Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jason Bourne (Matt Damon) už poskládal skoro všechny střípky své rozbité životní mozaiky. Potrestal většinu tvůrců zvláštního programu, který z něj udělal stroj na zabíjení. Chce hodit minulost za hlavu a dál pokračovat prostou přítomností, kterou představují ilegální boxerské zápasy. Z tohohle komfortu ho vytrhne bývalá kolegyně, zběhlá agentka Nicky (Julia Stiles), která mu připomene, že na ty nejpalčivější otázky ještě odpovědi nedostal. Když ho pak málem dostane nájemný zabiják, pustí se znovu do boje s Agenturou, teď reprezentovanou tvrdým ředitelem Robertem Deweym (Tommy Lee Jones) a jednou nebezpečně chytrou analytičkou (Alicia Vikander). Jason Bourne se ocitá na staré známé horké půdě, kde nemůže věřit nikomu a ničemu a kde přežití vyžaduje, aby si vzpomněl na to, co se naučil v programu, který díky němu skončil. (CinemArt)

(více)

Videa (38)

Trailer 1

Recenze (811)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Není to vyloženě návrat k Bourn(e)ovým kořenům, je to spíš jejich nový výhonek, který naštěstí není tak obyčejný, jak se o něm bohužel povídá. Bourne je tady v zajímavé roli nedobrovolné loutky, za jejíž provázky tahají chvíli ti, chvíli oni, jak se to komu zrovna hodí, a jsem rád, že o něm ještě bylo co vyprávět a hlavně že to zase vypráví Paul Greengrass. Díky němu a samozřejmě díky Mattu Damonovi se totiž v kinech opět dějí úžasné věci - třeba ta londýnská sledovačka nebo závěrečná automobilová honička (lepší už letos na velkém plátně nejspíš neuvidím).___P.S. Bourneův odkaz, který byl zbytečný už před čtyřmi lety, se teď jeví jako ještě zbytečnější.___P.P.S. Nezklamala bohužel ani Kateřina Hámová a její titulky tradičně plné chyb. Třeba když jedna postava říká "Všechno na stůl...", ale v titulcích čteme "Všechno je na stole." Nebo když počítačový příkaz "Run" podle titulků neznamená "spustit" program, nýbrž "projíždět". ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Lepšie než jednička a štvorka, ale aj tak sa neviem ubrániť menšiemu sklamaniu. Greengrassova forma je opäť raz úžasná, herci fungujú na sto percent, staré hudobné motívy potešili, šlape to super, ale scenár je príliš málo zaujímavý a občas nepríjemne B-čkový. No aj keď to ani zďaleka nie je tak dokonalé ako dvojka a trojka je to stále ťažký nadpriemer. 8/10 ()

Reklama

verbal 

všechny recenze uživatele

Nikdo neumí natočit honění na veřejných místech lascivněji, dynamičtěji a lépe než Pavlík Zelenýtrávník! Prostě paráda. Ale když už to trvá bez přestávky dvě hodiny v kuse, jednoho začne dost bolet předloktí. Z toho nerozhodného mačkání ovladače a nutkavého ojíždění tlačítka FFW. Také důvod toho honění nemá moc kozy a je celkově takový tristní. Tedy pardon, chtěl jsem samozřejmě říct na piču! Postavit v roce 2016 zápletku na zneužívání osobních informací ze sociálních sítí tajnými službami, tedy na něčem, co už tady Gůgl s Assbukem úsměvem a nejvyšším požehnáním dělají dobrých dvacet let, a všechny ovce jej blahoslaveně přikrmují, je stejně nadčasové, jako natočit třeba moderní napínač o tom, jak nám tu ten známý zlodinec a pečenáč Sóroš s posvěcením Trampova klubíku vykrmuje cigoše a tahá do Evropy zislamizované čmoudy. Jinak Démon stále nakažen patrně po nechráněném styku rigorózní Afflecksií , tedy urputně kožený a květnatě dialogový (stačilo mu za celý film několikrát říct „Ájem grůt!“), a jen těžko se mi smiřovalo s fucktem, že skoro ředitelkou Síajej je tu jakási podivná švédská šestnáctka, která se sice ostokundu snaží tvářit dospěle a jako děsná barakuda, ale jednoho nepřesvědčí ani o tom, že už se holí, natož menstruuje. Takže natrženo a sešito, jedná se zatím o nejhnusnějšího, nejotravnějšího a nejtupějšího Berna, a to do toho počítám i ty s Ryčrdem „Oližžalud“ Čembrlejnem, avšak pořád je to zábava, ač místy dost úmorná. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $120miliónovTržby USA $162,434,410Tržby Celosvetovo $415,484,914 Tržby za predaj Blu-ray v USA $20,666,676Tržby za predaj DVD v USA $12,442,355║ no do kelu, tento rok 2016 je fakt prekliaty na nevydarené pokračovanie, a keď sa tomu nevyhla ani osvedčená dvojica Paul Greengrass a Matt Damon tak to už niečo znamená, je to sila, je to smutné, Bourne je po prvý krát nevýrazný a šlape si to len v šedom priemere /60%/ ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Hned na začátku jsem dostal hackerskou zápletku, která mě přišla vysloveně vachrlatá, naštěstí jsem pak dostal luxusní řeckou akci, kde uprostřed pouliční války demonstrantů s policií probíhá ještě jedna, "neviditelná" mezi Bournem a CIA. Tady bych jenom podotknul, mě nikdo nemůže podezírat z fandovství třaslavý kamery, za to bych opravdu trestal ročním pobytem v Syrii nebo ve Francii, ale Paul má zkrátka svůj filmařský rukopis, který z Bourna dělá Bourna, kdo čeká klidné statické záběry ať si pustí filmy od Andrej Zvjaginceva a nevopruzuje mě s tím tady. Tempo má Burne tradičně hodně rychlé, takže i když není akce, pořád se někdo někoho sleduje, nebo se alespoň baví o tom, koho kdo má sledovat. Herci jsou většinou mistři oboru a těžko čekat , že by Tommy Lee nebo Vincent něco posrali, Alice je taky talent od boha + ještě čičina a Matt se Bournem narodil. Bohužel se najde i pár věcí ke kritice, především Paul kdysi říkal, že stvořili reálného agenta, ne žádnou další 007, no nevím ty pády z patého patra, kulka v břiše vše následků, no nevím, ale MI6 pozdravuje. Pak ještě ta pointa příběhu, to přece jenom by člověk čekal trošku promakanější scénaristickou práci, ale co, já si po dlouhý době užil film, který má akci, tempo a nenudil mě, čehož se mě v poslední době u blockbusterů zoufale nedostává. Něco mezi třema a čtyřma, ale za skvěle natočenou scénu Bourneho pádu z patého patra, přes drát na zem, dávám nahoru. ()

Galerie (133)

Zajímavosti (20)

  • Ve filmu je možné vidět osobní údaje Nicky Parsonové - narození 28. 3. 1983, New York. Její představitelka Julia Stiles se narodila rovněž v New Yorku 28.3. ale o dva roky dříve, tj. v roce 1981. (Chevees)
  • Všechny předchozí filmy o Jasonu Bourneovi se jmenovaly přesně podle knižní předlohy. Podle tohoto zavedeného systému by se tento díl měl jmenovat The Bourne Betrayal (Bournova zrada). (Miro_CZ)
  • Matt Damon viackrát prehlásil, že rolu Jasona Bourna stvárni znova len ak Paul Greengrass prevezme réžiu. Damon a Greengrass ohlásili svoj návrat k Bournovi v novembri 2014. (Da_reba)

Související novinky

Jason Bourne se vrátí

Jason Bourne se vrátí

21.11.2023

Jakmile člověk získá Oskara za nejlepší cizojazyčný film, a k tomu tři další ceny Akademie, dveře do Hollywoodu se mu s nadšením otevřou. Své o tom teď může vyprávět režisér Edward Berger, jenž pro… (více)

Vary přivítají Alicii Vikander a Ewana McGregora

Vary přivítají Alicii Vikander a Ewana McGregora

13.06.2023

57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech už nám klepe na dveře, vše vypukne na přelomu června a července, kdy lázeňské město opět zaplní davy nadšených filmových fanoušků i… (více)

Zemřel britský herec Albert Finney

Zemřel britský herec Albert Finney

08.02.2019

Ve věku 82 let zemřel britský herec Albert Finney, známý například z filmů Velká ryba nebo Dobrý ročník. Finney byl pětkrát nominovaný na Oscara, v roce 2003 pak získal Zlatý glób za hlavní roli v… (více)

Jason Bourne míří do televize

Jason Bourne míří do televize

17.08.2018

Americká stanice USA si čerstvě objednala 1. sérii nového seriálu ze světa Jasona Bourna, spin-off pojmenovaný Treadstone. Jméno samozřejmě odkazuje na tajný program pro výcvik agentů, kterým prošel… (více)

Reklama

Reklama