Reklama

Reklama

Mamon

(seriál)
Trailer 3
Česko, 2015, 5 h 25 min (Minutáž: 50–58 min)

Kamera:

Martin Štrba

Hrají:

Matěj Hádek, Eva Leimbergerová, Gabriela Míčová, Michal Dlouhý, Tereza Hof, Daniel Tůma, Igor Bareš, Ondřej Malý, Dušan Sitek, Pavlína Štorková, Pavel Gajdoš (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Hlavním hrdinou příběhu je novinář, který se zabývá kauzou kolem významného státem řízeného podniku. Při zajišťování podkladů ke vznikající reportáži narazí novinář na kontroverzní informace týkající se jeho vlastního bratra, který je do skandálního případu osobně zapleten. (HBO Europe)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (211)

ivishka 

všechny recenze uživatele

Dobré, ale ejč-bý-oučácky uhlazené. I ten nejhloupější z diváků by ovšem celkem rychle přišel na to, jak seriál dopadne. Neodpírám ovšem poutavost, s jakou je Mamon natočen. Hlavním tahounem je bohužel pouze Matěj Hádek. Je ovšem smutné zamyslet se nad tím, že takové věci jako v tomto seriálu se skutečně dějí. ()

TaxiDriver 

všechny recenze uživatele

Branding funguje. Stačí štempl HBO, natáčet na Alexu v pěkných interiérech, grading v UPP a lidi mají pocit světovosti. Přitom v jistých případech jako je třeba střihová skladba je to horší než původní tvorba ČT. Auto parkuje v garáži, auto projede kolem postavy vždy minimálně na deset střihů. Střih přes osu v konverzaci u dvou lidí mám za přežitý, ale v tomhle případě mě to bouchne do očí vždycky, a že by se s tím systemačtěji pracovalo v kontextu dezorientované Hádkovy postavy se zrovna říct taky nedá. Už dlouho jsem neviděl tak podivně motivovaný střih, např. scéna Hofová vs Leimbergová na lodi, si svým pojetím o delší setrvání záběru vyloženě říká, aby lepe vyznělo sebemenší herecké gesto či řeč těla herce, ale místo toho je to celé rozzáběrované ve fádním záběr-protizáber. To je ta světovost, jo? Za severskými inpiracemi je to hodně daleko, ať už v režii (Michálek je out už pár let), kameře (nelogická absence establishing shotu , master shotu), přitom takový Broen je třeba na práci s prostředím vyloženě postavený, za to Štrba používá naprosto nekoncepční wtf gopro záběry. Really? Redlum sype ne moc dobrý repliky, herci až na pár vyjímek (Hofová, Motloch) to moc nedávaj. Nejsem hnidopich, ale nenapadlo by mě, že v roce 2015 uvidím ve filmu ještě tágo v záběru? To je to tak těžký v UPP vyretušovat? To ohromný množsví peněz na tom není ani náhodou vidět, za každou scénou jde hrozně cítit ten deštostroj, za každou scénou v autě ta autoplošina, nemluvě o strašně natočený a nakličovaný bouračce v druhém díle. Každopádně v čem mám jasno po třech dílech jako jediný je, kdo je Mamon. Je jím Vratislav Šlajer. ()

Reklama

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Pro mě bohužel poněkud zklamání; po všem tom hajpu kolem; nebo byla chyba vidět Mamon až po Pustině, která je- si to přiznejme- ve všech ohledech o několik levelů výše. Na jednu stranu jsem ocenil, že jsem nepoznal skoro žádného herce a tedy jsem neměl pocit "toho znám z...", ale to bude nejspíš tím že jsou to hlavně seriáloví herci. Některým role sedla (Šrámek, Zpěváček), ale ta policistka mi přišla moc jednorozměrná, chyběl mi nějaký background a hlavně jestli/proč to měla být Lisbeth Salander lite? Problém jsem měl s tempem, kde se víc jak polovina něco odvíjí a odhaluje, aniž by to (alespon mě) pořádně chytlo a přikovalo k sedačce; z druhé strany konec byl sice intenzivnější, ale zároven z kategorie "WTF a ted mi to vysvětlete a přidejte ty oblíbené nitky vedoucí od postavy k postavě". (Ale na vině je možná severský předchůce - a seveřani tohle mají rádi?). Ačkoliv nepochybuju, že to je jeden z nejlepších seriálů, co u nás vznikly, je to dáno hlavně tím, že spousta těch dalších je dno, za které se dá akorát stydět. Tohle tak 70 % ()

venison 

všechny recenze uživatele

Původní norskou předlohu neznám, takže nemohu soudit jak moc se autoři shodli či neshodli, ale každopádně na české poměry jde o seriál více než koukatelný.. Mě tam lehce vadí studený norský závan.. Oceňuji krásné jednoduché moderní lokace, ve kterých se seriál natáčel.. Hlavní hrdina v podání Matěje Hádka nebyl nejhorší, ale chybělo mi cítit z této postavy alespoň nějaké nepatrné emoce (lidi kolem něj umírají jak na běžícím pásu a od se vždy oklepe a běží dál).. Jeho policejní děvče je trošku vykrádačka z redakce Milénia.. Tajemné obrazy mi do seriálu moc nepasovaly a byly nějak navíc.. Myslím, že je hlouběji ani nevysvětlili.. HBO mám ráda a její produkci fandím, ale tohle přetáčení seriálů (viz Terapie) mě moc nebere.. ()

LadyPupu 

všechny recenze uživatele

Mamon = bohatství. A to je na tomhle seriálu vidět. Nejen v podobě krásných interiérů, ve kterých žijí a pracují úspěšní lidé, ale hlavně na provedení celého díla. HBO peníze má a díky tomu vznikl mysteriózní thriller, který baví. Děj, hra s barvami, atmosféra... No a, že to je norská kopie. Herci jsou naši a skvělí. Hádek hraje uvěřitelně, Dlouhý se mi dlouho takhle nelíbil, Malý mě baví vždycky, i když ve většině rolí je slizkej jak klouzek po dešti. Zatím za 4. Uvidíme co bude dál... Edit po skončení: 5 * nedám. Za 1) 3. a 4. díl byly dost slabé 2) závěr pro mě byl zklamáním. Kdyby se ze 6-ti dílů udělaly 4, bylo by to dle mého názoru ku prospěchu věci. Ale ok, i tak to byl nadprůměrně dobrý seriál. ()

Galerie (77)

Zajímavosti (9)

  • Pátý díl "Kořeny" se natáčel v Praze a Nymburce. (M.B)
  • Realizaci tohoto mysteriozního thrilleru - vycházejícího z úspěšného norského formátu Mammon a naplánovaného na 73 natáčecích dnů - zaštítila produkční společnost Bionaut. (Zdroj: HBO)
  • Ve scéně, kdy dojde k únosu Michala Vlčka (Daniel Tůma) chybí únosci na injekční stříkačce jehla. Po střihu na krk už na stříkačce je. (Brooks_xx)

Související novinky

Detektivní příběh z Noir Film Festivalu 2016

Detektivní příběh z Noir Film Festivalu 2016

14.08.2016

Tam, kde ulice končí, tam, mezi náhrobními kameny, se v noci, ve které přišel ďábel, ve víru scházejí králové ulice. Tam, ve středověkém hradě, sídlí posedlá královna Alžběta, jejíž rozdvojená duše… (více)

23. Český lev - výsledky

23. Český lev - výsledky

05.03.2016

Filmovým králem Českých lvů za rok 2015 se stává film Kobry a užovky. Film si přímo z vyhlašování ocenění odnesl šest sošek Českých lvů. Za nejlepší film si cenu převzali producenti Jan Prušinovský a… (více)

Reklama

Reklama