Reklama

Reklama

Sázka na nejistotu

  • USA The Big Short (více)
Trailer 2
USA, 2015, 130 min (Alternativní 125 min)

Režie:

Adam McKay

Předloha:

Michael Lewis (kniha)

Kamera:

Barry Ackroyd

Hrají:

Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling, Brad Pitt, Marisa Tomei, Finn Wittrock, Max Greenfield, Melissa Leo, Rafe Spall, Hamish Linklater, Byron Mann (více)
(další profese)

Sázka na nejistotu vypráví příběh čtyř outsiderů, kteří všechny vlky z Wall Street proměnili v obětní beránky. Tihle čtyři byli jediní, kdo si spočítal, že světová ekonomika nemůže růst do nekonečna. Vsadili na jednu kartu, srazili banky na kolena a krutě se napakovali. V roce 2005 jste mohli v Americe dostat stoprocentní hypotéku na luxusní vilu s dvaceti ložnicemi a bazénem a nikdo se vás neptal, jestli ji dokážete a máte z čeho splácet. Excentrický finančník a fanoušek heavy metalu Michael Burry (Christian Bale) si uvědomil, že podobných riskantních hypoték je takové množství, že se mohou stát časovanou bombou, která dřív nebo později odpálí celou americkou ekonomiku. Vyvinul proto důmyslný finanční nástroj, který mu měl přihrát obrovský balík peněz v případě, že hypoteční bublina praskne, a investoval do něj celé jmění. Sázka na nejistotu se jemu a třem podobným vizionářům vyplatila o tři roky později, kdy milióny Američanů přišly o střechy nad hlavou a o práci a navíc ze svých daní kryly ztráty nenažraných bank. (CinemArt)

(více)

Recenze (831)

Aljak 

všechny recenze uživatele

Pre nejakého ekonomického alebo finančníckeho nadšenca to určite budú perfektné 2 hodiny sledovania vizionárskej štvorice, ktorá predpovedala finančnú krízu. Ale pre bežného človeka, ktorý sa v ekonomike až tak tak nevyzná to bude žiaľ 2-hodinová nuda, v ktorej sa v podstate orientuje dosť obtiažne a mnohí asi nepochopia o čo tam vlastne celý čas ide. Na druhú stranu, ľudia, ktorých sa kríza bezprostredne dotkla to možno vďaka celému tomuto filmu pochopia "kde sa stala chyba?". Nuž, ja som bohužiaľ (alebo možno aj našťastie) v tej skupine ľudí, pre ktorých bol tento film len veľký finančný zmätok, do ktorého som mal veľkú chuť preniknúť, ale napriek veľkej snahe sa mi to nepodarilo. Ale vydržal som až do konca... ()

Figu 

všechny recenze uživatele

Název filmu opravdu na místě. 1) Film je skvěle natočený! Pasáže hraného herectví kombinované s hraným vyprávěním.... Genialita! 2) Bale na jedničku! Ten chlapík má formu jako prase a je radost sledovat jeho filmy. Gosling? Na toho frajera se skalní fanoušci těší už něco přes dva roky, i to byl hlavní signál, proč si honem pustit tento kousek. No a Gosla nezklamal. Zahrál to výtečně! Podle mě se ovšem vedle těchto star nejlépe předvedl Steve Carell. Taktéž borec s životní hereckou formou a taktéž v Sázce bez chyb. Pitt byl takřka neviditelný... 3) Po veškerých těchto pozitivech u mě padá závěr filmu, který i po skvělém příběhu sráží vše do kolen. Kurva já jim fandil! Holt přes dvě hodiny čekat na něco z čeho je nic, to ne-e! 60% ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

poměrně těžký a nepříjemný film...těžky v tom,že pokud divák nezná rúzné bankovní pojmy a jak věci alespoň zhruba fungují,nebude mít 3/4 filmu sebemenší tušení o čem se postavy baví (sám sem pochopil pouze základní princip,ale ono to ve finále stačí).Nepříjemý v tom,že až divákovi dojde alespoň část toho všeho,dojde mu zároveň jaké to jsou všechno neuvěřitelné sračky (lepší slovo mě nenapadlo).Jinak je ale Big Short přes to všechno svižný,místy překvapivě vtipný a set sakra odsýpající kousek,který určitě budu chtít vidět znova.Člověk by ani neřekl,že ho režíroval ten samý člověk co režíroval Zprávaře nebo Ricky Bobbyho.Z herců za mě jasně nejlepší Steve Carell,který opět dokázal,že s přehledem zvládne i vážnější role...85% ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

A mne sa to videlo - pochopitelne plno ekonomickych terminov, ktore ale ovladam. Kazdopadne nestaci 1 projekcia, tu ich treba viac. Mna maximalne zaujalo ako sa ludia dostali k hypotekam, napriklad pravidla, ktore mali nastavene v USA - to bol ciry masaker, teda respektive ekonomicka bublina a raz to muselo prasknut. Siroko -dalekosiahle doslaedky rozobera aj tento film . 88 % ()

kaposlav 

všechny recenze uživatele

Myslím, že poniektorí hodnotili herecké obsadenie. Ak by tam nehrali Pitt, Bale a Gosling, ale iní neznámi herci a podali by rovnaký výkon, tak to nemá 75%, ale sotva 60%. Čo je na tomto filme nadpriemerné? Nič! ()

Rocky88 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je skvost. Nejenom nejlepší (před)recesní film, ale možná i nejlepší film z finanční sféry. I když je tu hafo finančních termínů, o kterých uslyšíte poprvé, nevadí. Jsou tu vtipné vysvětlující scénky, po kterých aktuální téma pochopí i naprostý finanční ňouma. A když ani to nestačí, je tu Margot Robbie v napěněné vaně, které vše ráda vysvětlí. Vtipné, zábavné, ale zároveň odstrašující, šokující (svět drží na ramenou parta blbů, nepoučitelná parta blbů) a naprosto kolosálně skvěle zahrané. Paráda! ()

Nach 

všechny recenze uživatele

"Já soudruh Lenin, v rakvi vystavěný, mnohými vraždami proslavený, tímto oficiálně předávám neexistujícího leninského Oscara (oba přece máme pleš ne?) Adamu McKayovi a Charlsi Randolphovi. Za celý svůj život jsem jsem nedal kapitalismu takovou čočku, jako oni ve svém filmu. Cože, ono se to opravdu stalo? Proč jsem se sakra nenarodil do téhle doby!" Sázka na nejistotu je skutečně film během něhož jsem nenáviděl kapitalistický způsob (respektive způsob ekonomiky USA) vedení ekonomiky. Je to pohled do světa, který je sám pro sebe tak komplikovaný, až je absurdní. Dějí se v něm nemyslitelnosti, které vedou k něčemu tak strašnému jako ekonomická krize, na kterou ve výsledku doplatí jen a pouze nevinní občané. Sázka na nejistotu tohle všechno podtrhuje. Je o lidech, kteří tušili co přijde, ale místo aby tomu zabránili se dali proti tomu pojistit, aby na dané katastrofě pak profitovali. Celé je to podané tak zábavně, záživně a hravě, že jsem se nenudil, všechno chápal a nápadům tvůrcům tleskal. Myslel jsem, že půjde o ten typ filmu, který již nebudu muset nikdy vidět, ale druhý den po zhlédnutí se chuť vrací. Ano, je to ukecané, ale ne nezajímavé. A to jsem ekonomický analfabet. Prostě toto černohumorné drama doporučuji a pokud vyhraje Oscara, divit se nebudu 85% ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Filmy o penězích, wall street, bankovnictví a makléřích mě nikdy moc nepřitahovali a tenhle film, i když má spoustu kvalitních herců není výjimkou. Ve filmu zazní spousta čísel, postřehla jsem, že se baví hlavně o hypotékách a penězích, ale co byl ten hlavní účel toho celého rozruchu jsem vůbec nepochopila. ()

bourec 

všechny recenze uživatele

Takže cizí slova z bankovnictví a z podobnejch sfér neznám,ani rychlý vysvětlení textem mi nepomohlo.Film by to ale vůbec nezachránilo,prostě nuda,ve který hlavní hrdiny vidíte a slyšíte cedit skrz zuby jen cifry,bankovní termíny,a to je vlastně vše.A to dvě hodiny,útrpný hodiny.Nic kolem neexistuje.Někdo řekne co s vatou,ale alespoň by to film zcivilnilo,trochu bysme si odpočinuli vod těch keců.Blbost.40%. ()

Attta 

všechny recenze uživatele

Velké sousto zpracovat tohle téma a tak nějak jsem čekal že to nebude koukatelné, o to víc jsem byl překvapen jak se tenhle snímek tvůrcům podařilo natočit. Skvělé herecké kombo v kombinaci s docela originálním překopáním "dokumentu" na něco na co se dá koukat mě opravdu bavilo. ()

ad 

všechny recenze uživatele

Zajímavé téma, ve scénáři nápaditě a přitom srozumitelně vysvětlené, některými herci i velmi pěkně podané (Gosling, Carell)... Režisér se očividně snaží, ale při vší té snaze film vyznívá jako dort pejska a kočičky. V jednotlivostech funguje dobře, ale dohromady nedrží. Mc Kay prostě moc chce, aby se nám film líbil a tak ho přeplácal, takže ve výsledku nemá jeho dílo ani pořádnou atmosféru, ani tah na bránu, ani pevnou strukturu, které bychom se mohli držet... Film je nakonec stejně hysterický, jako výkon Christiana Balea... ()

Numinek 

všechny recenze uživatele

Tohle prostě není téma, co by mě bavilo a zajímalo ...to že jediné slovo, kterému jsem tam jakžtakž rozuměla, byla 'hypotéka', mě neopravňuje dát míň než 3.. ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Nepodařilo se mi pochopit celý princip, jakým se podařilo podařit potopit trh s nemovitostmi. Teda kromě toho, že to celá byla spekulační bublina. Ale Christiana Bala jsem si jako lehce podivného finančníka a fanouška tvrdý muziky užil. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Říct, že jsem všemu rozuměl, by byla velká lež. Ale chápal jsem to aspoň potud, že si americká vláda, burza a další zmrdi udělali z lidí tak trošku prdel a tisíce jich kvůli tomu přišli o práci, peníze nebo zaměstnání. K tomu to bylo vtipné, strhující a zároveň geniálně zrežírované (Margot Robbie ve vaně), takže další velká paráda do Oscarů. 95% ()

necisty 

všechny recenze uživatele

Je to trošku průser, když tomu chvilkami nerozumí ani student ekonomické školy :D. A právě protože jste tomu nerozuměli, tak dáváte tolik bodů? Protože jinak mi to nepřišlo nijak zázračné mimo závažnost zápletky. Ani Bale nezahrál svůj standard, u Brada úplně zbytečná role, ale Carell super. Souhlasím, že bez fotek na závěru jsem také nevěděl o kom zrovna píšou. ... GA Cinema ()

eaten 

všechny recenze uživatele

Musim sa priznat, ze ja patrim k tym, ktori sa vo vsetkych tych ekonomickych terminoch stratili. Realne som vela krat nevedel, co je pre hlavnych hrdinov dobre, co je zle, takisto ako som sa pred zaverecnymi titulkami stratil vo vsetkych menach. Mozno tomu este dam niekedy sancu, ale zatial je to na 2*, za to ze aj napriek tomu to bolo pozeratelne natolko, ze som to videl cele. ()

campix 

všechny recenze uživatele

Adam Mckay vyloženě překvapil, kdo by od něj čekal něco takového po všech těch průměrných komediích. Sázka na nejistotu je po všech stránkách velice kvalitním filmem, který nahlíží na dění odehrávající se tak trochu mimo zorné pole obyčejných lidí. Zároveň jde také o dění, které rozhoupalo ekonomiku a přivedlo západní svět do finanční krize. Pro nezainteresované osoby může být Sázka na nejistotu hodně složitá, ale i díky krátkým vysvětlujícím vsuvkám (Margot Robbie ve vaně) hodně poučné a dostatečně zajímavé. Pro mě osobně tedy velmi příjemné překvapení. Obohacující, kvalitně napsané i zahrané. Tak by to mělo být. ()

PROCESOR 

všechny recenze uživatele

Pro mě to byla jízda. A absolutně nejlepší týpek byl, Michael Burry (Christian Bale), také se nejlíp soustředím u tvrdší muziky. Film byl srozumitelný i pro ty co se v ekonomice zrovna neorientují a zásadní věci byly vtipně vysvětleny. To, jak je systém prohnilý a že se od krize nic zásadního nezměnilo, nemá smysl snad ani dodávat. ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Skvělé obsazení a zajímavý film. O této krizi už toho bylo natočeno a namluveno spoustu, ale i tak se jim podařilo přijít s něčím novým. Bavilo mě to, nejvíc po bavily části, kdy se snaží vysvětlovat laickým divákům (kuchař, Selena Gomez), ale nemůžu se zbavit dojmu, že to mělo mít větší a lepší finále. Herci opravdu hrají naplno a hlavně Carrellova postava mě baví, ale bohužel to finále nemá ty správné grády. ()

Související novinky

Nový film režiséra Harry Potterů má obsazení

Nový film režiséra Harry Potterů má obsazení

07.07.2022

Sérii Fantastická zvířata, spin-offu populární potterovské franšízy, se nedaří ani trochu tak dobře, jak asi studio i tvůrci doufali. Na nové díly tudíž nikdo nespěchá, což naopak uvolnilo ruce… (více)

Novinka Adama McKaye má hvězdné obsazení

Novinka Adama McKaye má hvězdné obsazení

16.10.2020

Leonardo DiCaprio, Meryl Streep, Cate Blanchett, Jonah Hill, Himesh Patel, Timothée Chalamet, Ariana Grande, Kid Cudi, Matthew Perry a Jennifer Lawrence. Málokdy se vidí až takto hvězdné obsazení,… (více)

Sam Rockwell si zahraje George W. Bushe

Sam Rockwell si zahraje George W. Bushe

01.09.2017

Adam McKay (Zprávař, Bratři z donucení) byl dlouho známý jako režisér šílených komedií. Předloni však utekl k „ekonomické" Sázce na nejistotu, za níž mu spadl do klína Oscar za scénář. Zůstane tedy u… (více)

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (více)

Reklama

Reklama