Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Krásná dcera zchudlého kupce Julie se dobrovolně vydá do zakletého zámku uprostřed hlubokých lesů, aby zachránila svého otce. Zde prožije hrůzný i nečekaně láskyplný vztah s tajemným monstrem… (Magic Box)

Recenze (440)

MrKrahujec 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je moje skutečná srdeční záležitost, vzdor tomu, že když jsem ji coby třináctiletý viděl poprvé, tak jsem se opravdu a nefalšovaně bál. Přesto mě však zároveň dokonale uchvátila. Zajímavé je, že na tom měli výtvarník Josef Vyleťal a skladatel Petr Hapka možná větší zásluhu než sám režisér Herz, ostatně dodnes tento film označuji spíš za Vyleťalův a Hapkův, než Herzův. Vlastně ne - to bych mu křivdil, nejenže volbou výtvarníka a skladatele prokázal dokonalý vkus a smysl pro celkové vyznění díla, navíc obsadil do hlavních rolí herce, které vlastně vůbec nemám rád (což mě vždy znovu udiví - pana Harapese celkem beru jako výborného tanečníka, herecky mě však nikdy nezajímal, Zdena Studenková mi byla dokonce vždycky dost protivná) a ono to ani trochu nevadí! Tomu už se říká režisérský výkon! ()

Ironhead 

všechny recenze uživatele

Tak tehle vezre jsem se jako malej kluk opravdu bal. Skvele masky, potemele kulisy i atmosfera. Jako velky kluk musim docenit, ze jde stale o celosvetove nejkvalitnejsi zpracovani teto "pohadky" :_) Juraj *thumbs up* ()

Strelkyne1 

všechny recenze uživatele

Zvláštní temná atmosféra ve spojení s úžasnou hudbou a skvěle to funguje. Film nádherně graduje. S každým shlédnutím se mi to líbí víc a víc. ()

kpt.Johanson 

všechny recenze uživatele

Vůbec by to nemělo mít kategorii "pohádka" Viděl jsem někdy v šesti letech ještě v osmdesátkách a měl jsem z toho roky noční můry. Dodneška se při vzpomínce na to oklepu a vůbec nemám chuť si to pustit znovu. Ten film měl mít varování, že není pro děti, myslím, že to dost lidem mohlo způsobit silné trauma.... ()

Fender 

všechny recenze uživatele

Toto je dle mého snad nejkrásnější zpracování tohoto příběhu, hlavně je to také tou hudbou, která přidává na silných emocích. Hlavně se mi líbí hororové prvky, které zde jsou, tím je tato pohádka příjemně netypická. ()

Teachman 

všechny recenze uživatele

Námět a zápletka: 4/10 ... Vizuální stránka: 5/10 ... Soundtrack: 4/10 ... Didaktický potenciál: 4/10 ... Celkový dojem: 4/10. ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Juraj Herz sa v rozprávkovej adaptácii Panna a netvor drží príbehovo tradičnej kinematografie, ale náladou a stvárnením sa rozhodol vydať extrapolovaním protikladov. Temná atmosféra netvora tvorená temnotou a ostrými staccatami tiesnivého zvuku organu kontrastujú s romantickými klavírnymi partmi krásky ktoré presvetľuje zjav Zdeny Studenkovej v kontraste netvora, ktorý je v originálnej maske zmesou dravého vtáka, šelmy a človeka. Vďaka tomu je táto adaptácia originálna a necháva Disneyho sladkú adaptáciu detičkám. Emotívne party temnoty naplnenej šepotom a romantických predstáv dopĺňa klasická rozprávková kulisa hašterenia jej sestier a otcov smútok. 75% ()

Lilith03 

všechny recenze uživatele

K tomuhle snad ani není třeba komentáře... Absolutní klasika, překrásný film a úžasné obsazení. Harapes tyhle role prostě umí, já bych ho brala i jako zvíře :⁠-⁠D. Ten jeho hlas je tak krásný, mužný, na tuhle roli se prostě hodí. Jediné co bych filmu vytkla je to, kolik zvířat kvůli němu zemřelo. Není mi příjemné to vidět, jako vegance obzvlášť. Každopádně je mi jasné, že v dnešní době by to už bylo natočeno jinak, tehdy takové záběry ve filmech byli asi více přijatelné. ()

v.indruchova 

všechny recenze uživatele

Toto je opravdu horor i pro děcko i pro dospělého. S hnusnými scénami si daly záležet. Neustále probublávání bahna a podivných zvuků. Na to jak je to starý film je dosti propracovaný. Tohle bych děcku nepustila. Málo pohádka a Hodně mystery horor. Princezna i princ jsou dobře propracované postavy. Pěkné i charismatické. Co prožívá netvor je jako vážná psychická choroba. Což je bohužel více aktuální. ()

Kontryhelka 

všechny recenze uživatele

Krásná, temná a hororová pohádka, která ve své době děti spíše vystrašila, než potěšila. Ale ráda na ní vzpomínám. Hezky zahrané, sympatičtí herci a hlavně, vše dobře dopadne. ()

red.rhino 

všechny recenze uživatele

Úchvatná scéna, nestárnoucí hudba a poetika. Přesto dávám tomuto filmu čtyři ****, ale jenom a pouze proto, abych mohl dát pět ***** Herzovu pohádkovému (pardon hororovému) kultu Deváte srdce. ()

kpt.Marťas 

všechny recenze uživatele

Tak pozor! Toto není klasická česká pohádka! Není veselá, zářivá, barevná, vtipná, milá! Toto je hororově-filozofická variace na pohádkové motivy. Prvních deset minut naprosto ultimátní horor s krví a smrtí. Potom velice lyricky vedené vyprávění. Vizuálně naprosto ultimátní - celý zámek v lesích, všechny sochy, služebníci. A samozřejmě Netvor. Ptačí podoba, dvojitá osobnost. Hudba úchvatná. Herci skvělí, Netvorova chereografie strhující. Naprosto vynikající. ()

juvelinokivi 

všechny recenze uživatele

Měla jsem to štěstí, že jsem film poprvé viděla až jako čtrnáctiletá a navíc na velkém plátně. Takže jsem si ho dokonale užila. Nejvíc mě děsily obrazy Josefa Vyleťala (zejména portrét té podivné paní, z kterého Kráska setře prach), jemuž tímto skládám poklonu za úžasné výtvarné pojetí pohádky. Myslím, že film by si určitě zasloužil hodnocení nad 80%. ()

Související novinky

Juraj Herz 1934 - 2018

Juraj Herz 1934 - 2018

09.04.2018

V neděli zemřel režisér, scénárista a herec Juraj Herz. Jeden z hlavních představitelů československé nové vlny vystudoval fotografii na bratislavské UMPRUM, následně režii a herectví na loutkářské… (více)

Del Toro vs. Gans: Kráska a zvíře

Del Toro vs. Gans: Kráska a zvíře

15.02.2012

Včera jsme se divili nad soubojem tří různých Sněhurek. Inu, je tady další pohádka na roztrhání. Tentokrát Kráska a zvíře. Loni jsme viděli (nebo spíš neviděli) zmodernizovanou verzi Beastly, nedávno… (více)

Reklama

Reklama