Reklama

Reklama

Snímek Život vypráví příběh šestičlenné posádky Mezinárodní vesmírné stanice, která se ocitá na samotném pokraji jednoho z nejdůležitějších objevů lidských dějin: prvního důkazu o existenci mimozemského života na Marsu. Jak členové posádky pokračují ve svém výzkumu, mají jimi uplatňované metody nezamýšlené následky, a forma života, kterou zkoumají, se ukazuje být mnohem inteligentnější, než kdokoliv očekával. (Falcon)

(více)

Videa (7)

Trailer 1

Recenze (1 080)

castor 

všechny recenze uživatele

Možná největší problém tkví v tom, že si tvůrci troufají na docela ambiciózní a seriózní sci-fi a sázejí na vážnost, přitom by projektu víc slušela ryze béčková nota. Béčkových momentů se sice dočkáme, nicméně osobně bych si přál mnohem víc drsných syrových záběrů a neosvědčených komponentů. Prostě do kina se chodíme BAVIT. Tvůrci nicméně hned od začátku vyvolávají zvědavost. Na mezinárodní kosmické stanici má šestice odborníků co dočinění s živou buňkou nalezenou na Marsu. Brzy pochopí, že tohle roztomilé cosi chce růst a k tomu potřebuje potravu. Celou dobu jsme v beztížném stavu, občas to mimozemskému životu VELMI usnadňujeme svým hloupým chováním (posádka tak nějak nerespektuje pravidla, vědecké procedury ani logiku, takže kecy o záchraně osmi miliard lidí tam dole selhávají, jakmile otevřou dveře, za kterými je „zlo“, které chce přežít), ale jinak jsou mnohé vizuální nápady fajn, stejně jako napětí nebo velmi kvalitní herecké obsazení (ač hrají bohužel naprosto zaměnitelné hrdiny). Legendární Vetřelec Ridleyho Scotta brzy oslaví čtyřicáté narozeniny a všichni, jenž jsou mladší, to mají sakra těžké. Daniel Espinosa bude vždy průměrný rutinér, nikdy nebude překvapovat diváka, vždy se bude držet osvědčených cestiček a bude se bát ostrých hran. Tady je to dvakrát velká škoda. Za svůj béčkový námět se prostě neměl stydět. Čtyři hvězdy ale bez potíží dám. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

U sci-fi hororu mám problém především v případech, kdy mě neosloví atmosféra (není to hutný, není to osobitý, nemá to schopnost udržet pozornost) a nijak nesoucítím s postavami (trochu dementi, trochu o ničem). Koncept mimozemského záporáka je navzdory neoriginalitě funkční, závěr jako jediný opravdu potěšil a vyšší rozpočet zajistil kvalitní triky i herce, nicméně za rok nebude o tomhle filmu vědět skoro nikdo. ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Život je kombinací Vetřelce a Gravitace? Rozhodně. Z prvního si bere základní koncept vetřelce ve vesmíru, ale nevyužívá jeho hororové prvky formou klaustrofobie a paranoie ze stínů. Z druhého si bere vesmír a například velice dlouhou první scénu bez střihu. Obě tyto části mají své kouzlo, svoje silné okamžiky, ale Daniel Espinosa je nedokázal spojit do jednoho filmu bez ztráty kytičky. K té došlo především v kolísavém tempu a skocích do filozofování o smyslu života (našeho? jejich? toho, co se znovu objevil?). Jako by se tvůrci celkově zapomněli rozhodnout, zda půjde o krvavý horor, paranoiu v kosmu, kde váš nikdo neslyší nebo mrazivé vesmírné drama. Hvězdné obsazení je až na výjimky (Jake a Rebecca) skoro zbytečné. O třetí hvězdičce rozhodl až závěr, který mi připomíná brakové scifi z staré školy a dnes působí velice příjemně! ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Nechcem sa vrátiť na Zem. Moje miesto je tu. Ľudia sú hajzli.“ Kebyže nie som fanúšik Votrelca, 4* nedám kvôli: priemerným postavám (napriek tomu sa herci snažia poľudštiť ich a relatívne sa im to darí, čo je sympatické), neprofesionálnemu správaniu údajne špičkovo vycvičenej a na všetko (?) pripravenej posádke a pre logické lapsusy (keď už sa istá postava tak hrozne chcela obetovať, prečo s "tým" neodletela do hlbín vesmíru, odkiaľ sa "to" nemohlo vrátiť?). Mínusom je i Calvin, u ktorého síce na jednej strane oceňujem relatívne originálny vzhľad, na strane druhej má však do desivej charizmy aliena svetelné míle ďaleko. Ak ste fanúšikom alienovských filmov (napr. Sunshine, zhodou náhod tiež s Hirojukim Sanadom), mali by ste si napriek viacerým mínusom prísť na svoje. Koniec potešil. Film ale každopádne zjavne nepotešil väčšiu časť populácie, keďže pri rozpočte 58 miliónov na celom svete nezarobil ledva 70. ()

Psychor 

všechny recenze uživatele

Ani ten nejdokonalejší mikroskop by divákovi nestačil k tomu, aby na hororu Life zpozoroval alespoň jednu jedinou buňku originality. Od scénáristů komiksových ptákovin pochopitelně nikdo nemohl čekat žádné kreativní zázraky, ale tento odstrašující případ bezduchého vykrádání již přerostl všechny myslitelné meze. Dvojice zlodějíčků Reese - Wernick navíc ve své tuposti z vykrádaných filmů pro jistotu zkopírovala i všechna tamní klišé či nejzásadnější díry v logice. Scénář se vyznačuje takovou mírou hlouposti, že místy nechtěně přechází v parodii. Postavy sice pobraly méně inteligence než troll po lobotomii, ale naštěstí se při jejich vymýšlení nezapomnělo na politickou korektnost, takže v ultimátně heterogenní posádce tentokrát dokonce nechybí ani hendikepovaný černoch. Rovněž Espinosova unylá režie nemá co nabídnout. Postrádal jsem jakýkoliv náznak hororové atmosféry, k čemuž značně přispělo ospalé tempo (extrahované z Cuaronovy Gravity) a neblahá skutečnost, že Calvin má svou děsivostí mnohem blíže k Chobotnicím z II. patra než ke Scottovu Alienu. Jakožto zdejší hororový expert bych snímku Life nejraději udělil odpad, ale intuice mi našeptává, abych si ho pošetřil, jelikož scénáristé ještě ani zdaleka nedosáhli svého dna, o čemž se přesvědčíme již následující rok. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (14)

  • Celosvětová premiéra proběhla 18. března 2017 na filmovém festivalu South by Southwest v Austinu (Texas, USA). (BMW12)
  • Trubice, které vyzařují světlo a teplo a uvolňují kyslík, může odkazovat na skutečně existující přístroj VIKA - generátor kyslíku, který byl zkoušen na MIRu a IIS. Jde o směs LiClO4, která generuje kyslík a teplotu. Vydává cca 400-500°C a funguje cca 5-20minut. (Puxina)

Související novinky

PF 2017

PF 2017

31.12.2016

Zažili jsme i lepší roky než 2016. Nejen co do počtu ztráty lidí, kteří přinesli světu něco hezké a hodnotné, či do počtu překvapivých a znejisťujících politických událostí. On ten rok s šestkou na… (více)

Reklama

Reklama