Reklama

Reklama

Mamon

(seriál)
Trailer 1
Česko, 2015, 5 h 25 min (Minutáž: 50–58 min)

Kamera:

Martin Štrba

Hrají:

Matěj Hádek, Eva Leimbergerová, Gabriela Míčová, Michal Dlouhý, Tereza Hof, Daniel Tůma, Igor Bareš, Ondřej Malý, Dušan Sitek, Pavlína Štorková, Pavel Gajdoš (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Hlavním hrdinou příběhu je novinář, který se zabývá kauzou kolem významného státem řízeného podniku. Při zajišťování podkladů ke vznikající reportáži narazí novinář na kontroverzní informace týkající se jeho vlastního bratra, který je do skandálního případu osobně zapleten. (HBO Europe)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (211)

DaViD´82

všechny recenze uživatele

Nemám nic proti remakům, pokud si dokáží najít svou vlastní cestu k předloze. Toto však není ten případ, jelikož zdejší přístup prostoduché omalovánky „záběr od záběru, slovo od slova“ není remake, to je falzifikát. Sice po technické i herecké stránce více než nadstandardní až brilantní (a speciálně pak na naše poměry), ale stále jen kopie bez byť jen náznaku něčeho vlastního. To že u nás absentuje moderní interiérový design skandinávské školy, který originálu do značné míry propůjčoval ksicht, to jeden dokáže pochopit, jelikož kde nic není, ani smrt nebere (byť se tvůrci snažili, ne že ne; kupříkladu interiér vydavatelství Economia tyto parametry beze zbytku splňuje). Ovšem to, že se (zatím) zdá, že se nepříliš dobře popasovali s přeroubováním norských historických kostlivců (o kterých předloha ve výsledku je) na naše historická faux pas, tak to už je na pováženou. Pokud se jim to však přeci jen podaří, což ukáže finální duo „nesbøvských“ epizod, tak to je to jediné, co může Mamonu dodat aspoň náznak legitimity, proč ho vůbec točit a nepustit (si) prostě jen originál. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Dost to kazí závěr, i když Mamon jako celek funguje dobře. Ten závěrečný díl je prostě trochu úlet, zbytečné dovysvětlování, trapné pomrknutí nakonec, postavy, které najednou jen tak na jednu žádost mění svůj charakter. No nic moc. Ale jinak je to opravdu dobré a funguje to ve většině ohledů. Je samozřejmě třeba přistoupit na tu hru a příliš neřešit. ()

Reklama

venison 

všechny recenze uživatele

Původní norskou předlohu neznám, takže nemohu soudit jak moc se autoři shodli či neshodli, ale každopádně na české poměry jde o seriál více než koukatelný.. Mě tam lehce vadí studený norský závan.. Oceňuji krásné jednoduché moderní lokace, ve kterých se seriál natáčel.. Hlavní hrdina v podání Matěje Hádka nebyl nejhorší, ale chybělo mi cítit z této postavy alespoň nějaké nepatrné emoce (lidi kolem něj umírají jak na běžícím pásu a od se vždy oklepe a běží dál).. Jeho policejní děvče je trošku vykrádačka z redakce Milénia.. Tajemné obrazy mi do seriálu moc nepasovaly a byly nějak navíc.. Myslím, že je hlouběji ani nevysvětlili.. HBO mám ráda a její produkci fandím, ale tohle přetáčení seriálů (viz Terapie) mě moc nebere.. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Ušľachtilo vyzerajúca nuda, pri ktorej ma ani minútu nezaujímalo, ako to bude pokračovať. Navyše všetko vyzerá a znie, akoby sa to odohrávalo niekde v Štokholme, ani náznakom to nesmrdí českou realitou (napr. rumunské Umbre alebo poľské Wataha sú výborné práve preto, že sú stredoeurópsky špinavé a zaprdené). Hlavne to temné sprisahanie sa do prostredia, v ktorom sa úplatky nosia v igelitkách, absolútne nehodí. Remeselne určite fajn, herecky v poriadku (okrem policajtky s manga účesom, ktorá neustále vypadáva z úlohy), ale celkovo ide o veľký prešľap. ()

campix 

všechny recenze uživatele

V našem seriálovém prostředí je snad pouze jedna jistota. A to ta, že když se spojí HBO s nadějnými českými tvůrci vznikne vždy něco zajímavého a hodně kvalitního. Přesvědčili jsme se o tom u Terapie a také Hořícího keře. Mamon je jenom dalším z řady důkazů, že toto spojení funguje. Šestidílný seriál Vás zavede do prostředí vysoce postavených manažerů a jejich her. Scénář je dostatečně kvalitní a dokonce i jeho rozuzlení má hlavu a patu, zároveň Vás taky dokáže udržet u sledování a donutí pustit si další díl. Menší výtku bych měl snad jen k hereckému obsazení, jelikož Hádek a Dlouhý úplně tak nestačí a nemohu říci, že by jim zbytek hereckého ansámblu nějak výrazně pomáhal. U některých se dá dokonce říci, že výsledný dojem spíše kazili. Celkově ovšem hodně slušný seriál, když vezmu v potaz s jakými seriálovými zvěrstvy se musíme potýkat. ()

Galerie (77)

Zajímavosti (9)

  • Číslo občanského průkazu Samuela Plevy (Jiří Vyorálek) uvedené v policejní databázi je 147821337. To ale není možné, čísla občanských průkazů staršího vzoru začínala nejvýše čísly 113 a nové průkazy v rozměru platební karty mají na začátku vždy dvojku. (Martin_L)
  • Když Stella Němečková (Eva Leimbergerová) zjišťuje v registru vozidel majitele automobilu registrační značky 3AF 6364, vypíše systém i VIN kód vozidla začínající písmeny WF5, což znamená automobilku Ford v Německu. Hledaný vůz je ale Škoda Superb Combi, jejíž VIN musí začínat písmeny TMB. U vozu vyrobeného v roce 2012 by na 10. pozici VIN mělo být písmeno C, nikoliv O, které se nikdy nepoužívá. Ve výpisu je také v položce tovární značka chybně uvedeno slovo „kombi“ s malým písmenem „k“ namísto správného velkého „C“. (Martin_L)
  • V seriálu Petrovi a Danielovi rodiče (Vlčkovi) žijí v kostele Českobratrské církve evangelické v Nymburce. (Popinodan)

Související novinky

Detektivní příběh z Noir Film Festivalu 2016

Detektivní příběh z Noir Film Festivalu 2016

14.08.2016

Tam, kde ulice končí, tam, mezi náhrobními kameny, se v noci, ve které přišel ďábel, ve víru scházejí králové ulice. Tam, ve středověkém hradě, sídlí posedlá královna Alžběta, jejíž rozdvojená duše… (více)

23. Český lev - výsledky

23. Český lev - výsledky

05.03.2016

Filmovým králem Českých lvů za rok 2015 se stává film Kobry a užovky. Film si přímo z vyhlašování ocenění odnesl šest sošek Českých lvů. Za nejlepší film si cenu převzali producenti Jan Prušinovský a… (více)

Reklama

Reklama