přibližujícím závěrem film opravdu gradoval, a i když byly ty akční hrátky se „SWAT autíčkem“ trošičku přepálené, stejně jsem si je užíval. A všechny ty poněkud nezvládnuté scény (nesledovaná spojka, nekrytý východ domu, „nepojištění“ ze střechy, nehlídaný apartmán atd.) do očí vyloženě nebily a film jako celek je dokázal vyvážit. Samotnou kapitolou by mohl být úplný konec, ale…dal se čekat (a já si ho i takhle nějak přál). Jo a s obsazení Alicie jsem spokojen, v té roli se mi zamlouvala. Celkově to bude za slabší 4*. ()

Galerie (133)

Zajímavosti (20)

  • Všechny předchozí filmy o Jasonu Bourneovi se jmenovaly přesně podle knižní předlohy. Podle tohoto zavedeného systému by se tento díl měl jmenovat The Bourne Betrayal (Bournova zrada). (Miro_CZ)
  • Matt Damon viackrát prehlásil, že rolu Jasona Bourna stvárni znova len ak Paul Greengrass prevezme réžiu. Damon a Greengrass ohlásili svoj návrat k Bournovi v novembri 2014. (Da_reba)

Související novinky

Jason Bourne se vrátí

Jason Bourne se vrátí

21.11.2023

Jakmile člověk získá Oskara za nejlepší cizojazyčný film, a k tomu tři další ceny Akademie, dveře do Hollywoodu se mu s nadšením otevřou. Své o tom teď může vyprávět režisér Edward Berger, jenž pro… (více)

Vary přivítají Alicii Vikander a Ewana McGregora

Vary přivítají Alicii Vikander a Ewana McGregora

13.06.2023

57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech už nám klepe na dveře, vše vypukne na přelomu června a července, kdy lázeňské město opět zaplní davy nadšených filmových fanoušků i… (více)

Zemřel britský herec Albert Finney

Zemřel britský herec Albert Finney

08.02.2019

Ve věku 82 let zemřel britský herec Albert Finney, známý například z filmů Velká ryba nebo Dobrý ročník. Finney byl pětkrát nominovaný na Oscara, v roce 2003 pak získal Zlatý glób za hlavní roli v… (více)

Jason Bourne míří do televize

Jason Bourne míří do televize

17.08.2018

Americká stanice USA si čerstvě objednala 1. sérii nového seriálu ze světa Jasona Bourna, spin-off pojmenovaný Treadstone. Jméno samozřejmě odkazuje na tajný program pro výcvik agentů, kterým prošel… (více)

Reklama

Reklama